2023-09-03 270 views
這道叉燒炒蛋飯可謂美味而豐盛。首先,叉燒肉切得均勻且肥瘦適中,每一口都能品味到肉質的鮮嫩與細膩。它經過烹飪後表面微微焦香,帶著一層甜蜜的糖漿,使得叉燒肉更加香氣四溢。炒蛋則是煎得恰到好處,色澤金黃鮮亮,口感鬆軟滑嫩。蛋香與叉燒的味道完美結合,相得益彰。此外,飯粒松散且飽滿,入口有一絲微微焦香,增添了飯菜的層次感。整道菜色彩豐富,叉燒肉的深紅色搭配著金黃色的炒蛋和白色的飯粒,給人食慾大開的視覺享受。總的來說,這道叉燒炒蛋飯口感豐富,味道鮮美,絕對是一道令人滿足的美食選擇,能讓人享受到美味的滋味。
叉燒炒蛋飯
叉燒炒蛋飯
友利冰室x勿當奴 (新蒲崗)新蒲崗康強街23號地舖今次分享一間平民價錢又好味嘅外賣餐廳平時叫開燒味/今次試埋瑞士無骨雞/味道又真係唔錯嘅/都可以話係真材實料/用心製作。而且飯嘅份量真係好大/都唔使擔心一個飯會食唔飽瑞士無骨雞飯 $50瑞士無骨雞飯真係好正/冇骨雞可以冇顧慮大啖咬/味道鮮美/雞肉又好嫩滑/份量亦都十足一份雞飯就已經夠食/食完又唔會覺得太頂價錢亦都算公道/性價比極高外賣等咗幾分鐘好快就有得攞
友利冰室x勿當奴 (新蒲崗)
新蒲崗康強街23號地舖

外賣等咗幾分鐘好快就有得攞
2023-07-04
TakeAway
Dinner
超大份超好食嘅雙拼飯🤤燒鵝下面仲有層勁靚勁大份嘅叉燒!味道方面,唔洗多講啦,睇個樣就知道好食啦!叉燒燒得勁靚,大家一定鍾意食!份量方面,依個雙拼飯真係超抵!通常雙拼都係兩餸但一個份量,但呢個至少有1.5倍啊!食咗幾舊燒鵝見到下面仲有咁多舊叉燒,即刻就係一個字——正!我真係覺得依個價錢嚟講真係超抵食。另外,店員姐姐都十分nice❤❤❤!總括而言,味道價錢份量店員都好正!如果你想食啲好味、大份量又抵食嘅雙拼飯,咁就要嚟呢度試下啦!🤩🤩🤩

燒鵝叉燒雙拼飯
2023-03-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
燒鵝叉燒雙拼飯
  • 雙拼飯
2022-11-21 1952 views
雖然有啲可惜佢由可以入去坐嘅餐廳變成外賣店但係都好慶幸喺公司附近有佢嘅存在!牛肉飯真係冇得頂,份量勁多~鍾意芝士嘅人又可以揀芝士牛肉丼,唔鍾意芝士可以揀溫泉蛋牛肉飯,溫泉蛋佢哋好細心咁樣另外用個盒裝住🥰試過佢哋嘅飲品都真係好唔錯富士蘋果綠茶,樽仔奶茶都係好飲之選出餐快,所以我哋同事都成日一次過買返上公司食,相比起坐餐廳食其他日式野都叫慳返唔少40幾蚊可以食到咁嘅份量同質素,真係超值🫶🏻搵次有機會再試埋佢哋叉燒蛋飯
雖然有啲可惜佢由可以入去坐嘅餐廳變成外賣店
但係都好慶幸喺公司附近有佢嘅存在!
牛肉飯真係冇得頂,份量勁多~

試過佢哋嘅飲品都真係好唔錯
富士蘋果綠茶,樽仔奶茶都係好飲之選

40幾蚊可以食到咁嘅份量同質素,真係超值🫶🏻
搵次有機會再試埋佢哋叉燒蛋飯
2022-10-17
"離島系列之 今次係坪洲🤣可惜有幾間無開😕友利冰室x勿当奴雪糕菠蘿包少有但唔係話好驚艷雞排炒麵雞排幾嫩,炒麵正常蝦多士好食嘅,但未去到要專登去試每塊都有原隻蝦,但隻蝦嘅質素一般,所以還好但杯奶茶紅豆冰幾好,唔會太甜,紅豆微起沙🤩芝麻餅好食🤣南乳味唔重,食落其實係好重芝麻嘅餅乾雖然有好多特別嘅野食,但如果你expect 超好食嘅話應該會失望不過真係全部都好nice🤩chill 下都幾開心嘅
"離島系列之 今次係坪洲🤣可惜有幾間無開😕

友利冰室x勿当奴
雪糕菠蘿包
少有但唔係話好驚艷
雞排炒麵
雞排幾嫩,炒麵正常

蝦多士
好食嘅,但未去到要專登去試
每塊都有原隻蝦,但隻蝦嘅質素一般,所以還好
但杯奶茶紅豆冰幾好,唔會太甜,紅豆微起沙🤩

芝麻餅
好食🤣南乳味唔重,食落其實係好重芝麻嘅餅乾

不過真係全部都好nice🤩chill 下都幾開心嘅
2022-10-12 1267 views
"#旅遊情報搶先睇 | 友利冰室x勿当奴大家都應該會懷念細個果時,跟父母去茶餐廳歎返杯好立克或者奶茶☕️ 最近由茶餐廳轉型成Cafe,格局保持懷舊風更加入Fusion 風美食 ,吸引不少年輕人打卡🤳🏻🥪必試:五香肉丁滑蛋花生醬多士、奶醬多比高、啡立克、檸啡 只要一經過友利冰室x勿当奴腦波就弱了更重要的是口味很道地好吃好吃
"#旅遊情報搶先睇 | 友利冰室x勿当奴
最近由茶餐廳轉型成Cafe,格局保持懷舊風
更加入Fusion 風美食 ,吸引不少年輕人打卡🤳🏻

🥪必試:五香肉丁滑蛋花生醬多士、奶醬多比高、啡立克、檸啡

只要一經過友利冰室x勿当奴
腦波就弱了
更重要的是
口味很道地
好吃好吃
2022-05-06 4310 views
路經此店,早前幾次經過都想食舊店既燒味,今次黎到已經變左友利坊X勿當奴, 而且變成外賣店。見到店面芝牛丼配雙重芝士既展板好似幾好,就買一個試下。$49 再計埋飯盒大細,再開埋蓋望入去,其實算抵食,份量幾多下,中型權可樂都係+ $3, 算吾錯。食落牛肉都幾多,芝士份量都吾少下,飯同餸既比例做得幾好,夠餸配飯。整體黎講芝士味濃,牛肉都有肉汁,再加埋d 飯,食完都幾飽下最後,外賣等左10-15 分鐘左右就可以取,返到公司食都仲係熱,我應該會再番黎試埋佢其他餐

2022-05-04
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$49 (Lunch)
  • 芝牛丼配雙重芝士
2022-04-30 2155 views
啱啱去到問佢哋叉燒最少可以買幾錢,望住個手機同我講半斤,大佬, 話晒我都係客,有少少尊重得唔得?大家自己自行判斷點樣,但係做生意今時今日唔係咁囉。 之前一直都有幫襯開, 我都係有啲失望, hope you guys can get better

之前同同事講笑, 今日要去食全港最好味既燒味飯不過講真, 佢既燒味真心出色喜歡叫佢既燒鴨, 食背呢個位最好食上次我叫個陣, 個老闆都話我識食我話係呀, 因為一層燒到好香既皮, 加一層好薄既肉, 再咬少少骨, 最好味!!!我望住碟飯話真係好靚, 因為個皮燒得好好老闆聽到應該心中大喜其實要食好味新鮮既燒味唔易,因為而家好多都係工廠直接燒完再車出店中, 少左個新鮮度, 都未係最脆之前有係尖沙咀食過有分店有名氣既店, D 燒味係唔新鮮架呢個佢係係店直接燒, 新鮮, 靚, 即食好多細店可以做到咁啦
之前同同事講笑, 今日要去食全港最好味既燒味飯
不過講真, 佢既燒味真心出色

喜歡叫佢既燒鴨, 食背
呢個位最好食
上次我叫個陣, 個老闆都話我識食

我望住碟飯話真係好靚, 因為個皮燒得好好
老闆聽到應該心中大喜

其實要食好味新鮮既燒味唔易,
之前有係尖沙咀食過有分店有名氣既店, D 燒味係唔新鮮架

呢個佢係係店直接燒, 新鮮, 靚, 即食
好多細店可以做到咁啦
2021-10-14
$48 (Dinner)
2021-10-26 2380 views
平時都係lunch hour嚟食,今次就係平日嘅晚上嚟食。點咗$138二人套餐: 燒味雙拼,小菜一款,油菜一碟,白飯兩碗,餐飲兩杯。今晚燒味揀咗豉油雞拼叉燒,套餐燒味雙拼嘅份量比我想像中少,但有埋一碟小菜加油菜,最後都係食唔哂。豉油雞好味,咸中帶甜。而叉燒一樣入味,但可能因為同侍應講咗要半肥瘦叉燒,點知最後啲叉燒太肥。油菜過熟。第一次喺到點小菜,選擇咗魚香茄子,估唔到咁有驚喜!好有鑊氣,雖然有少少油,但有咸魚香,份量都唔少,好味道!

燒味雙拼

魚香茄子

$69 (Dinner)
燒味雙拼
魚香茄子
  • 叉燒
  • 豉油雞
2021-10-25 1805 views
出名既良心燒味店,第一次同朋友黎食。$138 - 雙人燒味套餐燒味:叉燒拼燒鵝小菜:蒜蓉粉絲蒸蝦油菜:蠔油菜心兩碗白飯+飲品叉燒拼燒鵝: 兩人食,燒味份量唔算多。叉燒無特別叫半肥瘦,雖唔見肥肉,但一啲都唔柴,肉質嫩滑(聽到隔離嗌濃邊叉燒,下次又試下嗌先)燒鵝竟然唔洗加錢,味道正常,不過就比較瘦偏骨感,無乜肉食,下次會試下叫雞。蒜蓉粉絲蒸蝦:無影相,要等十至十五分鐘(落單時會提醒你💛)有五隻中型大小既蝦,見到蝦腸無清乾淨🙈 不過蒜蓉豉油好味,如果粉絲多啲會好啲良心燒味,好味唔貴,仲有燉湯,下次再試
出名既良心燒味店,第一次同朋友黎食。

$138 - 雙人燒味套餐
燒味:叉燒拼燒鵝
小菜:蒜蓉粉絲蒸蝦
油菜:蠔油菜心
兩碗白飯+飲品

叉燒

叉燒拼燒鵝: 兩人食,燒味份量唔算多。

叉燒無特別叫半肥瘦,雖唔見肥肉,但一啲都唔柴,肉質嫩滑
(聽到隔離嗌濃邊叉燒,下次又試下嗌先)
燒鵝

良心燒味,好味唔貴,仲有燉湯,下次再試
叉燒
燒鵝
2021-10-06 1470 views
建議:請小心地滑🤣 地下有啲油,行入舖面時要留意🙈 係新蒲崗諗唔到食咩,兜兜下就去左友利坊打算食燒味😋 大概夜晚7點左右去到,好快就安排到入座。今次試左:▫️精選2人餐 (HK$138)燒味雙拼+小菜+油菜+白飯+超大碗例湯/飲品😋燒味雙拼:燻蹄+燒鵝小菜:蜜椒骨全個餐可以自選既款式都幾多,燒味可以自選揀兩樣,燻蹄、燒肉 同燒鵝都得👍 小菜既選擇都好多,差不多有成20款,有另外5款就要加錢,好似係:小炒皇、海鮮雜菜鍋 同麻辣雞窩…等等,就要加HK$30😋整體味道OK,例湯超大碗,兩人份一定夠👍 不過主食份量就一般。如果係比較餓/大食,可能要加多個小菜/主食先夠飽👍題外話:請小心路滑 ⚠️ 行過左舖面地毯之後,差啲跣低🤣 一開始以為係鞋底既問題,但之後見到後面幾個人都係甘,應該係地面油淋淋既關係🙈
建議:請小心地滑🤣 地下有啲油,行入舖面時要留意🙈

今次試左:
▫️精選2人餐 (HK$138)
燒味雙拼+小菜+油菜+白飯+超大碗例湯/飲品😋

燒味雙拼:燻蹄+燒鵝
小菜:蜜椒骨

2021-10-04 868 views
香港人嘅飯堂食燒味飯除左燒臘本身質素外個飯都係主角,好多都俾d cheap 米呢度都寫明用金🐘落水量同質量都控制幾乃,過左2點高風期,飯仲好熱,飯有咬口幾好食😋
香港人嘅飯堂
食燒味飯除左燒臘本身質素外
個飯都係主角,好多都俾d cheap 米
呢度都寫明用金🐘
落水量同質量都控制幾乃,過左2點高風期,
飯仲好熱,飯有咬口幾好食😋
叉燒油雞飯
2021-10-04
$50 (Lunch)
叉燒油雞飯
友利坊新蒲崗街坊小店價錢親民小炒有鑊氣🧁食物質素:😍😍😍😍📸打卡指數:😍🧹衛生指數:😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍😍💵性價之比:😍😍😍😍😍地址:新蒲崗康強街21號地下🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹新蒲崗區良心小店,主打港式燒味和老火燉湯。今次無試到燒味,但聽講好好味,下次會去試下。燉湯每日都有9款不同供應,例如海底椰南北杏螺頭燉赤肉,花旗參石斛燉雞,花膠海參螺頭燉雞等小菜唔似茶餐廳水準,好有鑊氣熱辣辣最重要係價錢親民,推薦一定要叫佢地個小菜套餐69蚊一人餐有小菜有配菜有飲品去大排檔叫一個餸都唔止69重可以加20蚊轉燉湯平時係附近住或翻工真係可以日日懲罰佢🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹1.蝦仁炒蛋。蝦仁爽口彈牙。多韮黃好爽口。蛋唔會過熟。食落唔會成口油2.黑椒牛仔粒。平時岀去大排檔食起碼150蚊。份量足夠。味道偏咸重手咗,但撈飯食又幾好味。肉質正常唔太難咬3.蜜椒骨。非常推大家試下,幾獨特。炸到好香口。甜甜既醬汁包住,好好味。類似韓式炸雞咁既味,但係無咁甜4. 花膠海參螺頭燉雞。足料燉湯沒有偷工減料。原價32蚊,跟餐20蚊。原材料味道。無味精🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
友利坊

💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍😍
💵性價之比:😍😍😍😍😍

地址:新蒲崗康強街21號地下

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

新蒲崗區良心小店,主打港式燒味和老火燉湯。
今次無試到燒味,但聽講好好味,下次會去試下。
燉湯每日都有9款不同供應,
例如海底椰南北杏螺頭燉赤肉
,花旗參石斛燉雞,花膠海參螺頭燉雞等
小菜唔似茶餐廳水準,好有鑊氣熱辣辣
最重要係價錢親民,

黑椒牛仔粒

2.黑椒牛仔粒
。平時岀去大排檔食起碼150蚊
。份量足夠
。味道偏咸重手咗,但撈飯食又幾好味
。肉質正常唔太難咬
蜜椒骨

3.蜜椒骨
。非常推大家試下,幾獨特
。炸到好香口
。甜甜既醬汁包住,好好味
。類似韓式炸雞咁既味,但係無咁甜
花膠海參螺頭燉雞

4. 花膠海參螺頭燉雞
。足料燉湯沒有偷工減料
。原價32蚊,跟餐20蚊
。原材料味道
。無味精

2021-09-15
蝦仁炒蛋
黑椒牛仔粒
蜜椒骨
2021-09-22 407 views
明爐燒味, 呢一區無咩對手每日新鮮限量出品既燒味,賣完就收工, 斬料加菜呢度真係最出名平實無花巧既燒味飯 一碟足料雙拼都係50幾蚊食到飽一飽燒肉油雞 叉燒都係唔錯既!油雞斬左雞脾位比我,有食神啦,啖啖肉 個雞皮都好入味雞肉厚身肉質幾嫩滑 皮下脂肪不多唔會好油膩脆皮燒肉 斬埋都有7-8件 個皮爆曬花夠脆口 一層肥一層瘦肉入口鬆化香脆,燒肉都唔錯!配埋大碟蔥油撈飯,汁都掃埋!叉燒半肥瘦,唔算好柴,邊位幾爽身,好重蜜味肉質都鬆軟新蒲崗康強街21-23號地舖消費$150
明爐燒味, 呢一區無咩對手
平實無花巧既燒味飯 一碟足料雙拼都係50幾蚊食到飽一飽
燒肉油雞 叉燒都係唔錯既!
油雞斬左雞脾位比我,有食神啦,啖啖肉 個雞皮都好入味
雞肉厚身肉質幾嫩滑 皮下脂肪不多唔會好油膩
入口鬆化香脆,燒肉都唔錯!
配埋大碟蔥油撈飯,汁都掃埋!
叉燒半肥瘦,唔算好柴,邊位幾爽身,好重蜜味肉質都鬆軟

新蒲崗康強街21-23號地舖
消費$150