2018-08-18 200 views
如果去厭左普通嘅樓上cafe 可以試下呢間alice主題嘅樓上cafe 裝修同佈置都充滿童話氣息溫馨提示:冇book位嘅建議早少少去 吾會太多人 如果去到下午茶時間就未必有位講下食物先 每一道菜都有佢地獨有嘅名 我叫左個lunch set1 龍蝦飛舞(香濃蝦肉龍蝦湯)作為餐湯佢鮮味幾濃 吾會太稀 入面真係有蝦肉 幾好飲2 大蘑菇下的生活(黑松露田園野菌義大利麵)聞上去黑松露味係夠嘅 個麵除左有菇外仲有三色椒 健康又搶眼 但個人覺得吾夠creamy 食食下會覺得麵有啲乾 建議可以落多少少忌廉代替油3 愛麗絲(凍 藍忌廉溝鮮奶)賣相好靚 藍白漸變 個杯好大所以一定夠飲 鮮奶味好重吾算太甜 我覺得係吾錯嘅特飲4 是日甜品(伯爵茶蛋糕)有啲失望 個蛋糕好濕 濕到出水 食吾到伯爵茶味 上面cream吾夠soft 😢整體黎講都吾錯嘅 價錢就偏貴🙊

1 龍蝦飛舞(香濃蝦肉龍蝦湯)
作為餐湯佢鮮味幾濃 吾會太稀 入面真係有蝦肉 幾好飲

2 大蘑菇下的生活(黑松露田園野菌義大利麵)

3 愛麗絲(凍 藍忌廉溝鮮奶)
賣相好靚 藍白漸變

4 是日甜品(伯爵茶蛋糕)

整體黎講都吾錯嘅 價錢就偏貴🙊
2018-08-15
$200 (Lunch)
💠Alice in the wonderland🐰💙雖然地方細細,但一入去就好有童話既感覺😚穿過森林feel既玄關,閒日lunch入到去得我地一枱客😹方便哂影相❤️但一到下午茶時間就開始多人啦,如果唔想同人爭影相位,就揀好時間去啦😏其實價錢方便唔算特別平,如果二人餐都要每人二百幾🤔但單點價錢都差唔多,所以都係叫二人餐唔洗煩😹😹前菜有煙三文魚沙律主菜係卡邦尼海鮮意粉同煙三文魚意大利飯🍚平心而論真係無咩味😔幾淡下🙁甜品係朱古力蕉糖蘋果肉軟心蛋糕同Alice 杯子蛋糕🍰反而幾好食😹個杯子蛋糕係幾鬆軟👍🏻飲品都係不過不失👌🏻如果抱住嚟影下相,hea下都可以🍰但主菜真係有待改善👌🏻
💠Alice in the wonderland🐰💙
主菜係卡邦尼海鮮意粉同煙三文魚意大利飯🍚
平心而論真係無咩味😔幾淡下🙁

飲品都係不過不失👌🏻

如果抱住嚟影下相,hea下都可以🍰但主菜真係有待改善👌🏻
2018-08-02 227 views
之前見朋友post的相很吸引 已經想來這裡吃但那次full house今次和朋友慶祝生日 就預早兩星期訂位去到見到真的很多秘密花園的佈置雖然餐廳細細地 但幾舒服 有影相位仲有道具可以比人拿著影相食物方面 選來選去最後要了一set兩人套餐一份龍蝦湯 都幾多碎碎的龍蝦肉一份最貴的沙律 好多橙🍊肉😋 又多羽衣甘藍 幾好味主菜我選了青口意大利飯朋友選了三文魚蟹籽意大利飯兩樣都ok飲品方面選擇也算多我選了蜜糖鮮奶 好少地方會供應這個朋友好似選了花茶甜品方面因訂位時註明了是慶祝生日不用提也在碟上寫上了happy birthday👍讚唯一有點不高興是之後發現原來可在OpenRice 訂那個二人套餐 有75折咁多架平百多元😤
之前見朋友post的相很吸引 已經想來這裡吃
甜品方面因訂位時註明了是慶祝生日
不用提也在碟上寫上了happy birthday👍讚
平百多元😤
2018-07-24
$240 (Dinner)
Celebration
Birthday
2018-08-02 144 views
未食之前對這些主題餐廳多數都都係賣樣,食物都係一般。一試之下果然同想法配合。 叫了三款食物,包括雞翼、波菜長通粉、羽衣甘藍沙律,最好食的都係長通粉。 雞翼:不入味,靠多汁添味,食落完全係汁同雞翼分開,味道不能夠融合埋一齊! 羽衣甘藍沙律: 細細碟,普普通通。靚又唔係,唔好食又唔係! 唯一讚嘅就係有個環境可以影下相。

羽衣甘藍沙律: 細細碟,普普通通。靚又唔係,唔好食又唔係!

唯一讚嘅就係有個環境可以影下相。
羽衣甘藍沙津
$190 (Dinner)
2018-07-22 279 views
星期六下午4點去.去之前仲十分期待.去到十分失望.首先,鋪頭佈罝真係十分一般(我自己都可以佈置到),有d殘舊.服務更加係失敗,我坐左10分鐘先有menu.再等10分鐘舉手先有人serve.我同老公點左一個salad,一個甜品,兩杯野飲. 第一碟上係salad,仲未食哂就想收.再等10分鐘先有野飮.杯野只可呃like.味道有d怪.食完salad等差不多15-20分鐘先有甜品.賣相一般.紅色嗰件cake,係我至怕既藥水味.埋單$302. 總結係,佈置好一般,服務差(完全冇乜服務可言,叫埋單都要出去叫兩次),食物差,份量少,貴. 去一次都覺得多.十分極之失望.
星期六下午4點去.去之前仲十分期待.去到十分失望.
我同老公點左一個salad,一個甜品,兩杯野飲.
埋單$302.
),食物差,份量少,貴. 去一次都覺得多.十分極之失望.
1K
2018-07-08 411 views
真令人失望的一家cafe 😯😯 在訂位前我在網絡上不停 research 一些特別主題的cafe, 想同姊妹們食個靚tea 拍拍照。就在網絡上找到一間“ 愛麗絲的秘密花園”上樓cafe,看似裝修很有特色,飲品及食物也吸引,就決定姊妹們做一天愛麗絲夢遊仙境🤣🤣🤣🤣 遠離現實。。。。但可惜到了cafe完全 打消了夢境及我中心的幻象😭😭😭當我到達cafe看到現實的佈置很一般,而且地方不算乾淨清潔,裝飾有點 殘舊破舊😑😑沒大吸引動力有瘋狂影相的衝動。食物方面選擇都好多, 飲品同食物賣相也不錯,但味道都是尚可合格,沒大可讚及批評的說話可說,只是ok la 👌🏻👌🏻價錢也不是太便宜。總括來說~我想遠離現實進入夢境世界也被幻滅了😣😣

總括來說~我想遠離現實進入夢境世界也被幻滅了😣😣
2018-07-06 176 views
雖然餐廳地方較細,但睇得出所有佈置都很有心思,餐具都是精美的Alice系列 ♦️♣️♥️♠️。見到咁靚靚既Alice, 梗係瘋狂咁影相,點知唔小心打翻左碗餐湯(有龍蝦的😭),好彩店員好細心,幫我清埋好之後,再送返碗餐湯比我地🙏🏻。讚!仲有佢既食物質素其實好好,唔係一般只sell主題,而乏略食物味道既餐廳!最後,大家記得去之前要先預約呀~
最後,大家記得去之前要先預約呀~
2018-06-26 3227 views
同朋友慶祝生日,約左尼間食野,她一直都喜歡alice,所以特別期待。去到點知壞電梯,要行上去好累。最後上到去都見到其他人都係咁行就算。見到環境唔錯,幾靚,幾有feel。同朋友選左位後周圍影相。之後叫左野食,因為傾計,d野食都算快黎。沙律好好食,橙好甜,酸甜的醬,整體不錯的,值得推介。湯品,幾惹味唔記得叫咩名,幾好食。但有兔樣果塊唔知咩黎。初頭以為薯片或脆片,但食落又唔係,咬落去感覺麻麻,唔脆唔硬唔知咩黎。雖然靚,但唔建議放落去青瓜長通粉。青瓜好脆,整體食落好清,唔錯。尼杯叫獨角獸既野飲,外觀好靚,但攪混後飲第一啖。。。我飲唔出咩味,諗住飲多幾啖...真係唔知自己飲緊咩,完全冇味唔建議叫尼個。最後甜品(兩件外觀都靚),左邊面有玫瑰花,除左之外就食唔出咩味,尼度有d失色,不過又唔係唔好食,味道普通。右邊果件朱古力蛋糕比較好食,有甜味濃郁朱古力,好味,不過上面唔食得,其實同出面朱古力蛋糕有咩分別呢?如果連佢都食得就更好了。

見到環境唔錯,幾靚,幾有feel。

同朋友選左位後周圍影相。

之後叫左野食,因為傾計,d野食都算快黎。

沙律好好食,橙好甜,酸甜的醬,整體不錯的,值得推介。

湯品,幾惹味

唔記得叫咩名,幾好食

青瓜長通粉。青瓜好脆
,整體食落好清,唔錯。

唔建議叫尼個。

2018-06-03
Type of Meal
Lunch
Celebration
Birthday
2018-06-25 251 views
餐廳在旺角一舊式大廈內,當晚還要壞了升降機,行6層樓呢。餐廳只招待會員,門口不太顯眼。但推開大門,就像走進時光隧道,飛去了童話的世界中。裡面也有一幅singature wall,也有道具給客人影相用。餐廳內大約有十數枱座位,也不太逼。餐牌設計精美,把食物名化為很有仙境feel的名稱,例如“大蘑菇下的生活“原來是黑松露田園野菌意大利麵。也有1人及2人套餐。跟著白兔先生(即是拉齊納多羽衣甘藍香橘沙律)香橘甜甜的,沙律菜也算新鮮,還附帶有少許粟米粒。公爵夫人的寶金 (即是野牛肝菌藍青口燴意大利飯)青口份量算多,飯也creamy。大蘑菇下的生活(即是黑松露田園野菌意大利麵)黑松露味道超强,喜歡黑松露的粉絲一定要點這個呀,good taste,很喜歡每碟都插著一隻像兔子的餅干做裝飾。玫瑰花鮮奶咖啡叫這個當然是因為個唧花啦,很美,味道也不錯。還有最后登場的signature dessert-愛麗絲杯子蛋糕只見倒轉了的愛麗絲美腿及裙子,好似不小心的跌入cupcake中,幾有feel,味道方面算是普通,只是朱古力味,但cupcake設計卻搶去不少分數食后感 : 坐得舒服,但冷氣有點不夠, 但食物味道好

餐廳內大約有十數枱座位,也不太逼。

也有1人及2人套餐。

跟著白兔先生(即是拉齊納多羽衣甘藍香橘沙律)
香橘甜甜的,沙律菜也算新鮮,還附帶有少許粟米粒。

公爵夫人的寶金 (即是野牛肝菌藍青口燴意大利飯)
青口份量算多,飯也creamy。

大蘑菇下的生活(即是黑松露田園野菌意大利麵)

玫瑰花鮮奶咖啡
叫這個當然是因為個唧花啦,很美,味道也不錯。

食后感 :
坐得舒服,但冷氣有點不夠, 但食物味道好,杯碟都跟愛麗絲童話有關連,很美也很有心思。
2018-06-22 133 views
夜夜地同朋友傾下計,去左呢愛麗絲做主題嘅餐廳。一入到去…彷如同白兔先生一齊跌入個窿入面,環境裝修唔錯,幾有心思🤣🤣龍蝦湯味普通…無龍蝦肉,只有透明蝦仔! 龍蝦湯偏粉漿味…但不算重!主菜:海鮮忌廉天使麵,碗碟貼提…又有白兔先生嘅出現。 味道唔錯…忌廉打得夠滑同好creamy。餐飲:魔法藥水…其實係荔枝茶。味道好飲…唔太甜!宇治綠茶鮮奶:賣相唔錯。 茶味夠濃!整體餐廳唔錯,可以返去多次。

龍蝦湯

主菜:海鮮忌廉天使麵

餐飲:魔法藥水
…其實係荔枝茶。味道好飲…唔太甜!

宇治綠茶鮮奶
:賣相唔錯。 茶味夠濃!

整體餐廳唔錯,可以返去多次。
2018-06-05 207 views
之前在電視節目看過主持人的介紹,抱著一定要試一試的心態到訪,結果非常失望。我已經叫自己投入一些,可以地方太細,陳設裝飾也太簡陋了!年輕的學生及小朋友也可以試一試,不過不要抱太大的期望!食物賣相還可以,味道也不錯的!希望老闆落返啲本錢裝飾一番!不要叫紛絲們太失望!
$120 (Tea)
  • 芝士黑松露多士
2018-06-01 180 views
朋友生日 而又中意影相 係網上見到環境幾靚 就去試試 最初都唔算抱有太大嘅期望 始終普遍嘅主題餐廳食物都唔算太有驚喜 但係今次真係估唔到...首先行咗6層樓梯 上到去一入 地方唔大 不過勝在佈置靚 每張枱都有唔同嘅擺設然後我地四個人嗌咗兩個飯一個意粉 一份小食 每一個名都好特別 出嚟嘅賣相都好靚兩個嘅燴飯都好好食 份量都有正常嘅一碗飯左右 而個意粉相對份量比較少 不過味道酸酸甜甜 亦都好好味 不過建議如果四個人去可能要嗌四個主菜先夠 而小食係兩紅兩黑嘅雞翼 兩種味道都幾好食 最後埋單個本簿好特別好靚 可以見到舖頭設計得好細心 連俾錢都有設計過最後就當然去咗影相 舖頭雖然細細 不過都設有影相位 仲有唔同嘅道具提供整體嚟講 比想像中好同滿意 個人較中意燴飯同相對抵食👍🏻👍🏻👍🏻而價錢 相比世其他嘅主題餐廳 算中規中矩 有機會想嚟試下個tea set

而小食係兩紅兩黑嘅雞翼 兩種味道都幾好食

2018-05-24 2136 views
龍蝦起舞龍蝦湯湯温度(熱)蝦肉(爽口)濃度(一般)味道不錯Mad Hatter(期間限定)宇治抹茶鮮奶熱鮮奶用(纸包奶外形的玻璃瓶)上枱而抹茶用玻璃茶杯(杯耳好高貴)抹茶好香濃(有茶澀味)好正!熱鲜奶自己加份量味道好香Alice忌廉溝鮮奶顏色好夢幻(味道無大驚喜)完全係忌廉溝鲜奶的味道跟著白兔先生羽衣甘藍香橘沙律橘(好香甜)配羽衣甘藍的菜澀(兩者平均味道)沙律好清新(新鮮)甜絲絲的果實荔枝燴意大利飯醬汁好creamy 甜甜地(飯粒比較軟身)荔枝好甜(夏日炎炎啱食這個飯)好清甜特偉兄弟孖寶牛肉芝士漢堡('黑)雞肉豆腐漢堡(啡)漢堡味道較淡(味道新鲜)麵包微暖,薯角(外脆內熱)餐牌設計~全是童話的公仔碟用童話中的錶面做圖案餐椅(以動物圖案為主)店裡有小飾品(供食客拍照)注意:需預早book 位(餐廳座位不算多)進餐有2小時時限(上菜快,足夠時間傾偈影相)無奈~大厦電梯维修,要行6層樓梯上cafe(後樓梯無抽氣又無泠氣)價格較高(食物外表吸引,但份量較小)但味道和服務都不錯

龍蝦起舞
龍蝦湯
湯温度(熱)蝦肉(爽口)
濃度(一般)味道不錯

龍蝦起舞

Mad Hatter(期間限定)
宇治抹茶鮮奶
熱鮮奶用(纸包奶外形的玻璃瓶)上枱
而抹茶用玻璃茶杯(杯耳好高貴)

瘋帽匠

抹茶好香濃(有茶澀味)好正!
Mad Hatter

顏色好夢幻(味道無大驚喜)完全係忌廉溝鲜奶的味道
愛麗絲

跟著白兔先生
羽衣甘藍香橘沙律
橘(好香甜)配羽衣甘藍的菜澀(兩者平均味道)
沙律好清新(新鮮)
跟著白兔先生

荔枝燴意大利飯
醬汁好creamy 甜甜地(飯粒比較軟身)
荔枝好甜(夏日炎炎啱食這個飯)好清甜

特偉兄弟孖寶
牛肉芝士漢堡('黑)
雞肉豆腐漢堡(啡)
漢堡味道較淡(味道新鲜)

麵包微暖,薯角(外脆內熱)

特偉兄弟孖寶

餐牌設計~全是童話的公仔

碟用童話中的錶面做圖案

餐椅(以動物圖案為主)

店裡有小飾品(供食客拍照)

注意:需預早book 位(餐廳座位不算多)
進餐有2小時時限(上菜快,足夠時間傾偈影相)
無奈~大厦電梯维修,要行6層樓梯上cafe
(後樓梯無抽氣又無泠氣)

價格較高(食物外表吸引,但份量較小)
但味道和服務都不錯

瘋帽匠
Mad Hatter
Mad Hatter瘋帽匠
  • MadHatter瘋帽匠
  • MadHatter
2018-04-22 361 views
買了Openrice的二人餐卷、滿心歡喜諗住去以愛麗絲為主題的cafe食晚餐!點知那天大廈電梯維修、要行6層先上到去上到去、cafe的確有愛麗絲既佈置、不過真的很細小。坐下後、等左陣、問過接待員係咪跟二人餐卷所寫出餐、只有飲品可自選;之後接待員同我地講無長通粉、喺menu3樣食品再選、最終主菜兩個都係意大利飯、飽!先黎飲品、男友杯愛麗絲好淡、我就叫左獨角獸、都麻麻地!之後黎豆腐沙拉、龍蝦湯一杯;我都未試過食二人餐、係咁溫馨、一杯湯二分飲沙拉都算新鮮、豆腐佢地用左硬豆腐、男友麻麻鍾意!到主菜、兩個都係意大利飯、一個煙三文魚蟹子、另一個牛乾菌青口、個飯都好食、不過就等得耐d同埋最驚訝係d青口唔係熱咖!最後到甜品、之前見佢地有post有愛麗絲腳既cupcake... 當然無呢款啦、黎左一件乾乾地既朱古力蛋糕!這個二人餐連服務費、這個價錢、這個質素、唔值!
點知那天大廈電梯維修、要行6層先上到去

先黎飲品、男友杯愛麗絲好淡、我就叫左獨角獸、都麻麻地!

沙拉都算新鮮、豆腐佢地用左硬豆腐、男友麻麻鍾意!

這個二人餐連服務費、這個價錢、這個質素、唔值!

2018-04-03
Type of Meal
Dinner
2018-04-20 220 views
突然心血來潮就即刻訂位,夜晚收工同男友上去食飯,一入到去見到幾乎滿座,最後兩個位都比我訂到,好好彩揀左兩個set dinner,三文魚頭盤有三舊仔但其中兩舊都有骨主食又係食三文魚,好彩今次無骨男友嘅菠菜汁通粉都好好食甜品都係貪影下相啫,cup cake味道一般般。整體成個環境都好舒服,電視會不斷播愛麗絲動畫,餐廳裡面有唔同愛麗絲擺設比人影相,仲有道具可以供應比人用,職員亦好好人,好肯幫人影相,算有禮貌,整體都好好,如果有機會都會再上去,不過希望到時大廈電梯整番好,唔使再行樓梯

主食又係食三文魚,好彩今次無骨

男友嘅菠菜汁通粉都好好食

甜品都係貪影下相啫,cup cake味道一般般。

希望到時大廈電梯整番好,唔使再行樓梯
2018-04-12
$219 (Dinner)