2020-05-02 824 views
坑口村內嘅隱蔽好地方👍🏻食過兩次,綜合兩次,都覺得好好食,值得推介一下呢間高質居酒居!💯餐廳座位唔多,有室內同室外,兩個我都坐過,我覺得食日本餐/居酒屋 室內環境格調較合適,所以建議要訂枱 Bar枱位置擺放左黑板,寫上廚師推介同時令推介我點左Sake 一酎,服務員會比杯你揀😂綜合刺身,共六款食材好新鮮,肥美,鮮甜!鍾意食刺身必食!清酒煮蜆 好大隻!唐心蛋海膽丼,稍嫌海膽太少,食到最後得番啲飯😢夏季限定,蝦湯非常濃郁!推介!串燒方面首選要推介鹽燒牛舌心同雞泡魚乾!👍🏻其後就係雞軟骨同雞皮😋兩次嚟都食唔到赤貝😢 下次要早小小預訂!
坑口村內嘅隱蔽好地方👍🏻

Bar枱位置擺放左黑板,寫上廚師推介同時令推介

我點左Sake 一酎,服務員會比杯你揀😂
綜合刺身

綜合刺身,共六款食材好新鮮,肥美,鮮甜!
鍾意食刺身必食!
清酒煮蜆

清酒煮蜆 好大隻!
唐心蛋海膽丼

唐心蛋海膽丼,稍嫌海膽太少,食到最後得番啲飯😢
鮑魚蝦湯泡飯

夏季限定,蝦湯非常濃郁!推介!

串燒方面首選要推介鹽燒牛舌心同雞泡魚乾!👍🏻
其後就係雞軟骨同雞皮😋

兩次嚟都食唔到赤貝😢 下次要早小小預訂!

綜合刺身
清酒煮蜆
鮑魚蝦湯泡飯
  • 鹽燒牛舌心串
2020-03-16 1251 views
-新鮮嘅海膽真係又香又甜一口咬落去滿口鮮味帶有少少甜同甘香想檔都檔唔住-明太子甲鑼燒呢個真係好得意蟹膏上面有啲明太子要喺側邊加咗鵪鶉蛋倒落去再加飯團同紫菜🥰另外我仲叫咗阿根廷蝦超級肥美極度鮮可以一食再食上面有少少三文魚子更加甜鮮味啲三文魚孩子呢會係個口到爆開雖然係少少幾粒但係就好似額外嘅點綴一樣-呢間鋪頭仔雖然細細地但係都會爆場架如果大家要去食book位好d朋友book嘅時候留咗一版海膽😘十分正隱居 (將軍澳)將軍澳坑口村6號地下A舖
新鮮嘅海膽
另外我仲叫咗阿根廷蝦
超級肥美極度鮮可以一食再食
上面有少少三文魚子更加甜鮮味
朋友book嘅時候留咗一版海膽😘十分正

隱居 (將軍澳)
將軍澳坑口村6號地下A舖

2020-02-24 1170 views
雖然唔喺大街大巷,但都爆場,之前食過lunch set已經覺得好好食,今次約埋朋友晚飯,大家都非常滿意~(除咗有個侍應態度麻麻之外🤣🙊)刺身好新鮮,油甘好肥美👍🏻👍🏻呢個燒牛柳超級好食,火喉非常好,但因為即燒,都要啲時間等~同埋好似唔係日日有,係推介list,佢哋推介list都成日換,因為睇當期食材~串燒類好多款都燒得好香~全部都係即燒~總結,非常值得試,有日本居酒屋feel~~咁當然價錢唔可以同日本比啦~但真心好食👍🏻👍🏻

刺身好新鮮,油甘好肥美👍🏻👍🏻

串燒類好多款都燒得好香~全部都係即燒~

2019-11-03
$400 (Dinner)
2020-02-19 770 views
將軍澳一直都無乜小店,難得坑口村有幾間,那當然要試下。兩個人叫咗白玉豚壽司、炙燒醬油左口魚群邊壽司、燒白鱔、燒茄子、燒油甘魚餃、鮑魚蝦湯泡飯、炸蝦春卷及炸榴槤球。白玉豚壽司充滿魚油,正……左口魚群邊都有魚油同香……至於燒物方面,白鱔好肥美……茄子配上日式醬油、大蔥同洋蔥都好好食……而油甘魚就嫌熟咗少少,但整得香口的鮑魚蝦湯泡飯個湯好香,充滿蝦味同好鮮甜,呢個真係好好食。因為like 社交平台送上蝦春卷,原來都唔馬夫,新鮮炸起,熱辣辣的,蝦都好新鮮。甜品叫咗炸榴槤球,一咬落口充滿榴槤味,正。
將軍澳一直都無乜小店,難得坑口村有幾間,那當然要試下。

白玉豚壽司充滿魚油,正……左口魚群邊都有魚油同香……

鮑魚蝦湯泡飯個湯好香,充滿蝦味同好鮮甜,呢個真係好好食。

2020-02-09
$240 (Dinner)
  • 鮑魚蝦湯飯
2020-02-09 655 views
老公生日,想食燒物,一直都想試呢間。熱食比較出色,可能對丼有期望,所以覺得一般。因為有狗狗,一早book定坐出面,添茶速度夠快,值得一讚!服務不錯,接觸過既店員都好友善。個丼最後加,飽到唔記得影相就食左啦😂有機會再叫外賣😂
老公生日,想食燒物,一直都想試呢間。

熱食比較出色,可能對丼有期望,所以覺得一般。
因為有狗狗,一早book定坐出面,添茶速度夠快,值得一讚!

服務不錯,接觸過既店員都好友善。
個丼最後加,飽到唔記得影相就食左啦😂
有機會再叫外賣😂
海膽糖沁蛋
是日生蠔
雞泡魚干
2020-02-02
$600 (Dinner)
海膽糖沁蛋
雞泡魚干
2019-12-23 1233 views
想起坑口村就一定會想到小炒、大排檔,其實仲有其它小店,例如呢間日式居酒屋隱居。咁岩有一個廚師不在,唔知係咪因爲咁所以今次試唔到佢地既串燒/其他燒物,有點可惜。北海道帆立貝檸檬蓉刺身配紫菜賣相特別,原本以爲會係Carpaccio形式呈上,估唔到係切到一粒粒,再包住紫菜一齊食。北海道帆立貝鮮甜美味,陪襯檸檬蓉增添一份檸檬香氣,夠refreshing,直接食已經好好味,用紫菜卷住食帶點新意。海膽軍艦超級肥美香甜,紫菜脆身,左口魚壽司亦很厚身,建議米飯再熱一點會更加好。蝦湯烏冬稍微有點失色,烏冬彈牙可口,但蝦湯不夠濃郁傑身,味道好似有點單調。刺身新鮮,整體來説算是很不錯。

2019-11-09 1199 views
超級失望!第一次同同事去食覺得都幾特別,同埋可能因為係10個一齊去,所以仲有special offer。咁諗住一心一意介紹間餐廳比其他朋友啦,今日人地成個family一齊去,去到態度差到爆!山長水遠入到去,吊高黎賣,垃圾到不得了。搞到返黎比人講到瘀到爆,介紹左間咁嘅野比人,超embarrassed。以後同事話去我一定反對。有時d店舖做得耐就越做越差,唔知仲以為自己係名店人地唔食唔得咁,一多人就開始擺款。咁樣0尊重以後lunch唔使旨意我地成班人一齊去。
2019-10-26 1088 views
****我想問:我評分好高,但总分都係OK嘅?😂****居酒屋附近好熱鬧,有寵物診所,有不同食𨀞,外邊空地都泊滿車(非週末),所以泊咗上駁(隱居負責人之前話,搵唔到位,可以比個村民位我,幾窩心),居酒屋係入少少地方,但唔難搵。訂枱位置好寛敞,環境舒適。招呼都唔錯。食物真係相當有質素,三個人食咗$1800,係外面點止呢個價錢,一定會再幫趁。生𧐢:@$55,新鮮飲埋裡面海水👍👍👍👍鱈魚白子:$168,外表白白滑滑,口感有d似海膽,但味道清d,一定要試👍👍👍👍,唔好因佢係鱈魚精囊,比佢嚇親😂6款刺身:$488,解温得好,唔會突然有一兩塊仲凍,有冰,好新鮮,但虾就少d肉,虾頭唔夠膏同香👍👍👍👍燒京蔥豚肉串:麻麻👍醬燒三文魚腩串:香口,肉厚但滑👍👍👍燒一夜乾(喜之次): $328, 賣相好似大眼鷄,見食評話一定要食,店員又推介,價銭貴都試下,係幾滑,不過唔值👍味噌甲羅燒:呢個蟹膏好食,跟埋個小飯團一齊食👍👍👍👍
****我想問:我評分好高,但总分都係OK嘅?😂****

生𧐢:@$55,新鮮飲埋裡面海水👍👍👍👍

燒京蔥豚肉串:麻麻👍

醬燒三文魚腩串:香口,肉厚但滑👍👍👍

味噌甲羅燒:呢個蟹膏好食,跟埋個小飯團一齊食👍👍👍👍
2019-10-23
$600 (Dinner)
  • 鱈魚白子
  • 味噌甲羅燒
  • 生𧐢
2019-10-21 913 views
#日本餐廳 #將軍澳美食尋晚同老朋友#慶祝生日🎂梗係要食好啲啦 #居酒屋 最開心可以一大班人 慢慢坐慢慢食傾傾計不過呢就要預早book定位因為地方唔係好大小店一間 但係就因為小店所有食材都好新鮮唔會好似連鎖店咁海膽壽司🍣真係冇得輸 $38 1件簡直就係幸福嘅味道入口即溶海膽份量又多又夠高質🧡明太子雞肉丼😚平時食明太子就會覺得佢太鹹但係呢一個呢因為佢嘅飯係壽司飯略帶酸味所以中和返愈食仲開胃添燒鵝肝多士💜喂呀兩邊燒到脆一脆 不過五個人分食極都唔夠咁呀蟹蓋鉀羅燒鹹香嘅蟹膏再加上鵪鶉蛋撈埋一齊😽再三回味😋我冇諗過個蟹膏會仲多過啲飯食到最尾有啲鹹😛特大刺身盤最出色嘅都係海膽海膽海膽海膽😎😎😎其實香港嘅小店真係好出色隱居📌📍將軍澳坑口村6號地下A舖
#日本餐廳 #將軍澳美食

📍將軍澳坑口村6號地下A舖
2019-10-20
燒鵝肝
  • 蟹蓋鉀鑼燒
Hight Quality🖤 Secret Japanese Food🍣🍢🍡🍤🍱🥟🍶🥢 Surprised💫..平時真係好少入位於坑口既將軍澳村,呢排因為婆婆入左醫院 都經常係呢邊出入,有天無意中發現 原來呢個位置既村屋,都經營左不少餐廳 晚飯時般熱鬧非常。同表妹探完婆婆 就開始搵食🍴,日本菜向來都深得我心❤️,而聽朋友講 呢邊有間隱藏既日式居酒屋🏮 評價都不錯 決意來試試。不過呢間隱居既位置真係有點隱秘,要小心找喔💫 好彩最後都比我地找到呢👻。哈哈 可以開動了。ll✨燒雞皮 Chicken Skin $28✨燒魷魚 Grilled Squid $78✨燒白鱔 Grilled Eel $58✨燒京蔥豚肉串 Pork with Leek $35✨燒茄子 Grilled Whole Eggplant w/Garlic $48✨醬燒三文魚腩串 Grilled Salmon w/Sauce $48黎到居酒屋🏮 又點少得食串燒🍢🍡呢。呢度既食物份量真係好足料 又大份,價值相對外面既餐廳相宜化算,質素亦相當不錯呢。雞皮🐥 燒至香脆不帶油;魷魚🦑 新鮮彈牙不黏牙;白膳🐟 外皮微脆而肉嫩肥美;豚肉串🐽

l[串燒 Grilled]l
✨燒雞皮 Chicken Skin $28
✨燒魷魚 Grilled Squid $78
✨燒白鱔 Grilled Eel $58
✨燒京蔥豚肉串 Pork with Leek $35

雞皮🐥 燒至香脆不帶油;魷魚🦑 新鮮彈牙不黏牙;白膳🐟 外皮微脆而肉嫩肥美;豚肉串🐽 肉質不鞋帶腍肉味濃;茄子🍆 份量超大條 調味又相當得宜很Juicy💦 真係好愛吃茄子💜;三文魚腩串🐟 魚脂滿油香而肉嫩嫩 加上惹味日式醬汁甜甜的。

l[海鮮刺身丼]l
✨鮭魚丼 $88
Salmon Sashimi Don
表妹特別愛三文魚🐟🍚,舖滿滿既三文魚加上勁大粒魚子 對她來說超級滿足❤️。三文魚色澤光鮮 今次佢可以瘋狂吃三文魚😋 正正。

l[特式燒丼系列]l
✨燒牛油果綜合粒粒魚丼 $88
Grilled Avocado Mixed Diced Fishes Don
我呢款材料就比較豐富,各類魚生粒共惹一爐 對貪心鬼來說👻 超級勁滿足🖤。牛油果🥑`魚生:帶子`三文魚`左口魚`劍魚腩,款款都係我既菜💛 OMG 超級大大滿足。

l[魚生刺身]l
✨三文魚 Salmon Sashimi $78
最後要加單既三文魚🐟 哈哈哈 因為我地都好愛三文魚Sashimi。厚切`新鮮`肥美❤️ 今晚真係瘋狂呢三文魚😋 好開心。

另外Menu期間限定既✨鮑魚湯飯✨,都係超級吸引 下次有機會再到訪一定要試試喔。一間真不錯既隱世誠意`隱居小店,實在有點難搵 但實在高質不錯 值得一試喔。
2019-07-19 559 views
住係將軍澳既brother們都一定會去過坑口村食晚飯,坑口村既幾間主打打冷既食肆真係由細食到大,但就最近發現原來小村入面仲隱藏左一間有質素既日式餐廳。原來叫隱居,連個名都神秘過人,餐廳既外觀設計成日本既居酒屋一般,大部份都以木質素材設計,餐廳內外基本上完全隔絕,果然夠神秘,至於內面用上深色色調,枱數不多就10張左右既2人台同埋一行既吧枱,感覺倒是幾寧靜。打開menu,菜式既價錢正正常常唔算貴,而且選擇比我想像中要多,而且有某幾感覺幾新穎既菜式。先黎個頭盤小食酒盜芝士$58,配合軟心芝士同漬物製成既冷盤餐前小食,味道略為偏鹹味,而且口感較重,建議配上清酒食會更好。炙燒醬油左口魚裙邊壽司$25/1件,又係我最愛既左口魚,魚油脂特別豐富,輕輕燒焦既表面,令本身淡味既魚肉加添一份韻味。食得日本菜,三文魚刺身就必然要叫啦,就$78一份,5大片既三文魚,淨係望都心心眼,沾上芥末醬油簡直係最簡單既快樂。除左凍冰冰既刺身壽司,常然仲有串燒先似樣,鹽燒牛舌心串$48,用既係牛舌心,口感比較上會更彈牙,調味亦夠晒濃郁。另外仲叫左一串醬燒三文魚串$48,雖然個人更喜歡生食,但燒過既三文魚又的確多左一份香口既

酒盜芝士

炙燒醬油左口魚裙邊壽司

三文魚刺身

鹽燒牛舌心串

另外仲叫左一串醬燒三文魚串$48,雖然個人更喜歡生食,但燒過既三文魚又的確多左一份香口既感覺。

醬燒三文魚串

燒京蔥豚肉串$35,呢個比較小見,豚肉串配合京醬京蔥,味香濃又帶一點辣口感,我覺得係幾有特式,試試無仿。

燒京蔥豚肉串

最後主食係特級綜合刺身丼$188,入面足足有8款既刺身,有甜蝦、帶子、左口魚、油甘魚、三文魚、三文魚籽、白拖羅、仲有最好味既海膽,份量激多激豐富,價錢又超值。

特級綜合刺身丼

整體黎講,質素唔差,而且性價比高,可值得再試。
酒盜芝士
炙燒醬油左口魚裙邊壽司
三文魚刺身
鹽燒牛舌心串
醬燒三文魚串
燒京蔥豚肉串
2019-07-08 341 views
今晚同朋友相約食日本野,決定揀間近近地位於坑口隱世居酒屋🏮食,朋友訂了7點鐘,可能是星期日關係,人流不算多,好快就可入座原隻日本赤貝$58~非常爽口新鮮帆立貝甘蝦🦐海膽飯🍚$148~本身都好鍾意食呢三款海鮮😋海膽好鮮甜,蝦及帶子好新鮮🤤燒一夜乾(喜之次)$328~第一次食呢條貴價魚肉質非常滑,而且鹽燒好香口,好好味🤤🤤鹽燒牛舌心串🍡$48~香口黃金炸豆腐$58~炸得外脆內滑,好香口送啤酒🍻一流🤤黑糖蜜蕃薯🍠$58~甜甜既黑糖蜜包住軟軟既蕃薯下次一定要再試其他串燒

原隻日本赤貝$58~非常爽口新鮮

🤤

燒一夜乾(喜之次)$328~第一次食呢條貴價魚
肉質非常滑,而且鹽燒好香口,好好味🤤🤤

鹽燒牛舌心串🍡$48~香口

黃金炸豆腐$58~炸得外脆內滑,好香口
送啤酒🍻一流🤤

黑糖蜜蕃薯🍠$58~甜甜既黑糖蜜包住軟軟既蕃薯

下次一定要再試其他串燒

2019-07-07
$400 (Dinner)
  • 帆立貝金蝦海膽飯
  • 鹽燒牛舌心串
  • 黃金炸豆腐
2019-06-26 299 views
坑口村小型居酒屋,中等價錢品質不錯。甲羅燒配飯團賣相味道俱佳,生蠔新鮮,清酒煮蜆大小味道份量超值,串燒牛小排肉味濃郁。吉烈鰻魚創意十足,味道亦甚佳,炸粉適中不油膩反帶出鰻魚香味,甚至比蒲燒更好。以上是較出色的。串燒雞翼調味有點太過,雞油香不足。蝦湯烏冬蝦湯竟不及午市贈送的餐前蝦湯濃郁,烏冬亦欠佳。整體來說水準不俗。下次會試吃魚生類再作評價。評分星數(同價位)5星:即使排隊亦要一試再試4星:甚佳,至少一試3星:同價位有不少更佳選擇2星:有時間可找別的餐廳
坑口村小型居酒屋,中等價錢品質不錯。
整體來說水準不俗。下次會試吃魚生類再作評價。

評分星數(同價位)
5星:即使排隊亦要一試再試
4星:甚佳,至少一試
3星:同價位有不少更佳選擇
2星:有時間可找別的餐廳
2019-06-24
$200 (Lunch)
2019-06-24 238 views
做完野就近去坑口村食野,小炒、扒房都有幫襯過,見到有間叫隱居嘅日本居酒屋,我地比佢個山藥棒棒糖吸引,幾得意咁喎食落爽口,原來係准山黎~跟住叫左啲燒物,甜薯、雞軟骨、雞腎~其中叫嘅牛舌我自己幾鐘意而佢嘅燒菠蘿有少少特別,就係面會有層焦糖,食落甜甜酸酸居酒屋多數叫下清酒蜆,因為間間用嘅酒都唔同,效果亦唔一樣,哩間嘅清酒蜆酒味濃~恰左啖湯都有啲醉之後職員推介左哩款海膽甲羅燒蟹膏滿滿的,配埋飯波食啱啱好~我有試點佢隻鵪鶉蛋,幾有蛋香~無生吞最後叫左個特級丼,用料唔馬馬虎虎,有足8樣刺身!海膽、油甘魚、蝦、三文魚、三文魚子、玉子、帆立貝~重有一個好似係左口魚,Share一齊食下好滿足店舖雖然唔係好大,但服務好好~一落單職員都積極處理
做完野就近去坑口村食野,
小炒、扒房都有幫襯過,
見到有間叫隱居嘅日本居酒屋,
我地比佢個山藥棒棒糖吸引,
幾得意咁喎
食落爽口,原來係准山黎~

跟住叫左啲燒物,甜薯、雞軟骨、雞腎~
其中叫嘅牛舌我自己幾鐘意

而佢嘅燒菠蘿有少少特別,
就係面會有層焦糖,食落甜甜酸酸

居酒屋多數叫下清酒蜆,
因為間間用嘅酒都唔同,效果亦唔一樣,
哩間嘅清酒蜆酒味濃~恰左啖湯都有啲醉

之後職員推介左哩款海膽甲羅燒

蟹膏滿滿的,配埋飯波食啱啱好~
我有試點佢隻鵪鶉蛋,幾有蛋香~無生吞

最後叫左個特級丼,
用料唔馬馬虎虎,有足8樣刺身
海膽、油甘魚、蝦、三文魚、三文魚子、玉子、帆立貝~
重有一個好似係左口魚,
Share一齊食下好滿足

店舖雖然唔係好大,但服務好好~
一落單職員都積極處理

• 特級丼
· 有住將軍澳嘅朋友介紹呢間幾好食 餐廳名改得無錯! 位置夠隱蔽! 位於坑口村附近 但無諗過呢個位置會有咁高質素嘅料理食😍首先講環境~ 入到去坐底好似去咗日本咁感覺好Warm好舒服 , 店員好Nice介紹有咩好食另外啲餐具每一件都好靚呀❤燒 小 牛 排 上枱已經聞到陣陣嘅牛肉香😍超級勁Juicy 無誇張!!牛的脂肪和肉比例剛剛好 食落好多牛肉汁好正! 配碟上炸蒜食非常惹味😋👍芥末醬都唔錯!必食🌟法國Gillarden 燒蠔 係廚師推介見到呢個生蠔不過聽聞呢度燒物好食於是叫燒蠔燒蠔+$2 * 真心好好食😍生蠔肉幾厚身新鮮😍完全係秒K.O左·· 好正!!味噌甲羅燒 上枱覺得賣相好靚幾滴骰但份量唔滴骰㗎😝 蟹膏×鵪鶉蛋汁×明太子×蔥將佢全部撈埋配搭隔離個飯團一齊食又或者就咁食好鮮甜!!!😍 呢個係唯一我第一次見咁靚又好食嘅甲羅燒😍三色魚丼食完以上都有半飽加埋個魚生飯 刺身好新鮮😍 飯粒煮嘅軟硬度啱啱好最後加多杯Asahi Chill 番杯~下班後的放鬆~ 正!!
· 有住將軍澳嘅朋友介紹呢間幾好食
餐廳名改得無錯! 位置夠隱蔽!
位於坑口村附近
但無諗過呢個位置會有咁高質素嘅料理食😍

首先講環境~ 入到去坐底好似去咗日本咁
感覺好Warm好舒服 , 店員好Nice介紹有咩好食
另外啲餐具每一件都好靚呀❤

燒 小 牛 排
上枱已經聞到陣陣嘅牛肉香😍
超級勁Juicy 無誇張!!
牛的脂肪和肉比例剛剛好
食落好多牛肉汁好正!
配碟上炸蒜食非常惹味😋👍
芥末醬都唔錯!必食🌟

法國Gillarden 燒蠔
廚師推介見到呢個生蠔
不過聽聞呢度燒物好食於是叫燒蠔
燒蠔+$2 * 真心好好食😍
生蠔肉幾厚身新鮮😍
完全係秒K.O左·· 好正!!

味噌甲羅燒

食完以上都有半飽
加埋個魚生飯
刺身好新鮮😍
飯粒煮嘅軟硬度啱啱好
最後加多杯Asahi Chill 番杯~
下班後的放鬆~ 正!!