2024-07-30 436 views
同朋友去東薈城搵食,想搵間精緻啲嘅餐廳好好坐低咁食晚飯,所以揀左呢間羲和雅苑~入左去之後發覺原來餐廳都幾大幾闊落。一路都keep住播中樂歌曲,感覺舒適~餐牌可以散叫又或者有套餐,而套餐就會跟烤鴨。不過今次同朋友無食套餐,選擇左散叫以下幾款菜式~🥢 桂花蜜山藥 $58桂花味好清香,而且唔會太甜。算入口即溶,唔錯🥢叉燒皇 $148份量比想像中大!帶咬口得嚟唔會咬唔到~ 旁邊仲跟左啲菠蘿,清清甜甜,同叉燒一齊食幾夾🙆🏻‍♀️🥢 芥末沙律蝦 $148每舊有2大隻蝦,蝦夠晒爽口!下面嘅米通幾脆,我都幾鍾意食~ 個芥末沙律醬唔會太甜,唔錯。我同朋友都幾鍾意呢道菜~👍🏻🥢 張氏獅子頭 $48朋友因為睇左menu嘅介紹所以想食。佢會配一碗仔飯比你撈個獅子頭嚟食~朋友一見到就覺得好得意😆 我會形容個飯係神來之筆,因為真係可以完全撈埋獅子頭個汁嚟食,完全品嘗到佢整道餸嘅味道!推介!!🥢 籠仔櫻花蝦海味蒸飯 $118另外都叫左個籠仔飯,有啲米氣~ 真心好足料!而且唔會好鹹🙆🏻‍♀️ 啲飯嘅質地都幾清爽、唔錯👍🏻🥢 宮廷豌荳糕 $38最後仲叫左一個豌豆糕做甜品~ 清香嘅豆味,欣賞佢唔會太甜,清清地,又粉粉地,好食

餐牌可以散叫又或者有套餐,而套餐就會跟烤鴨。

不過今次同朋友無食套餐,選擇左散叫以下幾款菜式~

🥢 桂花蜜山藥 $58
桂花味好清香,而且唔會太甜。算入口即溶,唔錯

🥢叉燒皇 $148

🥢 芥末沙律蝦 $148

🥢 張氏獅子頭 $48

🥢 籠仔櫻花蝦海味蒸飯 $118

🥢 宮廷豌荳糕 $38
最後仲叫左一個豌豆糕做甜品~ 清香嘅豆味,欣賞佢唔會太甜,清清地,又粉粉地,好食!係好好嘅一餐嘅總結!
上個禮拜六 去咗東涌東薈城outlet食完個lunch走入去愉景灣所以就周圍覓食見到呢間中菜 個Menu又有片皮鴨咁就入去一試點知一試有驚喜!要推介俾所有人!我哋就係試咗呢個餐二人餐 weekend都有$488 per two本身以為會唔夠 點知食到要打包佢除咗嗰個2人餐 仲有呢一個4人餐大家可以參考吓呢個頭盤係冷盤嚟 麻醬加娃娃菜都好醒胃夏天食啱啱好湯方面,我哋揀咗黑松露同埋山藥各一黑松露味道重啲山藥就清啲但兩款都好好飲 好足料主菜我哋就揀咗叉燒個叉燒有啲火炙嘅味道燒得好香同一般叉燒的確係唔同值得一試小籠包係前菜皮薄餡靚又多汁之後就介紹吓片皮鴨呢個真係重頭戲半隻片皮鴨 有專人喺你隔籬切埋分好晒三個唔同部位又有個簡單嘅說明書教你邊個部位點咩醬汁真係好貼心傳統片皮鴨剩係得甜醬青瓜而家新食法,可以加埋山楂條 藍莓醬 甚至爆炸糖真係幾新穎嘅食法而且味道有幾夾喎真係好推介,大家試吓最貼心嘅係 個蒸爐入邊全部都係片皮鴨啲皮但每一塊都有張紙隔開等你啲皮唔會黐埋一嚿嚿實在太窩心仲有呢一個蒜蓉土魷蒸荷葉飯又健康又嘢味真係飽到嘔呃總括嚟講,下次一定會再幫襯大家想食片皮鴨 又想試啲新式啲嘅不妨嚟呢間試吓
上個禮拜六 去咗東涌東薈城outlet
食完個lunch走入去愉景灣
所以就周圍覓食

見到呢間中菜 個Menu又有片皮鴨
咁就入去一試
點知一試有驚喜!要推介俾所有人!

我哋就係試咗呢個餐

大家可以參考吓

呢個頭盤係冷盤嚟 麻醬加娃娃菜
都好醒胃
夏天食啱啱好

湯方面,我哋揀咗黑松露同埋山藥各一
黑松露味道重啲

又有個簡單嘅說明書
教你邊個部位點咩醬汁

真係好貼心

傳統片皮鴨剩係得甜醬青瓜
而家新食法,可以加埋山楂條 藍莓醬 甚至爆炸糖

真係幾新穎嘅食法
而且味道有幾夾喎

真係好推介,大家試吓

最貼心嘅係 個蒸爐入邊全部都係片皮鴨啲皮
但每一塊都有張紙隔開
等你啲皮唔會黐埋一嚿嚿
實在太窩心

仲有呢一個蒜蓉土魷蒸荷葉飯
又健康又嘢味
真係飽到嘔呃

總括嚟講,下次一定會再幫襯
大家想食片皮鴨 又想試啲新式啲嘅
不妨嚟呢間試吓
2024-07-20
$250 (Lunch)
  • 片皮鴨
2024-07-22 374 views
行完outlet已經夜晚,Vivian攰喇,又可以食野😋Menu青梅小排骨 $118入口酸甜,排骨炸得外層酥脆,排骨肉好腍,完全唔乾,送飯食一流小籠包(4個) $68小籠包都好味,皮唔會太厚,夾起亦唔會穿,非常好,而入面個餡好多肉汁,咬落去會爆汁,be careful😉瑤柱香菇燜伊麵 $128伊麵炒得好爽身,唔會太油/太乾,食完一啖會想繼續食,真係會食唔停口乾鍋醬小炒皇 $178海鮮都比得幾多,蝦球同鮮魷都炒得好入味,入口彈牙,又唔會太鹹薑汁紅棗小桃膠 $48薑汁味唔會太濃,剛好,桃膠煮到入口即溶,Vivian likes it
行完outlet已經夜晚,Vivian攰喇,又可以食野😋

Menu

2024-07-20
Type of Meal
Dinner
2024-07-12 300 views
服務同食材都100分💜環境清幽舒服,而且有廂房,下次約埋屋企人可以包間房,一齊嘆吓茶🫖鹹蛋黃炒蝦🍤外層好脆好香好均勻嘅鹹蛋黃,蝦肉質彈牙,非常滑而鮮甜,兩種口感可以食得出廚師嘅功夫。冷盤嘅 雲耳,醬汁酸酸地帶有微辣,好醒胃既,大人細路都啱食。而三款湯,每個湯都以海鮮為主題,有帶子、蝦、魚肚,湯汁個濃郁度啱啱好,材料新鮮,平時唔多飲湯嘅小朋友都要飲。非常大碟嘅酸菜魚🐟無論外在及內在都好吸引,金黃色嘅湯底配上大量嘅顯功架的魚肉片,切得薄,但煮得啱啱好,肉質彈牙,唔會碎哂湯底酸麻但又不太濃,飲完‎唔會口渴嗰種甜品🍮有一個小盆栽🪴嘅芒果布甸上面係黑色朱古力碎碎,下面係香芒布甸,芒果味出眾,布甸夠滑,淨係外表presentation就值得俾滿分💯另外,楊枝甘露🥭清甜解渴,作為而家呢種悶熱天氣嘅最佳選擇😍
服務同食材都100分💜

鹹蛋黃炒蝦🍤

材料新鮮,平時唔多飲湯嘅小朋友都要飲。

非常大碟嘅酸菜魚🐟
湯底酸麻但又不太濃,飲完‎唔會口渴嗰種

甜品🍮有一個小盆栽🪴嘅芒果布甸
另外,楊枝甘露🥭清甜解渴,作為而家呢種悶熱天氣嘅最佳選擇😍