2024-07-30 1518 views
今日和阿女來食飯,來得門口,明明有服務員在附近,但她兩眼空洞,唔知望緊咩 諗緊咩,發夢咁見唔到我地。過左一陣間先醒返,招呼我地入座。因為已過午飯時間,人唔多,三三兩兩,我和啊女坐底,叫完嘢食,見到窗邊有空位,問可否轉去窗邊坐,回答居然是:已落單不能轉位!是否太懶啊,換張單唔得囉 講真,呢度的食物味道相當一般,咖喱濃湯看上去香味濃郁,但其實冇咩味,明太子冷面唔夠彈牙又冇咩味,最敗是天婦羅完全唔鬆脆。网上照片認真唔可信!
2024-07-30
$230 (Lunch)
2024-07-19 1425 views
上一次經過見好多人排隊 但我哋趕時間所以冇食今次平日唔洗排隊 🥟爸話要一試🤭坐窗口位需要叫一個主菜一個小食先可以但我哋入咗嘅時候只有窗口位好好咁坐到 唔需要任何限制最貼心嘅係可以問佢拎圍裙唔會彈到件衫有汁❤️🔸雞皮餃子 - 炸到脆卜卜裏便又有肉汁 好juicy 🔸美國安格斯牛煮烏冬 - 配味噌湯底 安格斯牛唔會太硬,撈埋雞蛋非常之好味🔹蝦天婦羅煮烏冬,配咖喱湯底 鍾意食咖喱嘅🥟爸話味道好好 脆卜卜嘅蝦天婦羅🔹雞翼 - 兩款唔同味道嘅雞翼一款黑椒一款辣味
上一次經過見好多人排隊 但我哋趕時間所以冇食
今次平日唔洗排隊 🥟爸話要一試🤭
坐窗口位需要叫一個主菜一個小食先可以
但我哋入咗嘅時候只有窗口位好好咁坐到 唔需要任何限制

最貼心嘅係可以問佢拎圍裙唔會彈到件衫有汁❤️

🔸雞皮餃子 - 炸到脆卜卜裏便又有肉汁 好juicy

🔹雞翼 - 兩款唔同味道嘅雞翼一款黑椒一款辣味
2024-07-18 1223 views
今日lunch同同事嚟呢度食烏冬,嚟到入邊我哋想坐海景位,可惜full晒,我哋坐低嗌咗嘢一分鐘,未上嘢食,海景有位可以轉過去,但係呢度啲職員唔俾,唔係好清楚係咩原因因為嘢食都未上台😊同埋啲紙巾都係好珍貴,要request咗先有,仲要係嗌咗10幾次個職員,唔知係扮傻定係扮聾😂呢個態度仲要+1真係俾得好唔開心普通面比較彈,其他冇咩特別,唔會再嚟第二次。

普通面比較彈,其他冇咩特別,唔會再嚟第二次。
下午2:45 入座,有很多吉位,見有窗口位就問問可否轉枱,大叔話如果要坐窗口位人均最低消費要$176,因為我還未看餐牌,唔知道價格如何亦唔知道自己會點幾多小食,比佢兇一兇,就乖乖坐回原位。跟住來了兩個裝備似KOL的後生女,佢哋就坐咗我哋原本想坐嘅窗口位。未食已經唔老黎,食物更是一般到不得了。咁都食咗差不多$400。兩個人$400食餐烏冬晏應該好多選擇。食咗40分鐘就走人(因為啲烏冬實在熱,但係唔夠入味、冷氣又唔夠),兩個KOL仲喺度影緊相未開始食。真係唔好怪人北上、真係唔好怪人北上、真係唔好怪人北上。重要嘅嘢要講三次。

2024-07-17
$190 (Lunch)
2024-07-08 1117 views
路過見到門口介紹係日本過百年老店,主打手工烏冬,心知飛去日本食平靚正,天氣熱,行到有啲攰,一時心軟幫襯香港日本餐廳,結果都係垃圾一般般!叫咗兩窩麵豉湯烏冬,天婦羅、吉列豬扒,天婦羅同吉列豬扒只是普通細細兜,但烏冬一碗熟,一碗唔熟,即時善意向店員反映,點知店員黑面死撐手工烏冬係咁,客人當然要求煮過第二碗,但店員只肯叫廚房加熱,結果拎出嚟窩烏冬起晒泡,溫度太高完全破壞烏冬及湯底,百分百肯定唔係日本師傅,令人失望冇下次!
2024-07-07
$160 (Dinner)
2024-07-06 859 views
先來炸豆腐,好好食喎再來當然試名古屋出名嘅赤味噌,叫左黑豚麵豉烏冬,果然美味,麵質彈牙,豚肉都食出係靚野不過豚肉有點少,但用左好多油豆腐當餸,吸晒湯汁食都很美味。朋友叫蕃茄烏冬,出來時還在滾,不過剛出來時蕃茄有點生,個鍋夠熱壓落去一陣會熟番點無甘酸還可以最後叫咗布甸,味道都唔錯,係有少少酸還好整體而言成間嘢都有日本食嘅感覺,會再來
先來炸豆腐,好好食喎

不過豚肉有點少,但用左好多油豆腐當餸,吸晒湯汁食都很美味。

最後叫咗布甸,味道都唔錯,係有少少酸還好

整體而言成間嘢都有日本食嘅感覺,會再來
2024-06-26
$190 (Dinner)
  • 炸豆腐,味噌烏冬
2024-06-16 1043 views
今日到LCX,一心諗住去山本屋試烏冬,晚上六時已有不少人在排隊,但很快也能入座。安排入座後,看見窗邊有空置位置,詢問職員能否坐於窗邊位置,職員即時表示每人最低消費$176。我們表示接受此消費,請安排到窗邊座位,但坐下時即時又說只有60分鐘的用餐時間。窗邊位置附近張貼了告示,如欲座於窗邊位置每人最低消費一個烏冬及一杯飲品或小食,沒有註明消費金額,亦沒有註明用餐時間只有60分鐘。當中點餐有一份雞翼山,用餐接近45分鐘才上,意思只有剩返15分鐘時間享用此雞翼山。以為職員因此會多給幾分鐘讓我們去完成此產品,但我們未完成食品已有職員過來問是否不要了想收走,隔幾分鐘後另一職員又急不及待衝過嚟要求我們交枱:「剩返7分鐘啦喎,出邊好多人等,快啲交枱!」而且此餐廳主要售賣的是鍋燒烏冬,應該明白用餐時會需要冷氣足夠的餐廳才能好好享用。窗邊位置根本沒有足夠的冷氣,請問這種用餐模式合理嗎?如果你要求坐窗邊要有一定的消費,那請你亦提供一定的服務給相關的客人。說實在放假時出外用餐都是希望得到放鬆,而不是軍訓式的用餐體驗。

• 大排檔式服務
2024-06-16 868 views
其實都很耐沒有出過街食晚餐(原因就係太怕同我說限時),今天我老婆帶住小朋友去完行街,小朋友選擇咗這店晚餐,我放工出到尖沙咀他們就到店內食住等,ok,我大約在搵停車位用了30分鐘?!再搵這店又用了10分鐘?好的一坐低,其實我老婆已幫我叫定一個安格斯牛肉鳥冬和一個雞翼山(當時還未到雞翼),ok我諗食左一兩口….有個短頭髮女職員走過嚟說…唔好意思呀…你地仲有10分鐘要交枱⋯⋯其實我無所謂反正平時做野都係好快要食要野再開工咁!但…其實一個晚餐時間,再加埋其實野食都未黎齊,點解唔係問下枱客野食黎齊未?仲有冇野加?而是第一句就話得返10分鐘俾我晚餐?其實香港依家都仲係要用呢個文化去趕客嗎?唔好意思咁多位,由於細佬只得十分鐘去食一碗熱辣辣晚烏冬所以無咩時間可以影相,但中肯d講,烏冬係好食既.但員工服務絕對係差!一定無禮貌架喇.唔緊要無下次咋ma🙆🏾‍♂️

2024-06-15 663 views
1)食到好受氣!員工要再受訓練!資料唔一致!又駁嘴駁舌2)食物幾好食都無用啦!3)餐廳內在環境都OK嘅4)員工要有待改善5)價錢並不便宜,性價比不高希望可以唔使齊人就入同埋限時。
食到好受氣!員工要再受訓練!資料唔一致!又駁嘴駁舌

2)食物幾好食都無用啦!

3)餐廳內在環境都OK嘅
4)員工要有待改善
5)價錢並不便宜,性價比不高
希望可以唔使齊人就入同埋限時。

咖喱天婦羅烏冬
2024-06-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$160 (Dinner)
咖喱天婦羅烏冬
  • 吉列蝦明太子忌廉平烏冬
2024-06-15 514 views
同朋友午餐時間12:30去到好幸運俾咗窗口位我哋點餐紙有好多款烏冬仲可以揀湯底、追加配料我哋點咗兩款烏冬,配唔同湯底-親子煮烏冬🐥配老店味噌湯底雞肉好嫩,唔會鞋烏冬好煙韌,我鍾意!但個味噌湯好濃郁,偏鹹朋友鍾意呢個湯美國安格斯牛肉煮烏冬🐮配黃金鰹魚清湯冇味噌湯咁鹹(我反而鍾意呢個多啲😂)個腐皮好似海綿咁吸收哂啲湯好好味牛肉就不過不失-📝整體都好滿意對住個海景食熱辣辣嘅瓦鍋烏冬別有一番風味🎐
同朋友午餐時間12:30去到
好幸運俾咗窗口位我哋
點餐紙有好多款烏冬
仲可以揀湯底、追加配料
我哋點咗兩款烏冬,配唔同湯底

親子煮烏冬🐥
配老店味噌湯底
雞肉好嫩,唔會鞋
烏冬好煙韌,我鍾意!
但個味噌湯好濃郁,偏鹹
朋友鍾意呢個湯

美國安格斯牛肉煮烏冬🐮
配黃金鰹魚清湯
冇味噌湯咁鹹(我反而鍾意呢個多啲😂)
個腐皮好似海綿咁吸收哂啲湯好好味
牛肉就不過不失

📝
整體都好滿意
對住個海景食熱辣辣嘅瓦鍋烏冬
別有一番風味🎐
2024-05-22
$130 (Lunch)
  • 親子煮烏冬
2024-06-14 473 views
中午午飯想搵人問一問佢午市套餐兩款烏冬(煮烏冬同平烏冬)有咩分別 “唔該”左第三個人先有人理我地 前提係頭兩個職員係我地枱邊經過 但係完全係無視我地呢枱客到落單個陣又係叫左幾次先有人過黎寫野 好彩收據一到枱面我有check單 發現左落錯單 一個鐘頭既午飯 就有三次既不快之處 我地食緊野既時候 後面有兩枱客都係到投訴店員服務態度講真 呢間餐廳座落係海港城算係唔錯舖位 窗邊海景位每位有160蚊最低消費 但係整體服務水準完全配唔上呢個舖位
山本屋 Yamamotoya 🌃尖沙咀海景過江龍!🇯🇵喺尖沙咀LCX開咗名古屋人氣過江龍手打烏冬新分店! 原本好高期望,的確食物係幾好嘅,但服務就差啲…環境方面本來就好好嘅,有維港海景, 但其實都限於窗邊嗰幾張枱🌉小編同朋友排隊嗰時特登同侍應講話想等海景位嘅枱,(已經講咗我哋唔介意等耐啲)但侍應似乎冇理我哋,安排咗我哋坐random其中一張枱…明明我哋想坐嗰張枱係空嘅,而且冇預約嘅牌喺上面😔佢都將張枱安排咗比正正喺我哋後面排隊嘅人, 佢哋都冇book枱, 淨係Walk in…之後問原因,九成嘅侍應都不斷迴避問題,之後仲好似唔係好想serve我哋咁, 難免有啲失望, 幸好最後有經理出嚟解決佢哋唔願意面對嘅問題😕 俾我哋坐咗去海有海景嗰張枱, 但嗰時已經食甜品, 可能啲侍應未夠經驗, 影響咗我哋嘅用餐體驗————————————————感想:❆ 美國安格斯牛肉煮烏冬 $108味精湯夠濃郁, 店員會將烏冬放入餐廳獨創既伊賀燒砂鍋裏燉煮🍲, 口感方面手打烏冬比較硬, 知道係鋪頭既特色但可能唔啱一啲人既口味❆ 吉列豬扒煮烏冬 $108烏冬方面同上, 外脆內嫩, 豬扒同烏冬形上口感上嘅對比❆ 日式
山本屋 Yamamotoya
🌃尖沙咀海景過江龍!🇯🇵

————————————————
感想:
❆ 美國安格斯牛肉煮烏冬 $108

❆ 吉列豬扒煮烏冬 $108
烏冬方面同上, 外脆內嫩, 豬扒同烏冬形上口感上嘅對比

❆ 日式芒果布甸 $28
一款清新爽口嘅甜品, 芒果味好重, 滑嫩嘅口感令布甸入口即溶, 幾refreshing!

❆ 杏仁豆腐布甸 $28
布甸細軟滑順,以杏仁粉為主要成分,帶有淡淡嘅杏仁香氣

————————————————

整體:
✦ 價格: 3.9/5
✦ 味道: 4.0/5
✦ 服務: 1.9/5
✦ 環境: 4.0/5
✦ 再訪指數: 3.5/5

山本屋 (尖沙咀)
@yamamotoya_hk
地址:
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈3樓LCX 32號舖
營業時間: 星期一至日 11:30-22:00
2024-02-07
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2024-06-09 543 views
这顿饭体验感真的给我拉满没吃过服务这么差劲的店...12:41下的单,我跟朋友一人点了一份乌冬,朋友的很早就上了,去问了才知道我们另外一份乌冬服务员漏下单。13:07漏点的乌冬补单,等到13:40乌冬才上,这当中又等了半个钟头。我一份面等了足足45分钟!就在我吃了没两口的时候,一开始点单的服务人员来通知我已经到了用餐时长???意思需要我们离开,我请问呢?我面漏下单没人跟进加速上菜,我吃饭时间倒是盯得死死的!全程没有一句抱歉收服务费我能理解,但10%服务费能服务成这样我不是很能理解。
这顿饭体验感真的给我拉满没吃过服务这么差
劲的店...
2024-06-09 386 views
在6pm晚市前早些入座,很幸運仍有1張海景枱,可以清楚望到維港及對面岸。打卡一流。烏冬有手切或平烏冬,既然招牌食烏冬,就試手切烏冬。分別試了味噌湯底及鏗魚清湯底,各有風味。前者適合喜歡飲味噌湯的人,配合索滿湯汁的腐皮,充滿味噌味,吉烈豬扒相當鬆軟,無刮口感覺。而清湯配豚肉,味道也很平衡。兩碗烏冬都是熱辣辣成煲上,飲第一啖湯時,要小心燙口。以這個價錢吃到日本來港過江龍店,又有海景,性價比算高。而且海港城價位來說,這間唔算貴。

而清湯配豚肉,味道也很平衡。

兩碗烏冬都是熱辣辣成煲上,飲第一啖湯時,要小心燙口。

2024-06-06
Type of Meal
Dinner
今次已經係第二次食,第一次食試咗吉列豬扒味增烏冬覺得不錯~ 啲烏冬彈牙、味增湯濃郁但唔咸、吉列豬扒炸粉夠薄今次食第二次就試下個平烏冬啦!叫咗個《黑豚肉平烏冬》(冷)因為嚟到個樣不太討好就無影相😊 我第一次食冷烏冬無 wasabi,都唔緊要!! 咁可能個冷麵汁夠濃郁,怕遮咗陣味先唔比 wasabi😉 個汁淡到⋯⋯ 我都幾肯定自己去超市買隻3倍濃縮自己溝出嚟仲好食過佢⋯⋯咁我就問店員有冇 wasabi啊?無!個湯無味,可唔可以幫我調濃啲啊?「無啊,因為個汁係喺樽倒出嚟所以無得再調較⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯ 下刪唔知幾多字」因為太重口音,所以我都唔係太聽得明 😀仲要平烏冬唔比add -on ,加隻蛋都好啊😀 唔比!諗住快快趣食埋個烏冬就走,點知個豚肉 😅😅 難食到喺超市是但拎包急凍都好食過佢,如果呢碗野50幾蚊我心甘命抵食垃圾,但佢係$88/$98?仲要服務態度極差,見到啲豚肉食踎落個湯無味,無諗住幫個客同店舖改善 ~ 只係用佢啲極重嘅口音喺到煩我,其實係藉口嚟⋯⋯ 點會同個客講啲湯喺個樽倒出嚟?係都話廚師自己一早調製過啲份量我亦都唔知係咪因為個邊多大陸客所以要請個完全聽唔明佢講乜嘅阿姨翻嚟啦。但

今次已經係第二次食,第一次食試咗吉列豬扒味增烏冬覺得不錯~
啲烏冬彈牙、味增湯濃郁但唔咸、吉列豬扒炸粉夠薄

今次食第二次就試下個平烏冬啦!叫咗個
《黑豚肉平烏冬》(冷)

咁我就問店員有冇 wasabi啊?無!
個湯無味,可唔可以幫我調濃啲啊?
因為太重口音,所以我都唔係太聽得明 😀
仲要平烏冬唔比add -on ,加隻蛋都好啊😀 唔比!

諗住快快趣食埋個烏冬就走,點知個豚肉 😅😅 難食到

我亦都唔知係咪因為個邊多大陸客所以要請個完全聽唔明佢講乜嘅阿姨翻嚟啦。但唔好意思,我聽咗幾次都唔知佢講乜,仲要態度唔係好。

Sorry 附上嘔心豚肉相

黑豚肉平烏冬