2023-01-29 68 views
作為肉肉愛好者😊,聚餐都有時會揀燒肉為首選~日式燒肉人人都喜愛❤,而且可以體會到日本師傅嘅職人精神!!今次同朋友去燒肉臻~燒肉臻位於尖沙咀,位置方便,四通八達👍🏻。日系居酒屋裝潢,超有日本feel~吧枱位置仲可以欣賞師傅燒烤功架!!🍏青蘋果沙律爽脆酸甜又清新,好開胃😏🐟燒日式魚乾魚乾厚身,香燒烤味,越嚼越香,送酒一流🍻~🐮A4和牛肉眼雪花紋理,脂肪分佈均勻🤤入口柔軟細嫩😋,油脂豐盛~🐮牛肉盛合一次過可以食到七款牛肉😍,啱哂心多多嘅我~日本和牛牛頸油花均勻,脂香柔嫩😋美國Prime三角肥牛牛肉濃厚,有油香👍🏻🐷伊比利亞夾心肉肉味濃郁,質感鬆軟有汁~🐔日本雞頸入口彈牙有嚼勁❤!!🐔日本雞尾燒起來好香,柔軟微彈,無羶味,值得試試!🦀甲羅燒蟹膏味道濃郁,配梳打餅食,有口感~🦐日式蒜蓉大蝦大大隻🤩蒜香味濃,蝦肉彈牙多汁,好味!!!🍊富士山柚子梳打、🍎信州蘋果梳打唔飲酒,仲可以飲日本直送嘅水果梳打,配燒肉都超正😋!燒肉臻有全港首部清酒自動售賣機🍶,有多款清酒任揀,😍清酒迷可以一次過唔同款嘅清酒!有啲食物,好似和牛肉眼、大蝦等,👨🏻‍🍳師傅會自己出馬燒嘅🔥,所以唔會驚自己燒過火,浪費食材。好體貼嘅服
作為肉肉愛好者😊,聚餐都有時會揀燒肉為首選~
日式燒肉人人都喜愛❤,而且可以體會到日本師傅嘅職人精神!!
今次同朋友去燒肉臻~
燒肉臻位於尖沙咀,位置方便,四通八達👍🏻。
日系居酒屋裝潢,超有日本feel~
吧枱位置仲可以欣賞師傅燒烤功架!!
🍏青蘋果沙律
爽脆酸甜又清新,好開胃😏
🐟燒日式魚乾
魚乾厚身,香燒烤味,越嚼越香,送酒一流🍻~
🐮A4和牛肉眼
雪花紋理,脂肪分佈均勻🤤
入口柔軟細嫩😋,油脂豐盛~
🐮牛肉盛合
一次過可以食到七款牛肉😍,啱哂心多多嘅我~
日本和牛牛頸油花均勻,脂香柔嫩😋
美國Prime三角肥牛牛肉濃厚,有油香👍🏻
🐷伊比利亞夾心肉
肉味濃郁,質感鬆軟有汁~
🐔日本雞頸
入口彈牙有嚼勁❤!!
🐔日本雞尾
燒起來好香,柔軟微彈,無羶味,值得試試!
🦀甲羅燒
蟹膏味道濃郁,配梳打餅食,有口感~
🦐日式蒜蓉大蝦
大大隻🤩
蒜香味濃,蝦肉彈牙多汁,好味!!!
🍊富士山柚子梳打、🍎信州蘋果梳打
唔飲酒,仲可以飲日本直送嘅水果梳打,配燒肉都超正😋!
有啲食物,好似和牛肉眼、大蝦等,👨🏻‍🍳師傅會自己出馬燒嘅🔥,所以唔會驚自己燒過火,浪費食材。好體貼嘅服務👍🏻
  • 牛肉盛合
  • 日式蒜蓉大虎蝦
  • 日本和牛肉眼
2023-01-29 65 views
入到鋪頭職員溫馨提示有得放低個人物品係locker,呢個設計好貼心,咁燒肉唔洗擔心會搞到啲褸同袋吸曬陣味~今日我同朋友安排左係吧枱果邊~坐低時先介紹了三格醬料,分別係點肉類同海鮮~之後職員介紹現時有做90分鐘任飲米酒($198),覺得幾抵所以叫左,職員會指導點用qrcode,然後出去簡想要邊種酒,嘟一嘟個code就會針一杯俾你,幾方便又可以試下唔同既酒~日本和牛牛頸脊超大塊既牛!我同朋友直情覺得一塊已經夠2個人食,油脂分泌好適中,肉質好嫩滑,我地都覺得呢碟係當晚最出色既肉類!牛肉盛合要由最高果碟牛一路開始食,總共有成7款牛肉,非常豐富!日本味噌五花腩)、日本雞尾伊比利亞夾心肉炭火雞有師傅幫手燒,味道好香較重炭燒味甲羅燒要將蛋黃撈勻先拎去燒,開始杰身時再撈一撈,然後再用餅乾好似點醬咁食,味道幾平均唔會得蟹膏既咸味😋白鱔右邊鰻魚汁左邊酸汁,個人鍾意酸汁多啲,師傅燒得好好,塊皮脆脆地肉又燒到金黃色日式蒜蓉大虎蝦好好味,虎蝦好新鮮,所以肉質好爽口一啲都唔霉,蒜蓉既份量都唔古寒青蘋果沙律份量好大碗,有青蘋果好好可以refresh下!燒日式魚乾呢餐食完真係大滿足!

日本和牛牛頸脊

牛肉盛合
要由最高果碟牛一路開始食,總共有成7款牛肉,非常豐富!

日本味噌五花腩)、日本雞尾

伊比利亞夾心肉

炭火雞
有師傅幫手燒,味道好香較重炭燒味

日式蒜蓉大虎蝦

青蘋果沙律
份量好大碗,有青蘋果好好可以refresh
下!

燒日式魚乾

呢餐食完真係大滿足!
2023-01-27 91 views
去完北海道返嚟,最遺憾今次沒有時間係北海道食燒肉,返到香港一於搵返間日本燒肉食返夠本先😋今次呢間日本燒肉店一定要推介比大家👍🏻除咗食物質素高之外,店員服務都一流👍🏻細心講解如何燒蟹蓋和肉類而且提供了locker 擺放外套和手袋,唔使搞到一陣燒肉味!最正最正係佢哋仲有個”清酒”放題有18款不同口味清酒😍完全滿足喜愛飲酒人士🍶⭐️是日食物⭐️💚牛肉盛合🦀甲羅燒💚燒日式魚乾❤️炭火雞🧡日式蒜蓉大虎蝦🧡日本和牛牛頸脊💙日本味噌五花腩2串💜伊比利亞夾心肉💗青蘋果沙律💛燒白鱔
⭐️是日食物⭐️

💜伊比利亞夾心肉

💗青蘋果沙律

💛燒白鱔

2023-01-26 84 views
牛肉盛合(二人份量)今日有牛舌,美國封門柳,牛小排等等每次都必叫的廚師發辦組合一次過試哂唔同部位非常滿足醬料都好講究分別有三款芝麻燒汁點紅肉柚子胡椒點海鮮酸汁點內臟日式蒜蓉大虎蝦廚師會幫客人燒好 非常貼心蝦頭膏多味濃肉多肥美 爽口彈牙一夜干喜之次超高水準之作肉質細嫩膠原蛋白豐富 非常鮮美 不愧為日本最珍貴的魚類之一除左食物高質素仲有個90分鐘任飲清酒放題只需$198 可以任試多達18款Sake仲有水果茶 菊花蜜每次黎都飲飽食醉 非常滿足

牛肉盛合(二人份量)

今日有牛舌,美國封門柳,牛小排等等
每次都必叫的廚師發辦組合

只需$198 可以任試多達18款Sake
仲有水果茶 菊花蜜
每次黎都飲飽食醉 非常滿足
2023-01-26 188 views
聽聞尖咀寶勒巷喺劣食之地😂 但點會估到因為呢間燒肉店而跌晒眼鏡 絕對能夠列入再訪餐廳list😌🐮🤠日本和牛牛頸脊油脂分布平均 媲美A5和牛😚 各面燒大概一分鐘啱啱好 入口即溶好幸福呀🥹 份量絕對大過你同我塊面 一大班人必叫item!🐄🥸Omakase牛肉盛合total七款牛 包括日本牛同美國牛 每款都可以試少少啱晒我呢啲貪心小朋友🤣 個人最喜愛封門柳同三角肥牛 兩款油脂較低但反而更帶出牛味🐮 油膩罪惡感即時降低晒🙃🐷🐽伊比利亞夾心肉口感似豬頸肉 肉嫩彈牙🤪 師傅燒得外層帶有焦脆口感 頗有炭香味🐓🐥炭火雞黑蚊蚊嘅外型 以為喺啲炭灰 原來喺本身預先醃製😂 醃料唔會蓋過本身啲雞味 多汁嫩口 啖啖肉🦀🍪甲羅燒好足料嘅甲羅燒 配梳打餅一絕😍 蟹膏味如果可以再香啲就更perfect 但蟹肉份量冇得輸呀🐟🧜‍♀️白鱔即燒白鱔啖啖肉 惹味多汁完全冇魚腥味 魚皮脆到好似薯片咁crispy 讚🥹🦐🍤日式蒜蓉大虎蝦不 得 了🥹 虎蝦大到成隻手掌🖐️ 厚肉新鮮唔單止啖啖肉仲喺彈彈肉 蒜蓉比得好慷慨 但唔會蓋過蝦嘅鮮味😌 必 叫 item🥗青蘋果沙律 ho fresh der清一清油膩感🐠燒日式魚乾 雖然叫魚乾但一

🐮🤠日本和牛牛頸脊

🦐🍤日式蒜蓉大虎蝦

🥗青蘋果沙律 ho fresh der清一清油膩感
🐠燒日式魚乾 雖然叫魚乾但一啲都唔乾 作為小食不錯
🐣日本雞尾(2串) 脆口唔臊nice

🥂🍸除嘢食外 仲可以加價錢任飲sake 大部份都係純米大吟釀 抵飲啦喂🍶
牛頸脊
虎蝦
牛頸脊
虎蝦
炭火雞
招呼朋友一定不失禮,這裏真得很棒,實現吃肉喝酒自由,價錢合理!#環境闊落#,坐得舒服寫意,餐廳分2個座位區域,有bar枱同普通餐枱,適合情侶二人清閒享受,或者三五好友小聚,一人獨酌燒肉清酒也行!我們兩個人吃了15道菜,真係飽到上心口:1。牛肉盛合(二人份量$368)必點,超正,打卡一流,廚師發板,可以嘗到不同國家,不同位置的牛肉質,這種體驗真的妙不可言!其中我最喜歡日本和牛背峰、日本和牛三角胸小牌,這兩款味道最醇厚,入口即化!2。伊比利亞豬肋條$88我也很喜歡,這道菜的精髓就在於豬肋條要烤得恰到好處才顯得脆口,不韌不膩,所以我們都很耐心的烤,生怕烤焦浪費這麽好的食材。3。全港首部清酒自動售賣機,18款清酒任你揀!($198/90分鐘)呢個喜歡喝清酒的朋友必試,非常有意義,操作簡單,還能查看不同清酒的品評,如甘口、辛口、淡麗和其他客人的評價,清酒迷可以找到最適合自己的口味的清酒啦!

#環境闊落[话题]#,坐得舒服寫意,餐廳分2個座位區域,有bar枱同普通餐枱,適合情侶二人清閒享受,或者三五好友小聚,一人獨酌燒肉清酒也行!
我們兩個人吃了15道菜,真係飽到上心口:

1。牛肉盛合(二人份量$368)

2。伊比利亞豬肋條$88

2023-01-20 757 views
今次特別帶朋友黎呢間日式燒肉店,因為質素高,服務好,好有日本居酒屋嘅感覺。小食先點了炸池魚,酥酥脆脆,滿滿池魚鮮味,熱辣辣上枱,餸酒一流。燒日式魚乾,由師傅操刀燒好,咸香有咬勁嘅魚乾,帶點點脆邊,十分香口。店員特別推介燒雞尾,用上日本雞尾邊慢烤,烤出多餘油份,帶出酥脆感,內裡軟滑滲出雞油香味,真的十分推薦要試一試。燒白鱔同樣由師傅操刀,鱔肉白皙彈牙,皮脆肉香,配上燒汁同柚子醋汁。伊比利亞豬肋條,初時有點擔心會像牛肋條般油膩帶筋,原來燒完之後豬肉香味十分出,肉質彈牙帶咬勁,十分滋味。甲羅燒,蟹羔加入味噌及鵪春蛋,燒完成膏狀帶蟹羔焦香,配上梳打餅,鮮味爆登。主角和牛選了日本國產和牛肉眼,迷人的粉紅色同雪花,師傅燒好上枱,略用鹽花點綴,幼滑肉質,牛脂香味嘴裡爆發,回味無窮。燒牛舌,嫩滑彈牙,香味濃郁,同樣高質素。值得一提呢度燒酒放題,198元可享90分鐘任飲,有數十款日本清酒可以選擇,用自助販賣式型式自選,鍾意燒肉配清酒嘅朋友唔可以錯過!同時亦可以買token 淺嘗 或者 整支清酒買一送一優惠同朋友分享。

炸池魚

燒牛舌
  • 日本雞頸
  • 青蘋果沙律
  • 燒日式魚乾
香港美食 | 尖沙咀日式清酒烧肉店真的yyds有没有姐妹想实现吃肉喝酒自由的,那就来这家香港尖沙咀的烧肉臻吧,🥩这里的菜品有很多而且很精致,边吃边拍绝对yyds门店的环境我很喜欢,非常的干净整洁可以给人很好的用餐体验感,☺ง就是那种日式小清新的风格,一边烤一边大口吃肉的痛快,真的谁懂啊❗✅ 牛肉盛合牛肉盛合份量还是蛮多的,我们两个人可能都吃不完,口感很鲜美,🐮牛肉非常的有劲道,是我最喜欢的✅ 日本味噌五花腩肥瘦相间的五花腩,✨闻起来就很香呢,入口非常的软糯糯,越吃越上瘾哦,而且完全不会觉得油腻✅ 伊比利亞夾心肉不愧是来自伊比利亚,🥩确实蛮新鲜蛮嫩的,烤制的滋滋冒油,配上我的秘制叠料,一口下去真的太爽了✅ 炭火雞用碳火烤出来的鸡肉确实比其他做法要香,也是我最喜欢的一种做法,都是经过腌制的,鸡肉嫩滑还不腥气🧚🏻‍♀️✅ 日式蒜蓉大虎蝦不愧叫大虎虾🦐,确实非常的大,搭配蒜蓉做出来很鲜美,闻着就好吃,虾肉配上蒜蓉一起吃那才最绝🏡:烧肉臻📍:九阳尖沙咀寶勒巷3-7A号越事昌廣墁1楼102号铺B16

香港美食 | 尖沙咀日式清酒烧肉店真的yyds

✅ 牛肉盛合
✅ 日本味噌五花腩
✅ 伊比利亞夾心肉
✅ 炭火雞
✅ 日式蒜蓉大虎蝦
🏡:烧肉臻
2023-01-17 495 views
自從結婚生仔之後都冇再出來食野,難得終於可以放監出嚟梗係去食好嘢!呢間燒肉店好耐之前嚟過,令人食過返尋味及具有特色,所以再來拜訪!今次同樣沒有令人失望!來到門口店員馬上衝出來迎接,同時我喜歡這裏的原因是因為他們會有locker,這樣我們的衣服及包包都沒有被燒肉味道鎖上,其實我覺得這樣是十分細心,一般燒肉店都沒有衣櫃的!我這些酒鬼一入到店內就先見到清酒任飲的廣告,還記得一兩年前都是這個價,意想不到沒有通脹只有任飲!食物還未點我們已急不及待先喝清酒,店員細心地帶領我們去拿清酒杯,而這些清酒杯都全部經過機器消毒,加上店員為衛生問題所以需要我們自己拿上自己的杯!這也是我很喜歡他們家的原因! 開始吃燒肉前我們先點上 “酒盜薯仔沙律” 為我們的前菜,薯蓉說得十分鬆軟加上topping 味道濃沃和薯蓉搭配得很好,對於肉食者來說吃肉前來一點小清新絕對是為了燒肉的準備!除了吃沙律為燒肉作為前奏外,這次我們嘗試吃 “燒明太子”。一向食明太子會配搭西式意粉,第一次嘗試以日式燒物方式。首先出奇地不咸!再來濃濃的明太子味道配上青瓜,清甜香口,完全值得一試! 燒紅肉前,

燒紅肉前,店員為我們燒海鮮,很快的 “日式蒜茸大虎蝦” 便端出來給我們作為燒肉的第一道菜!虎蝦配上生蒜,生蒜辣味十足,在海鮮上吊起鮮味,而配合虎蝦的新鮮爽脆,入口感覺十分回味!
另一邊廂店員為我們在燒其他食物,而我們便自己燒上其他輕便的肉食。首先上場的是日本雞頸,主要目的是留待濃味的食物牛肉放在最後。
日本雞頸十分鮮嫩,很容易及很快便馬上燒熟!吃雞肉不能燒得太過火否則味道會被燒燶台蓋了雞肉的味道! 而我們試過雞頸都一致認同,比一般雞肉嫩滑及爽口!
“國產A4 SP和牛 肉眼”, 未燒時店員將和牛肉眼端上,看見這塊和牛肉眼十分新鮮,雪花顏色也十分均勻,已經令人覺得味道應該很不錯!
果然不出所料,和牛肉眼入口即溶,配上岩鹽吊出香口的和牛油份,濃濃的牛肉味在口內打滾!這個和牛肉眼絕對不能錯過!
“伊比利亞夾心肉” 都係由店員幫忙燒出給我們吃,這個夾心肉質感十分爽,咬起來很有口感,而未到肉味相對十分濃郁!配燒酒一流!主要油份不多所以吃起來不會帶有油膩的感覺!

一直吃肉及飲酒過程中店員也花了不少時間幫我們燒這道菜 “一夜干喜之次”, 吃了不少肉類也是時候讓海鮮清一清喉嚨,基本上這條魚差不多在我們開始吃燒肉時店員已經努力地埋頭苦幹所以花了不少時間在這個魚上!當我們吃到很多肉類的濃味食物後,這一夜乾喜之次馬上清清嘴巴,時間來得剛剛好!

“甲羅燒” 基本上是寫吃燒肉是必點的其中一樣燒物! 甲羅燒濃濃的蟹膏,配上威化餅鹹香香脆,一如既往的很好吃!

之後自己燒完牛肉盛盒,這個牛肉乘客是廚師發板,有很多款式,每樣少少兩三件可以嘗試不同牛的部分!
日本和牛三角胸小排,日本和牛背峰,美國 prime 肥牛,美國牛小排,美國封門柳,牛舌。各有他們的特色,要每樣自己試才能感受不同!

Again 每次在這里燒肉都是大滿足!下次定必再來!
2023-01-11
$1100 (Dinner)
2023-01-15 85 views
😍今日勁開心,同妹妹食燒肉🔥,仲無限暢飲清酒🍶🍶90分鐘任飲清酒每位只係 $198,可以試到10幾款清酒😋另外仲可以飲果汁/茶/菊花蜜。🥗青蘋果沙律食甘多肉要食下菜balance下👏🥢燒明太子同燒日式魚乾2款送酒一流既菜式😋🐂🐃牛肉盛合2人份量 擺得好靚,由廚師發版,可以一次試曬多款牛❤️最愛3款和牛部位, 油脂豐富,入口勁juicy💦🥩和牛牛頸脊好大一片,入口嫩滑多肉汁。🐷伊比利亞夾心肉及豬肋條豬肉都好好食,夾心肉口感有d似叉燒,豬肋條夠juicy。🐔雞頸雞尾平時較少食,好有驚喜,前者爽滑,後者金黃肥美。🦀 甲羅燒 蟹膏甘香,鮮甜美味。🦐活蟶子及蒜蓉大虎蝦叫埋海鮮類試試,好新鮮,蟶子嫩滑,虎蝦肉質結實爽口。
😍今日勁開心,同妹妹食燒肉🔥,仲無限暢飲清酒🍶

🥗青蘋果沙律

食甘多肉要食下菜balance下👏

🥢燒明太子同燒日式魚乾

2款送酒一流既菜式😋

🐂🐃牛肉盛合2人份量

🥩和牛牛頸脊

好大一片,入口嫩滑多肉汁。

🐷伊比利亞夾心肉及豬肋條

豬肉都好好食,夾心肉口感有d似叉燒,豬肋條夠juicy。

🐔雞頸雞尾

平時較少食,好有驚喜,前者爽滑,後者金黃肥美。

🦀 甲羅燒

蟹膏甘香,鮮甜美味。

🦐活蟶子及蒜蓉大虎蝦

叫埋海鮮類試試,好新鮮,蟶子嫩滑,虎蝦肉質結實爽口。

2023-01-15
2023-01-14 58 views
是日心情唔好,甘就一定要去食下好野安撫一下心情,黎到呢間主打燒肉的餐廳,決定叫d海鮮再散叫幾碟肉!主食未黎之前叫左個炸豆池魚($78)同朋友掃一掃苦先!日式蒜蓉大虎蝦($196 2隻)海鮮活蟶子($168/2隻)大蝦同蟶子都會由職員負責燒,完全唔驚自己唔識燒搞衰左d海鮮!龍蝦同蟶子都非常新鮮同大隻多肉,爽口彈牙!國產A4SP和牛肉眼呢款都係由職員負責燒,比客人打哂卡後就會拎去燒,牛肉超級軟熟,好嫩滑,入口即溶,旁邊會附有海鹽,點少少提升口感!日本雞心($58)雞心好新鮮,顏色鮮嫩,要小心火喉掌控,一唔小心就會燒到過熟!日本雞頸($58)雞頸好滑溜,唔講唔知會以為係雞脾肉,肉質入味彈牙!伊莉比亞夾心肉($128)呢款燒完出黎樣貌好似豬扒,但肉質唔會好似豬扒甘韌!整體黎講,價錢合理,食物質素好好,值得提係員工服務態度超友善,會留意客人需要,超貼心!

主食未黎之前叫左個炸豆池魚($78)同朋友掃一掃苦先!

日式蒜蓉大虎蝦($196 2隻)
海鮮活蟶子($168/2隻)

國產A4SP和牛肉眼

日本雞心($58)

日本雞頸($58)
雞頸好滑溜,唔講唔知會以為係雞脾肉,肉質入味彈牙!

伊莉比亞夾心肉($128)
呢款燒完出黎樣貌好似豬扒,但肉質唔會好似豬扒甘韌!

2023-01-08 61 views
♨️燒肉臻尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌商場一樓102號舖@yakinikushintst ♥️今日好想食燒肉,唔要食放題,要環境舒服唔大油煙唔嘈,呢度就啱晒我,肉算高質嘅,只係份量少啲🤣仲有部清酒幾自斟好似幾好玩,不過今日唔飲酒lu 🔷牛肉盛盒(二人份量廚師發板)🔸日本和牛三角胸小排🔸日本和牛背峰🔸美國Prime級肥牛🔸美國小牛排🔸美國翼排🔸美國封門柳🔸厚切牛舌全部肉交足功課,高質可口,Juicy牛味重🔷日本和牛肋條🔷日本和牛三角胸小排🔷南非鮑魚🔷Suntory 檸檬柑酒👍🏻🔷芥辣雪糕😌好特別嘅wasabi 雪糕,只能淺嘗一大啖食係會辣嘅食物:8/10抵食:8/10環境:8/10。。。#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkrestaurant #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodporn #foodphotography #燒肉 #日本和牛 #好好吃 #芥辣雪糕 #日式燒肉 #食在尖沙咀
♨️燒肉臻
尖沙咀寶勒巷3-7A號萬事昌商場一樓102號舖
@yakinikushintst

仲有部清酒幾自斟好似幾好玩,不過今日唔飲酒lu

🔷牛肉盛盒(二人份量廚師發板)
🔸日本和牛三角胸小排
🔸日本和牛背峰
🔸美國Prime級肥牛
🔸美國小牛排
🔸美國翼排
🔸美國封門柳
🔸厚切牛舌
全部肉交足功課,高質可口,Juicy牛味重
🔷日本和牛肋條
🔷日本和牛三角胸小排
🔷南非鮑魚
🔷Suntory 檸檬柑酒👍🏻
🔷芥辣雪糕😌
好特別嘅wasabi 雪糕,只能淺嘗一大啖食係會辣嘅

食物:8/10
抵食:8/10
環境:8/10

#香港美食 #香港美食日記 #美食日記 #美食推薦 #hkrestaurant #hkig #hkfoodie #foodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkfoodblogger #foodporn #foodphotography #燒肉 #日本和牛 #好好吃 #芥辣雪糕 #日式燒肉 #食在尖沙咀 #尖沙咀美食 #tstfood #牛小排 #牛背峰 #南非鮑魚 #牛肋條 #封門柳
2023-01-05 79 views
燒肉臻 早排見天氣好凍,想食下啲熱野,咁岩去到尖沙咀,去左就去左燒肉臻,食燒肉暖下先!三格醬料$18日本清酒Sake 90分鐘任飲 $198清酒係自助式,要去部機到自己fill,果到好多款清酒,每次一小杯,唔怕會飲醉!頭盤叫左幾款串燒同刺身,分別有活帆立貝$98,溫泉蛋豆腐沙律$68,日本雞尾(2串) $52 同 日本味噌五花腩(2串)$68酥炸河蝦$58細細隻ge河蝦炸到脆一脆,好得意好好味國產A4 SP和牛肉眼 $2.89/G牛肉眼ge油花好靚,分佈平均牛肉盛合$368牛肉盛合由廚師發板,有七款牛,waiter suggest由頂開始食到底,因為油脂感會越嚟越重,啲牛全部都好新鮮,牛肉味濃!燒豬腩仔$108 燒豬腩仔本身以為會好似平日食ge燒腩仔,無諗到廚師即席燒又有一番風味,外皮脆得泥,入面啲肉岩岩好夠熟,睇得出師傅功力好勁甲羅燒$98甲羅燒配埋鵪鶉蛋、梳打餅食,同蟹膏陣味好match炭火雞 $98廚師一啲都唔馬虎,炭火雞用真炭燒好香雞肉味白鱔$188廚師功力十足,白鱔邊邊位燒到好脆,仲可以鎖住啲汁
燒肉臻

三格醬料$18

日本清酒Sake 90分鐘任飲 $198

酥炸河蝦$58

細細隻ge河蝦炸到脆一脆,好得意好好味

國產A4 SP和牛肉眼 $2.89/G
牛肉眼ge油花好靚,分佈平均

牛肉盛合$368

燒豬腩仔$108

甲羅燒$98

甲羅燒配埋鵪鶉蛋、梳打餅食,同蟹膏陣味好match

炭火雞 $98
廚師一啲都唔馬虎,炭火雞用真炭燒
好香雞肉味

白鱔$188

廚師功力十足,白鱔邊邊位燒到好脆,仲可以鎖住啲汁
最近好耐都冇食燒肉,所以我就拉咗男朋友一齊同我去食燒肉,見到呢間好似唔錯,就去咗食。入到去,呢度好貼心,因為佢有個櫃桶仔可以俾我哋擺嘢。一坐低店員就問我哋會唔會想飲清酒,因為佢呢度就有90分鐘放題。我哋見部機幾得意,就嗌咗放題飲。我哋一坐低就嗌咗好多嘢食。我哋嗌咗兩串雞尾串、兩串日本味噌五花腩同埋日式魚乾。雞尾串油脂豐富,雞味濃。日式魚乾係我最鍾意食嘅嘢,燒到脆卜卜,食落有甜甜地,好好食。我哋仲嗌咗一碟白鱔、酒盜薯仔沙律、甲羅燒同A4和牛肉眼。白鱔入口彈牙,個沙律亦都非常之清新,甲羅燒超級多蟹膏,再加埋蛋香味,簡直至高享受。牛肉盛合(2人份量)勝在每樣都有啲,油脂分泌平均,而且都好重牛味。活帆立貝好鮮甜,同伊比利亞梅頭超好食,入口即溶咁。炭火雞唔好見佢好似好似肉酸咁,但其實好好食,師傅燒得好好,肉質嫩滑。之後羊腹腩,羊味比較重, 鍾意食羊嘅人就可能好鍾意,但唔係好鍾意食羊嘅朋友仔,可能就唔係好啱食。燒豬腩仔唔會話太肥,師傅亦都燒到個皮脆卜卜,好好食。總括嚟講,啲肉同海鮮都好高質,性價比好高,食到超飽!想食燒肉嘅話可以嚟呢到食!

我哋一坐低就嗌咗好多嘢食。

2023-01-02 46 views
尖沙咀高質燒肉店—燒肉臻燒肉店門口位置設有locker ,俾客人擺袋👍🏻鐘意飲酒🍻同燒肉既朋友必試,事源呢間燒肉店只要+$198 就可以日本清酒🍶sake 90mins任飲,多款選擇,好抵飲👍🏻👍🏻不過我同朋友比較少飲sake ,所以就order左兩杯果酒——京姬檸檬x柚子酒 及京姬柚子x梅酒 兩杯口味帶甘甜同時有新鮮果酸味,好適合食燒肉時享用😌我們一邊食小食,廚師就幫我地燒海鮮🦐小食來個燒鰻魚乾燒鰻魚乾,燒到脆卜卜 點蛋黃醬一齊食,香脆可口! (限量)活蟶子 及日式蒜蓉大虎蝦🦐海鮮廚師燒得剛剛好,蟶子口感爽口彈牙又鮮甜!大虎蝦配蒜蓉牛油去燒,蝦好大隻,有濃郁蒜香味,蝦鮮甜多汁,啖啖肉!鵪鶉蛋甲羅燒, 將蛋黃撈勻燒,廚師教(燒到滾起有泡泡再撈一次,燒到蟹膏杰杰地就食得)配梳打餅一齊食,濃濃的蟹膏香味令人好回味😋牛肉盛合(廚師發板)有7款牛肉,店員建議由塔頂開始燒到塔底,個人更喜歡由低開始😆日本和牛三個胸小排、日本和牛脊峰,美國prime級三角肥牛、美國牛小排、美國翼板、美國封門柳、厚切牛舌我最有印象是最頂兩款牛(日本和牛三個胸小排、日本和牛脊峰) 及最低層既厚切牛舌兩款和牛質素高,牛雪
尖沙咀高質燒肉店—燒肉臻
燒肉店門口位置設有locker ,俾客人擺袋👍🏻

不過我同朋友比較少飲sake ,
兩杯口味帶甘甜同時有新鮮果酸味,好適合食燒肉時享用😌

我們一邊食小食,廚師就幫我地燒海鮮🦐
小食來個燒鰻魚乾
燒鰻魚乾,燒到脆卜卜 點蛋黃醬一齊食,香脆可口!

(限量)活蟶子 及日式蒜蓉大虎蝦🦐
海鮮廚師燒得剛剛好,蟶子口感爽口彈牙又鮮甜!

兩款和牛質素高,牛雪花均勻, 牛質鮮嫩,入口即熔! 厚切牛舌,燒完 爽口彈牙!

炭火雞 🦃️由廚師親自燒,好香既炭燒味, 火雞肉質鮮嫩,,好好味🤤

日本雞頸,呢個部位比較少見,我第一次食,估唔到燒出來肉質比其他部位更彈性,肉汁豐富鮮嫩,好美味🤤

整體由入門口至食完一餐,都好滿意🙂侍應每上一道菜式都會簡單講解一下,當食完海鮮,又會主動換碟,好體貼!
廚師手勢又好👍🏻大滿足,回頭率高👏👏
  • 甲羅燒
  • 日本雞頸
  • 牛肉盛合(二人份量)
  • 青蘋果沙律
  • 燒鱈魚乾