2023-02-27 25 views
今晚同朋友行完街,嚟到新都城中心二期食夏麵館! 鮮肉小籠包4隻 ($42)小籠包皮薄餡靚,蒸籠上檯熱度十足,一口咬下出曬煙,仲充滿肉汁,正呀!!鮮肉鍋貼3隻 ($36)鍋貼隻隻餡料飽滿,鍋貼底煎得夠香脆,趁熱食相當美味。烏金蟹粉拌麵 ($88)烏黑墨魚汁手工麵上鋪滿金黃色鮮蟹粉,賣相非常吸引,麵條好滑身,蟹粉量足拌麵啖啖鮮味。韭黃炒鱔絲 ($98)鱔絲好厚肉,包裹醬汁,味道香濃,韭黃經熱油快炒,保留爽嫩口感。
今晚同朋友行完街,嚟到新都城中心二期食夏麵館!

鮮肉小籠包4隻 ($42)

鮮肉鍋貼3隻 ($36)
鍋貼隻隻餡料飽滿,鍋貼底煎得夠香脆,趁熱食相當美味。

烏金蟹粉拌麵 ($88)

韭黃炒鱔絲 ($98)
2023-02-26 223 views
朋友好喜歡食蟹,佢一人嚟過夏麵館幾次,都係為咗食呢度的蟹粉系列菜式,但一直都試唔到其中一款,因為實在大多蟹粉,一食的話就太瘋狂,所以今晚搵埋我。店舖環境優雅得體,地方好寬敞,有多張四人枱,最鍾意係有啲高背及闊落的卡座,坐得好舒服。可剔餐紙或QR code下單,有多款特選套餐和單點,包括涼菜、湯羹、小菜、飯、麵、甜品、點心等。朋友一直想食係哆唻咪($118/半份)。嘩!滿滿的蟹粉浸着鮮黃色的蟹油中,仲見到唔少蟹黃和爽口的河蝦,好難抗拒呀!的確要兩個人食。餐單寫住建議配饅頭食,但我地就要了蒸銀絲卷($28/份)。將蟹粉放在軟熟的蒸銀絲卷上,咬一啖就全口充滿蟹油香,啖啖蟹肉,甘香鮮美留在口中。仲要了兩款三份涼菜,有夏味燻蛋($14/1隻),雖然流心狀不明顯,只是稍稍流心,但呈蛋黃充滿蛋香,仲黏滑,好食!夏伯伯涼拌茄子($36)每條都好工整,加咗醬膏,鹹鹹地又甜甜地,爽嫩入味,有風味!熱爆燻魚($65)睇佢碟細細,但原來都有唔少件。件件都炸到金黃,香脆可口,唔會燻到硬屈屈,但食嗰時就要再點啲醬汁,更有味道。
蒸銀絲卷
夏味燻蛋
夏伯伯涼拌茄子
熱爆燻魚
2023-02-22
$148 (Dinner)
蒸銀絲卷
夏伯伯涼拌茄子
熱爆燻魚
2023-02-25 33 views
今日突然間好想食上海菜,商埸內都有幾間同類食肆,但係呢一間就未曾食過,見佢門囗大大張 poster上面推介幾款蟹粉食品,於是決定入去試下。唔知係咪早嘅原因(六點左右),入面都只得一兩檯客,三個人被安排卡位坐下,坐位都夠濶落,見到佢張檯墊都喺印咗幾款蟹粉美食,店員講話要自己掃描QR code 落單。三個人叫咗以下食物:半份哆唻咪($118), 一客蒸饅頭($32有6件)哆唻咪係用蟹黄、蟹粉同河蝦仁煮成配饅頭食就喺絕配,蟹黄同蟹粉比例啱啱好,香味十足,一試難忘!4隻蟹粉小籠包($70)味道都唔錯但畧嫌湯汁唔夠多。熱爆燻魚($65)初初都唔知佢個名點解有熱爆兩個字,以為喺熱賣嘅意思,咬落去先知,我估喺上檯仲喺好熱嘅意思,佢喺即炸所以好脆,呢個真係抵讚,個個都食到要俾手指公上海擔擔麵($48)份量十足,湯底好濃又夠辣,麵質都夠韌度,非常好味!呢個喺再追加嘅老上海炒飯($70)只喺簡單用咗蝦加蔥同蛋碎同炒,飯炒得夠乾身,粒粒分明,味道適中,好好味,雖然已經好飽,但最後都清碟

三個人叫咗以下食物:

半份哆唻咪($118), 一客蒸饅頭

4隻蟹粉小籠包($70)味道都唔錯但畧嫌湯汁唔夠多。

2023-02-25
$153 (Dinner)
  • 哆唻咪
2023-02-22 29 views
在寶琳總能找到性價比高的隱藏美食🤭今天來到了夏麵館🍜上海菜就是要食小菜分高下嘛😝這邊比較貼心的是可以自選涼菜五小碟 適合倆小口和小家庭去吃人不多也能嘗到不同的功夫菜 滿足不同口味🫶🏻我們點了美味海蜇、雞絲粉皮、糖醋小排、醉香豬手、涼拌小木耳平均水準都很不錯👍🏻🦀蟹粉小龍包 這道節日限定的菜也沒有馬虎滿滿的蟹粉 肉汁破皮而出🐮香辣牛腩麵既然以麵館為名,那麼麵一定不錯吃🤔果然沒錯😂 麵有韌勁 牛腩燉很軟腍 還帶筋😋🌶️紅油炒手香辣好吃📍新都城中心2期2樓2013號舖
在寶琳總能找到性價比高的隱藏美食🤭

今天來到了夏麵館🍜

上海菜就是要食小菜分高下嘛😝
這邊比較貼心的是可以自選涼菜五小碟
適合倆小口和小家庭去吃
人不多也能嘗到不同的功夫菜 滿足不同口味🫶🏻

我們點了美味海蜇、雞絲粉皮、糖醋小排、醉香豬手
、涼拌小木耳

平均水準都很不錯👍🏻

🦀蟹粉小龍包
這道節日限定的菜也沒有馬虎
滿滿的蟹粉 肉汁破皮而出

🐮香辣牛腩麵
既然以麵館為名,那麼麵一定不錯吃🤔
果然沒錯😂 麵有韌勁 牛腩燉很軟腍 還帶筋😋

🌶️紅油炒手香辣好吃

📍新都城中心2期2樓2013號舖
2023-02-20 26 views
今晚喺新都城夏麵館用餐,抵食夾大份,雖然係新式上海餐廳,都可以食到唔同種類嘅上海菜式,仲有茶飲𐻹🍵 雞絲粉皮($52)麻醬好綿好滑,粉皮勁掛汁,每片粉皮都沾滿麻醬,好入味 蒜泥白肉($58)上海菜點少得蒜泥白肉,大大片加埋特調醬汁好惹味,下面仲有青瓜,可以食埋手拍青瓜 唐芹水餃麵($52)水餃係上海人的重點料理,清淡湯底更襯托出水餃嘅鮮肉味 嫩雞煨麵($58)💕不是間間上海餐廳都會有嫩雞燶麵,湯底濃厚鮮甜,非常足料,食完麵都繼續飲湯。加埋雞肉同青菜,係健康之選 鮮肉小籠包(4隻)($42)小籠包正常水準,係考驗每一間上海餐廳師傅功架的菜式

雞絲粉皮($52)
麻醬好綿好滑,粉皮勁掛汁,每片粉皮都沾滿麻醬,好入味

蒜泥白肉($58)

唐芹水餃麵($52)
水餃係上海人的重點料理,清淡湯底更襯托出水餃嘅鮮肉味

嫩雞煨麵($58)💕

鮮肉小籠包(4隻)($42)
小籠包正常水準,係考驗每一間上海餐廳師傅功架的菜式

2023-02-16
平日下午。。又來吃個上海菜🥢..我有一個中國口味的胃👅,耐唔時都會想食上海菜🥢,知道將軍澳新開左一間夏麵館.鮮蟹粉專門店,趁住下午來吃吃,人不多正好坐得舒服又悠閒,來簡簡單單吃個上海菜!呢度招牌既蟹粉專門店🧡,來到要一試烏金蟹粉拌麵 $70 香濃鮮蟹粉配上獨特墨魚汁手工切麵,表面更鋪滿金閃閃的蟹粉,鮮味十足,色香味俱全!而喜歡酸辣口味既我,就來一碗酸辣湯餛飩麵 $54,味道濃郁、材料豐富,加上陽春麵底很飽肚,健康一點可轉做淮山麵呢。另一款主食XO醬炒年糕 $56,煙韌年糕很口我胃口,惹味十足,我愛!小食就點選左:紅油抄手 (4粒) & 鮮肉小籠包 (4件) +$22小籠包:一口咬下盡是鮮嫩肉汁,滋味溢出!甜品就點選左:豆沙鍋餅 (半份) +$14 & 擂沙湯丸 (4粒) $34飲品方面:熱豆漿、熱西洋菜蜜、夏伯伯酸梅湯..×××××ש將軍澳貿業路8號新都城中心2期2樓2013號舖 ..

平日下午。。又來吃個上海菜🥢

表面更鋪滿金閃閃的蟹粉,鮮味十足,色香味俱全!

材料豐富,加上陽春麵底很飽肚,健康一點可轉做淮山麵呢。

小食就點選左:紅油抄手 (4粒)

& 鮮肉小籠包 (4件) +$22

小籠包:一口咬下盡是鮮嫩肉汁,滋味溢出!

甜品就點選左:豆沙鍋餅 (半份) +$14 &

擂沙湯丸 (4粒) $34

飲品方面:熱豆漿、熱西洋菜蜜、夏伯伯酸梅湯
×××[夏麵館]×××
©將軍澳貿業路8號新都城中心2期2樓2013號舖
2023-02-19 18 views
來到將軍澳,當然要食埋個晚飯才回家,新都城中心的上海餐廳夏麵館就很吸引我。餐廳裝修雅緻舒適。menu 很多選擇。夏味燻蛋,口感軟滑流心。酸辣湯麵,差不多是我食上海菜必點的食物,淮山面須另加5元,面條是幼面,不會太腍有咬口,裡面有豆腐絲、木耳、竹筍絲……等,湯底酸辣味道濃郁,是一個很開胃惹味的湯面。鮮肉小籠包,一口一個,皮薄,食到清甜的湯汁及肉,這就是上海小籠包的吸引之處。老上海炒麵,面的竹筍絲非常的脆嫩,整個粗面炒得夠鑊氣及香口!椒鹽豬排骨,這個椒鹽排骨反而覺得有點意外,原來全部是肉而非排骨, 椒鹽豬切成一條條的,爽口帶香,好惹味及好香口。

餐廳裝修雅緻舒適。

menu 很多選擇。

夏味燻蛋,口感軟滑流心。

2023-02-16 33 views
環境整潔乾淨,座位舒適服務人員態度不錯 很勤快👍#午市套餐 🍱包括 煮食麵 🍜或 粉🍜 或 年糕🍘 包小食前菜🧆 和 飲品 🍹可+加配 油菜🥗 或 甜品🍮點餐紙 仲可選擇面條口感 淋身 抑或 煙韌好窩心哦❤️水晶肉(+$33):先來一個精緻冷盤 四正水晶肉, 晶瑩微咸。面食可轉淮山麵較健康菜肉餛吞淮山麵($63)清新可口,面條超級爽口蟹粉小籠包4粒($70):要趁熱食, 腫卜卜🫓啖開湧出湯汁, 不錯。排骨擔擔麵 ($74):排骨酥脆香口面條煙韌,吸滿花生味🍜少少辣 好惹味 令人垂涎三尺榴槤鍋貼 (+28半份)豆沙餡料換成流連容送來時已聞到陣陣香氣, 第一次吃很新奇。夏伯伯酸梅湯冰凍的, 梅子味濃 微酸不甜,滿解胃的🍹
環境整潔乾淨,座位舒適
服務人員態度不錯 很勤快👍

點餐紙 仲可選擇面條口感
淋身 抑或 煙韌好窩心哦❤️

水晶肉(+$33):
先來一個精緻冷盤
四正水晶肉, 晶瑩微咸。

面食可轉淮山麵較健康
菜肉餛吞淮山麵($63)
清新可口,面條超級爽口

蟹粉小籠包4粒($70):
要趁熱食, 腫卜卜🫓
啖開湧出湯汁, 不錯。

排骨擔擔麵 ($74):
排骨酥脆香口
面條煙韌,吸滿花生味🍜
少少辣 好惹味 令人垂涎三尺
榴槤鍋貼

榴槤鍋貼 (+28半份)
豆沙餡料換成流連容送來時已聞到陣陣香氣, 第一次吃很新奇。

夏伯伯酸梅湯
冰凍的, 梅子味濃
微酸不甜,滿解胃的🍹
2023-02-16
$150 (Lunch)
榴槤鍋貼
  • 小籠包
  • 上海擔擔麵
2023-02-16 15 views
上海菜係好多香港人鍾意嘅菜系,呢間上海菜館菜式選擇多之餘,性價比高,街坊價錢高質享受😎 入到去見到樓底高,裝修新穎,配合牆身貼有上海特色嘅圖片,成個環境好有老上海feel🤩好多卡位坐得舒服又自成一角,仲有大圓枱,適合家庭聚會,環境真心正👍🌟自選涼菜五小碟$125蒜香四季豆雞絲粉皮鎮江水晶肉美味海蜇糖醋小排精緻上海菜代表作,最適合選擇困難症嘅朋友,每一款都各具特色,全部都冇失望,值得一試👍🌟排骨擔擔麵$68份量十足,每一啖麵除咗食到濃濃醬香仲有芝麻香味,令人停唔到口,飽肚又滿足😆🌟鮮肉小籠包(4隻)$42上海菜必食推介,湯汁飽滿,好鮮甜,皮薄餡靚😎🌟高力豆沙(3件)$38熱辣辣脹卜卜,賣相吸引,咬一啖空氣感十足,味道唔太甜,係中式梳乎厘甜品😆🌟茶位$5/位

🌟自選涼菜五小碟$125
蒜香四季豆
雞絲粉皮
鎮江水晶肉
美味海蜇
糖醋小排

🌟排骨擔擔麵$68

🌟鮮肉小籠包(4隻)$42
上海菜必食推介,湯汁飽滿,好鮮甜,皮薄餡靚😎

🌟高力豆沙(3件)$38

🌟茶位$5/位
2023-02-13
$150 (Dinner)
2023-02-14 24 views
好耐無食上海野,突然心思思想食,早前去了夏麵館食野。前菜選擇有不少,鎮江水晶肉係鍾意食的前菜之一。份量比我想像中多,肉質不會過硬。這裡出名蟹粉菜式,當然要試下,選了蟹粉小籠包(4隻)。這個要趁熱食,外皮厚薄適中,一咬開已見到肉汁,再加上蟹粉,多重口感。小菜想食海鮮,選了糖醋蝦球。份量幾多,蝦夠大隻,而且肉質爽口彈牙,加上甜甜酸酸的醬汁,特別開胃。下次要試下其他菜式,尤其蟹粉菜式,我見個套餐也幾吸引。
好耐無食上海野,突然心思思想食,早前去了夏麵館食野。

前菜選擇有不少,鎮江水晶肉係鍾意食的前菜之一。

份量比我想像中多,肉質不會過硬。

這裡出名蟹粉菜式,當然要試下,選了蟹粉小籠包(4隻)。

小菜想食海鮮,選了糖醋蝦球。

下次要試下其他菜式,尤其蟹粉菜式,我見個套餐也幾吸引。

2023-02-14 23 views
夏麵館 📍將軍澳貿業路8號新都城中心2期2樓2013號舖好想食上海菜~同屋企人來左夏麵館幾抵食~人均消費$150 ~ 食到飽一飽仲有請你飲茶🫖~長者優惠免茶位👍🏻叫左6款食物~前菜、主食、點心、甜品每款好滿意😋好岩食 。夏味燻蛋 ~ $14 1隻 溏心雞蛋。蟹粉小籠包 ~ $38 2隻 即叫即蒸皮薄多汁。上海擔擔麵 ~ $48 麵底用上淮山麵更健康。黑醋話梅骨 ~ $88 酸甜開胃。生煎包~ $38 3個 外皮煎到金黃香脆。貓山王榴槤鍋餅 ~$40 半份 😆榴槤愛好者必食😁濃香貓山王榴槤
夏麵館

😆榴槤愛好者必食😁濃香貓山王榴槤

• 小籠包
  • 上海擔擔麵
2023-02-12 25 views
話說我都一段時間冇去食上海菜🤣所以今次咁啱去寶琳食飯,就揀咗食夏麵館啦鮮蟹粉黄魚片麵($90)呢個蟹粉黄魚片麵真係要讚下佢👍🏻首先佢嘅蟹粉真係俾得好足,而且食落都好鮮好香😍又唔會好膩🥳加上佢嘅黃魚食落好嫩滑🤤配埋有咬口嘅韌麵😍真係幾正蟹粉豆腐煲($108)呢個蟹粉豆腐煲都好正㗎😊佢入面嘅蟹粉一啲都唔少,所以食落啖啖都有蟹粉同蟹肉🤭加上佢嘅蟹粉又勁鮮勁香😝配埋佢好濃郁嘅薑味同好嫩滑嘅豆腐🤤用黎餸飯真心惹味又滿足炸饅頭($32)呢個炸饅頭都好正😗佢嘅饅頭真係炸得啱啱好😋食落外脆內軟🤤配搭煉奶食,真係又香又甜鮮肉小籠包($42)佢哋嘅小籠包都唔錯㗎😝食落皮薄又多汁,加上啲肉餡肥瘦適中😋配埋酸酸哋嘅醋😍真心好好食

鮮蟹粉黄魚片麵($90)

蟹粉豆腐煲($108)

炸饅頭($32)

鮮肉小籠包($42)
一向鍾意食上海菜嘅我🏮今日嚟到呢間舖頭見到有唔少蟹粉料理😛 價錢已午餐來講好親民質素仲要好唔錯👍🏻除咗蟹粉料理好有驚喜之外 點心質素都好高❤️ 原來平日仲有午市套餐,真係超抵食🥰⭐️ 鮮蟹粉黃魚片麵 🐟啖啖蟹粉撈勻融入湯底對面🍲 又Rich又甘香超邪惡💛 配上黃魚片新鮮又嫩滑⭐️ 蟹粉小籠包 🥟小籠包皮薄夠Juicy 💕蟹粉可以點綴豬肉既鮮味🐷⭐️ 鮮肉鍋貼 🥓肉味濃得黎煎得夠香脆🥳口味唔會太膩⭐️ 上海醬鴨 🦆鴨肉唔會乾,而且醬汁鹹中帶甜作為小食好開胃🥰⭐️ 夏味燻蛋 🍳帶點煙燻香以及流心既效果好正🔥 細細口唔會太飽⭐️ 宋嫂鮮魚羹 🐠魚味濃郁 🌊飲落去香味十足用料新鮮⭐️ 高力豆沙 🫘炸得鬆脆但係內裏好綿密☁️ 豆沙甜度恰到好處🍭⭐️ 夏伯伯酸梅湯 🥤同一般過甜嘅酸梅湯好唔同🍓 呢杯飲到梅自然既酸味

⭐️ 鮮蟹粉黃魚片麵 🐟

⭐️ 蟹粉小籠包 🥟
小籠包皮薄夠Juicy 💕蟹粉可以點綴豬肉既鮮味🐷
鮮肉鍋貼

⭐️ 鮮肉鍋貼 🥓
肉味濃得黎煎得夠香脆🥳口味唔會太膩
上海醬鴨

⭐️ 上海醬鴨 🦆
鴨肉唔會乾,而且醬汁鹹中帶甜作為小食好開胃🥰
宋嫂鮮魚羹

上海醬鴨
宋嫂鮮魚羹
高力豆沙
2023-02-11 26 views
今日又嚟到將軍澳新都城,行過經過夏麵館,唔使諗一於入去開餐 😄呢間餐廳之前食過,裝修唔錯,座位闊落,店員好有禮貌👍排骨擔擔麵,排骨外面鬆脆,內裏Juice,棉質彈牙,湯底濃郁🍜爭銀絲卷,外面炸得少少脆,點少少煉奶,食落好滋味😘鮮肉小籠包,皮薄餡靚,內裏仲有好多湯汁🤤鮮肉鍋貼,煎得啱啱好,好好食🤗仲有家常煎餅,豆沙鍋餅,都是必食之選👍其實仲想叫埋糖醋排骨加甜酸魚,可惜太飽啦,唯有等下次😅
呢間餐廳之前食過,裝修唔錯,座位闊落,店員好有禮貌👍
爭銀絲卷,外面炸得少少脆,點少少煉奶,食落好滋味😘
鮮肉小籠包,皮薄餡靚,內裏仲有好多湯汁🤤
鮮肉鍋貼,煎得啱啱好,好好食🤗
仲有家常煎餅,豆沙鍋餅,都是必食之選👍
其實仲想叫埋糖醋排骨加甜酸魚,可惜太飽啦,唯有等下次😅
2023-02-10 175 views
上海菜推介近排較想食中菜,就去屋企附近食小籠包、擔擔麵🍜排骨擔擔麵💰$68湯底濃郁,份量好多,最後食唔晒,建議2個人share🦀蟹粉小籠包💰$70/4隻小籠包本身都好食,算皮薄餡靚,加埋蟹粉特別好食🥚夏味燻蛋💰$26/2隻上海名菜之一,呢款燻蛋就咁望都知燻咗好耐,入晒味又上色,有少少酒香味🥟金湯黃魚餛飩💰$98/6粒必食!首先我又鐘意食魚、又鐘意雲吞、又鐘意蟹粉,佢金湯意思就係有埋蟹粉,先飲一啖金湯好清甜又有蟹膏鹹香,本身以為雲吞只係平平無奇,一食落去,原來入面包咗黃魚!非常驚喜!第一次食有成塊魚嘅做饀嘅雲吞,另外仲有蟹粉蟹肉、豬肉,口感勁豐富🉐🥢炸饅頭💰$32/6個炸饅頭炸到好脆,相信冇人唔鐘意食,好邪惡但都食咗3件🤣🥢生煎包💰$38/3個生煎得好靚,望外面唔油又大件,食落唔多肉汁不過調味幾好🚩夏麵館 (新都城中心) (將軍澳) @xiamianguan 📍將軍澳貿業路8號新都城中心2期2樓2013號舖
上海菜推介

近排較想食中菜,就去屋企附近食小籠包、擔擔麵

🍜排骨擔擔麵💰$68
湯底濃郁,份量好多,最後食唔晒,建議2個人share

🦀蟹粉小籠包💰$70/4隻
小籠包本身都好食,算皮薄餡靚,加埋蟹粉特別好食

🥚夏味燻蛋💰$26/2隻

🥟金湯黃魚餛飩💰$98/6粒

🥢炸饅頭💰$32/6個
炸饅頭炸到好脆,相信冇人唔鐘意食,好邪惡但都食咗3件🤣

🥢生煎包💰$38/3個
生煎得好靚,望外面唔油又大件,食落唔多肉汁不過調味幾好

📍將軍澳貿業路8號新都城中心2期2樓2013號舖
2023-02-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$335 (Dinner)