2011-04-22 432 views
早幾年當兒子還在灣仔上學時,他曾極力推薦我到一家叫「楊記」的麵店用膳,還說那裡的蝦籽麵做得非常出色,所以我早已把這麵家列為心水食店之一。其實筆者亦早已聽聞楊記是「蔡瀾常去食肆 150 間之一」,更連續兩年榮獲米芝蓮本地美食推介,而且其風格與母店沾仔記極為相似,不過這裡就主打撈麵,可惜我每次唔係就唔到時間,就係嫌它地點唔就腳,一直未把到訪之舉,付諸實行。最近從開飯網站得知「楊記」因租約期滿,將於本月 23 日結束營業,於是扚起心肝,決定臨別秋波,來這裡吃頓輕盈告別宴。這天中午與友人約一時十分到達,門外已堆滿人群,幸好輪候時間也不需太久,只是一會兒已被安排入座。點了兩款蝦籽撈麵,侍者送上店子自家製作的魚湯,湯底色澤深褐,看來也大有來頭,絕非泛泛之輩。據說這個湯是以大地魚乾、蝦米、豬骨、羅漢果等每日熬煮而成,入口魚香極濃,味道鮮甜甘香,十分出色。友人是牛魔王一名,幾乎是無牛不歡,當然首選蝦籽牛肉撈麵 ($32)。牛肉撈麵是這裡的招牌麵食,據說廚子先把牛肉煮好,再跟撈麵放在一起,而牛肉則會選用新鮮的牛髀肉,聽落真讓人充滿期待。不過牛肉咬落,口感毫不細嫩,鬆肉粉味實在太明顯,令肉質腍得來完
楊記麵家
「楊記」是蔡瀾常去食肆 150 間之一
麵店連續兩年榮獲米芝蓮本地美食推介
麵店因租約期滿,將於本月 23 日結束營業
蝦籽牛肉撈麵
友人是牛魔王一名,幾乎是無牛不歡,當然首選蝦籽牛肉撈麵 ($32)。牛肉撈麵是這裡的招牌麵食,據說廚子先把牛肉煮好,再跟撈麵放在一起,而牛肉則會選用新鮮的牛髀肉,聽落真讓人充滿期待。不過牛肉咬落,口感毫不細嫩,鬆肉粉味實在太明顯,令肉質腍得來完全失去本身的肉味,的確有點可惜。反而經炒香後呈棗紅色狀的蝦籽,下得極為慷慨,把牛肉面頭鋪得滿滿的,入口甘香撲鼻,再配上彈牙的蛋麵和鮮綠色的蔥段,吃來味道既濃郁豐厚又帶有餘韻,簡值令人回味,看來淨蝦籽撈麵更為好吃。
蝦籽黑柏葉撈麵
至於我揀的蝦籽黑柏葉撈麵 ($32),蝦籽份量同樣亳不欺場,感覺上好像每條黑柏葉都被蝦籽重重綑綁包裹著一般。黑柏葉咬落夠曬爽勁,入口煙韌有緻,只可惜味道略嫌偏淡,要靠蝦籽來增添食味,不過底下麵條爽身彈牙,絲毫沒有半點鹼水味道,麵質又爽又幼,完全不覺乾澀,水準十分之高,配上鹹鮮並重的蝦籽,食完簡值齒頰留香,難怪這兒食客絡繹不絕。
油菜心
枝裝豆漿
友人點了份油菜心,顏色翠绿,不過筆者一向不甚喜愛吃菜心,總嫌它菜莖過份圓厚,吃來太過粗枝大菜,而這兒的菜心,食落未算特別鲜嫩香甜,雖然面頭已放上油,也未能增加食味,口感只屬一般。至於枝裝豆漿,味道尚算清甜,不過略嫌豆味不豐,但整體還算不賴。
門外貼上了很多報章雜誌的宣傳介紹
臨離開時,瞥見門外貼上了很多報章雜誌的宣傳介紹,可見此店麵食,確實有其過人之處,只可惜近年香港地的租金彷如脫韁野馬,加上食材昂貴,令經營者無不叫苦連天,這次一別,不知道何時才可以再與美味的蝦籽重聚呢?

2011-04-19
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
楊記麵家
「楊記」是蔡瀾常去食肆 150 間之一
2011-04-11 160 views
早幾日先o係楊記食完黎,不過對佢既蝦籽撈麵一試難忘,所以今日下午出銅鑼灣前專登再黎食過~經過門口先見到寫住租約期滿,開到23/4咋‧‧‧如果大家想食既就要趁早黎幫襯啦~講返食物,上次食左蝦籽牛肉撈麵,水準十分不俗,今次就試下牛柏葉撈麵~蝦籽未食已經係香氣迫人,牛柏葉超爽口,麵條亦都唔係一般既鹼水麵,夠晒彈牙,撈勻蝦籽食真係無得頂~伴麵既湯味道都好清甜,唔會好油膩,唔用黎撈麵就咁當湯飲都好適合~姐姐既服務態度都好親切,經常面帶笑容,暫時黎講未食過第二度既撈麵係好過楊記,希望佢可以搵過個新鋪位,唔好令一班捧場客失望啦~
早幾日先o係楊記食完黎,
不過對佢既蝦籽撈麵一試難忘,
所以今日下午出銅鑼灣前專登再黎食過~
經過門口先見到寫住租約期滿,開到23/4咋‧‧‧
如果大家想食既就要趁早黎幫襯啦~
租約期滿=(
講返食物,上次食左蝦籽牛肉撈麵,
水準十分不俗,今次就試下牛柏葉撈麵~
蝦籽柏葉撈麵($32)
蝦籽未食已經係香氣迫人,牛柏葉超爽口,
麵條亦都唔係一般既鹼水麵,夠晒彈牙,撈勻蝦籽食真係無得頂~
沾滿蝦籽的麵條
伴麵既湯味道都好清甜,唔會好油膩,
唔用黎撈麵就咁當湯飲都好適合~
加$4有飲品
姐姐既服務態度都好親切,經常面帶笑容,
暫時黎講未食過第二度既撈麵係好過楊記,
希望佢可以搵過個新鋪位,唔好令一班捧場客失望啦~
2011-04-11
加$4有飲品
蝦籽柏葉撈麵($32)
沾滿蝦籽的麵條
租約期滿=(
2011-04-09 48 views
聽閒呢間店既蝦籽撈麵都幾出名,加上openrice既風評都唔錯,今日湊巧經過灣仔終於有機會試下。六點鐘左右黎到所以唔係好多人,自己一個坐張四人卡位。侍應阿姐幾有禮貌,笑容亦都十足,點左一個蝦籽牛肉撈麵($32),加$4要多包檸檬茶。先上左伴麵既羅漢果湯,一飲就覺得好清甜解喝,唔會好油膩。到個麵黎果陣已經見到好足料,蝦籽鋪滿晒見唔到麵咁滯,未食已經閒到好香既蝦籽味。牛肉好新鮮爽口,麵條咬落夠晒彈牙,軟硬度掌握得好,食落好有口感好過癮,比出面好多鋪頭既鹼水麵高出一個層次。不過如果就咁食就略嫌乾身,加埋個湯,再撈埋蝦籽一齊食既話就係一絕。埋單唔洗$40,咁既價錢有咁既質素,絕對可以用物有所值黎形容。
聽閒呢間店既蝦籽撈麵都幾出名,
加上openrice既風評都唔錯,
今日湊巧經過灣仔終於有機會試下

六點鐘左右黎到所以唔係好多人,自己一個坐張四人卡位。
地方唔大,一眼睇晒
侍應阿姐幾有禮貌,笑容亦都十足,
點左一個蝦籽牛肉撈麵($32),加$4要多包檸檬茶。
先上左伴麵既羅漢果湯,一飲就覺得好清甜解喝,唔會好油膩。
伴麵湯夠清甜
到個麵黎果陣已經見到好足料,蝦籽鋪滿晒見唔到麵咁滯,
未食已經閒到好香既蝦籽味。
蝦籽牛肉撈麵(撈前)
牛肉好新鮮爽口,麵條咬落夠晒彈牙,
軟硬度掌握得好,食落好有口感好過癮,
比出面好多鋪頭既鹼水麵高出一個層次。
蝦籽牛肉撈麵(撈後)
埋單唔洗$40,咁既價錢有咁既質素,
絕對可以用物有所值黎形容
2011-04-08
地方唔大,一眼睇晒
伴麵湯夠清甜
蝦籽牛肉撈麵(撈前)
蝦籽牛肉撈麵(撈後)
2011-03-22 46 views
星期六身在灣仔, 要諗去邊度食lunch,老公叫我諗下有咩好野介紹俾佢食,第一時間就問, 食過楊記未,未食過楊記, 一定要試下喇咁!雖然其實我都有成年冇去過楊記,希望唔會令我失望啦~老公望下望下餐牌, 話都冇咩選擇,我安慰佢話, 咁都係為左黎食蝦籽姐.. ^^我本身好鍾意呢個牛柏葉蝦籽撈麵!因為夠特別嘛, 又整到細細夠唔會好難搞,一睇到見到成碟都係蝦籽, 香噴噴, yeah~老公鍾意食鵝腸, 都估到佢一定係叫呢味架喇!老公就話, 蝦籽ok, 鵝腸就冇咩特別喎..我唔食鵝腸, 真係唔知喇簡簡單單速食一餐~ 楊記係灣仔的確都係一個幾好既選擇^^
星期六身在灣仔, 要諗去邊度食lunch,
老公叫我諗下有咩好野介紹俾佢食,
第一時間就問, 食過楊記未,
未食過楊記, 一定要試下喇咁!
雖然其實我都有成年冇去過楊記,
希望唔會令我失望啦~
餐牌選擇唔多, 不過都係為左食蝦籽姐^^
老公望下望下餐牌,
話都冇咩選擇,
我安慰佢話, 咁都係為左黎食蝦籽姐.. ^^
牛柏葉蝦籽撈麵
我本身好鍾意呢個牛柏葉蝦籽撈麵!
因為夠特別嘛, 又整到細細夠唔會好難搞,
一睇到見到成碟都係蝦籽, 香噴噴, yeah~
鵝腸蝦籽撈麵
老公鍾意食鵝腸, 都估到佢一定係叫呢味架喇!
老公就話, 蝦籽ok, 鵝腸就冇咩特別喎..
我唔食鵝腸, 真係唔知喇

簡簡單單速食一餐~
楊記係灣仔的確都係一個幾好既選擇^^

2011-03-19
$38 (Lunch)
餐牌選擇唔多, 不過都係為左食蝦籽姐^^
鵝腸蝦籽撈麵
2011-03-15 48 views
上星期為左慶祝我既節日同 baby 去左睇張達明楝篤笑睇 show 前落左灣仔試試呢間獲好評既楊記因為 6 點幾已經去到店入面唔算多人我地可以坐卡位因為第1次去 煩惱唔知叫咩好waitress e e 好好咁逐一介紹 超nice 最終我要左牛肉撈面 ( $28 )牛肉好爽牙 面都好彈牙我叫e e幫我加左蠍油落面到自己就再加辣油正 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!叫撈面會跟一碗湯係粉"郭"湯 不過就咸左 d齋飲會喉嚨會好"baby 要左龍蘇撈面 ( $32 )龍蘇撈面有蝦子粉蝦子好香 但 baby 話我既牛肉撈面好食 d可能唔係成日食 所以有少少唔慣除左兩個撈面 仲叫左兩碟生菜 ( $10一碟 ) + 兩支豆漿 ( $5一支 )豆漿超好飲 !!!! 好有豆味而且係支裝 ~~~ 份量好多又平加上密封處理 好衛生 埋單 $90 大洋 食飽飽好滿足咁去睇 show 嚕
上星期為左慶祝我既節日
同 baby 去左睇張達明楝篤笑
睇 show 前落左灣仔
試試呢間獲好評既楊記

因為 6 點幾已經去到
店入面唔算多人
我地可以坐卡位
因為第1次去 煩惱唔知叫咩好
waitress e e 好好咁逐一介紹 超nice

最終我要左牛肉撈面 ( $28 )
牛肉好爽牙 面都好彈牙
我叫e e幫我加左蠍油落面到
自己就再加辣油
正 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
叫撈面會跟一碗湯
係粉"郭"湯 不過就咸左 d
齋飲會喉嚨會好"
baby 要左龍蘇撈面 ( $32 )
龍蘇撈面有蝦子粉

加上密封處理 好衛生

埋單 $90 大洋
食飽飽好滿足咁去睇 show 嚕

2011-03-08
$45 (Dinner)
2011-03-06 26 views
蝦籽麵係香港是一款好出名既麵食,有好多專賣蝦籽麵既麵舖,可是只賣蝦籽撈麵一樣的,我相信不出幾間,這間楊記麵家正是沾仔記的兄弟舖,店內幾乎只賣撈麵,因為每位客人入內都只會叫撈麵食。這裡的餐牌與沾仔記簡直同一個餅印,那個精緻既餐牌已經列出所有食物同飲品,全店都只得十款八款野食。這裡的撈麵底分左蝦籽撈、魚香撈同剩撈,可以選擇配料,有牛肉、鵝腸或牛柏葉,每款撈麵都會附上特制的上湯來食。蝦籽牛柏葉撈麵如街坊口中評價般美味,雖然牛柏葉切得細碎,無論對口感同質感都扛了折扣,可是正正因為切得細碎,每條牛柏葉都附上了美味的蝦籽,使本身沒有味道的牛柏葉加添了一份美味。金黃的蝦籽鮮味十足,配上本身附上的蔥絲,更加美味。不能錯過的一定是那碗大地魚湯,湯的顏色比起出面的麵舖深色不知多少倍,未入口,已經聞到了那股濃郁的魚味,一喝下去,澎湃的魚味一湧而出,沒有這碗魚湯,那碟撈麵都變得平凡了許多。另一個我喜歡的食物是鵝腸,這裡有賣鵝腸撈,今次點了魚香撈,魚香撈即是由蝦籽轉用大地魚粉,魚粉質地偏硬,比起蝦籽那份軟滑細緻的質感失色許多,鵝腸沒有肥膏,不過都爽脆,只是這個配搭,沒有想像般美味。其實麵條都十分彈牙,食起來再有

大地魚湯
另一個我喜歡的食物是鵝腸,這裡有賣鵝腸撈,今次點了魚香撈,魚香撈即是由蝦籽轉用大地魚粉,魚粉質地偏硬,比起蝦籽那份軟滑細緻的質感失色許多,鵝腸沒有肥膏,不過都爽脆,只是這個配搭,沒有想像般美味。其實麵條都十分彈牙,食起來再有口感。
魚香鵝腸撈麵
這裡賣的油菜與沾仔記一樣,每天只供應一款菜,像我這種唔鍾意食菜芯的人就沒有Order了。

這裡的蝦籽撈麵真係無得頂,得閒要去食番碗先得。

更多資料:http://hk.myblog.yahoo.com/zysk-c/article?mid=1528
$40 (Lunch)
魚香鵝腸撈麵
2011-03-06 7 views
心想試其撈麵已久,滿懷期望。蝦子柏葉撈幼麵,魚香鵝腸則撈粗。先嚐一口跟麵上的湯,有很濃的大地魚味道,感覺到其誠意。麵條爽又彈口,又沒有繭水味,亦對辦。可惜蝦子欠香味,黑柏葉更是相當硬實,很難咬斷。魚鬆則食落令人感覺涸喉。可能淨麵才合我意。
心想試其撈麵已久,滿懷期望。

蝦子柏葉撈幼麵,魚香鵝腸則撈粗。

先嚐一口跟麵上的湯,有很濃的大地魚味道,感覺到其誠意。

麵條爽又彈口,又沒有繭水味,亦對辦。

可惜蝦子欠香味,黑柏葉更是相當硬實,很難咬斷。

魚鬆則食落令人感覺涸喉。

可能淨麵才合我意。

2011-03-05
$32 (Dinner)
2011-02-25 21 views
我平時好少在出面街食蝦子麵,因為細個食得太多,但當然偶然一次又無乜所謂,路過有米芝蓮推介過嘅楊記麵家...好!決定來一碗!雖有名牌效應支持,但價錢方面仍然係平民化,圖中所見嘅蝦子鵝腸撈麵都係三十蚊,見到果啲多到嚇親人嘅蝦子,呢個價錢絕對抵食。蝦子咸香味十足,食果陣唔駛再加其他醬油再調味已經好正,夾埋蔥花食絕對一流!鵝腸比例上都幾多,雖然呢啲鵝腸已經將肥膏切走,但食落去感覺仍然覺得好肥大,咬落亦都非常爽口。如果唔中意食鵝腸嘅朋友,仲有鮮牛肉或者土魷兩種餸可以選擇...跟撈麵一齊黎嘅呢個大地魚湯,第一啖入口其實覺得都幾咸下,但細味之下又唔會覺得係令人人飲到好口乾果種,箇中原因就係因為入面加左羅漢果去煲。呢個湯愈飲愈好味,飲飲下都唔想用黎撈麵,就咁清左佢就算~哈哈!楊記同中環出名嘅沾仔記雖然同為姊妹店,亦用上同一種湯底,但麵身方面風格迴異。呢度麵質相比下好幼細,咬落去夠彈牙煙韌,,而且亦無鹼水味。相反沾仔記果度鹼水味較重,麵身亦偏硬,所以明顯唔係「賣飛佛」。
抵食嘅名牌
鵝腸肥膏不見了~
大地魚湯愈飲愈好味
無鹼水味,合我胃口
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
抵食嘅名牌
鵝腸肥膏不見了~
大地魚湯愈飲愈好味
無鹼水味,合我胃口
2011-02-12 4 views
蝦籽份量貌似比以前小柏葉/鵝腸份量及質數均不錯相比下土魷就十分麻麻麵食到底時比較濕但整體都是爽口的味道和麵的份量合格全店最出色係碗湯味道濃郁,飲完也不會口渴整體質數比同系的沾仔記高出不只一班
蝦籽份量貌似比以前小
柏葉/鵝腸份量及質數均不錯
相比下土魷就十分麻麻
麵食到底時比較濕
但整體都是爽口的
味道和麵的份量合格

全店最出色係碗湯
味道濃郁,飲完也不會口渴

整體質數比同系的沾仔記高出不只一班
2011-02-08
$32 (Lunch)
2010-10-27 3 views
蝦籽牛肉撈麵 - 依間蝦籽唔太欣賞因為咸左d,好彩牛肉還好同碗湯頂住,所以最終完成碟麵友人碗三寶粉 - 友人俾粒魚蛋我試,出奇地無味,唉......,友人話整體碗粉麻麻地但唔會番試食其他,真系對唔住佢,因為依間麵店我揀,唉......腐乳通菜 - 腐乳醬系甜,但味道最正常

腐乳通菜 - 腐乳醬系甜,但味道最正常

2010-10-25
2010-10-22 13 views
首次到楊記吃了一碗黃金大地魚牛肉撈麵。大地魚鬆頗多,金黃賣相吸引,口感脆脆惹味。牛肉是本地鮮牛,都幾腍,不俗。撈麵方面,麵質普通喇。整體來說,因沒有其他醬料的關係,入口都幾dry,多吃更感鹹味。多點一碟腐乳通菜,通菜倘算爽口,但通菜賣相不夠脆綠吸引。整體評分普通。

[20/10/2010; Wed; iPhone]
黃金大地魚牛肉撈麵
撈麵清湯
2010-10-20
$35 (Dinner)
2010-10-20 6 views
很久沒有來這店了, 今天要渡江辦些事, 正好再訪, 志在重溫那味道, 和朋友午餐時特意留quota.步行至店前已經是下午兩點半, 店內只有四五個客人, 於是獨佔一長枱. 今次不吃撈麵, 要了下午茶餐, 內有湯麵和飲料, 只賣十八大元.要了魚旦湯麵和罐庄可樂. 兩分鐘有得食, 件頭可不算小, 雖然特價也不欺場, 先試一啖湯, 因為記得以前一入店內已經聞到很香的大地魚味, 重溫的就是這味道, 現在郤沒有了.因為湯已經沒有以前的濃香, 味道也淡得多. 碗面有一小撮葱絲, 有四粒圓碌碌的機製魚旦, 下了辣椒油才試, 這魚旦原來是無味的, 爽和滑和賣相是有齊的, 但假如閉起眼睛來吃, 不會知道吃的是甚麼.麵嗎? 不算爽, 但是可喜的是沒有梘水味, 不過專程來的我實在是太失望了, 這沒有味, 沒有個性的食物, 店方已經沒有當初的誠意, 根本不值得再來.結論是: 不會再來了.

要了魚旦湯麵和罐庄可樂

結論是: 不會再來了

2010-10-19
2010-10-14 8 views
編輯朋友剛由布拉格抵步,她說要吃麵,給了上海麵、潮州麵、北京麵給她,她死要吃鹼水麵,還指定要吃楊記,雖然早幾天才吃過,不過朋友想吃,沒有理由推趟。近來試菜多,肉亦吃得多,屬於自己時間想多吃菜,這裡獨孤一味賣通心菜,問有甚煮法,伙計說腐乳通心菜,或白灼的,即是無得揀,要了前者。通心菜即貢菜,芯位中空,很爽,秋天當造,特別有菜味亦爽口,撈上腐乳去菜腥及提味,還過得去,只是菜瀝水不夠細心,太濕了影響味道。吃了半碟,朋友才來,至後的分享請留意 http://foodxfile.blogspot.com/

$30 (Dinner)
2010-09-25 6 views
蝦籽魷魚撈麵($30)魷魚無味,蝦籽撈麵味道無咩特別。撈麵附送一碗上湯,好濃,好甜,醮少許上撈麵才好吃,麵條會有一點濕潤,容易入口。魚香牛栢葉撈粗($30)牛柏葉唔夠爽,份量多到食到覺得好攰。魚香比蝦籽的口味濃。下次都係食返幼麵~~腐乳通菜唔知點解腐乳醬好甜...不過通菜好爽,好味。
蝦籽魷魚撈麵($30)

魚香牛栢葉撈粗($30)
腐乳通菜
唔知點解腐乳醬好甜...不過通菜好爽,好味。
2010-09-04
$30 (Lunch)
2010-08-24 9 views
呢排都好熱下,於是今日同媽咪揾左達有冷氣既餐廳食lunch=)因為出黎個陣未到繁忙時段,所以人都未算多,但系都要同人搭抬我叫左個宮廷蝦子撈麵,我媽叫左個牛肉撈麵,等左好一段時間,終於上菜喇.但系哎左2個餐,正系上得個一碗湯後尾問個阿姐,先知原來上漏左!!後尾先補翻我個宮廷蝦子撈麵都okay,系就咸左少少.蝦子份量都好足下.我媽既牛肉撈麵,d牛肉都okay我覺得得唔夠,唔夠滑.多少少生粉會好d個湯太咸,覺得好似飲甘味精湯甘.腐乳通菜油唔會太多.腐乳都幾香,分量適中,唔會太咸
因為出黎個陣未到繁忙時段,所以人都未算多,但系都要同人搭抬

我叫左個
宮廷蝦子撈麵,
我媽叫左個
牛肉撈麵,
等左好一段時間,終於上菜喇.
但系哎左2個餐,正系上得個一碗湯
後尾問個阿姐,先知原來上漏左!!

後尾先補翻

我個宮廷蝦子撈麵都okay,系就咸左少少.
蝦子份量都好足下.
我媽既牛肉撈麵,d牛肉都okay
我覺得[葉]得唔夠,唔夠滑.多少少生粉會好d
個湯太咸,覺得好似飲甘味精湯甘.
腐乳通菜
油唔會太多.腐乳都幾香,分量適中,唔會太咸
宮廷蝦子撈面
2010-08-24
$24 (Lunch)
宮廷蝦子撈面
  • 宮廷蝦子撈麵