2022-12-18
木玥巷 Wooderful📍元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖 💰$36流心芋泥球 🍡睇個樣有少少似台灣夜市小食地瓜球,但佢比較厚實,中間層夾心係芋泥,幾香芋頭味。朋友一不留神成粒咬,裡面啲奶黃餡就爆哂出嚟,真係流心㗎!我就係食晒主菜之後當甜品食,雖然唔似一上枱咁熱辣辣,但奶黃一樣係流心!佢一份有三粒,唔會太油膩,當前菜、小食或飯後甜品都好適合。 💰$94金沙蝦球 🍤雖然知道佢哋牛肉嘅菜式比較出色,但我唔食牛,所以揀咗兩款非牛嘅晚市料理。第一款就係呢道金沙蝦球,佢嘅顏色金金黃黃,每嚿蝦球都有一層厚薄適中嘅咸蛋黃金沙包裹住,食落鹹鹹香香,好送飯!佢嘅蝦好大隻,咬落爽口彈牙,加埋芝麻,食到齒頰留香!朋友仲特別推介伴碟嘅九層塔,話兩者好夾! 💰$76樹子炒水蓮 🥬我哋近排想食少啲肉,所以揀多一個非肉食嘅菜式,佢哋有燙青菜、炒高麗菜苗同炒水蓮。因為朋友未食過水蓮,所以我就揀咗呢款樹子炒水蓮。認真諗下,好似除咗喺台灣食過,喺香港未見過有得食水蓮,可能係我未食得夠多台灣嘢又或者無留意,但總覺得呢度有提供水蓮,算幾有特色!碟菜一上檯嘅時候出晒煙,夠晒鑊氣,而且佢份量都唔細,每條水蓮咬落都好爽口
📍元朗媽橫路9號富來花園地下17-18號舖
💰$36
流心芋泥球 🍡
💰$94
金沙蝦球 🍤
💰$76
樹子炒水蓮 🥬
碟菜一上檯嘅時候出晒煙,夠晒鑊氣,而且佢份量都唔細,每條水蓮咬落都好爽口,唔會有,十分推介大家一試!
💰$34
台灣手搖焦糖咖啡 ☕️
知我口味嘅都知我唔飲咖啡,但好鍾意食咖啡製品,例如咖啡味雪糕、咖啡奶凍、咖啡硬糖之類,所以呢杯點俾我位返工返到好攰嘅朋友嘅,諗住幫佢醒醒神。佢通常飲開齋啡,但呢度只有一款咖啡,所以我就揀咗呢杯macchiato嚟試。
正!連我唔鍾意飲咖啡都飲咗1/3杯!佢嘅咖啡味聞同飲落都好香,但又唔會過苦過甜,而最重要嘅係飲完唔會令你想飲返啖水,個口仍然好清新!呢個價錢、呢個份量、呢個質素,真係無得彈!
💰$42
木玥黃金水果茶 🍹
另外我哋都叫咗呢杯非常signature嘅水果茶,睇相都知道佢勁高身勁大杯,可能因為適合打卡,所以幾乎每枱都有叫一杯!水果茶本身其實係一樣好易中伏嘅嘢,我屋企人成日形容喺手搖店買嘅水果茶係爛生果糖水茶,因為好多時啲生果都唔新鮮,茶底又過甜。
但呢杯水果茶就唔同,佢一飲落去已經好香百香果味,而且啲生果唔會過多,每款都好細心咁切到一粒粒,方便食用。我最鍾意嘅就係佢有迷你水晶梨粒粒同西柚肉,用埋菠蘿片嚟裝飾,非常有熱帶風!
💰$15
珍珠米白飯 🍚
上面叫嘅兩款小菜係唔包飯嘅,如果想食飯記得加$15要碗白飯啦!