2023-04-15 285 views
<#🐳肥肥食記🐳>👧🏻 荃灣|麻糬波波 $20日式/麵包店山崎麵飽 (荃灣)📍地址:荃灣青山公路荃灣段264-298號南豐中心1樓A140-141號舖🥖麻糬波波之前返pt 已經好鍾意食 而家無返都成日返去食 今次做特價 見佢pack好哂 有時pack 個陣都會見撈埋20/4個的包 如朱古力批 細冬甩等🏠環境可能是臨收工 包已經不剩那麼多 大家可以在這個時候去買 比較抵🌟總結推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務指數:⭐️⭐️⭐
<#🐳肥肥食記🐳>
👧🏻 荃灣|麻糬波波 $20
日式/麵包店

山崎麵飽 (荃灣)
📍地址:

環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務指數:⭐️⭐️⭐
  • 麻糬波波
2018-07-31 826 views
去山崎買明天早餐麵包,見到有客人正在使用他們的即磨咖啡機,咖啡好香喎,是最近才有這個服務,我都買番一杯試試。到counter付款後 店員給我一隻高身耐熱紙杯及兩個花奶粒。按下‘Long Coffee’按鈕,咖啡機便開始運作,咖啡香味也隨之而來,好香。當過程完成,請享用 於螢幕顯示出來,一杯色香的咖啡便形成。我加了咖啡糖及奶,味道稍為淡了些,但十元一杯咖啡,要求唔可以太高,這也是一杯ok的飲品。

2015-05-02 1061 views
因為好鐘意食包,所以次次行過麵包店,都會忍唔住行左入去,今次行過山崎,見到門口好多個細麵包,見未食野,就貪得意買左幾個試下,$16蚊有4個,可以選4個唔同味,我就要o左朱古力牛角酥,忌廉芝士包同咖哩冬甩朱古力牛角酥食完好似冇食過野咁,好似有D椰絲味,所以唔多鐘意,不過酥皮都比鬆軟,牛油味就一般啦,朱古力唔算太少忌廉芝士包我就覺得唔多好食啦...因為係用o左酸忌廉,芝左味又唔濃...外邊重要有好多粉...下次唔買衣款咖哩冬甩一開始諗住咁油,一次最唔好食,但食落又幾香...外面脆脆地,入面都幾軟,咖喱個味又唔差,3個入面反而最鐘意佢!
朱古力牛角酥
忌廉芝士包
咖哩冬甩
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2014-02-27 700 views
今天想買些甜點作宵夜,不如就買旦糕吧,但環顧四周都無旦糕店...走著走著,看到山崎麵包,凍櫃的旦糕看來還不錯,就分別買下朱古力爆炸(特濃朱古力蛋糕)和芝士旦糕。每件旦糕都作獨立包裝,很方便易取。朱古力爆炸(特濃朱古力蛋糕),沒有什麼朱古力味,唔知是那來特濃,旦糕質感很粗,忌廉不香不滑,超失望,連喜愛朱古力的豬頭人都對這旦糕提不起興趣。芝士旦糕的餅底是酥皮來的,但都淋了,失敗,而且味道不好,不合格~~兩款旦糕都比不上地鐵站內的連鎖店,沒有下次吧。
每件旦糕都作獨立包裝,很方便易取。
朱古力爆炸
兩款旦糕都比不上地鐵站內的連鎖店,沒有下次吧。
2014-02-25
TakeAway
$18 (Last Night Supper)
2011-08-08 387 views
曾幾何時,山崎的紅豆燒餅、美味捧...都為我所愛..不過最近還愛上了合桃蛋糕..乳酪蒸蛋糕..都是無意中一試愛上的而再近期,更愛的, 是咸包這袋$11 有約9片的洋蔥包未買, 把包袋的開口嗅嗅已經嗅到好香的洋蔥味oh my god, 我愛即買, $11, 比起小小一個紅豆餅, 不是貴呀然後忍不住即拿一塊往下咬哇好有韌性!好有包的感覺不太吃到洋蔥遠遠有一小粒不過不要緊有味道已經很滿足了咬下去要用點力扯的煙煙韌韌的感覺才叫好麵包呀山崎的方包類就是做到這種效果!
一塊接一塊吃不停
有韌性, 有味道
曾幾何時,
山崎的紅豆燒餅、美味捧...
都為我所愛..
不過最近還愛上了合桃蛋糕..乳酪蒸蛋糕..
都是無意中一試愛上的

而再近期,
更愛的, 是咸包
這袋$11 有約9片的洋蔥包
未買, 把包袋的開口嗅嗅
已經嗅到好香的洋蔥味
oh my god, 我愛
即買, $11, 比起小小一個紅豆餅, 不是貴呀

有味道已經很滿足了
咬下去要用點力扯的
煙煙韌韌的感覺
才叫好麵包呀
山崎的方包類就是做到這種效果!

2011-08-07
TakeAway
有韌性, 有味道
一塊接一塊吃不停
  • 洋蔥包
  • 合桃蛋糕
2011-04-11 232 views
今日終於試埋果新出既肉鬆包 $9麵包近似千層包..表面的海苔很un....肉鬆比聖安娜的肉鬆更咸..芥末醬亦不夠..麵包裡還有一塊極普通既火腿...火腿跟肉鬆..個人覺得一點也不夾..而且sodium 會更加超標..情願簡簡單單吃個breadtalk or 凱施的鬆鬆包算..
今日終於試埋果新出既肉鬆包 $9
芥末醬亦不夠..
麵包裡還有一塊極普通既火腿...
2011-04-11
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$9 (Tea)
2010-02-05 145 views
阿媽買了兩個面包, 一咸一甜.小妹話要有牛油果個, 於是我留了甜果個俾佢.原來小妹係話要牛肉果個, 冇辦法佢已經起我手上喇是日早餐:- 咖哩牛肉包不知所謂呀!!!!!!一個加埋得3粒牛肉既牛肉包.個薄餅皮好難食, 超厚身!個包完全冇內容架我記得小時候第一次去yamazaki就係食呢個包, 因為當時面包店係唔會見到白色薄餅面包架!不過今次之後, 我會記住此包永不錄用
阿媽買了兩個面包, 一咸一甜.

小妹話要有牛油果個, 於是我留了甜果個俾佢.

原來小妹係話要牛肉果個, 冇辦法佢已經起我手上喇

是日早餐:-
咖哩牛肉包
不知所謂呀!!!!!!一個加埋得3粒牛肉既牛肉包.
個薄餅皮好難食, 超厚身!
個包完全冇內容架

我記得小時候第一次去yamazaki就係食呢個包,
因為當時面包店係唔會見到白色薄餅面包架!
不過今次之後, 我會記住此包永不錄用

2010-02-05
2009-07-25 135 views
食過幾間連鎖麵包店既麥包暫時最愛a1同呢間山崎既超芳醇我都好鍾意今次轉買麥包~十蚊有七塊~~買個時佢地差唔多收工都怕唔新鮮有影響第二朝一打開個袋麥味撲鼻而來食左塊最愛既麵包頭先=]邊邊味帶點烘焙既味好甘香成塊皮唔會過韌有佢應有既硬度包裡面穀麥的數量絕對足!!密度很高而且麵包超鬆軟帶點甜甜的再加上麥既味道同texture早餐都已食左半包了
食過幾間連鎖麵包店既麥包

第二朝一打開個袋麥味撲鼻而來

食左塊最愛既麵包頭先=]
邊邊味帶點烘焙既味好甘香
成塊皮唔會過韌有佢應有既硬度

包裡面穀麥的數量絕對足!!
密度很高而且麵包超鬆軟

帶點甜甜的再加上麥既味道同texture
早餐都已食左半包了

size比a-1大~一隻半手掌左右吧
麥真的蠻多
2009-07-24
$10 (Breakfast)
size比a-1大~一隻半手掌左右吧
麥真的蠻多
  • 純麥包
2009-05-15 140 views
上次經過山崎見佢個蛋糕櫃有一個個好靚既芒果手指餅!(唔知係咪放錯牌)廿蚊好抵下咁,即刻買左 話明叫芒果手指餅,不過佢又冇手指餅喎 ..係海綿蛋糕+CREAM ~~我鍾意食CREAM就覺得好正喇~~不過d芒果酸左少少..面個層皮甜甜地咁 ~~~入面包住海綿蛋糕,不過真係好大個...我一個要分開兩次食 ~~做兩餐廿蚊都幾抵
廿蚊好抵下咁,即刻買左

話明叫芒果手指餅,不過佢又冇手指餅喎 ..
不過d芒果酸左少少..
面個層皮甜甜地咁 ~~~入面包住海綿蛋糕,
不過真係好大個...我一個要分開兩次食 ~~
做兩餐廿蚊都幾抵
好多忌廉
2009-05-11
$20 (Tea)
好多忌廉
  • 美味棒
2009-03-25 101 views
因著娘親又外遊,獨留太公在家,太公終於有返d早餐自主權。然而,有鑑於昨晚麻辣得太高興,今朝腸胃仍在翻騰中,又不想吃粥,忽然就想起山崎的蒸蛋糕。小時家貧,太公等輩每每嚷著要吃蛋糕時,娘親就會企圖自己蒸蛋糕塞住我們把口;可惜經過反複嘗試後,效果仍是差強人意 (希望佢睇唔到呢篇野,希望佢睇唔到我話佢整果d野食唔得......);她索性把心一橫,到山崎買蒸蛋糕頂檔,順道教我們「貴精不貴多」的人生哲理;也開始討厭吃坊間的忌廉蛋糕,嫌太庸俗。蒸蛋糕味清而香甜,沒有牛油的蛋香原味非常突出,質感鬆軟不痴牙;今天太公看到在云呢拿蒸蛋糕旁,躺著小小的紅苺蒸蛋糕,紅苺乾滿佈頂部,粉紅色,可愛得很,就忍不住轉投其懷抱。紅苺乾具果味,配在蛋糕上味道不俗,質感依舊鬆軟;而且紅苺對女孩子有益,是健康之選;但紅苺的味道終究會破壞蒸蛋糕那清香原味的特色,所以云呢拿蒸蛋糕,仍是太公的首選。
因著娘親又外遊,獨留太公在家,太公終於有返d早餐自主權。

$5.5 (Breakfast)
2008-12-19 87 views
聽說工友很喜愛呢間野的咖啡四方麵包仔,所以特登去買俾佢食﹗點知自己買左又唔記得俾人,隔左成晚味道點都差左,所以自己食左佢﹗細細粒粒的一包有五至六粒左右,麵包隔過夜仍鬆軟,食落有好輕輕的咖啡cream香味,如果攞0黎朝早送奶茶應該是不錯的選擇﹗一個早餐我就清哂一包,是不是吃多了?
聽說工友很喜愛呢間野的咖啡四方麵包仔,所以特登去買俾佢食﹗

一個早餐我就清哂一包,是不是吃多了?
$9 (Breakfast)
2008-11-14 84 views
見到就黎9點都未關門!咪走入去買個包做聽朝既早餐唔記得左個包咩名啦!請見諒朱古力批 - 第一口,點解有少少咸味?食多啖,個咸味係西餐廳既酥皮湯既酥皮味,咸味蓋過朱古力味我要食到尾,有成舊朱古力果到,先至有朱古力味
見到就黎9點都未關門!咪走入去買個包做聽朝既早餐

唔記得左個包咩名啦!請見諒

我要食到尾,有成舊朱古力果到,先至有朱古力味

2008-09-07 62 views
買左$11/4個迷你包食,揀"o左"兩個芝士軟法包,一個豆沙沙翁同抺茶紅豆鍋餅...宜家$3仲可以加個草餅,所以加"o左"個因為掛住食,所以"o個"d包無影到,只係影"o左"草餅芝士軟法包-好味,煙煙un un,又有芝士味豆沙沙翁-同一般"o既"一樣,無咩特別抺茶紅豆鍋餅-ok啦...最鐘意上面有粒合桃草餅-正,好多豆沙,一咬開就全部都係豆沙
因為掛住食,所以"o個"d包無影到,只係影"o左"草餅

芝士軟法包-好味,煙煙un un,又有芝士味
豆沙沙翁-同一般"o既"一樣,無咩特別
抺茶紅豆鍋餅-ok啦...最鐘意上面有粒合桃
草餅-正,好多豆沙,一咬開就全部都係豆沙
好多豆沙呀^^
$14 (Other)
好多豆沙呀^^
2008-08-08 67 views
阿Pooh今日買左包白麵包回來,見佢食得好開心喎,讚不住口,話好好味,好軟熟,唔同平時個d白麵包,係都要我試下,因為我平時唔鍾意食咩都無既白麵包架,咦..食落又好味喎,真係好鬆軟,真係唔駛"查"醬都ok喎,不過要成$10包,都幾貴..
$5 (Other)
2008-05-08 87 views
鍾意食美味捧 & 草莓三角蛋糕1. 美味捧 (夠大條, d餡夠多, 做早餐好飽肚 )原味 - 入面d餡係吉士咁, 小小甜黑糖味 - 入面d餡係cream, 好滑, 無原味咁"漏"2. 草莓三角蛋糕草莓好香, 蛋糕夠蛋味又軟棉棉
鍾意食美味捧 & 草莓三角蛋糕

1. 美味捧 (夠大條, d餡夠多, 做早餐好飽肚
原味 - 入面d餡係吉士咁, 小小甜
黑糖味 - 入面d餡係cream, 好滑, 無原味咁"漏"

2. 草莓三角蛋糕
草莓好香, 蛋糕夠蛋味又軟棉棉
$10 (Breakfast)
  • 美味捧
  • 草莓三角蛋糕