2022-05-09 60 views
星期五去咗長洲由於事前冇做功課唔知佛誕哩幾日全長洲食素絕大部分食店轉賣齋 或索性休息(難怪當日入到去會咁冷清😂)我哋去咗熾工房想食炸雞原來佢哋都應節賣齋其實好想食佢哋名物 — 「磨菇飯」但由於太飽就食其他小食、飲吓嘢🔸香草牛油焗牛扒菇配精選沙律($58)跟飲品個菇好厚肉,每啖都食到牛油香,都幾正。沙律菜好新鮮,加咗酸酸甜甜嘅醋,清爽好食又開胃。🔸三色薯條拼盤($52)跟飲品炸物係出色的!!薯條、薯格、甜薯條都炸到好脆卜卜,而且乾身唔油,薯條係粗身,有口感。我就最鍾意薯格同甜薯條,好好食😋。
星期五去咗長洲
由於事前冇做功課唔知佛誕哩幾日全長洲食素
絕大部分食店轉賣齋 或索性休息
(難怪當日入到去會咁冷清😂)
我哋去咗熾工房想食炸雞
原來佢哋都應節賣齋
其實好想食佢哋名物 — 「磨菇飯」
但由於太飽就食其他小食、飲吓嘢

🔸香草牛油焗牛扒菇配精選沙律($58)跟飲品
個菇好厚肉,每啖都食到牛油香,都幾正。
沙律菜好新鮮,加咗酸酸甜甜嘅醋,清爽好食又開胃。

🔸三色薯條拼盤($52)跟飲品
炸物係出色的!!
趁放假入長洲行下,原來撞正太平清礁,呢3日都會齋戒,所以好多餐廳都會改menu,轉做素食🌱。呢間餐廳本身出名炸雞🍗,今次雖然試唔度,但就試吓佢個太平清礁special menu啦~.三色薯條併盤🍟 WoW Fries Platter有蕃薯條🍠、薯格同薯條🍟,薯條好脆,估唔到3格份量都唔少.焗鑲芝士意大利飯牛扒菇 🧀🍄Baked Portobello with Risotto擺碟🍽幾decent,估唔到喎🤣。未試過將意大利飯加係菇度一齊焗,米嘅軟硬度適中,菇juicy.黑松露蘑菇意粉🍝Truffle Mushroom Linguine好香濃嘅黑松露醬味,黑松露同意粉永遠都係咁夾,即使無肉食,都可以好滿足。

三色薯條併盤🍟
WoW Fries Platter

有蕃薯條🍠、薯格同薯條🍟,薯條好脆,估唔到3格份量都唔少
焗鑲芝士意大利飯牛扒菇 🧀🍄
Baked Portobello with Risotto

黑松露蘑菇意粉🍝
Truffle Mushroom Linguine

2022-05-08 60 views
想食漢堡,更加可以嚟呢一間西式小食專門店!😘😘佢哋有唔同嘅套餐供應🥰而我今日想飽肚啲,所以試咗下佢哋嘅burger,入邊$78💰已經包括一個滋味脆雞漢堡,🍟薯條或者牛油粟米,同埋一杯汽水🥤薯條係新鮮即炸,所以都好香口🔥香脆嘅黑炭漢堡超靚,而且入邊嘅雞扒好大份,亦足料,食起身非常香脆,鮮嫩無比。🤤每一啖都可以食到有雞扒嘅肉汁,非常 juicy!佢哋仲有戶外嘅位可以坐,outdoor都可以食住傾下計,吹下水,感覺非常chill😉
想食漢堡,更加可以嚟呢一間西式小食專門店!😘😘

2022-05-08 44 views
今日專程入到長洲 但遇著太平清醮關係好多鋪頭都會守齋戒冇肉食 本身入到黎想食炸雞 結果都要食素 不過鍾意蘑菇既我有意外驚喜👾黑松露蘑菇意粉Truffle Mushroom Linguine黑松露香氣濃郁 配合好多調味料同香草既配搭令到意粉意外好食👾焗鑲芝士意大利飯牛扒菇Baked Portobello with Risotto有創意地第一次食到大牛扒菇上面有飯 本身牛扒菇煮熟後都有好多菇汁 再搭上Risotto口感非常濕潤仲令菇咪昇華另一種層次 所以相對地特別👾三色薯條併盤WoW Fries Platter邪惡又好食既3種薯條 橙紅色係蕃薯條 金黃色就係平時最常食到既炸薯條 仲有一種薯格都好有口感 最緊要新鮮出爐熱辣辣就好好食👾呢間餐廳係長洲都算有名 下次黎一定要再食炸雞🤪📸 Credit to Instagram: @mroolong

黑松露蘑菇意粉

三色薯條併盤
WoW Fries Platter

呢間餐廳係長洲都算有名 下次黎一定要再食炸雞🤪

2022-05-06 38 views
同幾位朋友一齊去長州飲飲食食開心放假~一落船就去搵野食~ 我地去到小店到食炸雞~我地叫左桶雞+墨西哥薯條+薯格~ 4個人食到好飽~ 大贊炸雞真係好好味!!超級高質!好Juicy!! 外脆內滑,爆曬汁~ 超級美味~以為桶雞係大大桶既雞~原來用個西班牙飯既盤擺~ 咁擺又幾好睇~ 墨西哥薯條都好好味呀~ 美味既肉醬配埋薯條一齊食真係好惹味~ 薯格都炸得口感剛好~ 餐廳在室外位置~我地帶埋小dog dog 一齊坐室外真係幾正幾relax! 休閒嘅長洲之旅~
同幾位朋友一齊去長州飲飲食食開心放假~
一落船就去搵野食~ 我地去到小店到食炸雞
我地叫左桶雞+墨西哥薯條+薯格~

4個人食到好飽~ 大贊炸雞真係好好味!!
超級高質!好Juicy!! 外脆內滑,爆曬汁~ 超級美味~
以為桶雞係大大桶既雞~原來用個西班牙飯既盤擺~

咁擺又幾好睇~

薯格都炸得口感剛好~

2022-05-06 25 views
某日長洲之旅,呢度出名多餐廳,見到一間食炸雞既餐廳好吸引外牆以黑色為主,牆身仲有幅好靚既壁畫,之後就入左去坐低,叫左一個烤雞餐,加左錢轉左蘑菇飯,蘑菇飯好香濃蘑菇同忌廉味而且轉餐既價格只係加多5蚊,份量都幾多嫁,同特飲青檸菠蘿冰食完炸雞再飲呢杯飲品口感都幾清新,菠蘿汁配青檸又幾夾,烤雞好香香草味,而且肉質軟腍,皮脆肉嫩有2件雞,小食叫左個雞肉丸加埋上面既蕃茄唔會好油,肉丸好味。小編推介,餐廳仲有戶外同室內位置俾客人選擇,加埋D好CHILL既音樂,真係一個悠閒既下午,呢個價錢真係幾抵。留意返呢度食完既食物係要自己清理好交返個食物盤去櫃台度俾職員。

2022-05-01 68 views
同2位朋友一行3人去左長洲行一行~ 入到長洲就梗係要搵嘢食~ 我地行到碼頭轉右既盡頭發現左有炸雞舖頭~我地叫左3個餐~ 我哋分別叫做4號6號同8號餐~ 4號餐係單骨炸雞配薯條+飲品~ 單骨炸雞真係好好味~炸雞好香脆~薯條都炸得好香~6號餐係沙律加烤雞+蘋果梳打特飲~沙律同烤雞嘅組合真係幾健康~ 啱晒健康人士~ 烤雞大大件好抵食!8號餐係蘑菇忌廉飯配單骨炸雞+$14蚊轉左檸檬菠蘿特飲~蘑菇幾點飯大大碟好抵食,個忌廉幾香濃~ 仲配埋四件單骨炸雞~抵食又好味~ 估唔到長洲有性價比咁高嘅炸雞小店~ 小店型格裝修簡潔~ 坐得好舒服~ 夏天嘅話冷氣仲好足~ 係長洲行到攰去坐岩岩好
同2位朋友一行3人去左長洲行一行~
入到長洲就梗係要搵嘢食~
我地行到碼頭轉右既盡頭發現左有炸雞舖頭~

我地叫左3個餐~ 我哋分別叫做4號6號同8號餐~

估唔到長洲有性價比咁高嘅炸雞小店~
2022-04-26 83 views
入去長洲除左掃街之外,都想食D飽肚D既主食。原來呢條巷仔都幾餐廳簡! 呢到主打炸雞或燒雞,叫左個燒雞套餐,可以簡配牛油粟米或者薯條,套餐都包埋野飲,咁樣$50幾,都幾抵食! 薯條係粗薯,份量都好多,好脆口。燒雞有2大舊,其中一個係雞搥~ 雞皮仲有少少脆脆地tim! 雞肉都好滑,好juicy。其實食完2舊雞都已經少少飽! 之後仲叫左個洋蔥圈,好食! 炸得好香脆,點埋個蜜糖芥末醬仲好食! 見佢仲有炸雞,蘑姑飯同意粉簡,下次都會再想encore !!
2022-04-16 124 views
長洲一日遊系列🇭🇰熾工房是每次到長洲都必訪的餐廳!雖然很多人來會吃他們的炸雞,但我們還是偏愛他們的烤雞~1̲ 原味烤雞套餐 $56熾工房的烤雞🤩本來吃了其他食物已經有點飽,都忍不住吃了好多口烤雞😛最愛他醃製烤雞淡淡的檸檬香草味,加上焗製的時間剛剛好,仍然帶有好juicy的肉汁🤤亦不會有炸雞那麼邪惡!2̲ 轉蘑菇飯 +$3蘑菇飯也是我們必轉的!面頭的蘑菇忌廉汁有大量蘑菇碎、蘑菇片,不是隨便調製的白汁,外面找不到呢😇🅣🅘🅟🅢 堂食熱辣辣即食當然是最好食,如要外賣,也盡量要於15分鐘內開餐喇😆
原味烤雞套餐

1̲ 原味烤雞套餐 $56
2̲ 轉蘑菇飯 +$3
TakeAway
原味烤雞套餐
北區人入黎長洲,滿懷期待留肚食好嘢,見到長洲有炸雞食,好奇一試啦。等左勁耐位,最後坐門口出面,諗住叫一個餐試吓水溫,好食先追加,叫左個1號餐,$54兩件雞一份薯條加汽水,佢同我講最低消費$60,好啦咁我加多件雞$71啦。等左廿分鐘,雞槌幼過我兩隻手指,上脾得我四份一個掌心禁大。望落去黑蚊蚊乾爭爭,有幾舊皮連住好似雞翼尖咁嘅嘢,咬落先知係啲炸粉炸埋出黎嘅嘢。食落去啲肉鞋過紙皮,完全冇雞味,啲皮得個硬字。我仲有一剎那諗我係咪等位買嘢嗰陣講錯嘢畀廚房整估,真心我唔明佢憑咩收我最低消費同埋70蚊三件炸雞一份薯條囉。我一面問自己我要食炸雞點解要食呢間嘢唔食kfc jolibee要浪費自己啲quota喺長洲食呢家嘢?KFC同Jolibee都好食過佢好多倍至於薯條就大路嘢囉,周街都買到毫無驚喜嗰種。至於環境,入面位少環境細,坐出面有蝨咬,食炸雞送蚤爛。結論:一個字:後悔!兩個字:好後悔!

至於薯條就大路嘢囉,周街都買到毫無驚喜嗰種。
至於環境,入面位少環境細,坐出面有蝨咬,食炸雞送蚤爛。

結論:一個字:後悔!兩個字:好後悔!
2022-04-06
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$71 (Tea)
2022-04-06 100 views
長期wfh,又無得岀街堂食,唯有外賣團購啦,今次食長洲岀名既烤雞🤤🤤🤤今次食個2人餐🇭🇰$298包括有原隻蒜香檸檬燒雞,精選沙律,薯條,招牌蘑菇飯,2罐汽水原隻蒜香檸檬燒雞⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️正🤤雞脾肉超香超嫩滑,一食嗰下有d驚艷既feel,食住燒雞,飲杯香檳(巴黎之花),無得輸!招牌蘑菇飯⭐️⭐️⭐️⭐️✨蘑菇味香濃,好多菇,可惜唔知係咪因為外賣,d汁少飯多,唔夠汁用囉😭好想快d可以去長洲再堂食🤤🤤🤤

今次食個2人餐
🇭🇰$298

原隻蒜香檸檬燒雞⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

招牌蘑菇飯⭐️⭐️⭐️⭐️✨

好想快d可以去長洲再堂食🤤🤤🤤
Delivery
💛今次嚟到長洲少有嘅黃店,主要都係俾佢嘅蘑菇飯吸引佢啲嘢食份量細細份,最適合就係下午茶時間嚟食!今次就試咗一個蘑菇飯,炸雞同埋炸薯條🍟,炸薯條係粗薯條嚟,外脆內軟,口感唔錯。炸雞薯條配汽水係一個餐,蘑菇飯就單點嘅,都係20幾蚊咋!而炸雞就算得上係高質喇,皮脆肉嫩,一咬落去啲肉汁就爆曬出嚟!唔會覺得啲雞肉好柴,又唔會話太過油。當然重頭戲都係個蘑菇飯,個飯嘅汁都算係夠多,而且蘑菇味好香濃,比我想像中嘅味道更加高質!一啖炸雞一啖蘑菇飯呢個配搭極邪惡,但又完全唔會膩,我真係10分鐘就食晒全部野,有少少唔夠喉添啊總括來講做一個休閒下午茶係超抵食
💛今次嚟到長洲少有嘅黃店,主要都係俾佢嘅蘑菇飯吸引

佢啲嘢食份量細細份,最適合就係下午茶時間嚟食

炸雞就算得上係高質喇,皮脆肉嫩,一咬落去啲肉汁就爆曬出嚟
!唔會覺得啲雞肉好柴,又唔會話太過油

,有少少唔夠喉添啊
總括來講做一個休閒下午茶係超抵食
$40 (Tea)
  • 蘑菇飯
🍽 招牌蘑菇飯套餐💰$52🌟7.5/10➰套餐有💁🏻‍♀️一客蘑菇飯 四隻單骨雞翼 飲品.呢個飯嘅食評應該會幾兩極鍾意食爛飯嘅朋友仔會好愛佢因為佢蘑菇汁好多好濃郁 係夠撈哂成個飯有凸 絕不手軟😂而且飯底係偏軟糯.至於雞翼 欣賞佢係單骨 啱哂懶人 好易食!🤣外脆內嫩 味道不俗!🍽 原味炸雞套餐💰$54🌟8/10➰套餐有💁🏻‍♀️ 一隻雞上髀+一隻下脾 薯條 飲品.炸雞🍗嘅肉質幾嫩滑不過個炸片都幾硬幾脆食嘅時候要小心飛到周圍都係🤣.薯條🍟方面加咗唔少分數!即使係外賣焗住佢嘅薯條都做到外脆內軟粗薯嚟講真係幾高水準!✨🍽 香辣烤雞套餐💰$55🌟7.5/10➰套餐有💁🏻‍♀️ 一隻雞上髀+一隻下脾 薯條 飲品.烤雞比炸雞更需要技巧調味同肉質都好重要呢間嘅烤雞肉質略嫌有少少嚡調味偏辣 食辣bb班要注意⚠️————————————————🏋🏻‍♀️🗣 炸嘢都係少食為炒 除咗高卡路里之外仲好高omega-6-抵食指數:🌕🌕🌕🌑🌑食物:🌕🌕🌕🌑🌑環境:🌕🌕🌕🌑🌑邪惡指數:🌕🌕🌕🌕🌑-📍長洲建新里9號地舖-💰人均消費:$50-$100
🍽 招牌蘑菇飯套餐💰$52
🌟7.5/10

套餐有💁🏻‍♀️一客蘑菇飯 四隻單骨雞翼 飲品
呢個飯嘅食評應該會幾兩極
鍾意食爛飯嘅朋友仔會好愛佢
因為佢蘑菇汁好多好濃郁 係夠撈哂成個飯有凸 絕不手軟😂
而且飯底係偏軟糯
至於雞翼 欣賞佢係單骨 啱哂懶人 好易食!🤣
外脆內嫩 味道不俗!

🍽 原味炸雞套餐💰$54
🌟8/10

套餐有💁🏻‍♀️ 一隻雞上髀+一隻下脾 薯條 飲品
炸雞🍗嘅肉質幾嫩滑
不過個炸片都幾硬幾脆
食嘅時候要小心飛到周圍都係🤣
薯條🍟方面加咗唔少分數!
即使係外賣焗住

招牌蘑菇飯套餐
原味炸雞套餐
2021-11-20
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Dinner
香辣烤雞套餐
原味炸雞套餐
  • 辣味炸雞套餐
💛💛💛熾工房💛💛💛山長水遠入到長洲,一定要食呢一間餐廳,原因係我哋上次去到想食嘅時候摸門釘😭。我哋嗌左兩個餐,以Tea Time黎講,一男一女食都算飽😚。環境唔錯,無加一所以自己執枱。招牌蘑菇飯套餐 $54- 一份大蘑菇飯- 四件單骨滋味雞翼- 汽水飯量好多,最緊要係蘑菇都好多😚。蘑菇汁好香好濃,用黎撈飯一流!四件單骨雞翼有啲瘦,好就好在炸得好香口好好食😛。兩個餐價錢一樣,我會揀食蘑菇飯餐,飽啲抵啲😆。蒜香檸檬燒雞套餐 $54- 兩件蒜香檸檬燒雞- 一杯粟米- 汽水男朋友懶係健康咁食粟米,我見隔離枱啲炸薯條好靚,好想食😭!好彩啲粟米都好食,就當食炸雞既同時食啲健康啲既野😂。燒雞唔錯,不過相比起單骨雞翼,單骨雞翼好食啲。原因係雞塊有少少少少鞋。埋單$108(無加一)
💛💛💛熾工房💛💛💛

蒜香檸檬燒雞套餐 $54
- 兩件蒜香檸檬燒雞
- 一杯粟米
- 汽水

埋單$108(無加一)
2021-10-29
$50 (Tea)
2022-01-05 213 views
📍熾工房 - 長洲-🔸原味烤雞套餐 ($57)呢到既原味即係檸檬香草烤雞~分別有雞上髀同雞下髀各一件雞肉幾嫩滑下 而且肉汁頗多 調味幾清新 有油香得黎又唔會好油膩☺️而跟餐既薯條就冇咩特別 佢係介乎係金拱門幼薯同茶餐廳粗薯之間既粗度 炸得唔算好脆口 純粹填肚用整體黎講呢個餐既份量唔算多 男仔食既話應該唔夠飽!-🔸蘑菇飯套餐 配 單骨雞翼($54)呢到既蘑菇飯我覺得係我食過最好食既蘑菇飯🍚我本身唔係好好蘑菇飯 但覺得呢個飯好味過kfc嗰個好多倍!呢個既蘑菇汁唔係用傳統gravy 反而係用左類似忌廉白汁咁既base 非常重奶香同creamy 而且都好足料下 啖啖都食到好多蘑菇而單骨雞翼就炸得非常香口 但略嫌缺乏調味 單食既話都幾dry 味道略遜於某連鎖快餐店既脆香雞翼🙁 如果加返啲辣辣地既調味料 相信會更加惹味!-佢地係西環都有分店💛 大家想食既話終於可以唔洗特登搭船入長洲~但定價會比長洲分店稍高
📍熾工房 - 長洲
🔸原味烤雞套餐 ($57)
呢到既原味即係檸檬香草烤雞~
分別有雞上髀同雞下髀各一件
整體黎講呢個餐既份量唔算多 男仔食既話應該唔夠飽!
🔸蘑菇飯套餐 配 單骨雞翼($54)
呢到既蘑菇飯我覺得係我食過最好食既蘑菇飯🍚
我本身唔係好好蘑菇飯 但覺得呢個飯好味過kfc嗰個好多倍!
而且都好足料下 啖啖都食到好多蘑菇