2023-09-05 285 views
近期經常在大埔,聽聞依間點心係由酒店師傅主理,精緻美味,固繞路過來一試,到場時門口未有排隊,加上一個人超快入坐,數分鐘後職員才遞上一張QR code嘅自助點餐紙,我叫左山竹牛肉 , 味道可以嘅因為用山竹包住牛肉,所以味道被鎖住,一咬開,一陣牛味衝上來,讚花膠魚肚先雞札 ,ar..只可以話(原汁原味)⋯⋯香菇燒賣皇 , 足料之外就係(原汁原味)最後係上湯金魚餃 ,依個應該屬於招牌菜,做型就可以嘅, 只係我對金魚應該飽過頭,肥仔咗,鮮味好食,對得起 招牌菜 依個名號 基本上企堂姐姐ok 嘅,冇之前啲師兄話冇禮貌,但係嘢食啲味道就真係偏淡,就不是我杯喺茶。戴返頭盔先,我覺得好唔好食≠你覺得好唔好食,好唔好食因人而異。

花膠魚肚先雞札 ,ar..只可以話(原汁原味)⋯⋯

香菇燒賣皇 , 足料之外就係(原汁原味)

行過大埔,經過依家間最近非常紅的點心店。三點左右嚟到好彩人唔係好多等咗10分鐘之後有位講真係平民區依個價錢呢個質素,而家香港地真係買少見少。好多人話坐得唔舒服,大佬呀依啲小店經營要服務要high卡士,一係比多幾千蚊去酒店食或者去深圳自己爽。叫咗幾個招牌點心,個個都好的骰好可愛,最鍾意就係個豬仔糯米雞。意想不到埋單嚿幾水一個人,真係食個大家樂都唔止最後我真心希望香港人要支持依一類小店,咁嘅價錢咁嘅質素真係對得住天地良心,都希望食客攞返個良心出嚟俾返師傅

2023-08-25
大埔美食推薦😆雖然成日有好多人話大埔多美食,唔知係咪我要求高,我就唔太覺大埔多好野食🙈不過新開呢間點心店就真係好食~~聽聞佢地好多人排隊,而我最怕就係排隊,所以今次先試外賣先😀一收到外賣,真係真心一讚🥹包裝做得好好,果然係酒店師父開嘅店,果隻好可愛嘅雞仔鮑魚酥 有一個特別盒放,另外金魚餃 仲有兩片花瓣跟埋🥹細心🧡有人話佢用包裝辣椒油😮‍💨算吧啦,我覺得幾好吖,衞生又企理,又唔係漏晒出黎講返今次外賣左咩先☺️上湯金魚餃: 我就好鍾意食,因為入面都多芫茜🤣,而且個樣又靚,唔太油!招牌酥皮鮑魚糯米雞外形好吸!味道都唔錯,但我自己一向唔食酥皮,所以只食左個内餡~都好食😋調味剛好流沙茘枝球: 我覺得口感佢似迷煎堆😆但係唔油嘅!炸得勁好,完全唔會有油係手度,入面嘅奶黃都係少甜,不過我初時以為真係有荔枝味🤣 點知得個樣,不過都係好食!避風塘蘿蔔糕:呢款又係好出色,炸蒜係全乾身,啲蘿蔔糕又勁大舊,好抵食🤤香菇燒賣皇:呢款我又係好鍾意,事關佢蝦多過肥豬肉,有好多茶樓燒賣都用好多肥肉,佢就多蝦,而且仲要好彈牙🥹🥹又大粒!好好味呀燒汁牛柳南瓜球: 呢個就比較一般,不過個樣都靚~~流沙豬仔包:呢個都好食😍雖然得
大埔美食推薦😆
雖然成日有好多人話大埔多美食,唔知係咪我要求高,
我就唔太覺大埔多好野食🙈不過新開呢間點心店就真係好食~~

聽聞佢地好多人排隊,而我最怕就係排隊,所以今次先試外賣先😀

講返今次外賣左咩先☺️

招牌酥皮鮑魚糯米雞

燒汁牛柳南瓜球: 呢個就比較一般,不過個樣都靚~~

流沙豬仔包:呢個都好食😍雖然得兩個,可以因為要襯返個豬造型
服務費

今次叫左7樣嘢都係$278~當食應該更平,食物質素好高,同我去酒店食真係差不遠~~但價錢平一半😍😍😍 有時間一定再幫襯🧡
Delivery
2023-08-29 111 views
[ 型點特色點心專門店 ]今日朋友帶咗我嚟大埔呢間新開無耐嘅點心店,食一盅兩件,門面細細,但全場滿座,好彩唔洗等好耐就可以入座啦!✿ 茶錢每位 $6✿ 招牌酥皮鮑魚糯米雞 $52雞雞嘅外型非常可愛🐔🐔,切開好有層次感,外層香酥,內裡有滿滿嘅糯米餡&雞肉粒,食哂一整個都幾飽肚。✿ 上湯金魚餃 $32蝦餃以模仿水缸內嘅金魚🐠🐠,做得好生動,食落啖啖蝦肉🦐,夠哂皮薄餡靚。✿ 流沙豬仔包🐷🐷 $22呢款包點裝扮成豬仔,造型cute cute,咬開熱乎乎流沙餡料流哂出來🤤🤤,甜甜的💛,記得小心食用,唔好辣親😝。✿ 珍珠鹹水角 $26鹹水角外皮做得脆身,咬開煙煙韌韌有口感,雀籠做型十分吸睛👀👀。✿ 楊枝甘露 $36傳統港式糖水呢到都有得食,楊枝甘露以枝裝上,用粗飲管飲用,每啖都食到芒果🥭、西米、柚子肉,而且唔酸,好滿足呀😋。總結🫦每樣點心都做得賣相精緻💖,忍唔住食前要打翻張卡,而且味道都好唔錯,難怪全場滿座。最尾每枱奉送甜點椰汁紫米糕、合桃酥,整餐性價比好唔錯👍🏻👍🏻。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿型點特色點心專門店地址: 大埔安慈路1號海寶花園地下15號舖電話: 21119
[ 型點特色點心專門店 ]

地址: 大埔安慈路1號海寶花園地下15號舖
電話: 21119799
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-08-26 171 views
今日食左大埔呢間新開嘅點心店點心賣相精緻味道好 可惜其中兩樣招牌野賣晒🥲食左11樣野連埋茶錢都唔洗400蚊 抵食呀上湯金魚餃整到好似真金魚一樣 菜苗蝦肉餡好爽甜流沙豬仔包好得意 除咗有豬頭仲有豬patpat 流心效果一流燒汁牛柳南瓜球牛柳餡版本嘅鹹水角 幾香口脆皮bb鴿估唔到呢種細細間嘅點心店都有乳鴿賣炸到皮脆肉嫩好好味呀 脆皮紅米腸腸粉入面包咗一層脆脆夾住蝦肉餡 口感豐富黑椒牛仔骨腸粉煲惹味香口 比起黑椒更加食得出蒜香牛仔骨軟嫩唔怕韌 腸粉索晒啲汁好好味其他點心都好有水準 燒賣大粒過乒乓波下次早啲去試下招牌糯米雞係咪咁正先
今日食左大埔呢間新開嘅點心店

牛仔骨軟嫩唔怕韌 腸粉索晒啲汁好好味

其他點心都好有水準 燒賣大粒過乒乓波
下次早啲去試下招牌糯米雞係咪咁正先
2023-08-26 293 views
屋企附近新開了一間點心店🫖 型點特色點心專門店,由名牌酒店大廚主理。有不少特色點心,創新料理。晚上時間都非常多人。✪ 上湯金魚餃 ⌫ 💲32這道上湯金魚餃外觀精緻,金魚形狀十分可愛。餃皮薄而富有彈性,內餡豐富且味道鮮美。✪ 流沙豬仔包 ⌫ 💲22豬仔包外形可愛。內部的流沙餡料綿密順滑,濃郁的鹹甜口味讓人回味無窮。✪ 櫻花蝦炸両腸⌫ 💲28炸両腸口感酥脆,搭配櫻花蝦的香氣,增添了獨特的風味。✪ 山竹牛肉球 ⌫ 💲28福袋造型的山竹牛肉球好特別。牛肉球的質地彈牙,十分多汁。✪ 香菇燒賣皇 ⌫ 💲36燒賣的外皮薄而有嚼勁,內餡豐富,香菇的香氣濃郁。✪ 筍粒鮮蝦餃⌫ 💲36餃子皮薄透明,內餡豐富,鮮蝦和筍粒的組合恰到好處,口感鮮嫩。✪ 椒鹽魷魚鬚⌫ 💲48魷魚鬚炸至酥脆,椒鹽的調味剛剛好。✪ 櫻花蝦臘味蘿蔔糕 ⌫ 💲22外層煎至金黃酥脆,內部蘿蔔糕軟綿可口,搭配櫻花蝦和臘味的香氣,味道豐富而濃郁。✪ 鳳爪排骨煲仔飯 ⌫ 💲38煲仔飯的米飯香氣四溢,鳳爪煮得軟嫩入味。✪ 黑椒牛仔骨腸粉煲 ⌫ 💲52腸粉軟滑細緻,搭配多汁的牛仔骨和香濃的黑椒醬汁,口感豐富。【型點特色點心專門店】📌大埔安慈路1

✪ 上湯金魚餃 ⌫ 💲32

✪ 流沙豬仔包 ⌫ 💲22

✪ 櫻花蝦炸両腸⌫ 💲28
炸両腸口感酥脆,搭配櫻花蝦的香氣,增添了獨特的風味。

✪ 山竹牛肉球 ⌫ 💲28
福袋造型的山竹牛肉球好特別。牛肉球的質地彈牙,十分多汁。

✪ 香菇燒賣皇 ⌫ 💲36
燒賣的外皮薄而有嚼勁,內餡豐富,香菇的香氣濃郁。

✪ 筍粒鮮蝦餃⌫ 💲36

✪ 椒鹽魷魚鬚⌫ 💲48
魷魚鬚炸至酥脆,椒鹽的調味剛剛好。

✪ 櫻花蝦臘味蘿蔔糕 ⌫ 💲22

✪ 鳳爪排骨煲仔飯 ⌫ 💲38
煲仔飯的米飯香氣四溢,鳳爪煮得軟嫩入味。

✪ 黑椒牛仔骨腸粉煲 ⌫ 💲52
腸粉軟滑細緻,搭配多汁的牛仔骨和香濃的黑椒醬汁,口感豐富。

【型點特色點心專門店】
📌大埔安慈路1號海寶花園地下15號舖
首次去試,好多人,要等位既但都接受,去飲茶好多時都要等,覺得都好正常入到去,感覺乾淨見到張點心紙,乜都試下點左個金魚餃,味道唔太濃味,又感覺幾健康叫左個牛肉球,得喎,有驚喜叫左個糯米雞,好鬼正斗但要多人食好d,因食完都好飽豬仔包,多一個會好d喊水角,精緻在大埔有咁既食店,又可多一個選擇價錢唔太貴茶介平既仲有甜品送又覺得好過去傳統酒樓,感覺舒服d只係人手唔太足夠
首次去試,好多人,要等位既
但都接受,去飲茶好多時都要等,覺得都好正常

入到去,感覺乾淨
見到張點心紙,乜都試下
點左個金魚餃,味道唔太濃味,又感覺幾健康
叫左個牛肉球,得喎,有驚喜
叫左個糯米雞,好鬼正斗
但要多人食好d,因食完都好飽
豬仔包,多一個會好d
喊水角,精緻

在大埔有咁既食店,又可多一個選擇
價錢唔太貴
茶介平既

仲有甜品

又覺得好過去傳統酒樓,感覺舒服d

只係人手唔太足夠

2023-08-18
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
吃點心,一盅兩件是香港人的日常活動,近年點心專門店更如雨後春筍般,總有一間喺左近。最近得知大埔新開了一間「型點特色點心專門店」,由兩位曾經任職多家五星級酒店的米芝連星級點心總廚主理,點心的造型獨特,用料講究,加上師傅多年累積的經驗,每一件點心都是用心製作,做到有姿勢、有實際,美觀又美味。流沙茘枝球($26)賣相一流的流沙茘枝球,外型幾可亂真,一粒粒紅色的脆米黏在煙靱的糯米上,𥚃面是熱辣辣的流沙奶黃,做成外脆內軟又流心的多重口感。招牌酥皮鮑魚糯米雞($52)這隻可愛的母雞坐在鳥巢上,原來是一隻酥皮糯米雞,用了多層酥脆的酥皮包著糯米,還有原隻鮑魚在𥚃面,造型獨特又有心思,要打卡,就一定唔少得啦!上湯金魚鮫($32)兩隻飽滿的金魚餃,活靈活現,一對黑黑的小眼睛,橙黃色的魚身和一尾活像搖擺的小魚尾,可愛又精緻。筍粒鮮蝦餃($36)吃點心,又點可以少得蝦餃呢!大大粒的蝦餃,皮薄、手工細緻,蝦肉爽彈,還有爽脆的鮮荀粒。水晶鮮蝦菜苗餃($26)晶瑩剔透的水晶鮮蝦菜苗餃,從外面已看得到原隻鮮蝦夾雜在菜苗內,是一個健康的點心之選。街頭豬腸粉($22)懷舊街頭腸粉,重點是混醬,當麻醬、甜醬、辣醬和芝麻混在

流沙茘枝球($26)
流沙茘枝球

招牌酥皮鮑魚糯米雞($52)
招牌酥皮鮑魚糯米雞

上湯金魚鮫($32)
上湯金魚鮫

筍粒鮮蝦餃($36)
筍粒鮮蝦餃

水晶鮮蝦菜苗餃($26)
水晶鮮蝦菜苗餃

街頭豬腸粉($22)
街頭豬腸粉
懷舊街頭腸粉,重點是混醬,當麻醬、甜醬、辣醬和芝麻混在腸粉上,滋味滿瀉。

冰鎭豬手($48)
冰鎭豬手
肥而不膩的冰鎮豬手,外皮十分爽彈,骨膠原滿載,醋香的醬汁令豬手更惹味。

雪耳花膠燉海底椰($50)
雪耳花膠燉海底椰
材料豐富的原盅燉湯,有花膠、雪耳、海底椰、雞腳和瘦肉粒,味道清甜又滋潤。

甜品(免費)

吃完點心,店家還主動送上是日甜品,曲奇餅還是微熱,吃得出是剛出爐,桂花椰子糕香滑可口,兩款甜品都十分出色,吃得出廚師滿滿的誠意。

Interior

水晶鮮蝦菜苗餃
街頭豬腸粉
冰鎭豬手
2023-08-22 131 views
今日去左大埔新開既點心店飲茶🫖呢到既點心即叫即做 , 上枱新鮮熱辣辣👍🏻 點心賣相精美 , 味道不錯 , 價錢亦合理 , 值得再去~▪️茶芥:$6/位▫️荀粒鮮蝦餃 $36▪️香菇燒賣皇 $36▫️山竹牛肉球 $28▪️水晶鮮蝦菜苗餃 $26▫️牛肝菌上素餃 $22▪️蘿蔔絲酥 $26▫️酥皮焗叉燒餐包 $26▪️流沙荔枝球 $26▫️椒鹽魷魚鬚 $48▪️避風塘蘿蔔糕 $36▫️冰鎮豬手 $48▪️鳳爪排骨煲仔飯 $38▫️陳皮紅豆糕 (送) 💬 蘿蔔絲酥 , 好小酒樓會整 , 竟然呢到見到 ! 酥皮粉紅色 , 一層層又酥又鬆 , 食落唔會太油膩 , 好食👍🏻💬 山竹牛肉球既賣相好特別 , 佢用腐皮包住牛肉球 , 好似褔袋咁 ! 💬 呢到既餃皮做得煙韌 , 唔會淋pat pat , 今日點既 3 款餃都好食 !💬 呢到仲有好多特式點心 , 造形都好靚 , 下次再黎要試晒佢 ! 推薦度:🌕🌕🌕🌕🌑
今日去左大埔新開既點心店飲茶🫖

▫️椒鹽魷魚鬚 $48
▪️避風塘蘿蔔糕 $36
▫️冰鎮豬手 $48
▪️鳳爪排骨煲仔飯 $38
▫️陳皮紅豆糕 (送)

推薦度:🌕🌕🌕🌕🌑

2023-07-16
Type of Meal
Lunch
2023-08-22 55 views
今日放假同朋友去大埔睇白鷺,行到大埔虛馬路附近已經見到好多大白鷺同小白鷺,好靚好壯觀,白鷺毛色好雪白,亦好多人帶備相機影相,睇完白鷺有D肚餓,行到安慈路見到有間型點特式點心專門店入去試吓,店員招呼好好👍🏻友善同有禮👍🏻店舖佈置都好特別我哋叫咗安格斯🐄牛肉腸安格斯牛肉好嫩滑🥰皮薄又滑👍🏻好好味👍🏻推介大家可以試吓⭐️⭐️⭐️香菇🍄燒賣王大大粒燒賣😍好足料👍🏻蝦好爽!仲有香菇🍄香味!-試難忘!正👍🏻👍🏻👍🏻筍粒鮮蝦🍤餃皮薄餡靚! 爽滑彈牙😍好食到唔停得口🥰上湯金魚餃生動可愛🥰好似2條小金魚游來游去! 好特別! 𥚃面有鮮蝦同金筍、味道仲好好味👍🏻大家值得一試⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蜜汁叉燒腸皮薄晶凝通透"义燒好味! 好味到唔識形容😍珍珠鹹水角造型相當吸引😍好似有3隻雀仔起個籠到,估唔到鹹水角都會咁別緻⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️酥皮焗义燒餐包皮脆! 入面勁多义燒🤗咬落去仲好Juice鮮蝦🦐腐皮卷皮脆! 足料! 又唔會太多油👍🏻中意食鮮蝦腐皮卷嘅你就要試吓👍🏻👍🏻👍🏻鮮奶芝麻卷椒鹽魷魚🦑鬚雪耳花膠燉海底椰

我哋叫咗安格斯🐄牛肉腸

中意食鮮蝦腐皮卷嘅你就要試吓👍🏻👍🏻👍🏻

鮮奶芝麻卷

椒鹽魷魚🦑鬚

2023-08-20 140 views
💬大埔新開嘅飲茶🫖新地方,由酒店點心師傅主理嘅點心店,吸引到大量食客等位,吸引力十足,雖然見到樓面有點混亂,但勝在食物方面都係幾出色,而且係睇住師傅用心搓粉整點心,高透明度對食客都好放心☺️———————————————————————————🥢鮮奶芝麻卷💬懷舊點心唔係度度有,芝麻卷係喜歡嘅其中之一,芝麻香濃仲灑上金箔,係畫龍點睛嘅心思☺️.🥢雪山叉燒包💬最愛叉燒,所以雪山叉燒包夠熱辣辣夠香脆外皮,就夠好味,好耐無食過即焗即出嘅烤烘感覺☺️.🥢上湯金魚餃🐠💬睇住師傅壓皮壓花紋上色🎨,再變成金魚加入上湯變成在水中央嘅感覺,金魚結實又有咬口,非常飽滿☺️.🥢燒汁牛柳繡球酥🎃💬打卡一流嘅外貌,咸水角嘅變奏,餡料變成牛柳,外皮係咸水角嘅口感,南瓜🎃一樣嘅外表,香脆又軟糯☺️.🥢流沙豬仔包🐽💬老是常出現嘅豬仔包,流沙餡在口腔爆發,一個豬頭一個豬尾嘅外觀幾有趣☺️.🥢海苔鮮蝦脆春卷🦐💬用壓紋外皮包裹住鮮蝦🦐,炸到香脆可口再灑上海苔粉,如果中間包埋成塊海苔去炸會更加滿足☺️.🥢原件花膠竹笙灌湯餃🥟💬灌湯餃係從小食到大嘅貴價點心,經典嘅當然係湯灌係餃入面,而家多數都變咗「伴湯餃」,上湯可以再濃郁啲,花膠同竹笙都足料
———————————————————————————
🥢鮮奶芝麻卷
🥢雪山叉燒包
🥢上湯金魚餃🐠
🥢燒汁牛柳繡球酥🎃
🥢流沙豬仔包🐽
🥢海苔鮮蝦脆春卷🦐
🥢原件花膠竹笙灌湯餃🥟
💬灌湯餃係從小食到大嘅貴價點心,經典嘅當然係湯灌係餃入面,而家多數都變咗「伴湯餃」,上湯可以再濃郁啲,花膠同竹笙都足料,飲啖燉湯都幾開心☺️
🥢沙窩牛仔骨腸粉🐮
💬呢個牛仔骨有咬口而且沙嗲濃郁,不過墊底嘅腸粉就好啖無味,只係上枱時效果極為吸引,難免有點失望,必須要改善一下🤔
2023-08-19 84 views
型點特色點心專門店(大埔)新開張冇幾耐,店舖裝潢簡潔,但五臟俱全,最具特色可以看得通透廚師用精湛手藝弄出各精美點心,而且即叫即蒸“新鮮滾熱辣”😋😋❣️雪耳花膠燉海底椰~材料極豐富有瘦肉、雞肉、乾瑤柱……等,燉出濃郁鮮甜清香的湯底,加上雪耳花膠與海底椰簡直是完美的配搭❣️招牌酥皮鮑魚糯米雞~賣相已極為cute,酥皮包外酥內軟,糯米雞香嫩多汁,還有鮑魚做餡料,口感絕佳,讓人回味無窮❣️上湯金魚餃~真的要稱讚廚師手藝了得👍👍金魚餃鮮味鮮嫩,湯汁清甜,餃子形狀可愛❣️燒汁牛柳南瓜球~燒汁牛柳鮮嫩多汁,搭配軟糯南瓜球,口感豐富,獨特滋味令人驚艷❣️脆皮BB鴿~外酥內嫩,香氣四溢,口感極佳❣️花膠魚肚鮮雞扎~口感鮮嫩,花膠魚肚“索”滿清甜湯汁,絕對是美味與豪華的組合❣️筍粒鮮蝦餃~餡料豐富,皮薄餡滿,鮮甜彈牙❣️香菇燒賣皇~餡料肉的肥瘦適中,丁點也不膩,夠香夠彈牙,蝦又夠新鮮爽口🫶溫馨提示茶介$6🙍一至星期七都免加一👍👍
型點特色點心專門店(大埔)

而且即叫即蒸“新鮮滾熱辣”😋😋
❣️雪耳花膠燉海底椰~

❣️招牌酥皮鮑魚糯米雞~

❣️上湯金魚餃~

❣️燒汁牛柳南瓜球~

❣️脆皮BB鴿~

外酥內嫩,香氣四溢,口感極佳
❣️花膠魚肚鮮雞扎~

口感鮮嫩,花膠魚肚“索”滿清甜湯汁,絕對是美味與豪華的組合
❣️筍粒鮮蝦餃~

餡料豐富,皮薄餡滿,鮮甜彈牙
❣️香菇燒賣皇~

餡料肉的肥瘦適中,丁點也不膩,夠香夠彈牙,蝦又夠新鮮爽口
🫶溫馨提示茶介$6🙍
一至星期七都免加一👍👍
2023-08-18 152 views
新開一個月左右嘅點心店師傅之前係酒店嘅大廚好多都係精緻菜式,整得好仔細又好食價錢唔貴店員都好友善招牌酥皮鮑魚糯米雞第一次食呢款菜式中式唐餅包住糯米雞,入邊都好多料 仲有鮑魚仔添上湯金魚餃兩條金魚好精美 上湯濃郁 足料珍珠鹹水角好似金絲雀困喺個籠入邊 有三粒粉皮好煙韌 好好食原件花膠竹笙灌湯餃超鍾意食竹笙湯好飲流沙荔枝球🩷🩷🩷🩷真係好流沙 整得好靚 淡淡的荔枝味燒汁牛柳南瓜球🩷🩷🩷🩷脆皮紅米蝦腸🩷🩷🩷🩷入邊脆脆地好得意鹹豬骨菜乾粥🩷🩷🩷🩷鮮肉灌湯小籠包🩷🩷🩷
新開一個月左右嘅點心店
師傅之前係酒店嘅大廚
好多都係精緻菜式,整得好仔細又好食
價錢唔貴店員都好友善

第一次食呢款菜式
中式唐餅包住糯米雞,入邊都好多料 仲有鮑魚仔添

兩條金魚好精美 上湯濃郁 足料

入邊脆脆地好得意

鹹豬骨菜乾粥🩷🩷🩷🩷
鮮肉灌湯小籠包🩷🩷🩷
2023-08-10 406 views
平時不用返工,經過見到有新野。款款點心外觀特別又好味。上湯金魚餃🥟外觀真係一條金魚招牌酥皮鮑魚糯米🐔連外皮都食得,超香糯米味。櫻花蝦腊味蘿蔔糕夠唒野味,不需要另外加醬。😋
平時不用返工,經過見到有新野。
款款點心外觀特別又好味。
上湯金魚餃🥟外觀真係一條金魚
招牌酥皮鮑魚糯米🐔連外皮都食得,超香糯米味。
櫻花蝦腊味蘿蔔糕夠唒野味,不需要另外加醬。😋
2023-08-05 448 views
大埔新開咗間新式嘅點心鋪,身為大埔人嘅我趁屋企人放假,緊係即刻同佢地一齊去試下佢😋🐠上湯金魚餃 ($32 兩條)金魚餃加埋藍色嘅碟好似金魚係魚塘咁😍 上湯餃外皮晶瑩剔透,內裡有鮮美嘅魚肉味,而上湯都好濃郁😋🐷流沙豬仔包 ($22 2隻)豬仔包入面嘅流沙餡好濃郁, 又唔會太甜, 個樣仲好得意添🥰🥠珍珠鹹水角 ($26 3粒)鹹水角嘅珍珠粉皮好煙韌,口感好嚼勁。加埋個金色架,好似係幾條雀仔係個鳥籠到咁,d擺盤真係無得輸☺️🔴流沙荔枝球 ($26 3粒)最後嘅流沙荔枝球甜品俾我嘅第一個感覺真係好似荔枝🤣而流沙餡加上鮮甜嘅荔枝果肉味,令成個口感都好清新。型點特色點心專門點📍大埔安慈路1號海寶花園地下15號舖

🐠上湯金魚餃 ($32 兩條)

🐷流沙豬仔包 ($22 2隻)
豬仔包入面嘅流沙餡好濃郁, 又唔會太甜, 個樣仲好得意添🥰

🥠珍珠鹹水角 ($26 3粒)

🔴流沙荔枝球 ($26 3粒)

型點特色點心專門點
📍大埔安慈路1號海寶花園地下15號舖