2022-12-11 725 views
最近個個同事都去旅行,因為工作關係暫時都唔能夠離開香港,唯有對自己好啲,食好啲,所以就一早預約了在尖沙咀新開分店的無老鍋。餐廳的門面很有氣勢,內在環境易非常寬躺。過江龍的名氣,果然不能忽視,座無虛席。餐廳的價錢屬中上,湯底有辣有唔辣,點了鴛鴦鍋,包括冰淇淋豆腐鍋及無老辣香鍋,湯底使用不同的食材,非常濃郁。冰淇淋豆腐是餐廳的招牌菜,非常綿滑, 吸湯力強。我們點了日本廣島蠔 (10隻, $188),很新鮮肥美,肉質鮮甜嫩滑, 值得推介。有點了桂花蚌($198)這個真的真的值得一試, 淥數十秒, 很鮮甜,爽口彈牙。另外點了上選牛小排($368),肉質新鮮, 油脂分泌均勻, 有濃烈的牛味。無限添加麵包豆腐及鴨血,豆腐香滑塑湯,鴨血煙靭滑嫩。雖然價錢中上, 但一定吃得飽。

冰淇淋豆腐是餐廳的招牌菜,非常綿滑, 吸湯力強。

2022-12-09
$500 (Dinner)
2022-12-11 554 views
無老鍋終於係香港開第二間分店!尖沙咀分店鋪面寬闊,今次約埋一班知己黎慶祝!記得黎要電話預約都幾Full下!必點鴛鴦鍋:一次過滿足兩願望!冰淇淋豆腐鍋配上香辣鍋是火鍋皇道,招牌冰淇淋豆腐口感特別爽口,浸沉在湯底,完全入味!湯底亦備有招牌麵包豆腐,軟冧冧索哂湯底,超入味!而鴨血配上香辣湯底,入口味道濃郁,鴨血鴨溜,好味食唔停!最緊要係麵包豆腐同鴨血可以不停Refill!超級美味!冰淇淋豆腐一試返唔到轉頭,我仲再叫多一次,CP值超高!封門柳店舖取材新鮮,極高質素,淥大約30秒就食得,鎖緊肉味,入口有口感但唔會太硬!萵筍食得多肉類,都比較膩。我叫左萵筍平衡下味道,萵筍新鮮爽口,與湯底出乎意料地合拍,湯底令萵筍變得更鮮甜。日本廣島蠔好飽滿,超新鮮,每一啖都吸晒湯底味道,正!

必點鴛鴦鍋:一次過滿足兩願望!

冰淇淋豆腐一試返唔到轉頭,我仲再叫多一次,CP值超高!

封門柳

萵筍

日本廣島蠔
好飽滿,超新鮮,每一啖都吸晒湯底味道,正!
去銅鑼灣還得跟台灣一樣,要過海!聽到尖沙咀開咗,馬上訂位,當然也耗了不少時間才能如願!90分鐘既用餐時間喺火鍋既類別裡,點計都有啲趕,但就因為無老鍋,我就只能低頭。講唔上係台灣店既鐵粉,但飛不了台灣,來一趟絕對能彌補啲啲安慰!樓底高、室內寬敞、由門口接待開始,國語頻道展開(當然你可以照講廣東話)!謙謙有禮既服務員帶到坐位,從面前既第一杯茶已經著手介紹,然後是一連串:點單流程、Wi-Fi安排、收費需知…詳盡又清晰。選了冰淇淋豆腐湯底、牛小排+雞髀肉、綜合餃(三款每樣4件)、招牌手工三色滑貴唔貴?何必問這個,無老鍋在台北就已經算是火鍋中上價錢既消費,來到香港…我跟朋友兩人,埋單是$748,已經是飽住走,你會問又唔覺你好多嘢,因為過程中佢不停加湯,亦會加鴨血、豆腐…這些都是加到你夠為止,另外在公共醬料的位置,更置有白飯任裝,試問點會唔飽哩!坐位寬闊,菜式用料有心思,服務細心態度好價錢我就用合理來形容😊

坐位寬闊,菜式用料有心思,服務細心態度好
價錢我就用合理來形容😊

2022-11-29
$350 (Dinner)
Celebration
Birthday