2023-01-15 950 views
之前行過見開左新嘅斗記,見佢米芝連咁,咪入去試下飲茶,飲茶食蘿蔔糕,幾好味,見佢賣緊過年蘿蔔糕,咪買底食下啦,預購,買左張券,拎之前要打去預約。我10/1拎,18/1到期,所以未過年都煎黎食左先!點知,蘿蔔糕唔夠粉,切既時間已經覺得好散,點知一煎碎晒,啲蘿蔔一粒粒,好似煮得唔夠,未出過水咁,一路煎啲蘿蔔粒同啲粉分離晒,都唔知食左啲乜,強差人意!唔知係我煎嘢技巧差定咩,總之我就冇能力可以煎到呢底蘿蔔糕啦😞

蘿蔔糕
2023-01-11
TakeAway
2023-01-09 931 views
一直以嚟都有食開新斗記,但今次嚟到九龍灣,係專登嚟megabox呢度試一試。門口知客態度惡劣,聲大夾惡咁叫大家禁機同等位。同時間,亦都引發到不少在排隊中嘅食客相繼離開,並沒在此等候。然後內進後,食品質素強差人意,豬腳本應係招牌菜,但奈何係一隻好多毛嘅豬腳,味道都係同以前唔一樣。去到另一招牌菜乳豬,佢係同以前嘅味道唔一樣,聞落食落都係好似格夜嘅騷味。如果大家係對新斗記有過記憶或進餐經驗,我覺得大家不用對九龍灣店有期望。

門口知客態度惡劣,聲大夾惡咁叫大家禁機同等位。

2022-12-29 1439 views
途徑此處想著時間剛好,就來到這試下新開的新斗記,飲下茶。這麼的裝潢比較新淨,這也是吸引我走進來的原因之一點了八個菜也算中規中矩吧中間有點小插曲,就是有個不知道新來還是沒受過訓練的侍應吧,問她「斗記得意腸裡面是什麼」她說「腸粉嘍..」再問「入邊有咩架?」她「我無食過,5知窩」再黎佢上煲仔飯都係,不提供幫開蓋無問題,熱騰騰上到都5提醒一聲蓋好熱🫠………呢個態度,我真系呆咗。除左佢,其他人態度都好正常,但都希望貴公司可以好似出品咁,服務都做好d,好食的食物千篇一律,好既態度真係可以萬里挑一。
途徑此處想著時間剛好,就來到這試下新開的新斗記,飲下茶。
這麼的裝潢比較新淨,這也是吸引我走進來的原因之一
點了八個菜也算中規中矩吧
好食的食物千篇一律,好既態度真係可以萬里挑一。
新斗記原班人馬於MegaBox十三樓重新開業,就特登約埋一班老友前往這間有米芝蓮星級餐廳美譽的新斗記捧場。店內裝潢擺設什為精緻,整個空間設計優雅舒適,晚上用餐時間很多食客。新斗記主打廣東菜,招牌菜果然名不虚傅,即燒乳猪,皮又脆又薄,吃落不會過於油膩,加些砂糖和特制乳豬醬,好吃!豉油皇焗海中蝦肉質爽彈惹味,醬汁鮮甜不又過鹹。其它的美食抱括 荔茸香酥带子 、淮山杞子螺頭墩難、清蒸海杉斑、懷舊生妙骨、 蒜子上湯浸豆苗、金牌燒鵝皇味道也不錯,值得推薦。 一個非常愉快的晚上,會約朋友再來。

一個非常愉快的晚上,會約朋友再來。
清蒸海杉斑
荔茸香酥带子