2014-09-06 1033 views
星期六,行完APM,想搵間餐廳食下午茶,但冇晒位。最後嚟左灑家粥麵,估唔倒的點心水準唔錯,誠意推介雲吞麵,麵質湯底都好好。酥皮蛋撻都是高水平之作,唔油膩又鬆脆。下午茶仲有特惠價,絕對可以一試。
2014-09-06
$50 (Tea)
  • 酥皮蛋撻
2014-04-18 2564 views
原來正斗這品牌已開了過來觀塘,朋友們對她各有各的評語,今天來一盅幾件,其中一款懷舊點心子薑皮蛋酥是做得有脆,皮蛋和子薑質素雖然普通,但夾起來就令人想起過往很多事情,味道好不好也好,總算吃了一些回憶。至於腸粉,就較普通,不吃非損失,而我的感覺是來到這類店子吃得好唔好,識揀時間好重要,再談。
$60 (Lunch)
2014-03-09 2452 views
今天在在APM閒遊,下午茶時段,想吃些清淡的,在水牌找找看,就選擇了灑家。人來人往的商場,估不到店子客人不多,座位還蠻多,我們被安排坐在圓桌,很不錯。傻仔敏點了一各皮旦瘦肉粥,粥很綿,皮旦份量偏少,只有數粒,瘦肉一絲絲的,是咸瘦肉,咸香味不錯。在這碗粥的味精應該很重,因為越吃越口喝,口啖的感覺還持續了兩小時啊。油菜不算油,而且醬另上,都算貼心。豬頭人的炸醬面,他說夾上來很三啖吧~~這價錢來說,份量就算有點少。面質算彈牙,但肉醬味偏甜,味道一般。伴湯只是味精水,不合格。整體來說味道一般,價稍貴而量少,傻仔敏想在大商場的貴租下,若主打賣粥面,這情況應是免不了。
炸醬面

油菜不算油,而且醬另上,都算貼心。

2014-03-09
$52 (Tea)
2014-03-05 1968 views
與朋友在APM搵食,見到呢間麵店就入去試下價錢不便宜,有點似X斗上湯浸菜,菜都新鮮無煮過龍,帶甜菜苗餃味道只屬一般,餡料味太過清淡,菜苗太少乾炒牛河味道就唔差,一來炒得算爽身,不太油,但豉油味道很麻麻,唔香其實我係叫左個麻婆炆伊麵,無影到相真可惜但不建議食,一來伊麵勁稔,無哂口感,個汁又唔太有麻婆既神態,另外一點辛辣也沒有,食乾燒伊麵仲好OVERALL來講只屬一間普通的粉麵店謝朋友請客
與朋友在APM搵食,見到呢間麵店就入去試下
價錢不便宜,有點似X斗
上湯浸菜,菜都新鮮無煮過龍,帶甜
菜苗餃味道只屬一般,餡料味太過清淡,菜苗太少

其實我係叫左個麻婆炆伊麵,無影到相真可惜

OVERALL來講只屬一間普通的粉麵店

謝朋友請客
2013-10-21
$150 (Lunch)
2014-02-26 1620 views
太太成日話想試下灑家,今日專登過來食.下午茶真的幾底食.兩人叫左3個餐及額外叫多一個皮蛋薑炸蝦筒.個魚粥,粥底幾綿.魚都幾新鮮,但要小心食,因有好多細骨.雲吞麵,蝦好好味,好彈牙.麵,唔會有鹼水味道,湯底就淡左小小.整體唔錯.羅漢齋春卷,果真是真人不露相,賣相雖然一般,但入口唔油,羅漢齋好好味,份量十足.正!京都炸醬麵,相比雲吞麵我更喜愛此麵,肉質好有口感,辣味一流,唔會過辣或過淡.义燒飽,雖是平繁,但份量十足,义燒味好香,個飽嘅質感好重,好有份量.即叫即做,現在已經好難得.皮蛋薑炸蝦筒,一流食品,一次過滿足你三個感受,皮好脆.薑味好濃唔太辣,皮蛋反而冇咩特別,蝦好大件又彈牙.可以一次過整件食是一種口味,分開三樣食又是令一種感覺.真是十分滿足嘅一餐.睇怕晚飯都食唔落喇!
太太成日話想試下灑家,今日專登過來食.
個魚粥,粥底幾綿.魚都幾新鮮,但要小心食,因有好多細骨.

真是十分滿足嘅一餐.
睇怕晚飯都食唔落喇!
生滾鮮鯇魚片粥
羅漢齋春卷
香辣京都炸醬麵
皮蛋薑炸蝦筒
2014-01-19 1260 views
愛好煲仔飯的小弟,前幾日看過飲食雜誌的報導,發現當中有一間米芝蓮推介餐廳,提供以豬油來撈煲仔飯,即時令我心思思想吃,便在當天一嚐。現在大家都注重健康的同時,什麼高油、高脂、高鹽及高糖的食物都放棄時,偏偏出現了撈豬油這種邪惡的舉動,所以實在令一眾老饕歡懷歡喜。這店是由正斗的老闆開設,相信質素應會不錯的。弄製煲仔飯需時,下單後,為了不讓肚子餓著,便點了兩盅清潤的燉湯。前者為雪耳無花果赤肉湯,湯料放我密密麻麻,份量十足,湯色清澈見底,喝上一口,清甜無比,帶少許雪耳溶化了的膠質。另一盅是菜膽赤肉陳腎湯,湯色同樣清澈見底,因用上了陳腎,令湯味更為鮮甜。以一盅$28來說,不錯的選擇。煲仔飯的份量取決於煲仔的大小,有時候真的吃完整煲也不足夠,所以加點了一份秘製焗魚雲。雖然名叫秘製,實則與一般以薑蔥來焗製的相差不遠。魚雲本身份量不少,外層還有點香脆,調味亦來得適中,可以一試。終於到主角煲仔飯出場,煲仔飯及附上的豬油及豉油一同送上。隨即將豬油沿邊落下,接著也加入特製甜豉油,蓋回煲蓋。焗多幾分鐘後,豬油及豉油的香氣從煲蓋邊透出,相當吸引。其中一煲是鴛鴦腸滑雞煲仔飯,由於臘腸與潤腸的油份已滲進飯內,油香更為
雪耳無花果赤肉湯
菜膽赤肉陳腎湯
秘製焗魚雲
鴛鴦腸滑雞煲仔飯
其中一煲是鴛鴦腸滑雞煲仔飯,由於臘腸與潤腸的油份已滲進飯內,油香更為豐富,奈何將鴛鴦腸切成小塊,油份盡失後,太過乾身。雞件雖然雞味不重,但都算嫩滑。鴛鴦腸及雞件始終是配角,主角粒粒分明,煙煙靱靱,加入豬油後令飯粒充滿油香,味道更為濃郁,可是飯焦的份量不多,有點失色。
另外的是咸魚肉片煲仔飯,用上的並不是梅香咸魚,比較硬身,然而肉片尚算嫩滑。雖然飯粒充滿咸香,但明顯地沒有了鴛鴦腸的油份,油香的層次略為簡單,可是飯焦卻比較多。
咸魚肉片煲仔飯
整體而言,煲仔飯的水準不過不失,但因有了豬油的關係,香氣及味道的確濃郁了很多,可是由於格局及裝潢有點高上,失去了那份地踎的情懷,有點失去風味,幸好一盅燉湯挽回了不少分數。
$120 (Dinner)
雪耳無花果赤肉湯
2014-01-19 1036 views
午餐跟同事去了灑家吃飯,見到餐牌上有道名叫灑家麵的套餐很抵吃,於是便叫了一客。灑家麵其實是個大雜燴,包括了招牌雲吞、水餃、秘製豬手、牛腩,而且套餐是包了一杯豆漿。熱豆漿:天氣冷的關係,於是便叫了一杯熱豆漿。豆漿豆味濃郁,絕無嬉場,並不是那些用大量水跟糖去煮的「糖水」,所以放耐了會有一層薄衣凝結在表面,而且亦沒有某些豆漿的焦味,不錯!灑家麵:招牌雲吞屬於細蓉的那種大細,一粒雲吞大約有兩隻蝦,蝦身也比較爽口,算是不錯。水餃是鳳城水餃,沒有細心留意到底有沒有放足冬菇絲、筍絲、木耳絲、蝦及瘦肉,但肯定是有放了木耳絲,因為吃上口是有相當脆度。秘製豬手是很不錯,非常之稔,有很濃的南乳味道,而且完全沒有豬毛。牛腩則是五香牛腩,火喉相當足夠,牛腩肉跟牛根都是一咬便分開。最後當然唔少得吃上一口麵,麵身真的很爽,一咬便斷開,毫不拖泥帶水,只是有點鹼水味,似乎麵身的爽度是靠鹼水。叉燒包:很熱跟燙手的叉燒包內裡有大量的叉燒肉跟蠔油汁醬,味道相信不錯,吃時小心燙口!灑家是價格相對貴的麵店,所以對它的要求自然要相對的提升。基於食物只算是中間至中上,最後我只會比一般的評價。
熱豆漿
灑家麵
叉燒包

牛腩
2014-01-16
$60 (Lunch)
熱豆漿
牛腩
2013-11-30 689 views
星期三夜晚9時的"吉野家"都係人山人海,鬼咩,有火鍋這個食糊之作,客人閒閒地坐你1粒鐘!Bill Tai Tai一行三人好想食個快飯,於是轉陣去左"灑家"。知道佢開左一排,但從來都未食過,9點鐘唔使排隊等位,長驅直入。好肚餓,想食煲仔飯,但要等15-20分鐘,先點左個虫草花雞煲仔飯再算!第1次食虫草花,好似金針咁,但係幼些,都幾特別,個雞幾滑,整體來說味道不錯的。蟹子棉花雞好味,但蟹子少得可憐啦…奶皇千層糕,即叫即蒸,熱騰騰,如果可以鬆軟一點就更好。乾燒伊麵 ,好有水準,唔會太dry,推介肉丸豬潤粥,平平,ok 啦。

虫草花雞煲仔飯
蟹子棉花雞好味,但蟹子少得可憐啦…
蟹子棉花雞
奶皇千層糕,即叫即蒸,熱騰騰,如果可以鬆軟一點就更好。
奶皇千層糕
乾燒伊麵 ,好有水準,唔會太dry,推介
乾燒伊麵
肉丸豬潤粥,平平,ok 啦。
肉丸豬潤粥

2013-11-27
$100 (Dinner)
虫草花雞煲仔飯
奶皇千層糕
乾燒伊麵
2013-11-25 431 views
在街吃清菜很難,大部份餐廳只有炒菜,沒有上湯/白灼清菜。在灑家叫了一客金銀蛋波菜,菜很新鮮,不過皮蛋和鹹蛋的味道很淡,只有一點咸味兒;而上湯也只有微微的蛋香,相信廚師沒有再加鹽和味精,有很清新的感覺。想食得健康(低鈉)一點,我估計在APM中只有灑家可以做到。
在街吃清菜很難,大部份餐廳只有炒菜,沒有上湯/白灼清菜。

金銀蛋波菜
想食得健康(低鈉)一點,我估計在APM中只有灑家可以做到。
2013-11-23
$80 (Dinner)
2013-08-05 337 views
我甚少機會到觀塘揾食,今日要吃個簡單午餐,去AMP揀了間麵舖-灑家,見到蔡瀾的名字,相信品質有點保証。我點了一碗豬潤麵,當今外出用膳食豬潤, 豬腰, 豬肚等,都不能抱太大期望,通常都會啤水,雖然會很腍,爽,但都流失味道。這碗麵有五片豬潤,品質跟我上述預計的差不多,蘸醬油及辣醤吃了算。麵條及湯底,據餐廳內介紹麵是手打的,而湯底用豬骨,大地魚,蝦子熬成,可能受這介紹影響,覺得都唔錯。 店內有一名經理,因要遷就其他客人,當我進食中途要我換位,這位經理態度誠懇,又有禮,我當然樂意配合!態度決定一切!

2013-08-03
2013-07-22 297 views
灑家已開業一段時間, 但都是無人問津, 在APM不需等位的食肆, 不是很貴, 就是難吃吧.  偶然一次看到BEECRAZY的團購, 看到夾著何洪記跟蔡瀾的卓頭, 加上二人套餐只是百多元, 姑且買兩張團購試試看.  第一次電話BOOK位時, 問他有沒有位, 他答有, 然后那位男侍應問是否團購, 知道是團購后馬上說無位, 他的態度很不好, 好像是說我沒有先告訴他我是用團購的...團購也是真金白銀買回來的吧.  再來說一下食物. 第一次吃了美極焗魚腩和薑汁芥蘭炒牛肉, 甜品點了馬豆糕跟紅豆糕. 例湯是胡椒豬肚湯.  例湯~我只能將之稱為胡椒味極重的胡椒豬肚水, 無錯係水, 除了胡椒味外, 真的喝不出它是湯.  再來美極焗魚腩, 這道菜我們都吃淨了很多, 雖然未至於很難吃, 但絕對稱不上好吃.芥蘭牛肉比較好一點...最欣賞的反而是紅豆糕.  馬豆糕的馬豆不夠腍.第二次的團購電話BOOK位時, 女侍應生的答案反而令人舒服一點, 她說: WALK IN客就有位, 團購就無...再一次了解到, 灑家的團購, 是有限度的留位給團購人仕.  難道團購只是幫貴公司充撐場面 (而且兩次都說團購是坐門口的位)

第二次的團購電話BOOK位時, 女侍應生的答案反而令人舒服一點, 她說: WALK IN客就有位, 團購就無...再一次了解到, 灑家的團購, 是有限度的留位給團購人仕.  難道團購只是幫貴公司充撐場面 (而且兩次都說團購是坐門口的位). 兩次共通點都是, 它沒有滿座, 卻不肯給位團購人仕, 枱都是預留給WALK IN客.

第二次到步后, 我即告訴侍應BOOK了位, 但她沒為意.  點菜時我告訴她要點團購的食物, 她馬上LOOK大對眼問我地有無BOOK枱.....再一次感到被歧視 (當時也有幾張枱淨).  當她問過資料后才肯幫我們下單.  這次吃了金沙牛柳粒同乾扁四季豆和豆槳.  這次在沒有期望之下, 反而沒有失望...兩道餸都OK,  只是依舊都是那碗豬肚胡椒"水"..豆槳偏甜...雖然這次食物質素提高了. 可是我對灑家已沒有興趣了. 今天它的團購仍然在售賣, 既然有位淨都不肯給團購人仕, 不理解為何還在賣團購呢...團購只是平了50個大洋左右, 卻換來被視為CHEAP客, 像乞食般'.  其實這一間並不是好好味, 在APM來說, 論中菜, 它比不上利苑及家傳戶曉...唯有可取的, 大概是APM找不到有雲吞面吧.  相信日后我都不會再來, 以后不會再買它的團購.
Dining Offer
Group-buy
以正斗和何洪記這兩個金漆招牌作後盾, 還有蔡瀾先生的真跡題字, 對灑家這家新粥麵店實在有所期待。是日終於有機會到訪, 第一時間當然衝著其「名物」雲吞麵而來, 看看能否集兩家名店之大成。點選了大的雲吞麵 ($35), 體積不小, 至少麵的份量充足, 麵條具蛋香, 奈何烹調方面有點失準, 煮得有點過火, 麵條略為軟了些。湯底顏色略淡, 味道也是一樣, 沒有任何正斗或何洪記的影子。雲吞體積偏小, 雲吞皮則偏厚, 沒有散尾效果, 餡料自然份量較少, 有點「到喉唔到肺」的感覺。雲吞麵質素未如理想, 又或許是期望過高, 不過, 這裡炸兩質素甚佳, 油條炸得非常香脆, 相信是即叫即炸貨色, 腸粉質素亦好, 薄而帶點煙韌感, 沒有鬆散情況出現; 伴碟的醬油甜度亦適中, 整體感覺甚佳。
正斗何洪記這兩個金漆招牌作後盾, 還有蔡瀾先生的真跡題字, 對灑家這家新粥麵店實在有所期待。

2013-03-19 57 views
在APM食DINNER真係好煩,間間出面都係一堆人,同朋友唔想等又唔係太肚餓所以就選擇LEE間食粥&麵喇枱是細細張的,椅子也不是太舒適,或者唔想客人坐太耐掛我地兩個人叫左D野SHARE※乾炒牛河~~~味道好好的,不過有點太油了,食到成嘴都係油呀!※豬潤粥~~~豬潤處理得很好,好爽口而且唔會有豬"壓"味;粥底也煲得好軟綿!GOOD※灼芥蘭~~~菜是清甜的,但應該略為灼得太耐了,太淋了!整體食物品味也很好的,不過就貴左D囉,畢竟也只是粥粉麵飯店啫......服務質素也有待改善,因為人客也不是太多,而又叫極也沒人應
枱是細細張的,椅子也不是太舒適,或者唔想客人坐太耐掛

我地兩個人叫左D野SHARE
※灼芥蘭~~~菜是清甜的,但應該略為灼得太耐了,太淋了!

服務質素也有待改善,因為人客也不是太多,而又叫極也沒人應
2013-03-06
$90 (Dinner)
2013-03-15 58 views
過完年食到肚滿腸肥,真的沒什麼胃口,午餐想食得清清淡淡就算了!故意避開食午飯繁忙時間才落街食。一直都想試此間舖頭的雲吞麵,今天正好!地方很乾淨,完全不用等位,坐下後店員奉上下午茶餐牌,點了雲吞麵及豆漿。等食時,發現此舖的所有印刷品,竟然似足正斗,是同一間老細開的?約5分鐘左右,麵就到了,麵質十分好,沒有鹼水味,雲舌大小適中,只是覺得不夠大地魚味,湯放了很多九黃,也十分不錯。碗麵值80分!

2013-03-01
Type of Meal
Lunch
  • 雲吞麵
2013-02-27 267 views
上星期在團購見到APM灑家做母米粥火鍋優惠, 2個人都只係$128, 而且印象中都未試過香港有粥底火鍋, 跟團返大陸就試過, 感覺不錯, 所以就抱著一試無妨的心態去試一試, 果然真係有驚喜喎!我同細妹行左陣APM, 就上去打邊爐, 一去到D待應就好有禮貌咁帶我地坐低, 環境都唔錯, 乾乾淨淨!一黎到見到份量咁少, 心諗會唔會唔飽呢, 不過我都應為食野應該重質唔重量!食落又OK喎, 可能我地2個女仔, 滾晒D料D粥又食得, 唔錯唔錯, 咁既價錢的確抵食, 話晒都係米芝連, 最鐘意食佢D雲吞和手打丸, 細細粒, 一啖食晒! 佢杯珍珠豆漿好好味, 聽佢D侍應講係自制架,Good!最後食埋佢個甜品, 桂花糕和椰汁馬豆糕, 唔太甜, OK!整體黎講, $128團購價獲得咁既食物質素, 抵讚!

最鐘意食佢D雲吞和手打丸, 細細粒, 一啖食晒!
佢杯珍珠豆漿好好味, 聽佢D侍應講係自制架,Good!
最後食埋佢個甜品, 桂花糕和椰汁馬豆糕, 唔太甜, OK!

整體黎講, $128團購價獲得咁既食物質素, 抵讚!

2013-02-26
$80 (Dinner)
Dining Offer
Group-buy