2019-04-14 33 views
之前雞煲食得多🧐所以轉轉口味食魚煲,就友人先黎到土瓜灣,地方也不算難找到~睇名就應該雞煲比較出名,友人介紹魚煲也很不錯,魚煲$208可選擇大辣/小辣/走辣,不同辣度。嘩!魚有煲甘大條,炸到金金黃黃,唔容易散開,我地走左辣,其實都膽心唔夠味,點知走辣一樣郁濃,好味道。魚只有大骨,啖啖肉。鍋入面本身有豆卜,吸收左湯汁,精華所在肥牛:有牛味,但比較肥羊肉比牛肉好味,帶有小小羊騷味,薄薄一片,滾一滾就食得,非常嫩。而湯底配上蔬菜🥬炸響鈴...只要係索汁既食物都配合的出色🤤🤤跟友人食得好飽~

嘩!魚有煲甘大條,炸到金金黃黃,唔容易散開
鍋入面本身有豆卜,吸收左湯汁,精華所在

肥牛:有牛味,但比較肥

2019-04-13 13 views
雞煲火鍋🍲開到成行成市,故中一定有佢既魅力之處... 識食一定係食麻辣鍋既醬汁。今次搵食搵到土瓜灣美景街😋😋,街尾有間「爺爺雞煲皇」,聽個名就知霸氣啦.. 甘巴巴閉閉就即管試下先🤫🤫一坐底,侍應立刻拿配料出來供客人自由配搭。他提供的配料醬汁每款都裝得滿滿的,感覺材料新鮮。呢到重頭戲啦⋯⋯ 「爺爺雞煲。全隻雞。小辣」。份量足夠,麻辣味十足,隻雞又夠香夠滑,加上有洋蔥做配菜,色香味俱全😋😋過十分鐘後,仲更加濃味,愈食愈滋味⋯⋯我通常另外加「烏冬」落去打邊爐,烏冬可盡快吸收到湯底既精華,甘食就唔會錯啦🤪

2019-04-12 24 views
已經有一段時間沒有到土瓜灣了,今天剛好和住在土瓜灣朋友聚舊,他提議到美景街,我當然跟著地膽啦。來到了這間”爺爺雞煲皇火鍋”,他說是從同區新搬過來,之前的雞煲人氣十足,今日都很想一試。來到店,店員熱情細心介紹。但看看宣傳菜單,新出了這款招牌花甲蟹鍋,睇落十分有看頭,店員也極力推薦,今晚就試這個招牌花甲蟹鍋先。招牌花甲蟹鍋 $528,去得這個價錢,用料果然靚,蟹夠大隻,頂角蟹膏,肉厚實,十分新鮮;大量的花甲,感覺吃不完的;蕃茄相信是用上較高質的粉茄,久煮不會爛十分完整,而且十分鮮甜,湯底毫無味精,真材實料,鮮甜味美。胡麻冰菜 $38沒想到這裏也有冰菜,新鮮冰爽,有口感配上胡麻醬作沙律前菜也不錯。手切肥牛(大) 218店員推薦的美國安格斯手切肥牛亦很有看頭,還解釋給我們知道用機切和手切的分別,長知識了。色澤紅潤紋理漂亮,下鍋一會就可以,肉味香濃質感軟嫩。雞子 $68每顆雞子都大大粒漲卜卜,愛雞子的必試,非常鮮味。手打四寶丸 $88包括有牛丸、墨魚丸、蝦丸和鯪魚丸,牛丸是我最吃的汕頭牛肉丸的質感味道,在香港的火鍋店很少吃到;墨魚味香,彈牙爽口,還有墨魚碎的煙韌;蝦丸和鯪魚丸做得同樣出色。竹笙
已經有一段時間沒有到土瓜灣了,今天剛好和住在土瓜灣朋友聚舊,他提議到美景街,我當然跟著地膽啦。來到了這間”爺爺雞煲火鍋”,他說是從同區新搬過來,之前的雞煲人氣十足,今日都很想一試。
來到店,店員熱情細心介紹。

胡麻冰菜 $38

手切肥牛(大) 218

雞子 $68
每顆雞子都大大粒漲卜卜,愛雞子的必試,非常鮮味。

手打四寶丸 $88

竹笙 $52
份量多,有它獨特的味道,加上湯底鮮味,下鍋吸湯很不錯。
白鱔片 $88
鱔片新鮮,口感爽脆有口感,要再來一碟才夠。
炸魚皮 $38
餐廳新鮮炸的魚皮,特別酥脆,我喜歡把魚皮下鍋一會,變腍一點更正。
海中蝦 $88
海蝦夠大隻,肉質爽口彈牙,味道鮮甜。

稻庭烏冬 $22
最後還加上一個稻庭烏冬,再飲完一整碗煲了一晚的精華湯底,非常滿足。

爺爺雞煲火鍋人情味十足,我下次還會來光顧。
2019-03-29
$450 (Dinner)
2019-04-11 32 views
土瓜灣的美景街食肆臨立,特別是駕車人士找吃的好地方,今晚就一行四人駕車到此吃晚飯。經過這家「爺爺雞煲皇火鍋」覺得很眼熟,原來就是屯門和新蒲崗「爺爺」的分店!幸好已過9時,等了一會就有大枱座位。一坐下便點了一支黑啤和一蝶佐酒小食《八味金磚脆豆腐 $48》外皮炸得又薄又酥脆,而裡面的百福豆腐餡熱辣辣又嫩滑,實在令人一口接一口!蟹癡朋友見到《招牌花甲蟹煱 $528》立即要點一鍋,而他這個選擇非常正確,因為份量極足,用料完全不吝嗇,蟹大隻之餘,肉厚鮮美,蟹膏豐富,啖啖滿足!最愛濃濃的蕃茄湯底,用上大蕃茄而且蕃茄肉甚多,再加上了大量花甲和肉蟹,湯底極鮮甜,完全可以作湯飲,我們每人都先喝了3大碗,沒有渴感,味道天然。《手切肥牛(大) 218》店員推薦的美國安格斯手切肥牛亦很有看頭,還解釋給我們知道用機切和手切的分別,長知識了。色澤紅潤、脂肪紋理漂亮,下鍋輕𤆥就可以,肉味香濃質感軟嫩,肉味香濃帶脂香。《海中蝦 $88》海蝦還在活實在新鮮,而且夠大隻,肉質爽口彈牙,味道鮮甜。《珊瑚蚌 $108》餐廳一點不吝嗇,珊瑚蚌大大碟、滿滿的,十分鮮爽,完全不韌,好吃。《白鱔片 $88》鱔片新鮮嫩滑,高質。《手打

土瓜灣的美景街食肆臨立,特別是駕車人士找吃的好地方,今晚就一行四人駕車到此吃晚飯。經過這家「爺爺雞煲火鍋」覺得很眼熟,原來就是屯門和新蒲崗「爺爺」的分店!

幸好已過9時,等了一會就有大枱座位。

蟹癡朋友見到《招牌花甲蟹煱 $528》

《手切肥牛(大) 218》

《海中蝦 $88》
海蝦還在活實在新鮮,而且夠大隻,肉質爽口彈牙,味道鮮甜。

《珊瑚蚌 $108》

《白鱔片 $88》
鱔片新鮮嫩滑,高質。

《手打四寶丸 $88》
包括有牛丸、墨魚丸、蝦丸和鯪魚丸。牛丸是汕頭牛肉丸的質感味道,口感彈牙爽身,肉汁鮮味,在香港的火鍋店很少吃到;墨魚味香,彈牙爽口,還有墨魚碎的煙韌;蝦丸和鯪魚丸做得同樣出色。

《鮮淮山 $28》和《雜菜 $40》
都是健康食材,新鮮嫩綠,吃火鍋加點菜作個平衡。

《自家製響鈴 $38》
是「爺爺」每日新鮮自家製,卷得特別粗身和厚身,令入口更香脆可口。

《爺爺冰豆腐 $36》
冰豆腐有質感,氣孔多所以非常吸湯,入口滿滿湯底精華都,不錯。

火鍋後的湯底有盡海鮮精華,香濃又鮮甜,最後加個烏冬就滿足了。

性價比高,而且製作用心,值得Bookmark。
2019-03-27
$400 (Dinner)
2019-04-11 18 views
之前曾於土瓜灣另一地址吃過,但今晚發現原來「爺爺雞煲皇火鍋」已搬到土瓜灣美景街的新址!印象中的質素很不錯,一於在此晚餐!當時已過晚飯時間,人潮退了,吃得更舒服。一進餐廳便看到「招牌花甲蟹煱」 的海報,相當吸引!職員更說份量頗大,一定夠我們3個享用,而且只是$528,可一試!職員送上花甲蟹煱時實在令人驚喜,因為花蟹大隻兼重身厚肉,花甲份量亦十分多,舖滿鍋底,而蕃茄湯底用上大量鮮茄淆製,味道天然又濃郁,建議火鍋前可先喝湯。前菜:胡麻冰菜 ($38)沒想到這裏也有冰菜,新鮮冰爽,有口感配上胡麻醬作沙律前菜也不錯。吃火鍋必點手切肥牛(大) ($218)店員大推這款美國安格斯手切肥牛,果然色澤紅潤,脂肪分佈平均漂亮,肉味香濃又夠嫩。同樣是吃火鍋必點的炸魚皮 ($38)是爺爺新鮮即炸,特別脆口,滾2-3秒半軟半脆狀態最好吃!竹笙 ($52)平時火鍋很少會食到竹笙,十分爽身吸湯,而正因為湯底好所以入口更美味。韭菜餃 ($48)雖然不是自家製,但入的貨也不錯,每隻韭菜餃都很飽滿有肉汁。雞子 ($68)朋友竟然點了雞子,雖然每顆都漲卜卜,但我還是不太會吃。根據朋友形象,雞子爆汁爽脆,顆顆鮮甜。服務好之餘
之前曾於土瓜灣另一地址吃過,但今晚發現原來「爺爺雞煲火鍋」已搬到土瓜灣美景街的新址!印象中的質素很不錯,一於在此晚餐!

當時已過晚飯時間,人潮退了,吃得更舒服。

職員送上花甲蟹煱時實在令人驚喜,因為

前菜:胡麻冰菜 ($38)

火鍋必點手切肥牛(大) ($218)

竹笙 ($52)

韭菜餃 ($48)
雖然不是自家製,但入的貨也不錯,每隻韭菜餃都很飽滿有肉汁。

雞子 ($68)
朋友竟然點了雞子,雖然每顆都漲卜卜,
但我還是不太會吃。根據朋友形象,雞子爆汁爽脆,顆顆鮮甜。

服務好之餘食物又令人回味,大推!

Type of Meal
Dinner
今日揸車去土瓜灣車房探下師傅,晚上順便一齊食個飯,來到了美景街,發現了這家新開的”爺爺雞煲皇火鍋”,新裝修燈火通明,也正想食火鍋,一於試一試。看看餐牌和店員介紹,原來餐廳正熱推這個”招牌花甲蟹煱” $528,我們也不多想就試試。上桌時才有驚喜,份量十足,用料毫不吝嗇,蟹大隻之余,肉厚膏豐富,而且滿滿的花甲,花甲肉也份量十足。蕃茄量也多,而且不易爛,菌類也豐富,湯底十分鮮甜味美。店員推介熟食八味金磚脆豆腐,外皮炸得酥脆,裡面熱辣辣又嫩滑,做得一流,必試。店員推薦的美國安格斯手切肥牛亦很有看頭,還解釋給我們知道用機切和手切的分別,長知識了。色澤紅潤紋理漂亮,下鍋一會就可以,肉味香濃質感軟嫩。每日新鮮自家製,當然和取貨的不能比,特別粗身和厚身。餐廳一點不吝嗇,珊瑚蚌大大碟滿滿的,下鍋發大就食得,十分爽口。包括有牛丸、墨魚丸、蝦丸和鯪魚丸,牛丸是我最吃的汕頭牛肉丸的質感味道,在香港的火鍋店很少吃到;墨魚味香,彈牙爽口,還有墨魚碎的煙韌;蝦丸和鯪魚丸做得同樣出色。鮮淮山 $28健康食材,中和一下。爺爺冰豆腐 $36冰豆腐不易爛,非常吸湯,把精華都全吸收了,非常正點。韭菜餃 $48店員說不是新鮮包

今日揸車去土瓜灣車房探下師傅,晚上順便一齊食個飯,來到了美景街,發現了這家新開的”爺爺雞煲火鍋”,新裝修燈火通明,也正想食火鍋,一於試一試。

八味金磚脆豆腐

手切肥牛(大)

自家製響鈴

每日新鮮自家製,當然和取貨的不能比,特別粗身和厚身。
珊瑚蚌

手打四寶丸

鮮淮山 $28
健康食材,中和一下。
爺爺冰豆腐 $36
冰豆腐不易爛,非常吸湯,把精華都全吸收了,非常正點。
韭菜餃 $48
店員說不是新鮮包的,但我也覺得不錯。
雜菜 $40
每款青菜都十分新鮮。

這裏的店員十分熱情細心,為我們介紹食物,餐廳進貨都有細心挑選,是一家用心的餐廳,我下次還會再來。

2019-03-29
$300 (Dinner)
八味金磚脆豆腐
手切肥牛(大)
自家製響鈴
珊瑚蚌
手打四寶丸
雖然今日係約咗朋友食雞煲但因為呢排食得太多雞所以揀咗個魚煲 點知食落有驚喜佢條魚開邊炸到金黃色所以點煲都唔會散開我哋揀咗個中辣 佢本身都偏辣 怕辣嘅人可以揀少少辣配菜仲有豆卜金菇萵筍 全部都煮得好入味手切肥牛佢個牛肉好嫩滑 油花平均輕輕滾一滾就食得 而且好新鮮炸魚皮同響鈴個炸魚皮真係好新鮮 一浸落湯仲有個啪啪聲個響鈴一啲都唔油 浸完湯加埋個辣味真係好好食牛柏葉 爽口又鮮味 而且處理得好乾淨一啲異味都無 記住要睇住時間 唔好煮得太老呀我地仲有叫啲蔬菜 菌類可以話係又大碟又抵食
雖然今日係約咗朋友食雞煲

一啲異味都無 記住要睇住時間 唔好煮得太老呀

我地仲有叫啲蔬菜 菌類
可以話係又大碟又抵食
2019-04-08 32 views
今日係土瓜灣整完車,就順便食埋飯啦!今日就上下食呢間爺爺雞煲皇本想食雞煲,但係店員就推薦我試下呢個花甲蟹鍋!佢話今日d蟹好新鮮!食物款式都應有盡有,價錢又合理!胡麻冰菜,口感多汁,爽脆!做前菜一流啦!食完個沙律就上蟹煲,時間啱啱好,試一口湯,好鮮甜!一定要先盡快食晒d海鮮!否則老左就浪費!勁多花甲!食極都有!蟹肉果然唔錯!好鮮甜,肉厚,爆膏!手切肥牛!都好足料!幾款海鮮都唔差嫁!即炸響鈴!個人推介必點!抵食!我地重加多個小食!好似大排擋咁既口味!GOOD!呢間餐廳性價比都幾好!

食物款式都應有盡有,價錢又合理!
胡麻冰菜,口感多汁,爽脆!做前菜一流啦!

手切肥牛!都好足料!
幾款海鮮都唔差嫁!
即炸響鈴!個人推介必點!抵食!

2019-04-08 438 views
今日朋友生日 咁就一早約左同佢地食餐飯啦 問朋友想食咩 佢話兩個要求 打邊爐 同想食海鮮, 個兩條友又係土瓜灣收工,咁就上網搵啦,好彩又比我搵到呢間--爺爺雞煲王,睇食評都唔錯 一於試試佢 8點鐘左右等埋兩個朋友就直接入去 一入到去先唔講野食 兩位姐姐 已經超級好態度同友善招呼我地 好到我都有d親 ,呢到環境都坐得舒服 一d都唔會前後枱覺得好迫 。坐底咁就問姐姐 想食海鮮有咩好介紹 就介紹呢個 蕃茄海鮮煲 就試下佢啦 一黎到 一睇不得了 超足料 仲有成隻膏蟹係入面 隻蟹仲要爆膏呀大佬 大蜆又勁多隻 因為咁多海鮮個湯底勁鮮甜 剩係飲個湯都值回票價 朋友想食海鮮 就叫左海蝦 黎到仲識郁 好新鮮 鮑魚 爽口彈牙 配埋湯底 好正 叫左碟手切肥牛 睇色水都知新鮮 勁有牛味 讚讚讚 當然唔少得 我最愛的響鈴 呢到響鈴仲要係即叫即整 拎到上台仲熱架陰公 ,食到咁上下 個湯底愈黎愈鮮甜 先再食響鈴 碌佢一下半已經夠晒 真係好正總括而言 真係食得過 絕對會再黎
今日朋友生日 咁就一早約左同佢地食餐飯啦

總括而言 真係食得過
絕對會再黎
Celebration
Birthday
爺爺雞煲皇喺土瓜灣美景街,店面整潔明亮,應該是新開張不久。鴻福當涼茶 $13津路烏龍茶 $14有汽水啤酒以外的選擇,而且是支裝,就算飲唔晒都可以帶走!胡麻冰菜 $38叫了一個即食的餐前小吃,冰菜冰涼爽脆,口感獨特,不錯的前菜!爺爺招牌雞煲 $158試新餐廳當然要試下招牌菜,我們叫了半隻雞和BB辣。雞煲醬汁香濃,雞肉非常入味,微辣帶中等勁度的麻,吃得過癮!而且雞件的肉質仍能保持滑嫩唔鞋,處理得相當不錯,不愧為招牌菜!雞煲內的紫洋蔥也不要錯過啊,䀆吸了雞煲和香料的精華,極其惹味!雞肉食得七七八八,店員就會為我哋加湯,開始打邊爐了!雪花肥牛 $88打邊爐又點會少得肥牛?牛肉肉味濃,而且份量都算多,薄薄的肥牛片疊了三四層,夾極都有!比起其他火鍋店只有薄薄的一層,優勝很多!自家製響鈴 + 炸魚皮 $38一個字,脆!響鈴就算浸久了,仍能保持脆口。而魚皮的肉刮得很乾淨,只剩薄薄的一層皮,更為酥脆可口!四色餃 $58有齊雲吞、魚皮餃、木耳冬菇水餃和韮菜餃,啱晒三心兩意嘅我!蓮藕片 + 白蘿蔔 $28耐煮的蔬菜,令湯底增添了鮮甜味,好吃又健康!雜菜 $40有唐生菜、娃娃菜、白菜仔等。

爺爺雞煲皇喺土瓜灣美景街,店面整潔明亮,應該是新開張不久。

鴻福當涼茶 $13
津路烏龍茶 $14
有汽水啤酒以外的選擇,而且是支裝,就算飲唔晒都可以帶走!
胡麻冰菜

胡麻冰菜 $38
爺爺招牌雞煲

爺爺招牌雞煲 $158

雞肉食得七七八八,店員就會為我哋加湯,開始打邊爐了!
雪花肥牛

雪花肥牛 $88

自家製響鈴 + 炸魚皮 $38

四色餃 $58
有齊雲吞、魚皮餃、木耳冬菇水餃和韮菜餃,啱晒三心兩意嘅我!

蓮藕片 + 白蘿蔔 $28
耐煮的蔬菜,令湯底增添了鮮甜味,好吃又健康!

雜菜 $40
有唐生菜、娃娃菜、白菜仔等。
胡麻冰菜
爺爺招牌雞煲
雪花肥牛
2019-04-05 35 views
上完course約了一位很久沒見的朋友在土瓜灣晚飯,這是一間雞煲火鍋店,先食雞煲,然後加湯繼續食火鍋,很多都是專攻辣雞煲,幸好有些是可以走辣,否則就會少了一些像我般吃不了辣的食客了。食店的門面闊落,擺位亦不見擠迫,餐桌以圓形為主,擺碟比較方便,裝潢都是以中式為主。我們七時前已經到達,找位自然沒有問題。我們兩人先要了半隻爺爺招牌雞煲($158),之後再點火鍋料。半隻雞的份量足,也很惹味。若說單食味道就稍為濃了一點,但之後還要加湯食火鍋就可以接受。雞的肉質不算很滑,但也還算可以。除了雞之外,還有紫洋蔥、芫茜及蒜子。雞煲食得差不多的時候,我們再點了(細)手切肥牛($138)、廣島蠔($78)、四色餃($58)、炸魚皮($38)、自家製響鈴($38)、爺爺冰豆腐($36)、萵筍($30)及雜菜($40)。(細)手切肥牛不太肥,切得有些厚度,更有嚼口,牛肉味濃,稍為灼幾下就嫩滑有嚼勁,口感不錯。廣島蠔飽滿,雖然要煮得熟些,但灼起來也不會縮得很小,所以也仍脹滿而不韌。四色餃應該是自家製的,有鮮蝦雲吞、木耳冬菇水餃、韮菜餃及魚皮餃,餡料豐盈,各有特色,食味不錯。而炸魚皮及自家製響鈴,都很鬆脆,灼兩下

醬料

(細)手切肥牛

廣島蠔

四色餃

炸魚皮自家製響鈴,都很鬆脆,灼兩下就可以食。炸魚皮雖然不像時下的鹹蛋黃魚皮,但也不一定要跟風,反而少了那份邪惡感。
炸魚皮(後)、自家製響鈴(前)

爺爺冰豆腐雖然本身沒甚味道,但最好是用來吸收火鍋湯的味道。
爺爺冰豆腐

萵筍雜菜中,尤以萵筍最有驚喜,切成薄片的萵筍爽脆軟滑,與其他雜菜又是截然不同。
萵筍

雜菜

後來我們再加了一碟特選黑豚肉($78)及一碟羊肉片($78),黑豚肉較為白色,有點似白切肉,味道較淡。羊肉片則較為嫩滑,有肉味。
$430 (Dinner)
(細)手切肥牛
廣島蠔
四色餃
炸魚皮(後)、自家製響鈴(前)
萵筍
2019-04-04 28 views
朋友約食爺爺雞煲皇,有特式三款雞鍋底同魚煲,味道可以做到: 大/中/小/BB辣/走辣👍店內很多大圓檯,大伙兒圍爐好適合!店員安排我們坐小檯朋友看見餐牌,想也不用想,立即叫 魚煲走辣🤤🤤🤤魚煲魚煲試下先。大家都好少試魚煲,所以都想一試👍👍👍點咗個秘製川味魚煲鍋,因為有小朋友叫左唔辣,個汁好濃好味🤤煮個烏冬好正邊食魚煲,火鍋配料一一送上檯自家製同響鈴新鮮炸,必食首先個魚煲真係好大,配料都好多,有好多豆卜丶雞髀菇丶秀珍菇丶芫荽等。魚肉質好滑、有炸過👍配料浸落湯底入面都入晒味芝士魚丸,內餡是芝士,好好食. 感覺不錯!蟹稃包心丸,內餡 蟹子粒,入口增添了一份層次感

店內很多大圓檯,大伙兒圍爐好適合!
店員安排我們坐小檯

朋友看見餐牌,想也不用想,立即叫 魚煲走辣🤤🤤🤤

邊食魚煲,火鍋配料一一送上檯

自家製同響鈴新鮮炸,必食

芝士魚丸,內餡是芝士,好好食. 感覺不錯!
蟹稃包心丸,內餡 蟹子粒,入口增添了一份層次感
  • 魚煲
2019-04-03 23 views
上星期同舊同事約咗喺土瓜灣呢一間嘅餐廳食雞煲,之前幾次都去過佢唔同嘅分店食,個雞煲真係幾唔錯,好肥美,而且個麻辣汁好香,而且好濃郁,麻辣味亦都十足。配料嘅種類亦都好多。首先當然要來一個招牌嘅雞煲半隻$158先啦。麻辣汁夠香濃,雞都好多肥油,非常之好食。裏面亦都加咗好多洋蔥,蒜頭,芹菜去到調味,令到雞煲嘅味道更加昇華。由於我哋唔係食得好辣所以叫咗小辣。想點係黑豚肉$78, 下面係羊肉我係$78之後叫咗細嘅首設肥牛$138細的,充滿雪花牛味亦都好濃郁新鮮。手打四寶丸$80 ,用料好新鮮,好足料, 好彈牙。重點左炸魚皮,好薄好鬆脆。食晒咁多野都已經好飽,呢間餐廳嘅雞煲確實係一流。定會時時幫襯

配料嘅種類亦都好多。

首先當然要來一個招牌嘅雞煲半隻$158先啦。

想點係黑豚肉$78, 下面係羊肉我係$78

重點左炸魚皮,好薄好鬆脆。

2019-04-03 30 views
同成班朋友交完Fyp當然要刷餐勁,四個有三個都鍾意食雞煲,上網見到土瓜灣有間叫雞煲王,去遠少少都在所不辭。一開始都係自行調製醬汁,豉油加蒜粒加蔥花係我既不變定律。我地叫咗一隻雞,份量一定夠食。雞件冇咩骨啖啖肉,肉質夠嫩之外,麻辣味係慢慢滲開,愈食愈麻辣,洋蔥入曬味所以都好正。餐廳上菜速度好快,上雞煲嘅同時會一次過上埋火鍋材料,我鍾意用響鈴及魚皮沾一沾雞煲辣汁,更加惹味。呢碟雪花肥牛牛分量夠晒誇張,價錢非常公道,色澤鮮紅,肉質相當肥美。我哋仲帶咗豬肉同羊肉。豬肉同我隻手掌差唔多大,肉味非常濃郁。羊肉唔膻,肉質夠實在。總括「爺爺」提供既肉類非常有質素。打邊爐當然唔少得丸類。我地叫左手打五寶丸。首推牛丸同鯪魚丸。餐廳有萵筍非常難得,入口清脆爽甜,係我既飛佛。最後叫埋烏冬就飽到上心口,鳥冬係稻庭鳥冬,所以特別幼滑細膩,口感保持一定煙韌度。雖然位子比較偏僻,但外面有泊車位,從學校搭車都係十分鐘,所以大家已有相約考完試再食!

一開始都係自行調製醬汁,豉油加蒜粒加蔥花係我既不變定律。

餐廳有萵筍非常難得,入口清脆爽甜,係我既飛佛。

2019-03-14
Type of Meal
Dinner
  • 爺爺招牌雞煲
  • 手打肥牛
2019-04-02 22 views
今晚公司準時收工, 約了同事一起去 爺爺雞煲皇.   有特式三款鍋底.  味道可以做到:  大/中/小/BB辣/走辣.   我們喜歡辣,  爺爺雞煲皇  店位於 土瓜灣.  門面闊.店內很多大圓檯, 朋友大伙兒圍爐好適合.店員安排我們坐小檯,  先點飲品 . 中西名酒也不少.  我們今晚只點汽水, 竹蔗茅根, 食雞煲, 好適合.同事看見餐牌, 想也不用想, 立即叫 爺爺進補米酒雞煲,   中辣,  半隻雞.   十分鐘後, 侍應送來香噴噴雞煲, 侍應替我們把雞煲加熱,  熱氣上升.   酒香雞滑, 令人垂涎.   洋蔥, 蒜子, 大蔥, 薑, 芫茜, 中辣醬汁, 配搭顏色美, 是個非常惹味組合,   雞件份量多, 有雞味確實 好食, 頂瓜瓜.邊食雞煲時, 火鍋配料一一送上檯.  侍應話食完雞煲, 便加上清湯, 打邊爐.我叫了豆腐.    因為吃了中辣雞煲,  先來個 滑滑豆腐.  口感棉滑.  清清胃口.今晚打邊爐, 主要叫海鮮項目,   蝦 是大家至愛:   蝦已用竹簽穿上, 好大只, 生猛新鮮, 灼一灼, 立即可以食.  蝦肉甜美.  彈牙夠爽 .  必食之選.白鱔:  肥美新鮮.
今晚公司準時收工, 約了同事一起去 爺爺雞煲.   有特式三款鍋底.  味道可以做到:  大/中/小/BB辣/走辣.   我們喜歡辣,
爺爺雞煲  店位於 土瓜灣.  門面闊.
店內很多大圓檯, 朋友大伙兒圍爐好適合.
店員安排我們坐小檯,  先點飲品 .
中西名酒也不少.
我們今晚只點汽水, 竹蔗茅根, 食雞煲, 好適合.
十分鐘後, 侍應送來香噴噴雞煲

白鱔:  肥美新鮮.
爽滑, 彈牙, 大塊冇骨又冇腥味.  勁好食.  海鮮控一定愛.
廣島蠔  顏色鮮明, 蠔香豐富,
蠔肉滑溜, 吃後口腔留著濃濃的蠔味.
雜菜盤:    有生菜, 娃娃菜, 油麥菜,  食得健康.
兩款丸子, 係侍應推介:   蟹稃包心丸.  芝士魚丸
丸子打得好爽口彈牙, 鮮味足,
芝士魚丸,  內餡是芝士, 好好食.  感覺不錯!
蟹稃包心丸,  內餡 蟹子粒, 入口增添了一份層次感.
甜粟米  已切開, 粟米. 粒粒飽滿, 稔稔甜甜, 亦係打邊爐的至愛之一.
我們對爺爺出品滿意,  下次要帶家人來食爺爺秘製羊腩煲.
$320 (Dinner)
  • 爺爺進補米酒雞煲
  • 白鱔