居酒屋一直是下班後約朋友聚腳的好地點,一邊吃飯,一邊小酌兩杯,既可以吃串燒,又可以與朋友談天說地,回味往事,乃人生一大快事。今天小編就去到中環九如坊林氏大廈的炭火地雞。來到餐廳門口,對面便是九如坊公園,餐廳正門對著這個公園有兩個鞦韆,而在遊樂場內打鞦韆,滿載不少人兒時的回憶,惟這個曾經標誌着快樂的遊樂設施,亦難敵時代巨輪,漸漸湮沒於都市之中,可以在進餐時看著代表回憶的鞦韆,懷緬歲月點滴。言歸正傳,小編選擇了一個對著九如坊公園的座位,點選了17項包括了前菜、串燒、湯品和甜品。而這間餐廳是以日本備長炭燒烤食物,別具特色,亦為食品增添炭烤煙熏味,而在日本備長炭是美食與健康的代名詞,備長炭在燒烤時會少冒煙,不會出現一般木炭的煙霧迷漫情況,將烤肉的美味鎖在其中,令肉質更為好吃、店裡的佳餚色香味俱全!青檸梳打$38 冷泡宇治麥茶$28雖然店家推廣「生啤買一送一」的優惠,可小編與友人不是喝啤酒之人享用不到優惠,青檸梳打和冷泡宇治麥茶就最適合我倆了,加入青檸後的梳打,味道酸甜清爽,配以串燒一流!冷泡宇治麥茶則有淡淡麥香,無糖解渴。薯仔沙律$68除串燒外,薯仔沙律是推介的小食,薯仔沙律有粒粒口感,很有薯

青檸梳打$38 冷泡宇治麥茶$28

薯仔沙律$68
除串燒外,薯仔沙律是推介的小食,薯仔沙律有粒粒口感,很有薯香,加上蟹籽和半熟蛋,更口感更豐富,而且賣相也很吸引。

雞腿$42
第一串串燒送上來已有驚喜,店名是炭火地雞,雞串燒選用嘉美雞製作,這雞腿烤得十分香,外層微焦脆,肉質滑溜且多汁有雞味,簡單卻令人回味無窮。

濃香雞湯素麵$58
素麵比較幼身爽口、湯底有著香濃雞味、配著滑蛋,建議先初嘗兩口湯再開始食麵,而麵條配合日本蛋的香滑,既飽肚又有咬口,最後的1/3可以一鼓作氣倒入口中,實在別有一番風味。

親子丼$58
親子丼是雞肉加滑蛋飯,這雞肉和燒烤的風味又不同,它的雞味好香濃,蛋夠香滑,配合軟淋的日本米飯,將各材料拌起來特別好好吃,配以足料雞湯,味道濃郁帶膠質。

提燈$42
提燈實為母雞的輸卵管、卵巢及未成熟未有殼的雞蛋黃所組成,所以串燒前端橙色一粒的是未成為雞蛋的雞蛋,當屠宰母雞時發現剛形成的蛋黃,才會出現上述的組合,並不是每隻母雞都會有,十分罕有。在經過燒烤及加上特制醃料後,吃起來特別香口,齒頰留香,蛋黃有流心狀態,輸卵管口感煙韌。

味噌松板豬$34
松板豬肉塊的油脂和肉汁滴在爐上才會散發出獨有的煙燻香氣,而出碟時表面燒汁滿是甜甜,肉邊位微焦,配以沙律醬入口的層次更加豐富。

鹽燒牛舌芯$58
牛舌芯是牛舌最嫩的部分,它燒到剛好,咬下去有爽嫩的感覺。

雞頸$34
自從在燒鳥店吃過好吃的雞頸後念念不忘,在這吃的雞頸同樣美味,它的口感嫩滑帶點煙韌,店家的調味剛好。

明太子燒淮山$32
准山在中藥應用上屬清淡的藥材,而上面鋪著明太子醬燒烤,香濃的明太子與清淡的准山有著完美的融合,惹味非常。

豚肉露筍卷$38
薄薄的豚肉烤得香脆,包著已削去硬皮的露筍,露筍夠粗,味道清新平衡肉膩。

和牛雞內卵$68
很特別的一個串燒,以和牛包著軟滑的雞內卵,和牛油脂豐富,燒過後令油花香更突出。

芝士年糕$48
最後以芝士年糕當作甜品作結,感覺它比坊間吃到的不同,平時吃的多是比較實,而它是較鬆軟,外皮脆軟,帶有微香烤香。

友人說起餐廳當眼位有唐伯虎點秋香的神鳥鳳凰圖(雞仔啄米圖),看來店主是星爺粉絲(笑)。
總結在這吃到正宗日本品質串燒,每一款都相當高質,令人感覺很有物值,吃完我們在公園玩了一會鞦韆,享受一刻寧靜。
  • 明太子淮山燒
  • 薯仔沙律
  • 提燈
  • 親子丼
  • 濃香雞湯素麵
最近試左一間位於中環嘅人氣日式串燒餐廳,餐廳選用日本備長炭即場炮製串燒,而且串燒種類選擇豐富!‣ 雞軟骨($58/2串) / 雞胸軟骨 ($30) / 雞翼($32)雞軟骨係多塊連住一齊,燒到夠乾身,食落口感好爽脆,味道唔錯👍;雞胸軟骨肉嘅比例啱啱好,口感唔錯;雞翼切開再燒好方便食,而且幾入味😋‣ 味噌松板豬($38) / 鹽燒牛舌芯($58) / 鹽燒A4和牛三角腩($68) / 鹽燒牛小排($58)松板豬油脂好豐富,口感好正,味道都唔錯😍;三款牛肉串燒水準都唔錯,當中以A4和牛三角腩最爲出色,熟度燒到啱啱好,入口即化,味道幾正🥰‣ 黑松靈帶子燒($58) / 炭燒白鱔($68)兩款海鮮串燒賣相都好吸引,帶子味道幾新鮮,配埋黑松露一齊食味道唔錯👏;白鱔燒到夠幹身,食落口感好爽滑,肉質新鮮,味道幾正😝‣ 甘口嘉美雞全翼($48) /日本山芋($58)雞翼選用優質嘉美雞,肉質好香好滑,食落入面仲有好多肉汁,味道好正😍;炸日本山芋口感幾爽滑,配埋特質雞蛋醬,味道唔錯☺️‣ 豚肉鵪鶉蛋卷($38)鵪鶉蛋卷賣相好精緻,表面有一層豚肉鬆粉,食落好香口,味道幾正😋‣ 田樂燒茄子($32)茄子燒到夠乾

‣ 黑松靈帶子燒($58) / 炭燒白鱔($68)

‣ 甘口嘉美雞全翼($48) /日本山芋($58)

‣ 豚肉鵪鶉蛋卷($38)

‣ 田樂燒茄子($32)
茄子燒到夠乾,食落入面幾juicy,味道正常發揮👍

‣ 焦糖蕃薯配雪糕(半份)($48)
甜品幾有特別,燒蕃薯配埋表面一層焦糖食落味道唔錯,另外加埋雪糕一齊食有冰火兩重天嘅口感‼️

‣ 札幌Sapporo 生啤($48) 買一送一
生啤麥味幾香,口感唔錯!

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳串燒質素幾高,風味獨特,鐘意食日式串燒嘅朋友不妨試下!

💰Total: $889 ($444.5pp 已包括10%服務費)
📍炭火地雞
中環九如坊6-10號林氏大廈地下C-D舖 (到訪分店)
銅鑼灣登龍街28號永光中心15/F

🚩更多同類餐廳 #foodstep_日本菜 #foodstep_串燒
🚩更多同區餐廳 #foodstep_中環 #foodstep_銅鑼灣

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
2023-07-08 18 views
朋友帶我去呢間日本串燒餐廳,佢話去過好多,價錢實惠質素高😋。店內裝飾簡約得嚟都好有和風格調,感覺好放鬆。 燒鳥類有雞尾、雞腎、雞心、雞心管、雞腳筋等,有齊多款雞嘅刁鑽部位😍 我最愛雞肝,燒至半生熟,外層帶脆,味道軟滑甘香; 雞頸烤至黃金色,肉質細膩,彈牙爽口,朋友都特別要點多串🤤熟成雞腿肉(連雞蠔肉),入口非常嫩滑且有彈性,油脂豐富而不膩,肉汁爆滿💥另外仲有提燈,每隻雞只有一串,必定要試下。至外還有海鮮、燒牛豚、卷物、野菜等。和牛雞內卵串,及明太子燒淮山,我都係第一次食,前者半肥瘦和牛包住雞蛋,除咗牛肉味濃外,口感亦好有層次;後者淮山清爽,配鹹香明太子醬
店內裝飾簡約得嚟都好有和風格調,感覺好放鬆。

雞尾

雞肝

雞頸肉

另外仲有提燈,每隻雞只有一串,必定要試下。
提燈

至外還有海鮮、燒牛豚、卷物、野菜等。
燒白鱔

和牛雞內卵串
;後者淮山清爽,配鹹香明太子醬
明太子燒淮山

雞肝
明太子燒淮山
之前講過燒烤堂係我世一串燒店🫶🏻而呢間炭火地雞就正正係佢哋嘅姊妹店👯‍♀️主打食雞串燒,而且所有串燒都係用日本備長炭即叫即燒🍢呢晚就同朋友嚟中上環嘅新分店,平日夜晚都滿座㗎😋🌟熟成雞腿肉 $42雞腿肉連外皮😍雞皮燒到脆卜卜,入面雞腿肉超級嫩滑同juicy!💦😋🌟牛舌葱卷(附月見) $48牛舌好薄,而葱既分量好多,所以食落只係食到葱既苦味同燒汁味,並食唔到牛舌既存在,有點可惜🥹🌟鹽燒A4和牛三角腩 $68入口油脂感滿滿,而且牛肉味好香濃😋🌟鹽燒牛小排 $58呢個肉味較重,不過油脂感就冇乜~🌟和牛雞内卵 $68呢個推介!🤤😍肥美既和牛片包住半熟既蛋黃,和牛片的油脂比起上面兩款更香,而且肉味都非常濃!😍入口軟心既蛋黃在口腔縈繞,超級正💗🌟豚肉麻糬卷 $32豚肉包住厚厚既麻糬,咬落去豚肉好脆,而且好香燒汁味,不過太薄,所以食唔到肉味😳相反麻糬太厚,而且未夠煙韌,所以整體感覺一般~🌟煙燻芝士卷 $38芝士人表示滿足🤤😋香脆既煙肉包住厚厚既水牛芝士,上枱時候芝士呈半融狀態,咬落去軟淋淋,仲要超級拉絲😍💗配合煙肉既鹹香味都好夾!🌟味醂魚乾 $48魚乾分量好多,而且燒得好香🤩完全無腥味,點蛋黃醬食一流~

🌟熟成雞腿肉 $42

🌟牛舌葱卷(附月見) $48

🌟鹽燒A4和牛三角腩 $68
入口油脂感滿滿,而且牛肉味好香濃😋

🌟鹽燒牛小排 $58
呢個肉味較重,不過油脂感就冇乜~

🌟和牛雞内卵 $68

🌟豚肉麻糬卷 $32

🌟煙燻芝士卷 $38

🌟味醂魚乾 $48
魚乾分量好多,而且燒得好香🤩完全無腥味,點蛋黃醬食一流~

🌟炭燒白鱔 $68
白鱔充滿炭燒香味,不過燒汁味太濃,有點蓋過左白鱔既魚味道,而且未夠Juicy~

🌟黑松露帶子燒 $58
帶子大大件😋黑松露都好香,不過肉質未夠彈牙~

🌟煙燻雞火腿他他 $88
第一次食雞肉他他!😳好有驚喜!雞火腿煙燻味好香,而且有少少麻油味,撈埋生蛋液後他他感覺更滑,而且蛋味好香~可以用紫菜包住雞火腿他他,再放少少豆苗同葱一齊食,口感更加豐富🤤

🌟雞肝醬多士 (二人份) $48
雞肝醬多士都係第一次嘗試!😆多士好香脆,上面搽上厚厚既雞肝醬,再撒上花生粒,食落唔會好腥,而且有點似花生醬既感覺😆推介!

🌟濃香雞湯素麵 $58
食完咁多濃味野係時候食碗熱辣辣既湯麵😆雞湯好清甜,而且完全無油膩感,上面仲有嫩滑既雞蛋😋解膩之選!不過素麵麵質較淋,可以煙韌一點就好了哈哈

🌟芝士年糕🧀 $48
串燒必叫😆不過唔知點解外皮有點粉感😳而且無煉奶點有點可惜TT

🌟焦糖番薯配雪糕(半份)🍠 $48
呢個都係推介!🤩焦糖番薯係金黃色的❤️🤤焦糖面好脆,而且番薯本體都係超級香甜🥰熱辣辣既番薯配埋冰凍既雲呢拿雪糕冰火交融甘好好食🤤

總括然而,個人認為食物質素方面都係燒烤堂較為出色,不過呢間燒鳥嘅種類繁多,值得一試🥰

加一服務費:✅

回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

📍地址:炭火地雞 (中環)
中環九如坊6-10號林氏大廈地下C-D號舖
2023-07-04 252 views
平日食開佢地銅鑼灣店,知道係九如坊開左分店,當然要過嚟拜訪下,有質素食店不防一訪再訪甚至無限到訪😂.位於被九如坊分店 - 炭火地雞店內以簡約木系裝修為主,地方寬敞,樓底高,變咗空氣好流通,就算坐滿客,坐係入面好舒服😌.串燒保持用日本備長炭,串燒帶有特色炭燒味,即叫即燒,味道不會過燶,非常啱我口味😎.🔺雞肝醬多士 - 雞肝醬香濃,塗滿多士,非常香脆可口🙂🔺雞翼 - 一串兩隻,雞皮燒得好蕉香,肉質仍然保持水份嫩滑😍🔺熟成雞腿肉連雞蠔肉 - 雞肉中間燒有蠔肉,兩者非常配搭,外層雞肉彈牙,中間蠔肉鮮嫩,層次豐富😎🔺海老卷 - 紫蘇蘇包卷著海蝦鹽燒,啖啖紫蘇香味,再浸出蝦鮮😗🔺黑松露帶子燒 - 燒得剛剛熟,面頭再落上黑松露,香氣滿滿💕🔺牛舌蔥卷(附月見)- 用牛舌包卷著香蔥,牛舌爽彈,跟香蔥很夾👍🏻🔺豚肉鵪鶉蛋卷 - 面頭放有木魚碎,芝士,邪惡度爆粒🤓🔺田樂燒茄子 - 新鮮鮮甜👍🏻🔺濃香雞湯素面 - 驚喜素面,看很平凡,但放上枱已經傳來陣陣雞湯香味,配上蛋花,麵質幻細彈牙,配上湯汁,味道令人回味😍😍.🔺最中餅 - 必點甜品,紅豆🫘配抹茶雪糕,神級配搭💕💕.🍹靑檸梳打🍹巨峰乳酸梳打飲品酸酸甜甜,配
位於被九如坊分店 - 炭火地雞
🔺雞肝醬多士 - 雞肝醬香濃,塗滿多士,非常香脆可口🙂
🔺豚肉鵪鶉蛋卷 - 面頭放有木魚碎,芝士,邪惡度爆粒🤓
🔺田樂燒茄子 - 新鮮鮮甜👍🏻
🔺最中餅 - 必點甜品,紅豆🫘配抹茶雪糕,神級配搭💕💕
🍹靑檸梳打
🍹巨峰乳酸梳打
飲品酸酸甜甜,配串卷一流😎😎
2023-07-04
2023-07-04 21 views
今日考完試 帶咗 兩位公子食高級燒烤慶祝下, 之前有朋友講話九如坊開咗間新嘢所以專登過嚟試下, 聽聞銅鑼灣嗰間成日要排隊, 所以今日都早少少來 免得排隊, 熱辣辣一到即刻嗌咗凍飲先, 我哋嗌咗菠蘿梳打同埋百香果梳打, 見佢價錢比出面嗰啲貴少少, 原來都物超所值非常之大杯, 跟住我哋就問下有乜好介紹, 估唔到個侍應姐姐 咁有心機企喺度十分鐘逐樣逐樣介紹畀我哋, 哥哥話想order 雞 肝 多 士, 侍應 姐姐又好老實話今日嚟貨唔係好靚所以唔想買, 嗰下又覺得佢哋幾老實, 換著其他餐廳應該照賣可也, 我哋嗌咗 燒雞, 胸骨, 雞串, 雞腎 (highly recommend ) 真係有心機做 , 剪曬啲邊位淨係最好食嗰粒 ,燒得啱啱好有爽又juicy, 仲有燒雞潤, 不過我見有少少血水同埋腥腥地, 呢度有少少扣分, a4和牛 ,西 冷牛扒 露筍( highly recommend) 燒得啱啱好又香 龍嘅牛肉味, 呢個都encard咗,豬肉 捲 牛油果豬肉捲( highly recommend), 唔識點形容牛油果甲豬肉捲 真係 非常非常之好食, 仲有燒鰻魚, 雞肉飯, 雞肉烏冬, 當然梗係唔少得佢哋嘅 打卡甜品 焦糖蕃薯雪糕, 好好食, 另外嗌埋個年糕, 燒得好香好驚喜。 埋單 千六蚊四個人。
2023-07-03 115 views
這間位於中環九如坊新開的日式串燒店,裝修偏🇯🇵日式簡約風,而且樓底夠高,空間感十足,還播著流行日本音樂,充滿氣氛,好適合情侶,或一班朋友用餐👍🏻.🦴雞軟骨 $30/串雞軟骨燒得外酥內脆,口感十足。.🐮鹽燒A4和牛三角腩 $68/串肉質十分軟嫩,油花均勻,而且肉味濃郁又多汁。.🥩鹽燒牛小排 $58/串肉質柔嫩,牛味香濃,而且充滿肉汁。.🐥雞翼 $58/2串雞翼每次必點,而且燒得剛剛好,外脆內嫩又多汁。.🐣免治雞肉棒 $38/串雞肉嫩滑配上香脆雞軟骨整成,沾上蛋汁更香滑,而且口感豐富又美味。.🧀煙燻芝士卷 $38/串煙肉燒得香脆,配上香濃芝士,十分惹味。.🥔薯仔沙律 $68薯仔沙律口感綿密,加上流心蛋和爽口蟹子,充滿蛋香又口感豐富。.🍅豚肉車厘茄卷 $32/串🥚豚肉鵪鶉蛋卷 $38/串🥑豚肉牛油果卷 $38/串✨豚肉麻糬卷 $32/串🌱豚肉紫蘇卷 $34/串豚肉🐷燒得外脆,而且充滿肉汁,包著不同配料,不但可中和油膩感,還有不同口感配搭滋味。.🌽粟米 $28/串粟米燒得剛剛好,香甜又多汁。.💕黑松露帶子燒 $58/串帶子好新鮮大大粒,而且雪白嫩滑,加上黑松露,更加惹味。.🍆田樂燒茄子 $32

🦴雞軟骨 $30/串
雞軟骨燒得外酥內脆,口感十足。

🐮鹽燒A4和牛三角腩 $68/串
肉質十分軟嫩,油花均勻,而且肉味濃郁又多汁。
🥩鹽燒牛小排 $58/串
肉質柔嫩,牛味香濃,而且充滿肉汁。

🐥雞翼 $58/2串
雞翼每次必點,而且燒得剛剛好,外脆內嫩又多汁。

🐣免治雞肉棒 $38/串

🧀煙燻芝士卷 $38/串
煙肉燒得香脆,配上香濃芝士,十分惹味。

🥔薯仔沙律 $68

🍅豚肉車厘茄卷 $32/串
🥚豚肉鵪鶉蛋卷 $38/串
🥑豚肉牛油果卷 $38/串
✨豚肉麻糬卷 $32/串
🌱豚肉紫蘇卷 $34/串

🌽粟米 $28/串
粟米燒得剛剛好,香甜又多汁。

💕黑松露帶子燒 $58/串
帶子好新鮮大大粒,而且雪白嫩滑,加上黑松露,更加惹味。
🍆田樂燒茄子 $32/串
茄子烤得軟綿,搭配微甜燒汁,感覺清新。
🧀芝士年糕 $48
芝士年糕外層口感煙煙韌韌,入面流着香濃的軟心芝士,十分惹味。

🍇巨峰乳酸梳打 $38
🍍菠蘿冰乳酸 $32
兩杯都份量十足,帶清新香甜果香,好適合夏天和配搭串燒。
Type of Meal
Dinner
2023-07-03 72 views
🇭🇰炭火地雞·我之前食過同一間舖頭嘅燒烤堂 覺得佢啲串燒好好食 見佢近排轉左主打燒鳥既炭火地雞 所以都黎左🐤·雞腳筋$32 l 雞心管$40 l 提燈$42 l 雞腎$36 l 雞心$34 l 免治雞肉棒$38熟成雞腿肉$42 l 雞翼$34 l 雞軟骨$30l 雞頸$34l 雞爽肉$42l 椎茸免治雞肉$38我自己就覺得呢間既燒鳥比其他串燒好味 不過佢既燒鳥係燒得比較香口嘅 所以一定要配啲啤酒或者梳打下下火🍻🤣佢呢度既燒鳥有1X款 其中比較特別既雞腳筋同雞心管我都好中意 佢個雞腳筋就係平時食雞腳下面最多軟骨個個位 我自己覺得佢比雞軟骨口感更好😍😍之後雞心管都好脆身 口感好好🤤個提燈我自己就覺得稍微燒得耐左少少 食落唔會爆汁 無咁正🤣之後平時食開既雞腎同雞心質感都好好 免治雞肉棒個調味都唔錯 而且外皮燒到好香口 不過我就覺得佢個雞肉棒如果入面多少少軟骨口感會更正😈·親子丼$58 l 香脆雞皮配香蔥酸汁$58 l 甘口嘉美雞全翼$48之後佢個親子丼我自己都好中意 佢個雞肉好嫩 之後個滑蛋超滑 配埋啲飯食落超滿足🥰之後佢個香脆雞皮都唔錯 佢係炸左個雞皮 配埋個香蔥酸汁同埋海量既洋蔥好開胃🧅
🇭🇰炭火地雞
l 香脆雞皮配香蔥酸汁$58
香脆雞皮配香蔥酸汁
l 甘口嘉美雞全翼$48
甘口嘉美雞全翼
之後佢個親子丼我自己都好中意 佢個雞肉好嫩 之後個滑蛋超滑 配埋啲飯食落超滿足🥰之後佢個香脆雞皮都唔錯 佢係炸左個雞皮 配埋個香蔥酸汁同埋海量既洋蔥好開胃🧅之後佢個雞全翼都炸得好靚 新鮮熱辣辣好唔錯 不過我自己就覺得呢款雞翼偏肥少少 都係燒雞翼好味啲🤣🤣
豚肉蘆筍卷$38
l 田樂燒茄子$32
田樂燒茄子
l 味淋魚乾$48
味淋魚乾
我地另外仲嗌左啲豬肉串燒 我自己就覺得個豚肉蘆筍卷最好味 佢呢個個蘆筍燒完仲係好juicy🤤🤤之後個松板豬都唔錯既 肉質幾好 不過就偏肥少少🐷最後個青椒仔都唔錯 燒得幾好 不過佢中間唔知點解有一兩條特別辣 大家要小心啲🌶️🤣🤣
#rbyeat
#rby日本菜
#rby上環 #rby中環 #rby銅鑼灣
📍中環九如坊6-10號林氏大廈地下C-D號舖
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓
$520 (Dinner)
雞腳筋
甘口嘉美雞全翼
豚肉蘆筍卷
豚肉車厘茄卷
2023-06-30 17 views
最近炭火地雞喺中環都有分店!! 除咗銅鑼灣店,依家喺九如坊林立多間日式餐廳 又多一間串燒餐廳選擇😍 餐廳主打炭火燒鳥 正宗日本風味!⭐️熟成雞腿肉 $48/串 : 雞皮好薄脆 雞腿肉嫩滑 炭烤味好突出!!! 必點之選👍🏼⭐️雞柳 $58/2串: 雞柳有驚喜😆 唔講以為係雞腿肉~ 嫩得來又重肉味!⭐️豚肉麻薯卷 $32/串: 用醬汁豚肉包住麻薯 甜甜嘅醬汁好似醬油丸子😍 口感煙韌,好有咬口😚豚肉鵪鶉蛋 $38/串⭐️金時蕃薯 $42: 日本蕃薯好甜🍠 燒完好清甜😋 ⭐️親子丼 $58: 滑蛋雞肉丼幾大碗 有柚子胡椒粉😻 令整體味道更多層次🫶🏼 仲有一小碗雞湯🙌🏼⭐️雞湯素麵 $58: 雞湯清甜 配嫩雞蛋及素麵 好fresh!免治雞肉棒 $38/串芝士年糕 $48/份味淋魚乾 $48/份雞軟骨 $58/2串雞腎 $58/2串柚子蜜梳打 $32

⭐️熟成雞腿肉 $48/串

⭐️雞柳 $58/2串
: 雞柳有驚喜😆 唔講以為係雞腿肉~ 嫩得來又重肉味!

⭐️豚肉麻薯卷 $32/串

豚肉鵪鶉蛋 $38/串
⭐️金時蕃薯 $42
: 日本蕃薯好甜🍠 燒完好清甜😋

⭐️親子丼 $58

⭐️雞湯素麵 $58
: 雞湯清甜 配嫩雞蛋及素麵 好fresh!

免治雞肉棒 $38/串

芝士年糕 $48/份

味淋魚乾 $48/份

雞軟骨 $58/2串
雞腎 $58/2串

柚子蜜梳打 $32
碌IG見之前中環燒烤堂個鋪位而家變咗炭火地雞之前食過銅鑼灣總店,今次試下新分店質素如何主打嘉美雞嘅雞串燒,以日本備長炭炭火即叫即燒🔥新店環境比起銅鑼灣店闊落,樓底好高冇壓迫感,而且新開人流冇咁多,坐得舒服嘅水準就同銅鑼灣店差唔多,整體都食到炭燒香味,又唔會燒到乾柴menu一樣價錢同價,每串約$26-$68,價錢唔算平,但以中環區燒鳥店嚟講算係咁-👍🏻熟成雞腿肉(連雞蠔肉) $42/串回訪第一時間嗌呢個!其實同普通雞髀肉差唔多,但真係好食🤤雞皮薄身燒到脆皮,雞肉非常嫩滑有彈性入口爆汁juicy,油香豐富但唔油膩以少量鹽調味,炭香明顯又保持原有濃郁嘅雞味,呢個推薦必食👍🏻!-👍🏻免治雞肉棒 $38/串表面搽上照燒汁,微微焦脆,裏面混咗啲雞軟骨軟綿juicy得嚟帶點爽脆,雞肉味好香,沾上蛋汁鹹鹹甜甜混埋一齊食一流😙-👍🏻椎茸免治雞肉 $38/串係冬菇上面釀咗免治雞肉,舊菇幾juicy唔會燒到乾晒,隻味都幾夾不過雞肉香味稍為比菇味蓋過咗,兩者都係免治雞肉棒好食啲😌-👍🏻雞胸軟骨 $58/2串雞胸軟骨係長形軟骨連住少少雞胸肉,辣辣地有啲黑椒味,咬落好爽口索索聲-👍🏻雞腳筋 $32/串雞腳筋第一次
碌IG見之前中環燒烤堂個鋪位而家變咗炭火地雞
之前食過銅鑼灣總店,今次試下新分店質素如何
主打嘉美雞嘅雞串燒,以日本備長炭炭火即叫即燒🔥
水準就同銅鑼灣店差唔多,整體都食到炭燒香味,又唔會燒到乾柴
👍🏻熟成雞腿肉(連雞蠔肉) $42/串
回訪第一時間嗌呢個!其實同普通雞髀肉差唔多,但真係好食🤤
雞皮薄身燒到脆皮,雞肉非常嫩滑有彈性
入口爆汁juicy,油香豐富但唔油膩
👍🏻免治雞肉棒 $38/串
表面搽上照燒汁,微微焦脆,裏面混咗啲雞軟骨
👍🏻椎茸免治雞肉 $38/串
不過雞肉香味稍為比菇味蓋過咗,兩者都係免治雞肉棒好食啲😌
👍🏻雞胸軟骨 $58/2串
👍🏻雞腳筋 $32/串
雞腳筋第一次食,口感爽脆好似雞軟骨咁,又唔硬,不過細串咗啲
👌🏻雞柳 $58/2串
雞柳中間卷住車打芝士,芝士味都幾突出,炭香味同樣明顯,但肉質就唔算好滑
👌🏻雞翼 $58/2串
雞翼稍為一般咗啲,雞皮都燒得脆嘅,但雞肉唔夠juicy同入味
其實仲有唔少特別啲部位,如提燈、雞頸、爽肉等,不過我地唔啱口味就冇叫到了🤣
👍🏻豚肉麻糬卷 $32/串
呢個幾得意,豚肉燒到脆脆地逼出油香,表面搽上甜甜燒汁,麻糬煙煙韌韌,一定要趁熱食
味道:8/10
性價比:7/10
📍#炭火地雞 @yakitori25hk
中環九如坊6-10號林氏大廈地下C-D舖
銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓
坊間有唔少串燒專門店 真係用炭燒嘅其實唔多#炭火地雞 喺銅鑼灣嘅時候已經成日幫襯而家喺中環開咗新店梗係要即刻食!除咗用咗少見嘅備長炭 呢度特別選用本地三黃雞 嘉美雞除左平時大路雞部位 仲有唔少特別部位 例如雞心元仲有牛豬魚同多款前菜小食添邪惡嘅代表有烤雞皮雞泡魚乾都未必食仲有呢個日本炸山芋同埋日本經典前菜,薯仔沙律炭燒香味濃又唔會蓋過肉香氣肉質爽滑個人認為好食過YARDBXXX🙈整體高質得嚟價錢又合理 一定會再Encore☺️
坊間有唔少串燒專門店 真係用炭燒嘅其實唔多
#炭火地雞 喺銅鑼灣嘅時候已經成日幫襯
而家喺中環開咗新店梗係要即刻食!
除咗用咗少見嘅備長炭 呢度特別選用本地三黃雞 嘉美雞

除左平時大路雞部位 仲有唔少特別部位 例如雞心元

仲有牛豬魚同多款前菜小食添
邪惡嘅代表有烤雞皮

雞泡魚乾都未必食
仲有呢個日本炸山芋

同埋日本經典前菜,薯仔沙律

炭燒香味濃又唔會蓋過肉香氣肉質爽滑
個人認為好食過YARDBXXX🙈
整體高質得嚟價錢又合理 一定會再Encore☺️
2023-06-27
$500 (Dinner)
We keep coming back for the melt-in-your mouth skewers cooked over binchotan charcoal🤤 The smoky flavours infuse the meat with umami. Highly recommend the chicken skewers and chicken tartare! A must try for yakitori lovers now in Sheung Wan🔥.炭火地雞踩入中上環啦!主打備長炭燒鳥價錢又公道嘅 @yakitori25hk 新店雖然開係中環但menu望落同銅鑼灣店一樣價錢,啤酒仲依舊買一送一添真係超抵,勝過同區好多餐廳酒吧😛 少見部位如雞腳筋、雞頸、雞胸軟骨等等呢度都搵到,不過我最鐘意呢度嘅香蔥雞皮、雞火腿他他同魚乾,好食又送酒~
炭火地雞最近係中環開分店啱曬肥妹放工同同事食燒鳥串燒放鬆下~Chill番下🤭串燒使用日本備長炭即叫即燒,要耐心等等哦~店內環境闊落寬敞,設計簡潔舒適以木枱凳為主,播放日本歌曲✾ 免治雞肉棒 $28雞肉棒入口柔軟帶雞軟骨增加咬口肉汁豐富,沾埋蛋汁猶為香滑✾ 提燈 $42雞卵巢連帶住未成熟雞蛋彷彿燈籠般似的賣相半凝固雞蛋在口中爆發,充滿蛋香而雞卵巢粉嫩有嚼勁✾ 熟成雞腿肉 $42雞皮燒至金黃香脆,炭燒香氣撲鼻肉質紮實多汁同時亦帶油脂香✾ 和牛雞內卵 $68軟嫩和牛包住半凝固雞內卵油脂爆滿,口感豐富✾ 雞軟骨 $30✾ 雞腳筋 $32✾ 雞頸 $34✾ 雞腎 $36✾ 雞肝 $40雞腳筋比較少見,入口爽脆連帶住焦香雞皮雞肝塗滿濃郁惹味醬汁,入口細膩軟綿✾ 豚肉麻薯卷 $32豚肉燒至微脆,逼出油脂包捲住煙靭麻薯,出奇地夾✾ 雞肝醬多士(二人份)$48多士十分脆身,一咬就「咔嚓咔嚓」綿滑雞肝醬塗滿多士表面,再灑上大量花生碎雞肝醬香味慢慢從口腔中散出,唔會太重內藏味✾ 甘口嘉美雞全翼 $48每次必點,同朋友仔一人一隻雞全翼炸至酥脆,肉質嫩滑且多汁雞肉猶為入味,充滿鹹中帶甜醬
炭火地雞最近係中環開分店
啱曬肥妹放工同同事食燒鳥串燒
放鬆下~Chill番下🤭
串燒使用日本備長炭即叫即燒,要耐心等等哦~
店內環境闊落寬敞,設計簡潔舒適
以木枱凳為主,播放日本歌曲

✾ 免治雞肉棒 $28
雞肉棒入口柔軟帶雞軟骨增加咬口
肉汁豐富,沾埋蛋汁猶為香滑

✾ 提燈 $42
雞卵巢連帶住未成熟雞蛋
彷彿燈籠般似的賣相
半凝固雞蛋在口中爆發,充滿蛋香
而雞卵巢粉嫩有嚼勁

✾ 熟成雞腿肉 $42
雞皮燒至金黃香脆,炭燒香氣撲鼻
肉質紮實多汁同時亦帶油脂香

✾ 雞腳筋 $32
✾ 雞頸 $34
✾ 雞腎 $36
✾ 雞肝 $40
雞腳筋比較少見,入口爽脆連帶住焦香雞皮
雞肝塗滿濃郁惹味醬汁,入口細膩軟綿
✾ 豚肉麻薯卷 $32
豚肉燒至微脆,逼出油脂
包捲住煙靭麻薯,出奇地夾

✾ 雞肝醬多士(二人份)$48
多士十分脆身,一咬就「咔嚓咔嚓」
綿滑雞肝醬塗滿多士表面,再灑上大量花生碎
雞肝醬香味慢慢從口腔中散出,唔會太重內藏味

✾ 甘口嘉美雞全翼 $48
每次必點,同朋友仔一人一隻
雞全翼炸至酥脆,肉質嫩滑且多汁
雞肉猶為入味,充滿鹹中帶甜醬汁

✾ 黑松露帶子燒 $58
帶子鮮嫩唔會過熟,帶濃濃黑松露香味

✾ 煙燻芝士卷 $38
鹹香煙燻煙肉包卷住半溶芝士,十分邪惡😈

✾ 焦脆蕃薯雪糕(一份)$88
最後不可缺少既甜品,食埋先叫完美
同朋友仔都係蕃薯愛好者
就算食飽飽叫要點一份❤️❤️
軟糯香甜金時蕃薯上有層焦糖脆面
再配上冰凍幼滑雲呢拿雪糕
三重口感;三重滋味

✾ 菠蘿青檸梳打 $38
✾ 日本柚子烏龍茶 $42
2023-06-26 37 views
Yakitori 25 is a chargrill izakaya using local Kamei Chicken. Visited their CWB shop several times before and this time I got to try the Central shop.Grilled Chicken◆せせり Neck◆手羽中 Wing◆ちょうちん Fallopian Tube & Ovary◆レバー Liver◆月見つくね Minced Chicken w/ Egg YolkSkewers◆銀杏 Gingko◆ベーコンチーズロール Bacon Cheese Roll◆ししとう Green Pepper◆明太子長芋 Mentaiko Yam◆春菊と水菜サラダ Crown Daisy & Mizuna Salad◆親子丼 Oyako Rice Bowl◆鶏スープ Chicken SoupOverall the yakitori and skewers were grilled on point. Some of the highlights include t

Grilled Chicken

◆ししとう Green Pepper
◆明太子長芋 Mentaiko Yam

◆親子丼 Oyako Rice Bowl
◆鶏スープ Chicken Soup

Overall the yakitori and skewers were grilled on point. Some of the highlights include the juicy neck meat and crispy wing. Tsukune was mixed with cartilage which gave it a layered texture. Saved the rest of the egg yolk for the oyako don. Salad was exceptionally big. Chicken soup was richer in the CWB shop but still flavorful.

Highball

Their alcoholic drinks were very cheap too with buy 1 get 1 free Sapporo and $48 for a pint of highball.
Highball
2023-06-24 50 views
串燒專門店炭火地鷄主打備長碳炭火燒成既雞肉串燒,最近佢地係中環九如坊開分店🌟分店座位寬敞,啤酒仲做緊買一送一🥳飲住啤酒嘆串燒勁梳乎❣💫 雞胸軟骨 $30/串 $58/2串超推介呢款🤤雞胸軟骨燒至外層焦香、細嫩雞肉下係爽脆既雞胸軟骨,幾有咬口、層次好豐富!💫 熟成雞腿肉 (連雞蠔肉) $42/串原件雞腿肉啖啖肉,雞皮燒至薄脆、雞腿肉keep到嫩滑多汁!😚💫 免治雞肉棒 $38/串免治雞肉棒質感軟淋、中間加有雞軟骨增加口感~蘸點日本蛋汁一齊食🥚,味道更香質感更滑💫 豚肉牛油果卷 $38/串 豚肉麻薯卷 $32/串豚肉片燒至焦脆、配搭Creamy既牛油果,口感外脆內軟滑🤤而配搭麻薯,則內裏有種煙韌既口感,可以一次試勻兩款滋味!💫 煙燻芝士卷 $38/串以煙肉包住芝士一齊燒,煙肉帶啲煙燻焦香、芝士則呈半溶狀態~💫 濃香雞湯素面 $58/碗鮮味雞湯配搭滑溜素面同雞蛋,味道較為清淡,食完串燒再食素面可以中和一下膩感💫 焦糖蕃薯配雪糕 $48/半份 $88/一份甜品揀左原份既焦糖蕃薯配雪糕,單係坐係位已經聞到燒蕃薯既蜜甜味😚蕃薯加有焦糖脆面,再配搭雲呢拿雪糕,冷熱交融好好味~🌟 日本柚子烏龍茶 $4

💫 雞胸軟骨 $30/串 $58/2串

💫 熟成雞腿肉 (連雞蠔肉) $42/串

💫 免治雞肉棒 $38/串

💫 豚肉牛油果卷 $38/串 豚肉麻薯卷 $32/串

💫 煙燻芝士卷 $38/串
以煙肉包住芝士一齊燒,煙肉帶啲煙燻焦香、芝士則呈半溶狀態~

💫 濃香雞湯素面 $58/碗

💫 焦糖蕃薯配雪糕 $48/半份 $88/一份