2021-04-25 445 views
中環就係得呢一間一芳,位置比較近上環,所以可能人流比較冇咁中環啲台式飲料店既人流多,每次去都唔需要排隊或者等好耐,一芳飲咗幾次都覺得好甜,就算少甜都偏甜。今次叫咗佢個水果茶,係佢招牌飲品,驚喜幾多,因為水果量好多,成杯都係水果,配搭茶咁飲,好有少女感覺。
2021-04-14 227 views
上回嚐過【一芳台灣水果茶】期間限定新品"紅豆沙冰西米露"印象尚佳,今天再來試試同一系列的"大甲芋頭西米露"。"大甲芋頭西米露"只有中杯裝,冰度和甜度是固定的。芋泥份量滿滿佔三份一杯、加上晶瑩剔透的西米及冰凍鮮奶,形成三個分層,甚是吸睛。大甲芋頭香氣濃鬱,芋泥中夾雜芋頭顆粒,濃稠綿密帶嚼勁,加上Q彈滑溜西米,口感層次豐富。芋頭香氣融入滑順鮮奶,喝下消暑醒神具飽足感。飲品甜度適中,來一杯作下午茶剛好。
大甲芋頭西米露

2021-03-28 160 views
聽到好多人講一芳嘅水果茶👍🏻👍🏻🍐🍏🍎🍊🍋🍓聽左好多次,終於的起心肝去試了😌😌..............................舖頭環境好乾淨、舒適💕💕空間好闊落✨✨..............................點左兩杯好多人話正嘅水果茶🥤🥤正常味嗰杯好鬼甜呀大佬🤣🤣另外一杯係少左甜⭐️⭐️但少左甜嗰杯都偏甜😵😵😵茶味係不錯的有機會再試的話我要揀微甜🤭🤭🤣
聽到好多人講一芳嘅水果茶👍🏻👍🏻
🍐🍏🍎🍊🍋🍓
聽左好多次,終於的起心肝去試了😌😌
舖頭環境好乾淨、舒適💕💕
空間好闊落✨✨
茶味係不錯的
有機會再試的話
我要揀微甜🤭🤭🤣
2020-07-20 1989 views
一芳{台灣人氣水果茶店💛}#kong_girl_foodie出街食💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛.一芳水果茶就飲得多,大家有冇飲過佢啲珍珠奶茶呢?今次貪新鮮就試吓!.❣️黑糖粉圓烏龍鮮奶茶$33睇相都知賣相好靚!珍珠偏淋身😢杯野好夠甜不過黑糖唔夠香😢整體黎講麻麻哋.📝總結推薦大家飲返水果類型嘅飲品🤣🤣有好多消暑飲品好啱而家夏天㗎!如果想打卡可以嚟呢間分店🌟📸.❣️食完俾分時間❣️🌟食物: 7/10🌟環境: 7/10🌟服務: 7/10🌟打卡: 7/10🌟推介: 7/10.📍 一芳台灣水果茶中環德輔道中173號Nan Fung Place地下G3號舖#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃貨 #hkfoodie #hkfood #hongkong #hkig #上環美食 #上環#水果茶#一芳#黑糖珍珠奶茶#台灣飲品
一芳
{台灣人氣水果茶店💛}
#kong_girl_foodie出街食
💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛
❣️黑糖粉圓烏龍鮮奶茶$33
睇相都知賣相好靚!
珍珠偏淋身😢
杯野好夠甜不過黑糖唔夠香😢
整體黎講麻麻哋
📝總結
推薦大家飲返水果類型嘅飲品🤣🤣
有好多消暑飲品好啱而家夏天㗎!
如果想打卡可以嚟呢間分店🌟📸
🌟打卡: 7/10
🌟推介: 7/10
📍 一芳台灣水果茶

2020-07-19
$35 (Lunch)
//#黃店地圖系列間野叫:一芳台灣水果茶邊度黎:中環德輔道中173號Nan Fung Place地下G3號舖(仲有大把分店)環境點:別具特色的佈置 木製裝飾承托出台灣樸素而不失高雅的氣質🌝:於社交平台和微博表明與大陸總代理割席 參與罷市 部分分店設有連儂牆▪鮮檸柚綠茶(M) $33 (學生有額外95折$31)8分四月初新登場水果茶 無論價錢同味道都係非同凡響 同樣嗌左微微糖 雖然定價的確有點高 不過的確係好飲 現榨西柚汁嘅澀香 配上黃青檸檬嘅酸爽 每一啖都好開胃清新 本來成身滴曬水 都即刻比佢抽乾曬 係略嫌綠茶味唔夠突出
#黃店地圖系列
間野叫:一芳台灣水果茶
鮮檸柚綠茶

鮮檸柚綠茶(M) $33 (學生有額外95折$31)
8分
鮮檸柚綠茶
//#黃店地圖系列間野叫:一芳台灣水果茶邊度黎:中環德輔道中173號Nan Fung Place地下G3號舖(仲有大把分店)環境點:別具特色的佈置 木製裝飾承托出台灣樸素而不失高雅的氣質🌝:於社交平台和微博表明與大陸總代理割席 參與罷市 部分分店設有連儂牆▪仙草凍奶茶(L) $32 (學生有額外95折$30)8.5分相比起珍珠 禾更喜愛仙草 不用過多咀嚼 又可以同奶茶融為一體 而且無點加工 所以本體只係好微甜 而奶茶就嗌左微微糖 茶底嘅甘澀攻陷我毫無防備的口腔 茶味比奶奶突出 完全係我杯茶 值得一再翻桌
#黃店地圖系列
間野叫:一芳台灣水果茶
仙草凍奶茶

仙草凍奶茶(L) $32 (學生有額外95折$30)
8.5分
仙草凍奶茶
2020-01-06 570 views
我小朋友一直都很喜歡一芳,很努力儲了10個印仔,滿心歡喜去claim 佢個free drink, 但個店員話佢有2個印仔在另一張card, 吾比佢redeem. 態度極不友善,很可能小朋友著校服,唔似附近的OL熟客。但係灣仔分店就比佢用最多兩張卡的印仔redeem free drink。因此以後不會再去上環分店,不想再見到態度極差的店員!😡
2020-01-06
2019-12-22 1311 views
在一年半前,台式飲品店 <一芳台灣水果茶> 進駐中環南豐大廈 Nan Fung Place 地下,正是 Converse Star 舊址!我間中都會幫襯一吓!這裡地方算大,食客可站在店內慢慢享用飲品!餐牌供應:茶類 $17∼$23、調味茶 $20∼$27、水果茶 $22∼$33、古早味 $17∼$20、鮮奶茶 $26∼$32、黑糖粉圓奶茶 $30∼$33凍熱飲各分:(M)中杯及 (L) 大杯裝可視乎個人喜好而選擇甜度及溫度 (少冰)!凍黑糖粉圓奶茶 (中杯裝) $30每日限量供應 100杯! 中杯裝 $30 或大杯裝 $33由於這款飲品指定固定了糖份及冷道所以不可以選擇甜度及走冰少之類!賣相是黑糖掛杯的魅力,入口頗冰涼,甜度剛好,黑色的粉圓帶出甜味,柔軟的外層,中間是口感煙韌!整體不錯喝!溪口蔗糖青茶 (中杯裝、少冰少甜)  $26限定供應的特飲不容錯過! 蔗糖是食材之中常見的食材,所以味道令人熟悉!一向茶還茶, 不會加入糖;奶茶才會加糖! 所以綠茶加入糖, 兩者配合之下,綠茶帶出清香及清新,至於蔗糖帶出甜美,這也很夾得來,所以味道都不錯!熱冬瓜鮮奶  (中杯裝) $2

這裡地方算大,食客可站在店內慢慢享用飲品!

餐牌
凍熱飲各分:(M)中杯及 (L) 大杯裝
可視乎個人喜好而選擇甜度及溫度 (少冰)!
凍黑糖粉圓奶茶 (中杯裝) $30
每日限量供應 100杯!
 中杯裝 $30 或大杯裝 $33
賣相是黑糖掛杯的魅力,

凍黑糖粉圓奶茶
黑糖粉圓奶茶
溪口蔗糖青茶 (中杯裝、少冰少甜)  $26
限定供應的特飲不容錯過!

溪口蔗糖青茶
溪口蔗糖青茶
熱冬瓜鮮奶  (中杯裝) $26
這款飲品是當時新推出的 ,冬瓜茶是台灣受歡迎的飲品,加入鮮奶,香滑順喉而甜美,加上溫熱的水溫容易入口!

熱冬瓜鮮奶
今年,益力多正值踏入50週年,在夏季,我也留意到台式飲品店 <一芳> 及 <茶湯薈> 推出益力多系列!
 其成份特別加入活性乳酸菌,對腸道健康!同時,一般在超級市場買到的益力多都不足一個月有效期!

益力多茶 (中杯裝、少冰少甜)  $27
益力多與茶的配搭,相對減少甜味!
益力多的酸甜中,滲出清清的茶味,配搭不錯!

(由於店方為了保持其原有風味,原來不可以加配料)
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$30 (Lunch)
凍黑糖粉圓奶茶
2019-10-18 597 views
實不相瞞,一芳既珍珠奶茶我就飲得多,但一芳水果茶就第一次飲,所以都有期望架~ 好在一放午飯時就即去排隊就唔駛等太耐就買到~ 大杯裝水果茶先 $33 ,我覺得 cp 值高,加上竟然有儲印仔卡,買10 杯送 1 杯,其他中環珍珠奶茶鋪頭都無呢個優惠 🙈🙈呢杯水果茶真係好抵飲,我飲左成個下午都未飲曬呀有好多百香果肉、蘋果、橙,飲之餘又可以食生果,相比起珍珠奶茶係健康d 特別係依家流感高峰期開始,吸收維他命C 係好重要架~~
呢杯水果茶真係好抵飲,我飲左成個下午都未飲曬呀
特別係依家流感高峰期開始,吸收維他命C 係好重要架~~
2019-10-15
Waiting Time
8 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Lunch
  • 一芳水果茶
2019-09-09 329 views
今天來到一芳飲的不是生果茶,是它的黑糖鮮奶茶,價錢是三十多元,對比其他的店,這個size好像比較大,所以也不算太貴。味道來說,不算太甜,但黑糖味不太重,但珍珠挺彈牙新鮮,只是珍珠size好像比較少了一點,大一點咬口可能會更好。

2019-09-05
2019-09-06 158 views

2019-09-05 237 views
食完午飯心血來潮想起好耐無飲飲台式手搖飲料, 經過Nan Fung Plaza見到"一芳"又不見有人龍不竟台式飲品已經有太多選擇,於是走入去望下有咩新推介,見到門口有個易拉架介紹仙草奶茶,所以就Order 一大杯熱的半糖鮮奶仙草, 甜道適中

2019-07-15 161 views
天氣咁熱🌡,有日行過見一芳出左新嘅水果茶#鮮榨柳橙水果茶🍹,就即刻試下解下渴消下暑🥵,而且橙有咁多維他命C,仲可以美白下。雖然好熱,但都唔可以飲咁冰嘅嘢架,所以我叫左走冰同埋微微糖。第一啖飲落有少少橙味🍊同埋有濃濃的茶味☕️,雖然無落冰但其實都凍架❄️,所以都好解渴同解熱🤗茶入面有蘋果片🍎同橙片🍊,浸左排之後個蘋果味同橙味就更出,清新感立馬upup! 建議大家真係浸一浸先,味道真係再好味d!
2019-06-18 983 views
一直都好中意飲呢間既水果茶,次次飲都覺得果味香甜同茶底夠濃但原來朋友仔一直都無試過,因為佢曾經飲過其他品牌既水果茶覺得好伏,所以就一直都無再係出面飲水果茶個日經開我話呢間好飲而我地又見有啲口渴,所以就入左去揀下有咩岩飲朋友聽我推介,要左杯M size既一芳水果茶,而我就喺甘蔗系列同益力多系列到猶疑左一陣.....最後聽到店員話甘蔗系列係夏天既期間限定,所以就決定試左甘蔗先甘蔗系列有兩款,一款係配青茶,而另一款係配鮮奶蔗汁配茶唔會覺得有問題,但配鮮奶真係未試過,貪新鮮既我就要左杯M size既黎試一試,估唔到甘蔗既清甜會同鮮奶無違和之飲仲幾夾添!!!!不過甘蔗本身比較甜,建議怕甜既寶寶就嗌半糖或者小糖會既適合而朋友仔亦大讚呢度水果茶既質素相當不俗,下次會試埋其他口味添wooo反正間唔中都會出黎中環呢邊做野,等我下次試埋個益力多系列先,順便可以儲印花(又係師奶仔上身既時候)
一直都好中意飲呢間既水果茶,次次飲都覺得果味香甜同茶底夠濃

甘蔗系列有兩款,一款係配青茶,而另一款係配鮮奶

不過甘蔗本身比較甜,建議怕甜既寶寶就嗌半糖或者小糖會既適合

Type of Meal
Tea
今日同同事黎開上環做野.. 真係好懷念呢度… 應該係我返工生涯中最開心既一段日子.. 經過Nan Fung Place見到竟然開左一芳 !! 仲要幾大間下… 即刻要入去休息下 XD 店面企理 闊落, 仲有bar枱比人可以企係度飲 ~ (如果加埋高椅 就好了XDD)  同事叫左 大甲芋頭鮮奶$30 ~ 呢個我之前已經飲過好多次 所以今次無叫到 佢既 大甲芋頭鮮奶係屬於好香甜幼滑個種~ 奶味濃郁 然後 不時會吸到芋頭肉上黎~~ 飲完都唔算太飽, 我覺得係幾light既選擇 (不過鐘意大大量厚身芋泥既朋友 就可能會覺得唔夠喉XD)  而我… 今次決定試新野 !! (因為實在行到出晒汗….XDD) 係益力多冰茶 !! ( 其實佢呢個益力多系列仲有益力多百香同益力多鳳梨… ~ ) ( 心入面幾鐘意呢個系列因為細個成日飲益力多 .. D童年回憶返晒黎 ) 益力多冰茶(中) $27 益力多同青茶, 原來都幾夾 ! 我叫左微糖 所以成杯真係唔會好甜, 飲落係清香感重好多 同埋呢個系列堅岩夏天飲~ 夠消暑 : )
經過Nan Fung Place見到竟然開左一芳 !!
仲要幾大間下… 即刻要入去休息下 XD
大甲芋頭鮮奶,益力多冰茶
 同事叫左 大甲芋頭鮮奶$30 ~
呢個我之前已經飲過好多次 所以今次無叫到
佢既 大甲芋頭鮮奶係屬於好香甜幼滑個種~ 奶味濃郁
(不過鐘意大大量厚身芋泥既朋友 就可能會覺得唔夠喉XD)
益力多冰茶
係益力多冰茶 !!
益力多冰茶(中) $27
益力多同青茶, 原來都幾夾 ! 我叫左微糖
所以成杯真係唔會好甜, 飲落係清香感重好多
同埋呢個系列堅岩夏天飲~ 夠消暑 : )
2019-06-10
$30 (Tea)
大甲芋頭鮮奶,益力多冰茶
益力多冰茶