2015-09-24 1087 views
荃灣有兩間烤魚,因為兩間都未試過而且食物價錢都差唔多,所以我地誤打誤撞入左呢間,拿拿林落order,野食亦都好快到大邊$196,叫左小辣,條魚都新鮮無話霉霉爛爛,但唔夠入味,同埋多d芫荽同酸菜會更佳,d湯都好快乾,前前後後都加左幾次上:涼拌魚皮$38好爽好脆中:肥牛$42唔會脂肪多過肉,淥完都好淋下:響鈴$28索湯恩物,正!魚皮餃無特別底只係得豉油調味無咩層次推介!調味做得好好!唔un而且燒得好香!烤魚都ok,不過可以一路食魚又可以淥下其他野,最推介羊肉串!
泡椒烤魚
上:涼拌魚皮$38好爽好脆
中:肥牛$42唔會脂肪多過肉,淥完都好淋
下:響鈴$28索湯恩物,正!
魚皮餃無特別
皮蛋
底只係得豉油調味無咩層次
羊肉串
推介!調味做得好好!唔un而且燒得好香!
羊肉串
這小店在約在18:15已經全店滿座,座位是比較細小的圓形椅子,現場是非常擠迫的!我們一行四人,點了份量最大的全魚。酸菜味烤魚:這魚絕對只能嘗到一種味道:咸!!!調味真的是太咸了!完全嘗不到別的味道...現場100%每張桌子都放了一爐烤魚,所以這魚絕對是招牌菜!但這招牌菜的味道竟然只有咸味,感覺非常失望!涼拌魚皮:魚皮非常的爽、脆、凍!但個人不太喜歡薑,所以沒有薑應該會更好!味道沒有明顯汁醬,比較乾身,所以調味有待改善...滷水牛展:肉質不夠o林,像在咬橡膠一樣...口水雞:只有單調的辣椒醬中的"辣"味,沒有麻辣味道應有的"麻"味,而且油太多,但不是麻油...雞肉與骨的比例是1:2,而且雞肉也沒有入味,淡淡淡...
這小店在約在18:15已經全店滿座,
座位是比較細小的圓形椅子,
現場是非常擠迫的!
我們一行四人,點了份量最大的全魚。
酸菜味烤魚:這魚絕對只能嘗到一種味道:咸!!!

調味真的是太咸了!完全嘗不到別的味道...

現場100%每張桌子都放了一爐烤魚,
所以這魚絕對是招牌菜!
但這招牌菜的味道竟然只有咸味,感覺非常失望!
涼拌魚皮:魚皮非常的爽、脆、凍!

但個人不太喜歡薑,所以沒有薑應該會更好!

味道沒有明顯汁醬,比較乾身,
所以調味有待改善...
滷水牛展:肉質不夠o林,像在咬橡膠一樣...
口水雞:只有單調的辣椒醬中的"辣"味,
沒有麻辣味道應有的"麻"味,
而且油太多,但不是麻油...

雞肉與骨的比例是1:2,
而且雞肉也沒有入味,淡淡淡...

2015-07-04
$100 (Dinner)
2015-04-18 2393 views
中午食左一餐垃圾餐 心情不太好寄望晚餐時能食到餐好既彌補幸好晚上食返啲美味既~開心呢間幫襯左好幾年 主食烤魚 ·食魚湯米線之前我同朋友都好鍾意食呢間成日都食 但愈食愈覺每況愈下 漸漸的 不再光顧了 轉左去食其他 今日再臨 一別已經一年 再次品嚐這一次 十分有驚喜 驚覺變了 進步了很多!魚湯十分濃郁 非常喜歡 一口氣食了一大碗魚湯米線+魚湯飯豆椒味烤魚好香好香 且肉質鮮嫩 很入味 但細條了很多哈 配料也很多 我是個極愛食配料的人 前菜也不錯過得去今餐真係食到我好感動 好飽好滿足還記得當初如何的對此食店失望 幸好這次已重新奪回了我這食客的心~~...................................................................Ps :以當初幫襯左幾年既食經驗來講好食時真係相當唔錯但都會成日有唔好食時 水準實在好浮動 要睇彩數啦但今次好味道~!

中午食左一餐垃圾餐 心情不太好

寄望晚餐時能食到餐好既彌補

幸好晚上食返啲美味既~開心

呢間幫襯左好幾年 主食烤魚 ·食魚湯米線

之前我同朋友都好鍾意食呢間

成日都食 但愈食愈覺每況愈下

漸漸的 不再光顧了 轉左去食其他

今日再臨 一別已經一年 再次品嚐

這一次 十分有驚喜 驚覺變了 進步了很多!

魚湯十分濃郁 非常喜歡

一口氣食了一大碗魚湯米線+魚湯飯

豆椒味烤魚好香好香 且肉質鮮嫩 很入味

但細條了很多哈 配料也很多

我是個極愛食配料的人 前菜也不錯過得去

今餐真係食到我好感動 好飽好滿足

還記得當初如何的對此食店失望

幸好這次已重新奪回了我這食客的心~~

Ps :

以當初幫襯左幾年既食經驗來講

好食時真係相當唔錯

但都會成日有唔好食時

水準實在好浮動 要睇彩數啦

但今次好味道~!
好濃郁~~喜歡!
好味道
  • 魚湯米線
  • 烤魚
2014-11-01 4634 views
一直想嚐嚐巴蜀烤魚,老公在荃灣上班,附近有間甚具人氣的烤魚店,便即興試試吧!店不好找,卻原來在「美食一條街󰀃」內,這兒有很多街坊小廚,看上去競爭頗大,但見店內座無虚席,不簡單。樓下已滿,被領到樓上雅座。樓下裝潢較佳,樓上是閣樓,陳設簡單但企企理理,反正我是為食而來的。端来餐牌,主要幾款菜系選擇:烤魚/雞/豬手、涼拌小食、燒烤串燒、米線。必點烤魚,全魚$258,大邊$188,細邊$148,二人用細邊便足夠了。豆鼓烤魚($188)用石油器爐上,上菜時魚在一個長方形鐵架子上,淺口的鍋,感覺魚在辣汁上游走,視覺上很能挑起食慾。鯇魚表面覆上海量豆鼓,一倂取去烤焗,因此豆鼓有烤焗過的香氣,烤焗過魚皮既能上汁又更添口感,辣上微帶麻香,孜然香與豆鼓香相輝映像,加上大量香菜,蒜芯,洋葱等,口味真重。喜歡的會欣賞它的惹味,老公由衷地欣賞大廚的廚藝,惟一美中不足的是用的豆鼓質素不佳,即使大廚用廚藝搭夠也吃得出來。而或許是成本的考量,魚不是新鮮的,因此缺了魚的鮮香。不過煮了好一會後,變成了炆煮,味道更濃了,是時候加點配料吧!響鈴($28)分量不少,是厚身像酒樓鮮竹卷皮,豆皮濃,吸收魚汁後挺不錯。皇帝菜($22
一直想嚐嚐巴蜀烤魚,
老公在荃灣上班,附近有間甚具人氣的烤魚店,便即興試試吧!
店不好找,卻原來在「美食一條街󰀃」內,
樓下已滿,被領到樓上雅座。樓下裝潢較佳,樓上是閣樓,
陳設簡單但企企理理,反正我是為食而來的。
豆鼓味烤魚
必點烤魚,

豆鼓烤魚($188)

用石油器爐上,上菜時魚在一個長方形鐵架子上,
淺口的鍋,感覺魚在辣汁上游走,視覺上很能挑起食慾。
鯇魚表面覆上海量豆鼓,一倂取去烤焗,
因此豆鼓有烤焗過的香氣,烤焗過魚皮既能上汁又更添口感,
喜歡的會欣賞它的惹味,
即使大廚用廚藝搭夠也吃得出來。

而或許是成本的考量,
魚不是新鮮的,因此缺了魚的鮮香。

響鈴
響鈴($28)
分量不少,是厚身像酒樓鮮竹卷皮,豆皮濃,吸收魚汁後挺不錯。
皇帝菜
皇帝菜($22)
是我的火鍋良伴,坊間少有供應,
濃烈的味道不是人人受得起,不過濃濃的豆鼓辣汁更搶,因此很易入口。
粉皮
粉皮
粉皮($22)
面對强勁辣汁,當然要佐以粉皮,薯粉。
這兒的粉皮太細碎和太淋身,不能泡太久,因此缺了口感,建議點薯粉或薯仔片會更佳。
夫妻肺片
見涼拌菜選擇不少,便點了份夫妻肺片($33),
份量不少,有牛肚、牛肺,麻辣汁、陳醋配花生碎,味道紛陳,十分惹味呢,不覺連墊底的青瓜也吃個清光。

飲品不算便宜,王老吉$12一罐,不過解辣是必須的,
小菜不貴,飲品貴一點可以接受。

一直很好奇這道烤魚是誰發明,老公説自三國時期已有,源自於諸葛亮,因此又名諸葛烤魚,不知是真是假?
2014-10-21
豆鼓味烤魚
夫妻肺片
2014-08-27 4377 views
行完14km 山餓到hihi,3個人叫左個午市2 人餐,另加多2個小菜(口水雞,皮蛋←好食過好多米線舖), 買多罐野飲埋單都係~$230. 2人餐係細邊魚,都好多肉. 叫酸菜魚加少辣,魚肉唔夠入味,但煲煲下就好鬼正!d 白飯煮得好,唔會太林太硬。個魚汁好味到想打包拎走返屋企煮面! ps. 問阿姐拎杯, 佢指我地自己拎, 自己就繼續篤電話, 好寫意!

2014-08-24
$80 (Other)
2014-08-26 4118 views
3個人叫左個午市2 人餐,另加多2個小菜(口水雞,皮蛋←皮蛋正呀好食過好多米線舖), 買多罐野飲埋單都係~$230. 2人餐係細邊魚,都好多肉@Q@...叫酸菜魚加少辣,魚肉唔夠入味,但煲煲下就好鬼正!d 白飯煮得好,唔會太林太硬。個魚汁好味到想打包拎走返屋企煮面呀。不過有d 好笑係我朋友問阿姐有無杯,阿姐掛住篤電話指佢自己拎xD
2014-08-24
$80 (Lunch)
青蛙心血來潮又想吃辣,上''開飯喇''搜尋到荃灣有一間口碑不俗的烤魚店,把心一橫要跟豬大人去一探虛實! 我倆選擇平日放工後吃, 當日下午六時許到達,未見等候的人潮。店內面積小小, 但設有兩層,青蛙與豬大人就座在收銀處旁。點食後不一會, 配料先上。響鈴: 豬大人大愛之物, 不過這裡的響鈴偏硬, 不夠鬆脆。豆卜: 吸湯寶物、快入味首選。薯仔: 由於烹調需時, 最好第一時間先煮, 臨尾段才吃, 剛好外脆內軟。主角麻辣烤魚, 我倆選了中辣。建議當湯滾起後即食,因為麻與辣在加湯前, 的確符合中辣, 辣得夠過癮~而且它的辣更帶有香味, 所以襯乾水前匆匆多吃幾口魚。青蛙出名不懂挑魚骨, 幸而這裡所選取的是大魚骨的魚;魚肉肉質札實兼帶有香而不腥的魚味, 適合長時間浸湯烹調,完全迎合青蛙的口味呀!!!!薯粉: 不得不點的一款, 完全吸收了濃湯的味道, 非常滋味!!炸面筋: 與我倆想像中有出入, 本以為是腍腍的、易吸湯的一款,但結果是又硬又不易煮腍, 失望之選 >.<
青蛙心血來潮又想吃辣,

上''開飯喇''搜尋到荃灣有一間口碑不俗的烤魚店,

把心一橫要跟豬大人去一探虛實!
我倆選擇平日放工後吃,

當日下午六時許到達,

未見等候的人潮。

店內面積小小, 但設有兩層,

青蛙與豬大人就座在收銀處旁。
點食後不一會, 配料先上。
響鈴: 豬大人大愛之物, 不過這裡的響鈴偏硬, 不夠鬆脆。
豆卜: 吸湯寶物、快入味首選。
主角麻辣烤魚, 我倆選了中辣。建議當湯滾起後即食,

因為麻與辣在加湯前, 的確符合中辣, 辣得夠過癮~

而且它的辣更帶有香味, 所以襯乾水前匆匆多吃幾口魚。

青蛙出名不懂挑魚骨, 幸而這裡所選取的是大魚骨的魚;

魚肉肉質札實兼帶有香而不腥的魚味, 適合長時間浸湯烹調,

完全迎合青蛙的口味呀!!!!
但結果是又硬又不易煮腍, 失望之選 >.<
Other Info. : 離開食店時接近晚上20:00, 門外有大批食客在等候, 想不到平日夜晚都有如此好的生意呢~
2014-07-28
Type of Meal
Dinner
2014-06-10 3707 views
之前己看過食評,好想來這間餐廳了,星期六八點半,等位不算太奈,一入去,坐位真的很迫,我們兩個人,侍應推介我們吃細邊,我們點了麻辣湯底的小辣,那種麻辣感實在味蕾帶來快感,我們還配了菇,吸了辣汁非常惹味,但感覺到有少少燶味,魚則比較沒太辣,淡淡肉,雖然辣底亦仍有魚的味道,亦有烤出來的香味大魚來說尚算滑身,最遺憾的是再加湯底已經唔辣,建議可以叫中辣,反正底盤淺,好快要加水,叫左豬潤,好新鮮,除了豬潤味還有豬味,響鈴亦唔錯,但係肥牛已賣哂了
2014-05-24
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
2014-06-05 3139 views
想食烤魚 見網上評語不錯 專登到來荃灣餐廳裝修好地道 算有氣氛 逼逼地 不過冷氣夠 我和朋友都愛辣 當然叫個麻辣烤魚叫中辣 開始時厭唔夠麻 不過越食越辣啦烤魚的配菜有芽菜 腐皮等..魚質不錯  很夠份量  都算新鮮骨 唔算多骨 啖啖肉 唔鞋 都唔腥 好滑另叫火鍋料方面,都以蔬菜為主,有菜、豆腐.. 食物都算新鮮最後叫了薯粉,一煮吸晒烤魚湯汁精華 好惹味啦!值得之後再去食多次
想食烤魚 見網上評語不錯 專登到來荃灣

餐廳裝修好地道 算有氣氛 逼逼地 不過冷氣夠

我和朋友都愛辣 當然叫個麻辣烤魚

叫中辣 開始時厭唔夠麻 不過越食越辣啦

烤魚的配菜有芽菜 腐皮等..

魚質不錯  很夠份量  都算新鮮
骨 唔算多骨 啖啖肉 唔鞋 都唔腥 好滑

另叫火鍋料方面,都以蔬菜為主,有菜、豆腐.. 食物都算新鮮

最後叫了薯粉,一煮吸晒烤魚湯汁精華 好惹味啦!

值得之後再去食多次
2014-06-02
2014-05-13 3110 views
有朋友帶我哋去試新嘢😁佢就帶我哋黎咗呢間餐廳晚飯因為我未夠7點就去到 所以一去到 就有位 朋友話晏D就要等位呀!去到門口我見到"烤魚"做生招牌 更係要試啦烤魚鍋有幾級辣 我哋選咗小辣另我哋叫了幾個配料 烤魚鍋同雞煲食法都一樣 可用來打邊爐的 魚我哋要咗一條, 好大鍋啊 買相討好我好鍾意食魚 條魚真係好鮮甜仲啖啖肉又唔腥.. 魚肉質剛好煮魚果D配菜好好味shocked 辣辣地 超開胃正 撈埋薯粉食 超正
有朋友帶我哋去試新嘢
😁佢就帶我哋黎咗呢間餐廳晚飯

去到門口我見到"烤魚"做生招牌 更係要試啦

烤魚鍋有幾級辣 我哋選咗小辣
我好鍾意食魚 條魚真係好鮮甜仲啖啖肉又唔腥.. 魚肉質剛好
煮魚果D配菜好好味shocked 辣辣地 超開胃

正 撈埋薯粉食 超正
2014-05-11 2778 views
妹妹生日試新野  因為媽媽比較挑剔..我起初都有d擔心架...睇埋其他食家嘅食評...更有信心啦今日個個都咳..病病地..所以冇食辣..就咁簡簡單單叫左全條嘅魚...魚類只有一種.. 係冇選擇爭D抱住試下嘅心態叫左個蕃茄味嘅烤魚..初初以為會係蕃茄湯底...原來係有鮮蕃茄響面..旁邊仲有配菜..有香茅,芽菜,蔥呀咁...其實見到d魚本身已經熟...當湯滾起..我已經忍唔住魚啦...鮮蕃茄汁已經入晒魚肉....仲帶有D胡椒花椒味...正..全條魚2百幾蚊...食完條魚 我地仲叫左D火鍋配料 肥牛 薯粉 生菜 (分量都比較少 大食嘅朋友會唔飽)中意食小食嘅朋友,不妨叫埋佢D串燒同蒜泥白肉
魚類只有一種.. 係冇選擇爭D
其實見到d魚本身已經熟...當湯滾起..我已經忍唔住
魚啦...
鮮蕃茄汁已經入晒魚肉....仲帶有D胡椒花椒味...正..
中意食小食嘅朋友,不妨叫埋佢D串燒同蒜泥白肉

2014-05-09
2014-05-04 2270 views
之前經過間舖見到好多人排隊等位,又見到張張枱都用gas爐煮啲好得意既食物,所以冇去食,今次居然無人等位,所以同老公兩個人入去食啦。因為第一次食,見到枱枱都係食燒魚,我怕食魚骨,所以叫咗胡椒咸豬手煲(少胡椒)。好鬼得意,係用鋁盤裝住豬手同配料,隻豬手皮好脆好好味,而且好大隻,就算一邊燒一邊食,啲肉唔會“鞋”,又可以加其他食物,菜,菇,牛肉咁,好多選擇。下次我預要食燒魚。

下次我預要食燒魚。
2014-05-02
$133 (Dinner)
  • 烤魚
2014-04-23 1975 views
同朋友去荃灣行街近排可能食得多左 制制地 想食D辣野醒一醒睇下有乜好食..呢間我食過佢米線, 幾好 今次食晚飯 酸辣烤魚啦八點到, 等左一陣. 叫左一個酸辣烤魚, 幾個配料 紅薯粉 油墨菜..個烤魚一上台眼前一亮 條魚超大條 配菜都放得好有心思 真想即刻食晒佢 但士應話滾多5至8分鐘食 會更入味條魚烤過 外面都香口 魚肉好白淨 應該條魚都幾新鮮  肉質好軟滑 好有魚味禾 辣辣地 真係幾開胃 連埋D配料一齊滾 越滾越入味特別推介 紅薯粉 食到咁上下落佢 本身已好彈牙 再索埋D湯一齊食 口味更一流食左200幾蚊...算幾抵食
同朋友去荃灣行街
近排可能食得多左 制制地 想食D辣野醒一醒

八點到, 等左一陣.
叫左一個酸辣烤魚, 幾個配料 紅薯粉 油墨菜..

個烤魚一上台眼前一亮 條魚超大條 配菜都放得好有心思

再索埋D湯一齊食 口味更一流

食左200幾蚊...算幾抵食

2014-04-22
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
2014-03-29 1892 views
朋友請我食飯 我話不如去食烤魚火鍋呀, 有一排冇食過啦 朋友話呢間幾多好評 就食呢間訂了枱, 8點 等了5分鐘就有位望下環境簡約,座位唔算闊落 不過都算舒適, 仲有部大電視播無記劇集禾我地點全條麻辣烤魚 個様超大條又靚 有好多調味香料配菜係面 真係精美 唔係好想整爛佢食Tim (當然更係食佢啦)D魚肉又幾鮮甜禾 好甘香 D魚烤過 個口感特別好我地點左中辣 個湯汁非常濃烈 又麻又辣岩曬我地胃口 D魚滲埋D辣汁一齊食 感覺仲一流食到咁上下加左個薯粉落去 個粉本身幾彈牙 滲湯去食 正另外叫左個牛展同串燒牛展份量幾大碟 好淋又入味 有少少so 不過我就鐘意呢種味道串燒幾香口 味道就沒有大驚喜啦足足食左2個鐘 呢餐真過隱
朋友請我食飯 我話不如去食烤魚火鍋呀,

有一排冇食過啦 朋友話呢間幾多好評 就食呢間

訂了枱, 8點 等了5分鐘就有位
望下環境簡約,座位唔算闊落 不過都算舒適,
仲有部大電視播無記劇集禾

我地點全條麻辣烤魚 個様超大條又靚
有好多調味香料配菜係面 真係精美 唔係好想整爛佢食Tim
(當然更係食佢啦)

D魚肉又幾鮮甜禾 好甘香 D魚烤過 個口感特別好

串燒幾香口 味道就沒有大驚喜啦
足足食左2個鐘 呢餐真過隱
2014-03-28
2014-03-06 1830 views
晚上7點幾去荃灣搵朋友食飯,上網搵下好評餐廳打邊爐,去到呢間見到都好旺下有八九成客左右,雖然地方唔太就腳 但都幾其理,燈火通明.....環境ok呢度主打烤魚同雞煲 但朋友今星期初 係第二間已食左烤魚 所以我地叫了乾雞煲吧雞煲聞到好香,雞幾大隻剛剛好,該煲小辣味度濃 汁唔算多,但所有味度浸入雞肉內 又滑又嫩 正食到咁上下 加湯叫左碟肥牛 魚鮫 同薯粉 肥牛 新鮮 肥瘦均混 滲10秒即可 入口幾有牛味 但唔so魚鮫 每粒大大件 個皮煙Un D料好多 最後落薯粉 索曬D湯汁 一齊食 正 不過要滾耐D 就更好
晚上7點幾去荃灣搵朋友食飯
,上網搵下好評餐廳打邊爐

雞煲聞到好香

食到咁上下 加湯
叫左碟肥牛 魚鮫 同薯粉
肥牛 新鮮 肥瘦均混 滲10秒即可
入口幾有牛味 但唔so
魚鮫 每粒大大件 個皮煙Un D料好多
最後落薯粉 索曬D湯汁 一齊食 正 不過要滾耐D 就更好
5 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)