2023-08-17 34 views
今日去灣仔大有食湘菜,最推介紅糖糍粑😋🐟士家酸菜粉條桂花魚叫咗細,黎到都好大盤😳應該係原條魚上,除咗有好嫩滑嘅魚片之外,仲有連魚骨部份,所以食個時要小心魚骨~味道酸酸辣辣幾開胃~仲配埋煙韌彈牙嘅紅薯粉✨🍜鄉下嫩雞煨麵奶白色嘅🐥雞湯好清甜,諗住食完桂花魚重口味所以叫返啲清淡啲嘅野balance 一下~麵質滑身配上適量🥬蔬菜同🐥雞肉,如果覺得唔夠重口味,都可以mix 士家酸菜粉條桂花魚嘅湯底😝紅糖糍粑最推介嘅食物🥰糍粑即叫既炸,外脆內軟軟糯糯,沾上紅糖漿,忍唔住一啖接一啖😋推介指數: ⚡️⚡️⚡️⚡️餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️再訪:Yes

今日去灣仔大有食湘菜,最推介紅糖糍粑😋

🐟士家酸菜粉條桂花魚

服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️
再訪:Yes
  • 紅糖糍粑
2023-08-16 26 views
我地點咗二人套餐,前菜係夫妻肺片,色香味俱佳,牛肺片的嫩滑與辣椒的刺激相得益彰,辣度剛剛好,不會太辣,適合一般食客品嚐。另一款前菜係清新的涼拌兔耳尖,口感鮮脆,帶有微微的酸辣風味。🐰🌶️主菜我揀左水煮鮮魚片,這道菜係餐廳的招牌之一,鮮嫩的魚片加上香辣湯底,辣得夠過癮。🐟🍲另一款主菜揀咗椒爆牛肉,一上枱香氣四溢,牛肉鮮嫩多汁,搭配泡椒的辣勁,越食越開胃🌶️🐄此外,黑醋小排骨以經典的中式烹調方式呈現,排骨經過悶煮後更加入味,入口嫩滑多汁,特調的黑醋醬汁帶來微酸的口感,非常推薦。😋🍖最後,配上兩碗香噴噴的白飯,餐廳更貼心地奉送是日燉湯二盅,真材實料的湯水為整餐飯劃上完美的句點。🍲😊

2023-08-12 30 views
夜晚約咗朋友去會展睇演唱會,希望搵間好坐嘅餐廳傾吓偈先。呢排天氣熱都冇咩胃口,發現附近有間川菜,呢個天氣食啲酸酸辣辣嘅嘢都幾啱😌餐廳整體嘅環境同埋氣氛都舒服,見到都有幾枱人坐喺度飲酒傾偈。因為都真係唔太肚餓,所以叫咗一個手拍青瓜,希望可以開下胃消下暑🥰我哋兩個人都唔想食太辣,又想食多啲菜,所以叫咗個炒菜。個菜有好香嘅椒麻味,唔覺唔覺就會食多咗😗主菜方面,我哋叫咗京蔥爆牛肉。個餸都非常足料,唔會話得幾塊牛肉,食極都仲有🥩而且亦都非常入味,同埋夠冧😋由於呢排都減緊肥嘅關係,所以叫咗個營養師都推介嘅嫩雞煨麵。清清地唔會太油,而且每一啖都有雞同菜,個湯調味都啱啱好。為食嘅我哋再嗌咗炸饅頭,以想不到嘢係饅頭炸得勁脆,完全做到外脆內軟嘅效果,配練奶食好開心😍甜品係放喺另一個胃,食到好飽但都堅持叫甜品🥰想食酒釀小丸子好耐,但唔係間間餐廳都有。終於有得食啦😝餐廳都好好坐,喺梳化坐得好舒服,坐到演唱會開始之前先行過去啱啱好😗

• 酒釀丸子
朋友鐘意食辣,去左灣仔呢間湘川菜食dinner,我地兩個都有選擇困難症,所以直接點左個精選貳人套餐。《精選貳人套餐》$4581. 涼菜二小碟(夫妻肺片、涼拌免耳尖)夫妻肺片裡面有牛肚、牛𦟌等等,辣辣地但唔會太辣,啱啱好!涼拌免耳尖原來係涼拌木耳,口感爽脆,酸酸地,好開胃!2. 招牌水煮(任選一款)我地就揀左水煮鮮魚片,魚片份量多,而且新鮮嫩滑。水煮嘅湯底都有驚喜,啲辣椒同花椒唔係得個辣字,而係香辣。另外,仲有萵筍、芽菜同薯粉,全部索咗湯底嘅味道,非常之惹味!3. 自選小菜(任選二款)小菜就揀左大盤花菜同土匪豬肝,花菜炒得啱啱好,唔會過熟,另外土匪豬肝,炒得好香好嫩,好適合送飯!4. 金凰米飯二碗5. 燉湯2盅或冷热豆漿2杯或各款汽2罐我地一個揀燉湯一個揀汽水,燉湯估唔到咁足料,里面有豬肉同雞肉。呢個2人餐份量多得黎,食得好滿足,而且個價錢唔算貴,抵食!

《精選貳人套餐》$458

夫妻肺片&涼拌免耳尖

1. 涼菜二小碟(夫妻肺片、涼拌免耳尖)

招牌水煮鮮魚片

2. 招牌水煮(任選一款)

大盤花菜
土匪豬肝

3. 自選小菜(任選二款)

4. 金凰米飯二碗

燉湯

5. 燉湯2盅或冷热豆漿2杯或各款汽2罐

精選貳人套餐

呢個2人餐份量多得黎,食得好滿足,而且個價錢唔算貴,抵食!
2023-08-11
$270 (Dinner)
夫妻肺片&涼拌免耳尖
招牌水煮鮮魚片
大盤花菜
燉湯
精選貳人套餐
2023-08-11 17 views
湘蜀人家我試咗一間中國風裝潢的餐館,主打川菜,便嚐了幾道精緻的川菜。首先是干煸肥腸,這道菜的豬肥腸經過炸至表面酥脆,入口後卻保持著豐富的肉香和嚼勁,而且唔咸。配上很多炒辣椒,增添了一抹辣味和香氣,讓整道菜更加開胃。接下來是常德大盤茄子炆豆角。這道菜的茄子炆得非常軟糯,搭配上豆角的清爽口感,兩者相互襯托,非常搭配。第三道是水煮鮮魚片。這道菜以鮮嫩的魚片為主角,搭配上辣椒和花椒的獨特風味,吃起來麻辣鮮香,非常開胃。魚片保持了魚肉鮮甜味,而且沒吃到魚骨,口感極佳。裏面亦有一些配料:粉條、芽菜、萵筍等,使菜式的口感更豐富、味道更多元化。👍🏻最後是甜品:紅糖糍粑,外脆內軟,而且糍粑本身有一定的彈性,入口後輕輕咀嚼,可以感受到它的綿密口感,加上紅糖的香甜味道,令人食指大動😍
湘蜀人家

2023-08-02 29 views
有個朋友好中意食辣,就提議去呢間食啦!我地兩點到黎到,避開左繁忙時間,唔洗等位!👍🏻午市仲免茶介。香醋伴海蜇頭少少辣,凉拌夏天食好正!醋好香,酸酸地,好岩胃口!海蜇頭入味又好爽口!土匪豬肝呢個超好食!一定要食!夠鑊氣,辣辣地,炒得好惹味!豬肝唔會炒到好老,剛好,食落爽口,好有口感!係難得既黃沙潤,超好味!炸醬麵炸醬份量夠,又唔會好咸,麵條軟硬適中,撈埋麵條同青瓜食好夾!本身想食水煮牛肉,但我地得兩個人,太大食唔晒,轉而叫左呢個酸菜粉條牛肉相對無水煮牛甘辣,岩晒唔食得太辣既朋友份量好多,大大盆!有好多既滑牛肉,一啲都唔鞋,入晒味,吸晒啲精華!個底仲有好多薯粉,亦係呢個送既精粹!吸晒啲味,好好食!飲埋杯可樂,gur 呀!呢間質素唔錯,會再去!
有個朋友好中意食辣,就提議去呢間食啦!

香醋伴海蜇頭

炸醬麵

相對無水煮牛甘辣,岩晒唔食得太辣既朋友

飲埋杯可樂,gur 呀!

呢間質素唔錯,會再去!

2023-07-29 35 views
今日去灣仔等個friend 收工去行下街,順道响附近食晚飯,行經大有廣場見有間湘川菜館,佢話佢都未試過不如試下啦!湘川菜我👌呀!店舖裝修以中國風為主,座位闊落,環境整潔。我哋點選咗幾款小菜後,店員會送上一小碟醃菜,好似韓式辣泡菜嘅冷盤,辣辣地幾好食😋。烤豬仔骨 $130.-一大塊豬仔骨大約有9條小骨,表面燒得香口乾身,肉質軟腍,易切又易咬。本身已有陣陣孜然香味,點埋另配的辣粉,更加香口惹味。黑醋小排骨 $118.-黑醋味香濃甜度適中,排骨細細粒易入口,肉質腍滑帶些微肥糕,令肉香味更出。京蔥爆牛肉 $108.-京蔥爆牛肉炒得非常有鑊氣,牛肉有7成熟,質感嫩滑,京蔥有燶邊,味道調得好,好食。紅糖糍粑 $53.-外層炸得非常香口,內層軟糯濕潤,配上紅糖漿,更加好食。自家制豆漿 $22.-食完川菜飲番杯豆漿,感覺十分完滿😊。
今日去灣仔等個friend 收工去行下街,順道响附近食晚飯,行經大有廣場見有間湘川菜館[湘蜀人家],佢話佢都未試過不如試下啦!湘川菜我👌呀!

烤豬仔骨 $130.-

黑醋小排骨 $118.-

京蔥爆牛肉 $108.-

紅糖糍粑 $53.-
外層炸得非常香口,內層軟糯濕潤,配上紅糖漿,更加好食。

自家制豆漿 $22.-
食完川菜飲番杯豆漿,感覺十分完滿😊。

2023-07-26
2023-07-29 34 views
星期五放工時仲係好熱,成34度😵路經灣仔大有商場就入去搵餐廳食晚飯,因朋友喜歡食辣,見到呢間湘川菜餐廳就入去食個舒舒服服的晚飯😊餐廳環境好有中式古色古香feel 😉 掛左好多字晝同古代人像畫😊Menu 有好多不同湘川菜菜式選擇,有涼菜、小炒、水煮、肉類、海鮮、蔬菜、甜品等等👍🏻仲有很多款酒精類飲品💃🏻我同友人叫左精選2人套餐🤩 個套餐包左2款涼菜 😊夫妻肺片夠辣👍🏻 朋友好喜歡😋 我就喜歡個黑木耳酸酸地又辣辣地,非常開胃 😋主菜叫左我最愛的水煮牛肉 🤩 d牛肉好滑,口感一流👍🏻呢個水煮辣度適中,唔算大辣 😊 但我鍾意係果個後勁好強的‘’麻”的感覺😍 越食越過癮👍🏻大推💃🏻2款小炒選左宮爆雞丁&大盤花菜🤩 宮爆雞丁鍋氣夠 😋 大盤花菜其實係椰菜花,加埋有d肉片,少少辣 , 但味道一流👍🏻呢2個小炒送飯食一流😋 大推👍🏻我同朋友平時少湯水飲😂 所以無選飲品而選擇左燉湯😊 個湯係一d菇類加豬骨一盅盅燉,足料美味👍🏻

我同友人叫左精選2人套餐🤩

水煮年肉

2023-07-28
Type of Meal
Dinner
水煮年肉
  • 夫妻肺片
  • 水煮牛肉
今晚屋企唔煮飯,兩口子去咗湘蜀人家食二人套餐,三餸一湯,都好有住家既感覺❤️首先講前菜夫妻肺片,薄切既牛肉都幾鮮嫩,加上花椒醬汁,味道真係好香,最大優點係唔會太油,好開胃另外,佢哋嘅涼拌黑木耳好爽口,再加上啲醋,味道清新又唔會太辣,同夫妻肺片一齊做前菜真係好夾😍主菜係水煮牛肉牛肉係好嫩滑,牛肉份量都好豐富,湯底又好辣好麻,極香,完全唔想浪費呢鍋精華,芽菜連埋牛肉一齊撈飯食,一流🥳麻婆豆腐麻婆豆腐嘅豆腐好滑,加上啲麻辣醬汁同埋豆豉,味道好濃郁又係一道好適合撈飯既菜色😋宮爆雞丁宮爆雞丁嘅雞肉好嫩,仲有好多花生同埋辣椒,味道好香不過都算係成檯入面比較無咁濃既一味,感覺都好健康😛最後,仲飲咗佢哋嘅燉湯,湯底好濃郁,有豬肉同雞腳,好飽足又滋補😋😋
今晚屋企唔煮飯,兩口子去咗湘蜀人家
食二人套餐,
三餸一湯,都好有住家既感覺❤️

首先講前菜夫妻肺片,

主菜係水煮牛肉

牛肉係好嫩滑,牛肉份量都好豐富,
湯底又好辣好麻,極香,
完全唔想浪費呢鍋精華,芽菜連埋牛肉一齊撈飯食,一流🥳

麻婆豆腐

麻婆豆腐嘅豆腐好滑,加上啲麻辣醬汁同埋豆豉,味道好濃郁
又係一道好適合撈飯既菜色😋

宮爆雞丁

宮爆雞丁嘅雞肉好嫩,仲有好多花生同埋辣椒,味道好香
不過都算係成檯入面比較無咁濃既一味,感覺都好健康😛

最後,仲飲咗佢哋嘅燉湯,
湯底好濃郁,有豬肉同雞腳,好飽足又滋補😋😋
男朋友喺灣仔返工,平日都習慣係附近食飯順便見吓面☺️ 佢平時都有食開呢間,覺得質素唔錯,所以今次就帶我去食😝因為唔太想揀,就嗌咗個二人餐,兩個人$458包2個前菜、2個主菜、飯同湯/飲品,價錢公道。先嚟嘅係燉湯,好足料而且老火,正!泡椒爆牛肉 - 牛肉口感十分嫩滑,泡椒的味道鮮辣可口,配合一些蔬菜和香料,整道菜的味道更加豐富。個人感覺係平時食得嘅辣嘅人都食到嘅程度!大盤花菜 - 用嘅係椰菜,食落好惹味,唔算太辣亦唔油膩!酸菜粉條鮮魚 - 湯底酸味比辣味濃,亦都有酸菜同埋其他配料。魚肉整得幾入味,面卜𡊰竹酸菜粉,Q彈Q彈的!總的來說,「湘蜀人家」的菜品味道正宗,口味豐富,且價格合理。餐廳的環境舒適,氣氛輕鬆愉快,是一家值得一試的中國餐廳。

先嚟嘅係燉湯,好足料而且老火,正!

大盤花菜 - 用嘅係椰菜,食落好惹味,唔算太辣亦唔油膩!

2023-07-15 59 views
好古典中國風!!坐卡位仲有得望窗添呀😝好舒服!京蔥牛肉 $108好大塊牛肉,仲要好滑!好多京蔥,全部都食得😝唔會有辛辣味!好香炒得👍🏼大大碟,好有獲氣!紅油炒手 $53有成6隻㗎!隻隻包到好似金元寶咁😍個醬辣辣地,仲有少少蒜香味!入面係肉黎嘅,唔算好juicy,不過層皮好煙韌好味!嫩雞煨麵 $72相對淡味啲,湯底白色好重雞湯味金華火腿味!麵質淋,唔算好有咬口!有菜有菇有雞粒好豐富!!嫩牛肉煨麵 $75超好食😝推介!!好多牛,牛係肥牛黎,仲有啲娃娃菜!麵質超似烏冬好彈牙,好正!最正係湯底好得,有胡椒味又唔搶味!好特別🥰豆沙窩餅 $58熱辣辣!脆卜卜!性價比高👍🏼👍🏼酒釀丸子 $43超鐘意呀!熱辣辣原盅上!有杞子,紅棗,桂花同勁多小丸子😍好補呀!!!

好古典中國風!!坐卡位仲有得望窗添呀😝好舒服!

京蔥牛肉 $108

酒釀丸子 $43
  • 豆沙窩餅
  • 酒釀丸子
2023-07-09 56 views
湘蜀人家灣仔莊士敦道181號大有廣場2樓218號舖Shop 218, 2/F, Tai Yau Plaza, 181 Johnston Road, Wan Chai湘蜀菜即川菜, 都是以辣濃多油見稱。辣以外也是以酸見稱, 如我們常見的酸菜魚, 水煮牛/魚, 口水雞等等四川名菜。夫妻肺片,用牛內藏的,每樣都吸收了辣油同辣油,很下飯。來一碟有菜有肉的小炒菜先,黑醋小排骨,有醋香,酸甜架醬汁,夏日開胃。干篇四季豆,油泡爆至軟身,要小辣就多多趣啦。韭菜鮮肉水餃六隻 水煮健康好多,當作主食也是可以。#hkfood #hkfoodie #hktravel #yummy #foodporn #delicious #cuisine # #restaurant #dining #Spicy #sichuan #chilly #湘蜀人家
湘蜀人家
灣仔莊士敦道181號大有廣場2樓218號舖

夫妻肺片,用牛內藏的,每樣都吸收了辣油同辣油,很下飯。

干篇四季豆,油泡爆至軟身,要小辣就多多趣啦。

韭菜鮮肉水餃六隻 水煮健康好多,當作主食也是可以。

2023-07-09 46 views
隱身於大有商場內,呢間紅噹噹嘅湘菜館,食唔食辣都唔好錯過,依家有套餐好抵食~上次嚟食過8人餐,今次就散叫試下套餐冇嘅羊肉先😬😬孜然山羊肉$169上枱時以錫紙保溫,滿滿一碟,有羊肉、洋蔥、香菜等等……一擺低就嗅到濃烈嘅羊香氣~孜然調味得嚟,食落都略帶辛辣味,不過冇羊肉的腥羶味,也不油膩。喜歡羊肉嘅要試試喇☺️酸菜魚 $185酸菜魚很大盤呢。。。滿滿嘅魚肉片、各種酸菜+蔬菜、仲有蕃薯粉,一整盤好豐富!魚片吸收哂湯嘅精華,好夠味道~而且有很多片,兩個人食剛好!喜歡酸菜魚因為有大量蔬菜,配合湯飲番碗,已經飽咗😂😂蕃薯粉超彈呢,粗幼適中,好好食啊!豆沙窩餅 $58即叫即做,熱騰騰上枱,正!鍾意外皮有d厚度、口感;內裏紅豆餡爆滿,咬呢邊從另一邊漏出嚟,而且剛好嘅甜度,太合心意😋自家豆漿 $22自家製豆漿,入口清甜,豆味濃厚,係解暑的不錯選擇。

孜然山羊肉$169

酸菜魚 $185

豆沙窩餅 $58

自家豆漿 $22
自家製豆漿,入口清甜,豆味濃厚,係解暑的不錯選擇。
2023-07-07
$250 (Dinner)
  • 豆沙窩餅
  • 孜然羊肉
  • 酸菜魚
2023-07-08 28 views
當天和同事約定放工後一起去品嚐湘菜。看到大家都很開心,我也毫不猶豫地加入了。我們選擇了一家裝修古色古香的湘菜館,紅木傢俬和牆上的燈籠相得益彰,散發出傳統的氛圍,讓人感到舒適又有幾分情調。作為一個平時只吃小辣的人,我心裡還是有點忐忑,看著菜單裡全部都是血紅色的菜肴,實在是讓我有點害怕。但最終我還是下定決心嚐試了幾道招牌菜,結果真的是驚喜不斷。首先上桌的是土家酸菜魚,一上桌就散發出濃郁的酸味和辣味,看起來非常開胃。我咬下第一口,鮮嫩多汁的魚肉配上酸辣的醬汁,辣度也不至於讓人無法承受,好好吃!🤤🤤接著來的是糖醋魚片,這道菜肴色澤鮮艷,魚肉外層裹上一層酥脆的炸衣,加上糖醋醬汁的調味,口感酸甜適中!這是唯一不辣的菜色🤣🤣夫妻肺片的味道也十分特別,我第一次嘗試呢😜麻辣的調味,讓人垂涎欲滴。最後,我們還品嚐了一道涼拌皮蛋,這道菜看起來非常普通,但吃起來卻有著出乎意料的美味。皮蛋切成小塊,淋上一層香辣的調味醬,吃起來清爽開胃,是一道非常適合夏天食用的菜品。整個晚餐過程中,我們品嚐到湘菜的美味和獨特風味,辣得過癮 🥳🥳🥳

2023-07-05 41 views
星期六要過海,近近地就簡左喱間位於灣仔的湘菜館。入到去,好似返到古代,有一種宮廷的感覺,幾得意!做野做到成2點,我同太后都好肚餓,于是點左3款食物,3款都係有澱粉😂 包括羊肉湯麵,雜糧窩窩頭同酸菜薯粉魚片!其中最得太后歡心係羊肉湯麵。麵條非常彈牙,湯汁鮮美,羊肉則十分鮮嫩,入口即化,無So味!湯頭裡添加了多種材料,令湯既味道更加濃郁!另外,雜糧窩窩頭係湘菜館中都好岀名。窩窩頭口感鬆軟,充滿著米香味,搭配上各種醬料和小菜,令味蕾有很好的刺激。當然,招牌菜之一既酸菜魚片亦唔錯!。酸甜口感好岩係夏天食,魚片鮮嫩,酸菜清爽,湯汁濃郁。選用的魚片也非常新鮮,質量極佳!最後,仲點左份甜品,係即整豆沙窩餅,餅皮煎得香脆,內餡則是甜蜜軟糯的豆沙,口感十分豐富。整個窩餅大小適中,一口咬下去,豆沙和餅皮的味道融合在一起,好正!大滿足。總結,喱間灣仔湘菜館的菜色豐富多樣,口味獨特,餐廳的環境都幾舒適!