2017-04-17 396 views
今日星期日大家都唔洗番工可以出黎聚聚因為都幾個月冇見想搵一個舒服唔限時間既地方坐,記得成年之前食過一次夏麵館都覺得幾好,今次再黎哩間食多次友人未食過哩間,佢都話試下先友人叫排骨擔擔麵,食落去麵有少少辣,排骨炸粉唔算多幾好,肉質唔un~不過覺得唔夠熱個人食上海野必點鱔糊,哩度既鱔糊唔算份量好多,反而配菜比較多,醬汁都做得幾好唔會好咸,個麵正常,但整體覺得唔算太好味之後仲點左一籠鮮肉小籠包一籠4粒,都算皮薄得黎唔會易穿,飲到入面都幾多湯汁
今日星期日大家都唔洗番工可以出黎聚聚
友人未食過哩間,佢都話試下先
上海排骨擔擔麵
夏味鱔糊麵
之後仲點左一籠鮮肉小籠包
一籠4粒,都算皮薄得黎唔會易穿,飲到入面都幾多湯汁
2017-04-16 292 views
好一陣子沒嚐上海菜了,這次到屯門的夏麵館用餐,因為時間尚早,只有兩檯客人,安排了大的卡座位,坐下來非常舒適。先點了一客上海菜必吃的酸辣湯用料足夠,色澤漂亮,一口呷下來,味道適中不會過酸或太辣,可惜只有暖囗的溫度,大失所望,要求翻熱方可食用三鮮湯年糕是我的至愛,湯色濃厚,味道稍欠咸鮮,最要命還是不夠燙口干煸四季豆色香味濃,可以熱一點更好蟹粉小籠包賣相飽滿,沒有漏油,一口咬下湯汁熨熱鮮香,沒有腥味,相信是用料新鮮,是這晚最滿意的一道菜式最後上的甜點桂花拉糕囗感煙韌軟糯,只是味道太甜了。整體的菜式水準中上,若能注意食物的溫度就會更好了。
先點了一客上海菜必吃的酸辣湯
三鮮湯年糕
是我的至愛,湯色濃厚,味道稍欠咸鮮,最要命還是不夠燙口
干煸四季豆
色香味濃,可以熱一點更好
蟹粉小籠包
最後上的甜點桂花拉糕
$142 (Dinner)
2017-02-04 684 views
起身肚餓,出去搵野食補充體力入到夏麵館叫左碗雞扒麵,成日都食麵,今次就加錢轉烏冬,加錢仲可以配埋豆漿餐牌寫住稻庭烏冬,食落就係一般烏冬....中伏了味道冇擔擔麵咁好食,下次唔會再叫雞扒偏油膩,不過都好食仲有叫左小籠包,新鮮送上,味道不過不失整體好食,連鎖港式餐廳已做得不錯
起身肚餓,出去搵野食補充體力
餐牌寫住稻庭烏冬,食落就係一般烏冬....中伏了
味道冇擔擔麵咁好食,下次唔會再叫
雞扒偏油膩,不過都好食
仲有叫左小籠包,新鮮送上,味道不過不失
整體好食,連鎖港式餐廳已做得不錯
2016-12-27 651 views
訓醒又係BRUNCH 時間, 又可以去食個平TEA原來夏麵館星期日都有下午茶餐, 套餐可以揀1 款麵同飲品, 亦可加錢配小食我地無煎炸野不歡, 當然要點炸排骨擔擔麵配炸春卷!排骨好大塊, 唔算好炸 (有少少淋左咁) ,擔擔麵就幾好食, 不嬲都中意呢度的擔擔麵, 夠花生醬味春卷就炸的香脆好多飲品揀左豆漿同特飲 - 竹蔗茅筋水 , 都預左係糖水類飲料, 不過好在唔係好甜另外的小食就配左小籠包, 每次黎到都必點的~新鮮熱辣好好味!
訓醒又係BRUNCH 時間, 又可以去食個平TEA

我地無煎炸野不歡, 當然要點炸排骨擔擔麵配炸春卷!

春卷就炸的香脆好多

另外的小食就配左小籠包, 每次黎到都必點的~

新鮮熱辣好好味!
2016-12-18
$55 (Tea)
2016-10-25 777 views
今日又同最愛的食好西啦!今次唔係第一次食,每次黎都覺得唔錯食左個上海粗炒,我覺得油左少少,味道亦唔算好香口。仲有炸雞扒上海面,呢個雞炸得好香口,炸粉雖然厚左少少,但我覺得接受到。另外仲食左個小籠包,四件,個皮乾左少少,但勝左夠多汁,汁感亦都唔錯,唔會好油膩個種感覺。最後叫左個炸曼頭,(六件)我暴最鐘意,皮脆內軟。整體來說我同我的最愛都鐘意呢間野,呢度埋單$197,唔算好貴,每碟都有番咁上下份量,唔錯唔錯!
今日又同最愛的食好西啦!
今次唔係第一次食,每次黎都覺得唔錯
食左個上海粗炒,我覺得油左少少,味道亦唔算好香口。
最後叫左個炸曼頭,(六件)我暴最鐘意,皮脆內軟。
2016-10-25
2016-10-16 573 views
同屈小姐係城門水塘玩左半日,餓啦,專登搭車入屯門去食夏麵館,就係為左嫩雞煨麵…仲記得賴生細個時(都仲未遇到屈小姐),去過夏麵館食過佢既嫩雞煨麵,印象中係幾好味既,所以膽粗粗話要帶屈小姐黎食!我地之前用72折買左團購,限左下午茶或者夜晚8:30後用。諗住下午茶平啲可以試多幾款,就plan好今日尼用左佢啦!其實屈小姐都偏愛上海菜既,佢都鍾意食小籠包呀,鍋貼呀,等等等等既上海野,所以佢對上海野係有要求嫁!間野係幾好坐既,一坐底就奉埋茶,杯茶仲幾好飲添! 但入到去先知用團購係淨係可以叫正價野不過無所謂啦,一場尼到就試下啦!當我地打開個menu睇到油菜既價錢時,頓時覺得呢間都偏貴喔!一碟油菜要38蚊,唔抵食,所以我地兩個菜果最後都係無叫到!諗左一輪,我地叫左5樣野1) 嫩雞煨麵 (3.5星)- 麵質彈牙兼具滑!- 雞肉粒同菜都好多- 個湯都清甜既,但係唔夠熱…而且做唔到將d雞味逼入個湯同d麵度…印象中,比賴生細個食既係差左…2) 蒸鮮肉小籠包 (2星)- 一隻好既小籠包,要皮薄,餡靚,多汁,夠熱,但佢…- 重大死症 : 唔夠熱- 個包皮底果度都算中中庭庭既,但頂果度呢,就超厚…食完有飽感- 入面

,所以膽粗粗話要帶屈小姐黎食!

間野係幾好坐既,一坐底就奉埋茶,杯茶仲幾好飲添
! 但入到去先知用團購係淨係可以叫正價野
不過無所謂啦,一場尼到就試下啦!
當我地打開個menu睇到油菜既價錢時,頓時覺得呢間都偏貴喔
!一碟油菜要38蚊,唔抵食,所以我地兩個菜果最後都係無叫到
!

諗左一輪,我地叫左5樣野

1) 嫩雞煨麵 (3.5星)

- 麵質彈牙兼具滑!
- 雞肉粒同菜都好多

2) 蒸鮮肉小籠包 (2星)

- 一隻好既小籠包,要皮薄,餡靚,多汁,夠熱,但佢…
- 重大死症 : 唔夠熱

- 個包皮底果度都算中中庭庭既,但頂果度呢,就超厚…
食完有飽感

- 入面既湯汁,唔係好夠鮮味,而且唔夠多..
- 唔點醋食完全唔好食…

3) 蒸銀絲卷 (3星)

- 一條好既銀絲卷,要帶微甜,軟熟,內部可以一絲絲就撕出黎既

- 呢度個銀絲卷做到微甜啦!

- 但部分外皮太硬,導致內部可以撕出一絲絲既位唔多,只有少量一絲絲既效果

4) 鍋貼 (2星)

- 唯一可取之處係: 底煎得好脆同夠熱
- 太細隻,鍋貼大隻d先好食,佢細到同灣仔碼頭既餃子差唔多

- 油得濟+皮太厚
食一隻就飽飽地

- 餡呢,就冇乜汁

5) 哆唻咪 (4.5星)

- 如果要我地食多次呢間野,呢個就係唯一既理由!

- 佢用左生拆蟹肉+蟹粉炒個羮出黎,蟹粉加埋蟹肉既鮮味,好鮮!加上河蝦仁去炒,超彈牙!呢個配搭好ok!

- 要特別讚既,係佢配左碟醋比你,初時我地冇加到,怕佢會遮晒個蟹鮮味,但原來唔係既,加左去仲正,入口會先有少少醋酸味,再黎蟹鮮既衝擊! 令蟹鮮味更出! 好似d醋清洗一洗你味蕾,等你可以品嚐到更鮮既味道
!

- 點解係4.5星呢! 因為佢有一粒仔蟹殼拆漏左,差d整到屈小姐

不過實在有d貴…CP值唔夠
我諗我地都好少會再去!

#勞動過後要食好西
#皇帝脷練成中
嫩雞煨麵,蒸銀絲卷,蒸小籠包,哆唻咪
哆唻咪
窩貼
2016-10-15
$130 (Tea)
Dining Offer
Group-buy
哆唻咪
2016-10-12 389 views
在中午2pm 來到夏麵館,不多人。點了豬頸肉擔擔麵,夏味蛋和豆漿。價錢不太貴,但麵質很彈牙,如要我揀市中心的築地拉麵及這間夏麵館,我會覺得夏麵館既麵較好食。擔擔湯底很香,十分過癮,雖偏鹹,但適合重口味既我。豬頸肉似小菜般用碟上,味道中上品。加了$12 有隻似溏心蛋的"夏味蛋"。埋單大約$80,十分滿意。
在中午2pm 來到夏麵館,不多人。

點了豬頸肉擔擔麵,夏味蛋和豆漿。

加了$12 有隻似溏心蛋的"夏味蛋"。

埋單大約$80,十分滿意。
  • 擔擔麵
今天晚上需要獨自一個吃晚餐,可惜我家附近的安定商場沒有太多餐廳選擇。但不想吃麥當勞,KFC, 最後便選擇自己一個去夏麵館吃上海菜。我叫了前菜---夏味燻蛋(2隻),主菜---雞排擔擔麵(少辣)。吃上海菜當然要喝茶,茶應該是烏龍茶,不會太苦,有少少茶味,味道都ok。夏味燻蛋方面,蛋黃是塘心蛋,不過好像太熟了,蛋黃完全不流心,但咸咸地的,味道都不錯。雞排擔擔麵方面,雞排是即炸的,雞皮十分脆口,雞排都算嫩滑。不過雞排太薄了,去了雞皮後根本得很少雞肉。擔擔麵方面,這個我便有點失望了。湯底十分濃郁,又有花生,而且辣辣的。可是擔擔麵卻完全不能入味,十分淡而無味,完全不美味!環境方面,想不到星期五的晚上全場滿座,不過環境都算舒適。價錢方面,夏味燻蛋$22,雞排擔擔麵$60,茶位$4,另加一服務費,總共$95,價錢中等。總結來說,雖然味道不錯,不過看見枱枱都是一家人吃飯,我卻是獨自一個人吃晚餐,心中有點淡淡的悲哀…
炸雞排
擔擔麵
擔擔麵
環境方面,想不到星期五的晚上全場滿座,不過環境都算舒適。

2016-10-07
$95 (Dinner)
炸雞排
2016-09-10 779 views
今次黎到好耐冇黎既夏麪館,我對於佢既印象仲係停留緊係好幾年前係圓方食過難忘既紅燒獅子頭,一直都好懷念好想再試下佢既其他菜式。直至知道佢係屯門都開左分店時,因為係友愛唔係好就腳,所以一直未有機會去試下...山長水遠,行左差唔多半個鐘,終於黎到啦,本來諗住應該會好旺,點知午市竟然唔駛等位,已經嚇左一跳,望下門口個menu,竟然有lunch set !!!仲要係五十幾蚊一個!!!我冇眼花下嘛?!有前菜包凍飲,呢啲係茶記既定價黎架喎!好!一於睇下你咩料子!抱住一揭佢蘆山真面目既心情行左入去。一坐低,唔駛問阿桂,肯肯定係3個lunch set,又平又多野食,話口未完,前菜已經到左...簡直係光速...涼拌茄子,即係蠔油加茄子,茄子唔油,用蒸而唔係炸,呢點值得一提,佢用既蠔油唔係一般出面食到既李錦記,味道會偏甜,個人比較鍾意呢種,但比例上都仲係太多,搞到食落都係偏鹹,有待改善手拍青瓜,呢樣係必叫,作為前菜佢係開胃既不二之選,而呢道菜亦係評審店家有冇落工夫既標準,呢度做得好好,醋既味唔會太勁,但酸得黎帶點甜,最重要係佢既蒜味非常之突出,而且唔多水,證明佢有用糖醃一陣出左啲水先,調味亦恰到好處,算係做

前菜sss

手拍青瓜,呢樣係必叫,作為前菜佢係開胃既不二之選,而呢道菜亦係評審店家有冇落工夫既標準,呢度做得好好,醋既味唔會太勁,但酸得黎帶點甜,最重要係佢既蒜味非常之突出,而且唔多水,證明佢有用糖醃一陣出左啲水先,調味亦恰到好處,算係做得比較出色

涼拌粉皮,呢樣就真係好耐冇食過,難得黎到上海飯店一定要叫,粉皮食落略為爽口,帶點油膩,個汁係花生醬同麻醬,調得唔錯,總括黎講就唔係特別好食,不過不失咁,只係單純因為好耐冇食先會叫,如果唔係太好呢味既食家可以試下其他,佢個前菜都有好多款式。
至於主菜,首先既係招牌夏味炒飯,因為menu上唔係咁多款式,所以想叫個飯試下水準如何,點知真係有啲失望,同多年前食過既獅子頭飯完全冇得比,大不如前,冇料既程度已經去到只係放啲蔥同啲唔知咩乾黎充數,食落好虛同冇肉香,對於一碟炒飯黎講係死穴,好唔掂
再黎既係牛肉擔擔撈麪,個配搭有些少奇怪,一碗撈麪+一碗仔清湯,但最奇怪係兩者之間係冇任何既關連...Any肥,個麪先係重點,擔擔醬汁做得非常唔錯,好有花生醬既香味,亦不失肉碎既肉香,略帶點辣,配上拉麪好惹味,宜家諗返起都流哂口水
一個字,正!
跟住係排骨擔擔麪,個人覺得呢個係成餐飯最正宗既上海菜式,呢度既lunch set menu 基本上麪食只係有分清湯底既菜式同擔擔湯底既菜式,強烈建議選擇擔擔湯底既菜式(即係擔擔麪)!!!主要因為呢度既清湯底麪食基本上係超淡,就好似你去食譚仔叫左碗清湯米線咁(我諗佢仲要淡過譚仔),我直頭覺得自己好似食係水溝麪咁...講返正題,擔擔麪個真係好正,連我呢個唔係咁鍾意食麪既都覺得佢整得濃郁,有好香既花生醬同辣味,配埋佢既炸排骨簡直係一流!!!必食!
我地仲另外叫左個春卷,完全係強差人意,基本上只係炸好既普通春卷,餡料完全冇講究,入面係一堆雜菜,我印象中係食唔到有肉,冇平時係酒樓叫果啲春卷既香口酥脆同開胃感覺,只係求其交貨,Bad!
另外,我地仲有張coupon係之前食果時送既,係送一客小籠包,呢個就平平無奇,冇咩特別,唔會話難食,但又未去到令人眼前一亮既境界,主要係皮略為厚身,而且肉汁唔夠多,做唔到小籠包果種既鮮嫰多汁,配浙醋食算係還可以啦。
跟餐仲送一杯野飲,我地都要凍豆漿,媽子話好好飲,我就覺得都係平平無奇咁啦。

夏麪館已經大不如前,昔日紅燒獅子頭既味道唔通只可以長留在記憶中? 夏味已經不再。
2016-08-25
$50 (Lunch)
前菜sss
  • 排骨擔擔麪
2016-08-30 360 views
又黎食假日午餐,今次十二點幾來到無餐,要散叫,叫左嫩雞煨麵、紅油炒手、熱豆漿。熱豆漿唔會太甜,又有豆味。嫩雞煨麵勁熱勁大碗,一個女仔會食唔晒,雞肉同菜各有一半,幾健康清淡,湯底奶白色,濃香夠味。紅油炒手唔會太辣,皮薄餡鬆軟,味道不錯。

熱豆漿唔會太甜,又有豆味。
紅油炒手唔會太辣,皮薄餡鬆軟,味道不錯。
2016-07-05 545 views
今晚突然想食上海嘢,所以就去夏麵館,比較同區嘅上海鋪,佢價錢合理,食物質素又ok!不過受到物價高漲,啲食物份量都縮咗水!驚排隊排餐死,所以早啲食,六點就到,人群喺6:45開始湧現!
2016-07-03
$110 (Dinner)
  • 小籠包
2016-06-22 535 views
下班時已參不多晩上九時,又攰又肚餓經過安定商場內的夏麵館,被門口接待處的員工告知現時入座有八折,於是入去進餐。大熱天時没什胃口,叫了份三鲜湯年糕,一上檯即時被色濃味香的湯底吸引,入口果然没有失望,年糕本身冇味,靠的是那一口充滿金華火腿香氣的上湯,而且用料十足,有蝦仁和雞肉,青菜等難得又温度十足,大大碗,吃得人倦意全消。
2016-06-11 448 views
約了朋友時間未到肚子餓食返個下午茶先!見到啦!點了三鮮湯年糕飲品是酸梅湯還加了十元有春卷!最愛這樣子有時一個人唔想咁單調只吃一碗麵,有這個加十元就只有兩條春卷可以多了一味又不會食唔晒湯年糕非常熱太好了最愛吃那熱燙燙的!春卷好脆要讚的是一點都不會油膩!這樣都只是$57元而且還有一壺熱茶啊!
約了朋友時間未到肚子餓食返個下午茶先!
湯年糕非常熱太好了最愛吃那熱燙燙的!
春卷好脆要讚的是一點都不會油膩!
這樣都只是$57元而且還有一壺熱茶啊!
2016-05-07 399 views
兩個字:勁嘈!以前係圓方食既時候,不知幾靜。黎到友愛...簡直仲嘈過酒樓,再好的食物也會被這超高分貝的聲浪所拖累,影響進食的心情。本來打算在這裡好好食番餐母親節飯,一家人閑話家常,最後還是快快吃完快點離開算了。其實食物方面都唔係差ge, 價錢都公道, 以下是食物的comment~

2016-05-06
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
2016-03-18 400 views
今日又再黎食lunch, 同樣地叫左一個中式set lunch套餐。前菜: 四喜烤夫 (跟餐)四喜烤夫係一個地道上海菜, 好有特色, 唔係咁多地方有得食, 其實佢係麵筋黎, 又有d 似豆干, 味道酸酸甜甜, 似酸齋味, 仲配有雲耳同幾粒毛豆, 呢個前菜份量唔少, 好滿足!主食: 鱔糊麵$68鱔糊同麵原來分開上, 鱔糊係鱔切成小條, 再同一d 筍呀薑呀一齊炒, 筍同薑我都唔多食, 唯有食鱔, 不過鱔都幾多, 都夠食呀, 個鱔唔算腥, 但肉質有d 鞋口, 有少少微細硬骨, 至於個麵就非常清淡了, 可能因為個鱔糊太濃味, 要balance返。飲品: 豆漿 (跟餐)今次要熱豆漿, 真係好熱辣辣, 要攤凍少少先飲到, 份量無凍豆漿咁多, 不過都好夠飲, 總覺得熱既豆漿個豆味比較香。油菜 (跟餐另加$12)揀左油麥菜, 係白灼的, 有菜的清甜味, 嫌味唔夠可以點另外碟仔裝住既蠔油食, 鍾意佢分開蠔油上, 唔駛咁咸, 將菜直接放落湯麵度食都唔錯。

前菜: 四喜烤夫 (跟餐)

主食: 鱔糊麵$68

飲品: 豆漿 (跟餐)

油菜 (跟餐另加$12)
2016-03-18
$80 (Lunch)
  • 四喜烤夫