Restaurant: Woo Cheong Chiu Chow Cuisine
Info:

2024-01-01 1241 views
今日咁啱路經太子,又記起呢度有間馳名嘅和昌潮汕鹵味,就決定過嚟買返啲返屋企加餸。價錢大慨係咁,可以散件咁買,又可以套餐咁買,分咗鵝三味同餓六味。最後買咗鵝三味,$248,有鵝肉鵝肝同鵝腸,鵝腸爽口,鵝肝大件入口即溶,鵝肉入味。

鵝三味

最後買咗鵝三味,$248,有鵝肉鵝肝同鵝腸,
鵝腸爽口,鵝肝大件入口即溶,鵝肉入味。
TakeAway
🐮和昌潮汕滷鵝🐮🐮#hkbeeflover_潮州菜🐮#hkbeeflover_太子• • • 🐮🐮評價🐮🐮點了菊花茶👍🏻👍🏻無諗過呢間啲菜式咁特別!😋街外好靜 但餐廳入面座無虛席🐮九肚魚丸 呢個餸係我最鐘意嘅! 從來未食過 我諗喺屋企都唔會有心思咁樣整 炸得金黃 入面咬落去啖啖九肚魚香 仲見到一片片魚肉 外脆內軟 必點 🐮滷鵝非常入味 鵝味香 有咬口不會過冧 🐮排骨春菜煲排骨夠冧 春菜配合湯汁 惹味也是平常比較少有機會吃的菜式#態度比味道重要店員服務正常 換茶方面亦主動環境舒適雖不大但幾cozy 門口招待再好啲 體驗就更優質• • •🐮女友總評分 🤎🤎🤎🤎🐮男友總評分 🤎🤎🤎🤎🐮和昌潮汕滷鵝太子白楊街9號基隆樓地下C號舖
🐮和昌潮汕滷鵝🐮

無諗過呢間啲菜式咁特別!😋
街外好靜
但餐廳入面座無虛席

🐮九肚魚丸
呢個餸係我最鐘意嘅!
從來未食過

🐮和昌潮汕滷鵝
太子白楊街9號基隆樓地下C號舖
九肚魚丸
2022-10-02 1686 views
本來很喜歡的一家店,吃過幾次套餐,都很滿意。今天看到有推出openrixe外賣餐飲券,並且在餐飲券中有列出吃過的套餐(見截圖),便毫不猶豫的買了。然而到店卻被告知餐飲券只可以單點,不可以使用圖中的套餐。問老闆既然不給用,為什麼要列出來誤導消費者?老闆說「列出不代表就讓你用,你去退款咯」。
2022-08-06 1219 views
外賣要了鵝三味,每樣小塊4件(鵝腸只有數寸小段),加埋4件荳腐,收費超過$220,但係味道只係一般不算太差,比較其他潮汕外賣店的價錢和質素,個人覺得性價比有點離地。
2022-08-06
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2022-06-04 1609 views
今日一時興起,好想食好耐冇食過嘅滷水鵝!用OpenRice 搜尋到附近有間潮州菜館,二話不說就即刻去。餐廳門面很大,分兩間店舖,一間是專做外賣斬料的,另一間是餐廳,見到樓上仲有得包房!餐具好精緻,好喜歡一整套,整整齊齊的魚露花蛤$168見到潮汕風味餐牌入面,有這個魚露花蛤,即刻叫黎食!賣相十分吸引,擺碟好靚。一上菜已經聞到香濃的魚露和酒香味。花蛤浸得夠時間好入味,花蛤熟度啱啱好,肉質依然鮮嫩!牛面珠$188見到餐牌寫住這個牛面珠是全港首創,諗諗下又真係冇試過牛面珠,感覺新奇!牛面珠上菜時有好香的滷水味,牛面珠不是很大件,但是有一定厚度,煮得夠淋身,咬落去有少少骨膠原既感覺,肉質好嫩同時好重牛肉味。初嘗牛肉珠有很大的驚喜!就咁食味道較濃,所以我地叫了白飯,用牛面珠加滷水汁送飯食鵝三味$228一開始來這裏,就是為了吃滷水鵝! 唔食滷水鵝點得呢!!想食滷水鵝,又想食滷水鵝肝,但係叫唔到兩份,因為一定食唔晒!好好彩比我發現有鵝三味!鵝三味係滷水鵝肉、鵝肝同鵝腸!滷水鵝肉好有光澤,鵝肉好嫩,滷水汁好入味,滿足到我既慾望!我平時都喜歡吃滷水鵝肝,呢度整得夠粉嫩,鵝肝質地軟滑,好香!鵝腸份量幾多,夠

餐具好精緻,好喜歡一整套,整整齊齊的

魚露花蛤$168
見到潮汕風味餐牌入面,有這個魚露花蛤,即刻叫黎食!

牛面珠$188

鵝三味$228
一開始來這裏,就是為了吃滷水鵝! 唔食滷水鵝點得呢!!
好好彩比我發現有鵝三味!
鵝三味係滷水鵝肉、鵝肝同鵝腸!

滷水鵝肉好有光澤,鵝肉好嫩,滷水汁好入味,滿足到我既慾望!

鵝腸份量幾多,夠爽口,有咬口
呢個鵝三味,三款食物各有不同質感,滿足三心兩意既我

好味😋

高佬叔樽裝奶茶$24
老藥桔$20
我飲咗樽裝奶茶,茶味算濃,好香奶味,啱晒鐘意飲多奶香滑嘅人

呢間餐廳令我喜出望外,食物好啱口味。雖然係下午,都有不少人來食飯,侍應話如果食晚飯,最好預先訂位!

• 鵝三味
  • 牛面珠
  • 魚露花蛤
  • 高佬叔樽裝奶茶
2021-09-21 1087 views
雖然賣相普通,但份量十足。沙茶醬絕對不咸,很香口😃當然不少🉐️是和昌手沖奶茶,不甜,很香滑。還有跟餐的豬肚湯,夠楜椒;很夠味道!下次要試牛面珠,聽聞要預訂;慢煮10小時以上………期詩😉
雖然賣相普通,但份量十足。沙茶醬絕對不咸,很香口😃

下次要試牛面珠,聽聞要預訂;慢煮10小時以上………期詩😉
2021-06-28 539 views
昨天返完教會,就相約久別的同學仔聚舊。和昌傳統潮州菜舘;裝修雅致。我們試左鵝翼丶鵝片和沒有染料的墨魚片,味道不錯。下次要試海鮮🦞部份海鮮需要預訂,大班朋友相聚 也可以一併訂盤菜添😊
2021-06-20 1687 views
這家位置隱蔽的潮州滷水店開業已有數月,雖然開在低調的拐彎小巷內,幫襯的街坊卻是不少,這樣的口碑最是實在。長方形的店舖座位有限,想吃晚市的;還是先預訂為妙。是日靚湯 ~ 石橄欖煲排骨,此植物又名石仙桃;有清熱養陰、潤肺生津等功效,具食療作用且味道清甜,這個附送的例湯做得用心、一點也不馬虎。鵝三寶$68 (鵝肉、鵝肝、鵝腸),鵝肉嫩而味甘香;鵝肝粉嫩綿滑;鵝腸爽脆帶脂香,超值推介!鵝片雙併$65 (新鮮大墨魚+$5)鵝片香滑入味,厚薄適中;肥大肉厚的墨魚片肉質爽彈,經滷水煮過後,份外滋味。鵝汁灼時蔬 ~ 生菜棵棵揀手;嫩綠爽脆,加了鵝汁更是惹味,且份量頗多,只另加十元確實超抵食。老樂桔(原價$18,跟餐價$10) ~ 濃濃的桔香帶微甜,很啱這天時喝呀。高佬叔樽裝奶茶 (原價$22,跟餐價$12) ~雖然奶味略重、但亦不失茶味,甜度適中,在太熱天時下呷上幾口;非常受用。和昌潮汕滷鵝地址: 太子白楊街9號基隆樓地下C號舖電話: 95395969

長方形的店舖座位有限,想吃晚市的;還是先預訂為妙。

是日靚湯

鵝三寶

鵝片雙併

鵝汁灼時蔬

老樂桔(原價$18,跟餐價$10) ~
濃濃的桔香帶微甜,很啱這天時喝呀。
老樂桔

高佬叔樽裝奶茶 (原價$22,跟餐價$12) ~
高佬叔樽裝奶茶

和昌潮汕滷鵝
地址: 太子白楊街9號基隆樓地下C號舖
電話: 95395969
2021-06-19
$83 (Lunch)
是日靚湯
鵝三寶
鵝片雙併
鵝汁灼時蔬
老樂桔
高佬叔樽裝奶茶
2021-05-29 889 views
今日lunch同兩個同事食左呢間「和昌潮汕滷鵝」,因為同事話想食下啲滷水野,咁就捨命陪君子啦!😂啲滷水嘢都好有水準,我地3個人叫左款滷水,大家share一下,小編覺得最正嘅係雞腎🤤但配飯就略嫌有啲口淡淡😂如果可以晚市做返個餸就會好好多,味道係唔錯架!

2021-05-28
Type of Meal
Lunch
2021-03-10 1440 views
今日突然間收早,所以要買外賣回家自私食。因為唔想自己一個係外面用餐又尷尬(個人覺得)又怕俾情侶間閃爆自己,於是不停上網睇下,有咩新店開張:試吓新野又獎勵一下自己,我之前食過間鵝片五花腩飯好很好食,但最近差咗好多,見呢間新野就試下啦。佢只做外賣既,我今次試佐佢地鵝片牛面反。嘩,牛面珠肉耶。正點。牛面就係因為佢無太多脂肪,岩我地呢啲女仔。又唔會太鞋口,鵝片一樣出氣,入味,但唔會食兩件就好(流)唔想再食。加上,我配埋佢地自稱勁好飲既奶茶。果真,我一試就愛上了。我下次會再黎,可能因為佢地既奶茶。仲有,佢地既湯足料並係媽媽既味度。唔係味精湯黎架。
2021-02-19 1114 views
首先利申,我認識店主和他的家人,但我是一個有要求的食家。那天剛好去深水埗大南街一帶的咖啡店扮文青,在沒通知店主下走去買了鵝三寶外賣+紅腸。作為潮州人的我,一看廚窗 XL 的身型,就知是正宗汕頭鵝;回到家後馬上開盒,鵝片好嫩多汁,滷水香,十分高水準;鵝肝香濃,像我這標準身材的或唔怕膽固醇的人可多吃幾片;至於鵝腸,我一向少吃,腸上黏著的肥膏我沒碰,只能說彈牙;紅腸就普通冇特別,可以做好一點。可惜 外賣APP唔送去我屋企,惟有下次去開深水埗時再去幫襯。
首先利申,我認識店主和他的家人,但我是一個有要求的食家

;鵝肝香濃,像我這標準身材的或唔怕膽固醇的人可多吃幾片

可惜 外賣APP唔送去我屋企
,惟有下次去開深水埗時再去幫襯。
2021-02-05
TakeAway
$70 (Lunch)
  • 鵝片、鵝肝