2011-03-01 537 views
每年都會同同事食齋嘅我, 今年都唔例外~ 佢地提議去粉嶺嘅雲泉, 雖然我未聽過, 而且本人從未踏足過粉嶺, 所以當日令我有點兒興奮 由於第一次去所以我地點左套餐, 唔駛諗得咁辛苦~套餐有 :羅漢齋 -- 普通水準, 不過料足...好似食極都有西芹炒蝦仁 -- 蝦仁爽口彈牙, 仿似度高, 而且賣相吸引, 加埋新鮮西芹...正西檸素雞拼春卷 -- 素雞用炸腐竹做, 加埋酸酸甜甜嘅西檸汁, 十分開胃 春卷內裡包入芋頭蓉, 蘿蔔絲, 木茸絲, 加埋炸得脆卜卜嘅外皮...算係做得不錯嘅春卷五柳芋頭魚 -- 呢個真係好有水準, 芋頭蓉口感軟綿綿, 表面嘅皮薄而鬆脆, 加上調得剛剛好嘅甜酸汁, 10分鐘內經已掃清齋鹵味-- 呢個完全不值一提, 食左一舊已經唔想食豬柳拚齋腎 -- 其實唔太sure個餸名, 齋腎硬得滯~ 一條條唔知係咪仿豬柳嘅又乾又硬. 簡直全程唔想理呢碟餸竹笙冬菇西蘭花 -- 材料多而且有鮮味,完全無菜或者菇嘅腥味, 而且幾種菇加西蘭花都係完美嘅配搭, 加埋惹味嘅茨汁,
每年都會同同事食齋嘅我, 今年都唔例外~
所以當日令我有點兒興奮

由於第一次去所以我地點左套餐, 唔駛諗得咁辛苦~
套餐有 :
羅漢齋 -- 普通水準, 不過料足...好似食極都有
齋鹵味-- 呢個完全不值一提, 食左一舊已經唔想食
又一碟好快掃光嘅餸
青菜 -- 原本係一個羹或者素翅, 可惜佢話星期六無, 結果換左青菜, 確係令人有點兒不滿

白粥 -- 有白飯同白粥任添, 粥令我想起細細個食嘅稀粥, 好有懷舊feel呢

這裡還有各樣唔同嘅寺廟, 食完齋, 當然要周圍逛逛啦~~
寧靜嘅環境加上古色古香嘅建築物, 算係一個週末嘅好去處... 順帶一提, 仲有士多啤梨撂摘呢

西芹炒蝦仁
西檸素雞拼春卷
齋鹵味
豬柳拚齋腎
竹笙冬菇西蘭花
白粥
2011-02-26
$100 (Lunch)
西芹炒蝦仁
西檸素雞拼春卷
竹笙冬菇西蘭花
白粥
2010-07-15 440 views
素聞雲泉仙館齋菜味道了得愈朋共到位於打鼓嶺的雲泉一進雲泉, 感覺就是"禮義廉"平常辦活動的齋宴場所環境尚算清幽, 炎炎夏日間仍有一絲清風進入內堂先看餐牌, 單點$65元一小菜, 另有多款套餐可供選擇4人一場來到, 多點數款齋菜, 多賞點味道點下一個5人餐, 承惠$320大元, 細看下發現12人餐只需$500大元下次記緊要多相約些俗人來感受感受點下的五人餐1. 素鮑汁菰扒豆苗 - 豆苗是新鮮的, 味道清淡2. 素春卷素腐皮卷 - 外表和一般春卷腐皮卷無異, 換上的只是粉絲和蘿白絲3. 五柳芋頭魚 - 炸芋頭餅, 汁濃了一點點, 芋頭可口4. 羅漢齋 - 平穩的一道菜色, 家中吃的味道5. 魚翅羹 - 淡了..白飯白粥任添, 小菜份量多, 集4人之力, 不得以把素菜全清總括來說, 是值得一吃, 而且交通尚算方便, 在粉嶺地鐵站轉綠色小巴便可
素聞雲泉仙館齋菜味道了得

愈朋共到位於打鼓嶺的雲泉

一進雲泉, 感覺就是"禮義廉"平常辦活動的齋宴場所

環境尚算清幽, 炎炎夏日間仍有一絲清風

4人一場來到, 多點數款齋菜, 多賞點味道

下次記緊要多相約些俗人來感受感受

點下的五人餐

1. 素鮑汁菰扒豆苗 - 豆苗是新鮮的, 味道清淡

3. 五柳芋頭魚 - 炸芋頭餅, 汁濃了一點點, 芋頭可口

4. 羅漢齋 - 平穩的一道菜色, 家中吃的味道

5. 魚翅羹 - 淡了..

魚翅羹
鴛鴦卷雙拼
雙菇豆苗
2010-07-14
$80 (Lunch)
  • 五柳芋頭魚
2010-05-25 773 views
今日約左老公D同事去雲泉仙館食齋, 由於今日唔知係咩誕, 所以只可叫套餐, 我地九大一B, 叫左個10人餐, 八個齋菜, 白飯白粥任食 $340.00白粥--真係好正, 有腐竹香味又夠綿西檸素雞--味道唔錯什菇炒白菜--好味炸春卷--OK五柳芋頭魚--魚身夠脆, 芋頭夠香, 但嫌D五柳汁太多, 食第二件已經浸"林"左, 如果D汁分開上會仲正羅漢齋--OK齋鹵味--麻麻地, 酸齋唔夠酸, 碟底仲有D"碎濕濕"的齋, 好似賣剩咁蜜豆炒素肉--唔錯, D素肉真係好似真肉鮑魚菇齋雞--OK

白粥--真係好正, 有腐竹香味又夠綿

西檸素雞--味道唔錯

什菇炒白菜--好味

炸春卷--OK

羅漢齋--OK

蜜豆炒素肉--唔錯, D素肉真係好似真肉

鮑魚菇齋雞--OK

西檸素雞
什菇炒白菜
炸春卷
鮑魚菇齋雞
齋鹵味
蜜豆炒素肉
2010-05-23
$38 (Lunch)
2010-05-21 127 views
最近好像回到過去,多吃了素食,今次試的是雲泉仙館。白粥 – 這兒的白粥是重點推介,火侯夠,白粥煮得夠綿,加了腐竹也煮得溶入米中,那份香味令我忍不住吃了四碗。真的什麼也不吃,吃多幾碗也可。齋鹵味 – 每一款也不能突出本身的味,咖哩的不夠咖哩味,酸的又不夠酸。五柳仙斑 – 外層是香脆可口,可惜甜酸汁的味太濃,芋頭又太厚身,好像泥漿一樣,吃下少少就會很飽滯,大家也不想多吃,均試一口就夠了。鮑魚菇齋雞 - 在家吃過,條狀的齋雞不切片,整條吃會吃出驚喜。這兒的齋雞做法差不多,只是一開八左右,咬下去口感實在吃得出軟淋,鮑魚菇夠滑,配厚獻汁也可。西擰雞 –腐皮也是外皮鬆脆,中間口感實在,加了酸酸甜甜的西擰汁,幾醒胃。春卷 – 炸得好,咬下去夠脆,也不會太油。羅漢齋 - 在這些比較傳統的素茶館,總會有一碟,多款菇,雲耳麵筋之類加上獻汁,多年來也不太喜歡,好在這款的汁不厚。聽說如果要做得好,應該要分開不同食材煮,因為每款熟的時間也不一樣。這兒,當然沒有這樣做吧。還有一些獻汁很厚的菇加菜,和炒青菜就不多說了,均是食味一般。對,這兒的素菜真的敵不過一碗白粥。內在環境是簡單樸實,吃完不妨走出外看一看,幾舒服
最近好像回到過去,多吃了素食,今次試的是雲泉仙館。

春卷 – 炸得好,咬下去夠脆,也不會太油。

對,這兒的素菜真的敵不過一碗白粥。內在環境是簡單樸實,吃完不妨走出外看一看,幾舒服幾靚的。
想吃幾多就幾多
什麼也敵不過簡單的滋味
一般
齋雞切法不一樣,感覺就會很不同。
香口的~
獻汁不厚~不過食味一般
酸甜醒胃
太厚身了
Type of Meal
Lunch
想吃幾多就幾多
什麼也敵不過簡單的滋味
齋雞切法不一樣,感覺就會很不同。
  • 白粥
2010-04-09 126 views
跟一日團黎到雲泉仙館食宴。食左個團體餐,有炒菜、炸物和各式素食。整體算唔錯,白飯粥任添,不過都係傳統素菜風格,多油左少少。推介兩個餸1. 芋頭魚: 以在港食過既素食點來說,呢度係最好味。芋頭蓉夠味,同埋炸得好鬆化.. 非常香口,所以一條「大魚」好快被「沽清」了。2. 佢既豆腐都好滑同埋好靚,所以記得要點返樣有豆腐的食物。呢度個位真係好入,如果自己去都幾大工程。不過,入黎呼吸一下新鮮空氣,又可以散散心,值得的﹗

推介兩個餸

芋頭魚
2010-01-19 86 views
這幾天天氣都好不穩定,前晚還在下雨,不過今早雨已經收起來.可以安心出外游玩了.原來雲泉仙館逢每年11月/12月份都會開始菊花展,今天的它們其實已經是盛快過後,但無損我們拍照的雅興.一點鐘到齋堂食午飯,餐廳有提供2/4/12人餐,不過2人餐真豐富,三人吃都成!只有二人的我們,都是點兩個小菜共享好了.一個是XO醬腰花炒蝦仁,另一個是我最愛的芋頭魚.每款餸平均是65元.但睇在任食白粥,白飯和茶水的情況下,算是抵食的啦.這個小炒甚有看頭, 除了素蝦和素魷魚,還有西芹﹑青椒﹑紅椒﹑粟米芯﹑幾款菇菇和紅蘿蔔及西蘭花,除了西蘭花只用過上湯烚過外,其他材料則是大兜亂來炒,菜蔬爽口清甜,素蝦樣子好似真蝦呀,但魷魚就完全不似了,不過見到面頭上的界花,處理功夫就跟足,獻汁只是薄薄一層,第一次吃到素菜上薄獻,因為我最怕一劈劈像是槳糊的透明鼻涕獻。芋頭魚一直是我的最愛,重點是五柳汁!!!XD 超長和厚身的魚身,略略炸過,不過都不是好油膩,裡頭的芋頭蓉是非常滑,芋頭味則不重,而重點五柳汁的味道是重甜少酸,個人喜歡酸多,不過點都好,我都好鐘意食。最後一個人KO了大半條,但沒有吃滯的感覺啊,哈哈網上很多人讚這裡的白粥

這個小炒甚有看頭

網上很多人讚這裡的白粥,什麼又綿又滑,吃過後自己覺得只是一般,吃不出香滑,反而粥身還帶點稀,米香亦不足,與我在大排檔吃到的白粥無什麼分別,下次再來,就吃白飯
看看會不會更好吃呢?

這裡的阿姐負責帶位﹑上碗筷和餸菜,至於開茶和添飯就自己黎,食飽離座便可以了。
大堆頭
最愛吃的芋頭魚
普通啦,不是別人所說,好味到飛起個種
到此一遊
雨後
盛放過後
美景
2010-01-03
$65 (Lunch)
大堆頭
最愛吃的芋頭魚
普通啦,不是別人所說,好味到飛起個種
到此一遊
雨後
盛放過後
美景
2009-12-28 45 views
去到先知原來有菊花展,不過, 來遲了,菊花好多已開始凋謝.地方比想像中的大同靚, 看得出周圍都曾悉心佈置.我們人數少,只叫得兩碟餸, 五柳仙班同鴛鴦卷雙併. (@$65)味道一般,但很大碟,這裡要人多來才容易叫餸.值得一讚是任食的白粥,很滑.不喜歡吃粥,亦有白飯供選擇.光是想來吃素,這裡未必是最好,不過,順道當郊遊拍照,欣賞亭台樓閣,是不錯的選擇. p.s. 這裡竟然還有幫人攝太歲的服務.
去到先知原來有菊花展,
不過, 來遲了,菊花好多已開始凋謝.
地方比想像中的大同靚, 看得出周圍都曾悉心佈置.
我們人數少,只叫得兩碟餸,
五柳仙班同鴛鴦卷雙併. (@$65)
味道一般,但很大碟,這裡要人多來才容易叫餸.
值得一讚是任食的白粥,很滑.
不喜歡吃粥,亦有白飯供選擇.
光是想來吃素,這裡未必是最好,
不過,順道當郊遊拍照,欣賞亭台樓閣,
是不錯的選擇.
p.s. 這裡竟然還有幫人攝太歲的服務.

2009-12-23
$65 (Lunch)
2009-07-23 61 views
七月十九日姓莫的颱風過來香港旅行,前一天晚上來去非趕急.想不到出發雲泉已經一號風球.粉嶺來自己所住的地方不去,又怎樣有不去之理呢?很久沒有吃過素了.清淡一點,更想心內也再淡化一點.一行二十多人冒住雨水,終來到目的地.早有食友幫助佔了二席,包廂房.由陳真兄寫下菜單.四寶冬瓜羹.雲泉會上素,鮑菇西蘭花,翡翠排骨,五柳仙斑,七彩素拼盤,西檸軟雞,鴛鴦卷雙拼,鴻運乳豬件,黃金粟扒豆腐.白飯以及粥水任添.如要說這麼多菜中,以五柳仙斑,鴻運乳豬件以及西檸軟雞最為美味.任何魚類的素食,都是以芋頭來煮.份量來得大件.外面炸得脆,芋頭來得.加上醬汁,來得開胃.要味道,口感好像真乳豬很難的.但吃下去的確真的有點像肉味.都來得不錯.西檸軟雞其實和素鴨沒有多大的分別.用上那醬汁改變味道.鮑菇西蘭花,黃金粟扒豆腐.雲泉會上素三款全菜的菜式沒有多大問題,只要用上新鮮蔬菜就可以了,略為清淡.可以一吃其實白粥也為不錯之例.賣相像豆漿.但吃下來得滑.下點鹽就更為美味.吃完午飯後各自去欣賞荷花.每人才六十元來得便宜,當然自己不是什麼食素資深人仕.但輕食一餐其實都不錯的.
七月十九日

白飯以及粥水任添.如要說這麼多菜中,以五柳仙斑,鴻運乳豬件以及西檸軟雞最為美味.任何魚類的素食,都是以芋頭來煮.份量來得大件.外面炸得脆,芋頭來得[粉].加上醬汁,來得開胃.要味道,口感好像真乳豬很難的.但吃下去的確真的有點像肉味.都來得不錯.西檸軟雞其實和素鴨沒有多大的分別.用上那醬汁改變味道.

2009-07-20 67 views
今次的地區局,在粉嶺雲泉仙館吃齋,同上次魚排局一樣,與颱風撞個正著.飯局前一夜,天文台懸掛九號風球.搞手陳真:{搞親局都打風,唔通連個天都唔鍾意我?}我:{聽日一定會好天.}陳:{你點知架?}我:{唔知架,希望在明天丫嘛.}以上全屬設計對白.幸運地,颱風莫拉非一夜溫存之後,一早就離我們而去.雖然尚殘留一點餘溫,但只是下雨,沒有什麼黃紅黑雷暴警報,只剩下有名無實的一號風球,所以,決定如期舉行.一場攔門風,出席人數少了一截,還好,人少少易於處理.來到雲泉仙館之後,憑著爐兄的牙力.包了一間兩圍檯的房間.兩圍人馬來到,自自然然吃$650的套餐.內容有:四寶冬瓜羹雲泉會上素鮑菇西蘭花翡翠排骨五柳仙斑七彩素拼盤西檸軟雞鴛鴦卷雙拼鴻運乳豬件黃金粟扒豆腐 白飯,白粥任添.早兩次也是吃這些東西,說是食素清心寡慾,但見到菜式的名字,也是什麼西檸雞,乳豬等肉類,心靈上依然未能清心寡慾.雲泉上素是最齋的一味,五柳仙斑自三年前的"泥漿摔角"一役之後,只能淺嘗.鴻運乳豬件賣相似燒羊腩多.鴛鴦卷是春卷加腐皮卷,兩者皆喜.西檸軟雞真的夠軟

我:{聽日一定會好天.}

陳:{你點知架?}

我:{唔知架,希望在明天丫嘛.}以上全屬設計對白.

四寶冬瓜羹
西檸軟雞
鴛鴦卷雙拼
鴻運乳豬件
黃金粟扒豆腐

白飯,白粥任添.

早兩次也是吃這些東西,說是食素清心寡慾,但見到菜式的名字,也是什麼西檸雞,乳豬等肉類,心靈上依然未能清心寡慾.雲泉上素是最齋的一味,五柳仙斑自三年前的"泥漿摔角"一役之後,只能淺嘗.鴻運乳豬件賣相似燒羊腩多.鴛鴦卷是春卷加腐皮卷,兩者皆喜.西檸軟雞真的夠軟.其他的"齋"菜式.普普通通.吃罷之後很口喝,一如所料,齋菜味精特別多.

最出色的,是白粥,店員拿著一大桶白粥入來,等我們自己搞掂.白粥看似豆漿,質感綿,火路十足,加了腐竹一起煲,將腐竹煲到溶爛,味道更香甜.這才是吃齋的精粹.咩話?咁多味齋菜式,也敵不過一碗白粥?

因事要早退,不能夠與大家一起在館內影相,離去時,雨過天清,都說希望在明天.再一次多謝陳真的妥善安排.
  • 白粥
2009-07-20 63 views
這次的活動, 其實比上次的魚排活動更加緊張, 主要原因是因為呢次, 一樣是同颱風競賽, 上次只是1號風. 但今次是無情的9號風. 幸好佛祖知道我們來特地拜訪, 要求莫先生早黎早走. 我們一眾人, 到達粉嶺車站時已經停雨同改掛1號風. 在此, 亦先多謝一行22人, 不怕風雨, 堅持出席的朋友, 尤其爐兄一家大細的到齊, 在沒有特別事先通知之下, 女友帶埋百母出席. 是次活動, 真的非常感謝大家. 只是, 忙裡實有野忘記, 對雲泉非常熟悉的百母後來才說有茶水供應的.....冇人知道, 冇人去囉....抱歉了. 不過九餸一湯既齋菜, 同風雨過後依然美麗的荷花, 是是日活動的開心所在.這裡是先付款才出菜的, 幸好兄弟夠多, 賒到 $500 大元. 不然要先籌錢再上菜, 會好尷尬. 先來一個冬瓜羹. 清新消暑, 不過因為打過風而令天氣稍涼, 不然, 可以立即見其功效. 清涼湯水之後, 便是羅漢齋, 名為雲泉會上素. 木耳, 雲耳, 小粟米, 草菇, 簡單的始終是最好的. 黃金粟米豆腐. 有黃金, 其實只是有粟米, 因為黃色嘛. 豆腐夠滑, 而且清淡少油. 是是日比較受歡迎的餸菜. 翡翠排骨,

翡翠排骨, 上菜時, 根本不知道這個就是排骨. 形不似, 味亦不似, 不過味道尚可叫好, 但炒物比較油. 鮑茹西蘭花, 也是一樣, 油比較重了. 用一支杆打打一船人先, 大家別以為素食一定健康, 其實好多經過油炸同澱粉質食品非常豐富, 食中式齋, 係可以食肥人架. 下一道七彩素拼盤, 就是一個充滿澱粉質的食物. 而且是普通的齋鹵味. 不過, 懂欣賞的, 一食就知, 雖然是齋鹵味, 但味道較淡口; 油份有, 但比較少; 汁沒有但好有味道. 整體上是不錯的, 但可能真的是好多人以為同出面既齋差無幾, 呢一碟食剩了好多.

鴛鴦卷雙拼, 就是春卷加腐皮卷. 炸點非常之香口, 亦是眾人最愛. 因為香口嘛. 加上素食用喼汁, 更加香脆. 內裡是蔬菜, 豆腐之類的餡. 雖是油炸物, 但非常是清淡. 亦唔覺太熱氣.

西檸鴨, 同乳豬件, 是兩道形似名似之素食. 鴨件其實是炸腐皮, 所以不太漏. 加上檸檬汁亦變得更加開胃. 乳豬件, 百母以為是素鵝, 我翻一翻看Menu, 再道出這是素豬. 百母是資深素食者, 一食就覺得, 形不似, 味不似, 而且味太濃. 但是不常食素的朋友反而喜歡. 濃烈的叉燒醬味. 炸得剛剛夠乾的麵粉件, 惹味食品.

對素食來說, 本人雖然喜歡食芋頭, 但芋頭魚就不太喜歡了. 不過, 作為雲泉仙館既招牌菜, 點都要試一試.....(服務女友時....先女友....後百母...後表妹......回到家才發覺次序錯了...應該先百母....後女友...後表妹........哎呀....扣左少少分....
). 芋頭魚肉好綿, 芋頭打得夠蓉. 而且Size,比起出面齋鋪所食到的大份, 五柳汁甜酸味適中.

大家, 在閒談同歡笑聲中渡過這半天. 幸有神靈保佑, 是日雖天氣不穩定, 但我們避過了因鋸樹而要封路做成的不便, 狂風後, 給了我們一個沒有雨而且不悶熱的好天氣. 園內荷花, 亦沒有吹爛, 加上點點的露水, 愛攝影的阿班表妹竟然流連忘返. 我們三人決定走時, 她嚷著要留低, 完成佢既集作才離去.

是日全素宴, 雖不是什麼精素, 但係一個咁清靜既環境用餐. 其實真的不錯. 另外不得不提. 那個帶白果味的白粥. 若只有一兩碟餸, 叫我吃上兩三碗也可.

上到小巴, 百母加多一句, 食素是好, 但出面的齋都係太多油了, 自己煮健康好多......
期待百母獻技.
1K
2009年06月20日陽光普照的專週末早上,被太座拍醒 - 她知我期待拍攝陽光下的荷花。到雲泉已是11:00,不少重裝備的拍友,都在荷花池畔埋頭苦幹。東看看、西照照,轉眼已過12時,烈日當空,收工開飯喇。便到齋堂買餐票,獨食不可食多款,選了雲泉上素。在等食時竟見到食友,哈哈!竟然不用獨食了雲泉上素:清甜珍珠粟、爽甜的甘筍、鮮甜的菇族、豆香豐厚的腐竹和生菜,素便是素,簡單而平實,不裝模作樣。豉椒蝦仁拼西蘭花鮮魷:師傅如魔術師,把豆品和魔竽變作海鮮;像真度請看照片;素蝦爽口、素魷彈牙、豉椒惹味、蘭花爽甜。五柳魚: 伍柳甜酸有序,皮酥香、芋泥香軟。白粥:兒時味道的明火白粥,用料簡潔,白果腐竹,火喉足;便成了我期待的"絕世好粥"。我竟在不知不覺中,吃了四碗
2009年06月20日
東看看、西照照,轉眼已過12時,烈日當空,收工開飯喇。
便到齋堂買餐票,獨食不可食多款
,選了雲泉上素。
在等食時竟見到食友,哈哈!竟然不用獨食了

五柳魚: 伍柳甜酸有序,皮酥香、芋泥香軟。
我竟在不知不覺中,吃了四碗

雲泉上素
豉椒蝦仁拼鮮魷
伍柳魚
白粥 - 我竟然可以吃四碗^m^
2009-06-20
$50 (Lunch)
雲泉上素
豉椒蝦仁拼鮮魷
伍柳魚
白粥 - 我竟然可以吃四碗^m^
2009-04-08 57 views
之前過年果時特登去食素~ 係粉嶺仲要搭小巴去~幾遠到裡面人山人海~ 當時已經係兩點幾三點~好不容易先搵到位~先買票~後送食物~都算幾多選擇下~食左五柳素石斑,齋併盤,百靈菇扒豆苗,春卷拼腐皮卷,雲泉羅漢齋...........最ok都算是炸的芋頭魚~同埋炸的春卷~ 其他全部唔掂!每款最少盛惠六十大元~超級唔抵食~~不過d寶話至在行大運就算啦~ 睇來都幾難有下次lu~
之前過年果時特登去食素~ 係粉嶺仲要搭小巴去~幾遠

到裡面人山人海~ 當時已經係兩點幾三點~好不容易先搵到位~

先買票~後送食物~都算幾多選擇下~

最ok都算是炸的芋頭魚~同埋炸的春卷~ 其他全部唔掂!

每款最少盛惠六十大元~超級唔抵食~~

不過d寶話至在行大運就算啦~ 睇來都幾難有下次lu~

2009-01-05 47 views
平常的美食總會帶點肉類.. 但今日的午餐要有所不同.. 全素的.. 我們一行人十一個, 去完士多啤梨園之後就去雲泉食素菜當然要叫我最愛吃的芋頭魚.. 它的醬汁酸得來不剌喉.. 甜得來不太膩.. conclusion is 好味另一個要介紹的菜是什菌炒豆苗那些瘦瘦的豆苗真的比想像之中更出眾雲泉為食客準備的任載粥飯都好好味. 特別是白粥, 因為它是加了腐竹.. d 粥好香滑呀!! 食完位位都係五十蚊.. 己經令我抱住個肚走... 好抵 ^.^

我們一行人十一個, 去完士多啤梨園之後就去雲泉食素菜
當然要叫我最愛吃的
芋頭魚..

另一個要介紹的菜是
什菌炒豆苗
那些瘦瘦的豆苗真的比想像之中更出眾

雲泉為食客準備的任載粥
飯都好好味.
特別是白粥, 因為它是加了腐竹.. d 粥好香滑呀!!

$50 (Lunch)
  • 芋頭魚
  • 什菌炒豆苗
2008-12-28 60 views
四個人,食左個三百二蚊套餐:魚翅羹 — 很一般的羹,吃不到清、吃不到甜、更不用說蟬味羅漢齋 — 一般雙菇豆苗 — 很多油的一個炒菜春卷拼腐皮卷 — 看了幾遍之前的食評認為這個是必吃的菜,吃了之後不願評論芋頭魚 — 芋很香很軟很滑,只覺份量大了點可惜的是跑那麼遠吃了一頓沒服務沒驚喜的商業化齋菜,可幸的是在雲泉的另一個停車場裡買了很多地道零食:南乳花生是最好的、胖大海泡水可以治喉嚨痛、米通很香很脆、杞子很紅很大一顆又很便宜;很多很多
四個人,食左個三百二蚊套餐:

魚翅羹 — 很一般的羹,吃不到清、吃不到甜、更不用說蟬味

羅漢齋 — 一般

雙菇豆苗 — 很多油的一個炒菜

芋頭魚 — 芋很香很軟很滑,只覺份量大了點

2008-07-17 33 views
喜歡食齋之人一定要試吓雲泉,我同屋企人星期日揸車入去食,大家都讚不絕口!最好味要算係個齋春卷,唔知點解,春卷炸到咁脆,但係一d油利既感覺都無?春卷入面既餡好美味,個人最愛筍絲,咬落去好爽!芋頭魚個酸汁都唔錯,第一啖食係好好食,不過始終芋頭食得多有d滯!而條"魚"又真係幾大條!西蘭花雙菇炒得都幾好食,不過西蘭花滾熟先炒,又好似唔夠好!齋鹵味以麵根最好食!成家人都食得好滿意!