2023-11-29 53 views
今日天氣好好,所以就嚟到長洲行下,搭完船黎見肚餓就搵野食,見到呢間食炸雞薯條嘅叫熾工房嘅餐廳好吸引,而且仲有全港首創脆雞甜筒,非常特別😋🍗滋味脆雞套餐 $58 一件雞胸同一件雞髀,炸雞都係新鮮熱辣辣咁炸出嚟,香嫩多汁,而且雞胸一啲都唔鞋,食落好似同雞髀一樣咁滑,而且仲好多肉汁好Juicy,啱晒啲要做健身嘅人,跟選擇咗個牛油粟米,粟米粒粒都香甜美味,而且唔會有渣,又健康又好味🐓滋味雞翼套餐 $58 新鮮熱辣辣炸嘅單骨雞翼,一共有十隻咁多,而且配埋是拉差醬汁,十分惹味,而且每隻雞翼都炸得恰到好處,皮脆肉嫩,多汁香口,食得好享受,真餐配咗個炸薯條,係我至愛嘅粗薯條,薯仔味極濃,而且都係新鮮炸,脆卜卜熱辣辣,超級好味📍 長洲建新里9號地舖 - 熾工房

📍 長洲建新里9號地舖 - 熾工房
幫襯勁買💛熾工房🛞@wowlab.hk講起食炸雞同蘑菇飯,除左連鎖嘅K乜乜同J乜乜,之前喺西營盤搵到更好嘅替代品⭐️ 但係原來半年前已經結業,所以專程嚟到長洲本店重溫一下💭兩間舖頭裝修風格相似,都係啲冷色系為主調,室內外都有座位,而牆身同樣畫左塗鴉壁畫🎨同樣係自助形式,落完單之後自己攞餐同還餐盤🍽️Menu印象中大致上相同,見餐廳最近推出咗號稱全港首創嘅脆雞甜筒🍦黑色嘅竹炭甜筒中有爆谷雞粒同薯蓉🍿外賣同堂食唔同價🏷️餐廳標榜食材新鮮,炸雞烤雞都係即叫即做,保證新鮮🐣 烤雞大概要等20分鐘,而炸嘅就15分鐘左右⏰滋味脆雞套餐🍗原味滋味脆雞|蘑菇飯(細)|Soda Water原味烤雞套餐🎛️原味烤雞|薯條|Soda Water炸雞外皮炸得鹹香,又保持到中間嘅肉汁💦 烤雞調味均勻,配上香草同檸檬清新香味,食落冇咩油膩嘅感覺🍋相比連鎖店用粉開嘅蘑菇汁,呢就係出色好多!顏色呈奶白色,味道非常creamy,加上足料嘅蘑菇片🤤 下次真係唔睇小自己,嗌返個regular size🕳️望到啡色嘅薯皮就知道係用真薯仔做嘅🥔 茄汁可以任點🍅 亦可以以$5加燒烤醬或者蜜糖芥茉呢啲特色醬汁🍯支持良心小店💛
幫襯勁買💛

熾工房🛞
@wowlab.hk

同樣係自助形式,落完單之後自己攞餐同還餐盤🍽️

滋味脆雞套餐🍗
原味滋味脆雞|蘑菇飯(細)|Soda Water

原味烤雞套餐🎛️
原味烤雞|薯條|Soda Water

蘑菇飯(細)

薯條

支持良心小店💛
$62 (Dinner)
蘑菇飯(細)
薯條
2023-11-10 124 views
外表看似甜筒🍦,實際上是炸雞🐔翻山越嶺來到長洲🚢,當然是為了吃。吃。吃🍦🐔全港首創 炸雞甜筒💰$58WoW Chick & Cone用薯蓉代替雪糕部份再舖滿粒粒炸雞放在脆脆的餅皮裡,吃的時候不怕弄髒手,非常方便😋醬料方面有5️⃣款可供選擇🍗原味烤雞套餐(+$16青檸菠蘿梳打)💰$60WoW Roast Chicken Set雞肉香嫩多汁加$5有5️⃣款特式醬料選擇青檸菠蘿梳打酸酸甜甜,夏日必備🥤
外表看似甜筒🍦,實際上是炸雞🐔
翻山越嶺來到長洲🚢,當然是為了吃。吃。吃

🍦🐔全港首創 炸雞甜筒💰$58
WoW Chick & Cone
醬料方面有5️⃣款可供選擇

🍗原味烤雞套餐(+$16青檸菠蘿梳打)💰$60
WoW Roast Chicken Set
雞肉香嫩多汁加$5有5️⃣款特式醬料選擇
青檸菠蘿梳打酸酸甜甜,夏日必備🥤
口痕想食吓炸物,呢度都係一個幾好嘅選擇!餐廳畫咗啲幾得意嘅壁畫,而且座位都幾闊落,就算一家大細嚟都冇問題~🔹炸雞甜筒係最近新出嘅產品,造型幾特別,甜筒上層係炸雞塊下面係薯蓉,可以變行邊食~🔹原味烤雞套餐包括小食同埋飲品,小食可以轉粟米!雞同薯條都整得幾好味,最緊要係夠脆!🔹單骨雞翼非常香脆,就算放涼左個外皮都好脆,調味剛剛好非常推薦是拉沙差醬~餐牌參考:⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 8/10服務: 8/10環境: 8/10打卡: 6/10CP值: 8/10⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⊃✎⁾⁾喜歡呢個Post可給予”心心”以作鼓勵( ´͈ ᗨ `͈ )◞‎♡⃛⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

餐牌參考:

味道: 8/10
服務: 8/10
環境: 8/10
打卡: 6/10
CP值: 8/10

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
$72 (Lunch)
2023-10-26 65 views
入到長洲,男朋友想食薯條,就揀咗專做炸物嘅熾工房~有分室內室外座位,雖然係小店,但都坐得舒適。套餐價錢唔會好貴,大概~$50起。☁️WoW fried Chicken Set $58☁️Signature Wings(10pcs) $36Signature 炸雞套餐(兩件炸雞+薯條+汽水)有一件雞鎚同一隻雞胸,炸雞外皮好香脆,裏面雞肉熱辣辣,而且都嫩。套餐有一大份粗薯條,新鮮熱辣炸好,忍唔住食多幾條~單點一份單骨雞翼(有10隻)個人比較喜歡單骨雞翼,食得方便!!!而且外脆內嫩,雞翼唔會好乾。配上士拉差醬真係令人欲罷不能,瘋狂點醬食!!!見到佢哋有個新出嘅炸雞甜筒,好吸引,留返下次入去再食~

☁️WoW fried Chicken Set $58
☁️Signature Wings(10pcs) $36

Signature 炸雞套餐(兩件炸雞+薯條+汽水)

單點一份單骨雞翼(有10隻)

見到佢哋有個新出嘅炸雞甜筒,好吸引,留返下次入去再食~
2023-10-23 58 views
而家長洲越來越多嘢食,鍾意食炸雞嘅朋友可以試下呢間小店。招牌蘑菇飯套餐套餐包括大嘅蘑菇飯、四件單骨炸雞翼同一罐汽水,蘑菇飯配搭忌廉汁,好Creamy奶味好香濃,炸雞翼新鮮熱辣,皮脆肉嫩,而且切開一半更加方便食用。脆雞甜筒邊個話甜筒一定係涷食?全港首創的甜筒,以薯蓉代替雪糕🍦,炸雞粒代替爆谷,同真的雪糕真係好似啊!唔好睇小佢細細枝,食完超飽肚。薯蓉保留馬鈴薯的原味道,口感軟滑;雞粒香脆可口,不乾身,仲有芥茉醬點綴。依家可以唔洗用手攞住炸雞食,不怕食到成手油膩膩!手套都唔洗用😜
而家長洲越來越多嘢食,鍾意食炸雞嘅朋友可以試下呢間小店。

脆雞甜筒
2023-09-26 146 views
去長洲當然唔少得食食食既環節啦朗朗鍾意食薯條,特登揀左間有薯條食既熾工房🥰有室內同室外既位坐,成間鋪既牆畫同裝修都有種型得黎又chill既感覺而且套餐價錢唔算好貴$50幾蚊有兩件炸雞 一大份薯條同飲品又可以加錢轉磨菇飯我要左Wow Frled Chicken Set $58滋味脆雞套餐Signature Wings Set$58滋味雞翼套餐(10件單骨雞翼)配是拉差醬全部新鮮熱辣辣炸好 薯條係粗薯條但勁香脆 朗朗食晒成份薯條啊🍟單骨雞翼食落好方便,脆脆位比平時既雞翼多 又夠味,唔洗點醬已經好好食炸雞兩件都幾勁juicy 全部嘢都好好味,下次黎長洲要再去幫下熾工房 (長洲)長洲建新里9號地舖
去長洲當然唔少得食食食既環節啦
朗朗鍾意食薯條,特登揀左間有薯條食既熾工房🥰

而且套餐價錢唔算好貴
$50幾蚊有兩件炸雞 一大份薯條同飲品
又可以加錢轉磨菇飯
我要左

Wow Frled Chicken Set $58

Signature Wings Set$58
滋味雞翼套餐(10件單骨雞翼)配是拉差醬

炸雞兩件都幾勁juicy

全部嘢都好好味,下次黎長洲要再去幫下

熾工房 (長洲)
長洲建新里9號地舖
2023-09-11 107 views
黎到長州搵左間西餐試下🤗依度出名炸雞🍗炸得香脆又有肉汁👍🏻岩唒鐘意食肉嘅我,配埋薯條好正😍西班牙海鮮飯好正宗又多海鮮👍🏻有蝦、蜆、魷魚、辣肉腸、蕃紅椒絲,好足料👍🏻雖然炸雞出名,但我比較鐘意西班牙海鮮飯🥘估唔到咁好味,會想再食多次❤️
黎到長州搵左間西餐試下🤗

2023-08-16 138 views
入長洲遠離一下城市煩囂生活 小食店我就食得多 好少坐入餐廳食 今日朋友帶左我去熾工房到試炸雞 我地叫左兩個set share😋🥢WOW Fried Chicken Set🥢WOW Roast Chicken Set炸雞熱辣辣 外皮好香脆 咬落去仲好有光澤十分juicy💯燒雞同樣整得好夠熱 肉質嫩滑多汁 唔會焗到乾哂 仲有陣陣香草味👍🏻兩款炸雞都唔會過鹹 正!我地加左$5轉蘑菇飯🍚忌廉蘑菇飯 好creamy 充滿奶油香有粒粒蘑菇 好滿足 建議要趁熱食💯食到好味晚餐為長洲一日遊畫上完美句號🫶🏻

我地叫左兩個set share😋

🥢WOW Fried Chicken Set
🥢WOW Roast Chicken Set
炸雞熱辣辣 外皮好香脆 咬落去仲好有光澤十分juicy💯
兩款炸雞都唔會過鹹 正!
我地加左$5轉蘑菇飯

食到好味晚餐為長洲一日遊畫上完美句號🫶🏻
  • 招牌蘑菇飯套餐
  • 原味炸雞套餐
  • 原味烤雞套餐
《熾工房》一場黎到長洲工作當然要盡試佢呢度既特色小店啦🏡🔥熾工房既炸雞同磨菇飯很出名所以即刻黎試吓!🍗炸雞係即整!熱辣辣的!個🍄磨菇飯好香汁好creamy,但如果個磨菇汁再用多啲湯or水煮會好啲,因太creamy好難撈飯。 (我覺得長洲有好幾間食肆小店都係咁,可以係個sauce度再改良下~)最impressed既係個青檸菠蘿特飲🍹酸酸甜甜超開胃解渴!呢杯野飲黎長洲一定要再幫襯!😊👍🏻
《熾工房》
一場黎到長洲工作
當然要盡試佢呢度既特色小店啦🏡
🔥熾工房既炸雞同磨菇飯很出名
所以即刻黎試吓!

🍗炸雞係即整!熱辣辣的!

最impressed既係個青檸菠蘿特飲🍹
酸酸甜甜超開胃解渴!
呢杯野飲黎長洲一定要再幫襯!😊👍🏻
原味炸雞
蘑菇飯
菠蘿青🍋特飲
原味炸雞
菠蘿青🍋特飲
2023-08-06 72 views
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 長洲除咗食麻辣大魚蛋去下Café 食餃子🥟都可以食下熾工房嘅炸雞🍗驚喜嘅位係個肉身嫩滑但個皮似用氣炸鍋炸出嚟個皮唔算好juicy配埋芫荽梳打整體都可以至於環境就舒服嘅。係夏天門口位會熱啲𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ WoW Fried Chicken Set 58With butter corn 🌽 ✨ Wow Dog Set 55With fries 🍟 🍹 青檸芫茜梳打 加16⭐️ 𝐃𝐞𝐚𝐥儲meeᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ Wow Lab 熾工房📍 Cheung Chau, Kin San Lane, 9號號地下

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

但個皮似用氣炸鍋炸出嚟
個皮唔算好juicy
配埋芫荽梳打
整體都可以

至於環境就舒服嘅。
係夏天門口位會熱啲

儲mee

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

Wow Lab 熾工房

2023-08-06 61 views
放假入長洲玩,另一重點就緊係搵食啦😋朋友之前介紹過呢間炸雞,今次就嚟試試啦!首先全部食物即叫即做,熱辣辣上枱🔥仲熱到辣親咀🤣好香炸雞同薯條味🤤差啲忍唔住相機無得食先哈哈原味烤雞套餐兩件烤雞加薯條同飲品,呢個應該係大家必試top2! 烤雞好香好嫩,食落皮都脆卜卜🤍粗薯條新鮮好香薯味💛清爽沙律套餐天氣熱想食啲蔬菜清爽啲,嗌個沙律餐就啱晒🥰一份沙律配一件炸雞同飲品,仲可以升級特飲添🍹沙律汁酸酸地好開胃,解油膩感。重頭戲嘅炸雞真係無得輸🥹新鮮炸皮脆肉嫩好juicy,食完仲想encore! 可惜掃街食太多啦🥹今次試咗杯青檸菠蘿梳打,好清新啱晒夏天飲🌞呢到仲有得嗌啤酒配炸雞,下次一定要再嚟‼️ 食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(五⭐️為最高分數)

清爽沙律套餐

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(五⭐️為最高分數)
  • 原味烤雞套餐
  • 滋味脆雞套餐
2023-08-02 63 views
叫左Signature炸雞套餐($60),有2件原味炸雞配粗薯條同汽水雞肉皮脆肉嫩, 多汁!🍗🍗🍗薯條就偏乾,要飲多D汽水,先吾會太口渴。#長洲美食#長洲#foodie#hkfoodie#離島#炸雞#薯條#長洲必食#香港必食#香港美食

雞肉皮脆肉嫩, 多汁!🍗🍗🍗

薯條就偏乾,要飲多D汽水,先吾會太口渴。

原味炸雞套餐

原味炸雞套餐
2023-07-29
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2023-07-03 207 views
長洲是舒暢心靈的好地方,望山望海,行小店,一天就會過去,難得平日有假期,不用人山人海,可以好好感受小區。熾工房係自選點餐自,自取食物,令人更可以感受小區生活,就如家一樣。今次貪心,沒有選套餐,因為套餐沒有洋蔥圈,又怕浪費,所以只好單點,雞塊20多圓,真心超值。脆炸炸鷄及原味烤雞:雞肉又滑又多汁,而脆漿超好味,完全唔會有油膩感,又能做到外皮脆,雞肉軟嫩,真心比現在所有連鎖店為佳,仲要超熱,支持衝出長洲,多d朋友能品嚐。炸洋蔥圈配青醬:洋蔥圈肉厚加上薄薄的炸粉,必要配啤酒,而青醬有清新口感,令人可以再三品嚐。Stella:500ml先夠啦,與又熱又悶的天氣,加上炸物,是美味假期的完滿結束故事。愉快的記憶。

愉快的記憶。
2023-06-28 129 views
原味烤雞套餐 配薯條和罐裝汽水 $60 加配墨西哥辣肉醬 雞胸同雞鎚各一隻,熱辣辣即烤即出,肉質嫩滑,juice小爆汁,有啲香料係表面招牌蘑菇飯套餐 $58 餐廳呢個present擺放好澎湃,俾人感覺滿滿的黑松露忌廉蘑菇汁,質地偏濃稠,上枱個刻都聞到陣陣黑松露味,份量不吝嗇,足夠配上軟糯白飯,以呢個價錢冇得挑剔,再加上有4隻單骨炸雞翼,炸皮唔厚。招牌和牛漢堡 $88 麵包烤到好脆口,脆到冇左麵包煙靭嘅質感🤔 唔知係咪over左定原先係咁呢。漢堡肉質還可以,冇爆爆肉汁因為漢堡嘅dressing好多,每啖都充滿醬汁嘅感覺😖 本人就不太喜啦,唔太試到肉嘅質素。另外,粗薯條口感正常,上枱微温。
原味烤雞套餐 配薯條和罐裝汽水 $60 加配墨西哥辣肉醬

招牌蘑菇飯套餐 $58