2011-02-25 21 views
我平時好少在出面街食蝦子麵,因為細個食得太多,但當然偶然一次又無乜所謂,路過有米芝蓮推介過嘅楊記麵家...好!決定來一碗!雖有名牌效應支持,但價錢方面仍然係平民化,圖中所見嘅蝦子鵝腸撈麵都係三十蚊,見到果啲多到嚇親人嘅蝦子,呢個價錢絕對抵食。蝦子咸香味十足,食果陣唔駛再加其他醬油再調味已經好正,夾埋蔥花食絕對一流!鵝腸比例上都幾多,雖然呢啲鵝腸已經將肥膏切走,但食落去感覺仍然覺得好肥大,咬落亦都非常爽口。如果唔中意食鵝腸嘅朋友,仲有鮮牛肉或者土魷兩種餸可以選擇...跟撈麵一齊黎嘅呢個大地魚湯,第一啖入口其實覺得都幾咸下,但細味之下又唔會覺得係令人人飲到好口乾果種,箇中原因就係因為入面加左羅漢果去煲。呢個湯愈飲愈好味,飲飲下都唔想用黎撈麵,就咁清左佢就算~哈哈!楊記同中環出名嘅沾仔記雖然同為姊妹店,亦用上同一種湯底,但麵身方面風格迴異。呢度麵質相比下好幼細,咬落去夠彈牙煙韌,,而且亦無鹼水味。相反沾仔記果度鹼水味較重,麵身亦偏硬,所以明顯唔係「賣飛佛」。
抵食嘅名牌
鵝腸肥膏不見了~
大地魚湯愈飲愈好味
無鹼水味,合我胃口
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
抵食嘅名牌
鵝腸肥膏不見了~
大地魚湯愈飲愈好味
無鹼水味,合我胃口