2025-05-20 15 views
YOI Coffee & Bakery @yoicoffeebakery 📍:香港九龍城龍崗道20號地舖🚗:宋皇臺地鐵B3出口 步行6分鐘💲:~HKD200/head for lunchFood quality✔️:Religieuse, Chorizo Shakshuka, Iced Matcha, Avo & Smoked salmon Bagel sandwich with salad👌🏼:Iced Black Ethiopia, Vanilla Hokkaido Burnt Cheesecake總結:😋香港cafe開到琳琅滿目 質素非常參次 呢間係小數我覺得好食🤤推薦畀大家😋一定一定要試佢嗰Religieuse開心果修女泡芙 非常好食 外表皮蓬鬆酥脆 開心果內餡都好濃郁🥺😋另一個推薦係Chorizo Shakshuka北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包 以色列🇮🇱早餐 好特別地冇喺其他地方食過 濃郁嘅蕃茄味 西班牙香腸 蛋 羅勒 芝士 配香草麵包好夾😋Iced Matcha好飲 好香抹茶🍵味 好順滑 茶同牛奶比例十分剛好😋牛油果三文魚Bagel都好食 🥯都好煙韌 配料簡單但新鮮就好食🤔
📍:香港九龍城龍崗道20號地舖
🚗:宋皇臺地鐵B3出口 步行6分鐘
💲:~HKD200/head for lunch

Food quality

總結:

🤔雪尼拿巴斯克蛋糕🍰同Iced Black Ethiopia都唔錯

🤔正常cafe價 cp值低啲🙊

😨因為係人龍店 所以11點去到都要排隊 舖頭內都冇咩裝修 主要得擺盤可以打下卡

• 北非沙卡蔬卡配意大利香草麵包
  • Matcha  latte
2025-05-28 0 views
同frd兩個人嚟食,價錢少貴但食完覺得值得嘅!環境好舒服,有啲位有叉電位可以坐耐啲溫吓書~好少打食評,不過個frd食完4粒鐘仲吹奏緊,覺得呢間值得更多人知道,支持吓💛
2025-05-28
$200 (Lunch)
北非沙卡疏卡配意大利香草麵包
經典煙肉芝士牛肉漢堡配薯條
Single  Origin  Chocolate
開心果修女泡芙
當大家去九龍城食Cafe 多數都幫襯某一間舖頭排晒長龍可以考慮吓呢間小人啲❤️又好食呢個北非沙卡疏卡配意大利香草麵包一上枱就已經好吸睛,番茄紅醬香氣撲鼻,配上半熟蛋同香料,入口酸香微辣,層次豐富。用麵包蘸住醬汁食,每啖都吸晒精華,蛋黃同紅醬混埋一齊,令人停唔到口🥚🍅呢個漢堡都好吸引,麵包脆卜卜有彈性,夾住厚切煙肉、芝士同多汁牛肉漢堡扒,每一啖都好有層次感。薯條炸得外脆內軟,店員知我唔食辣,專登分開埋三款醬汁,點邊款都好夾,食完真係超滿足!Expresso tonic 平平淡淡不過不失🙂‍↕️今次已經太飽冇胃口再食甜品希望下次有機會試吓佢呢度嘅名物😇
當大家去九龍城食Cafe 多數都幫襯某一間舖頭排晒長龍
可以考慮吓呢間小人啲❤️又好食

Expresso tonic 平平淡淡不過不失🙂‍↕️

今次已經太飽冇胃口再食甜品
希望下次有機會試吓佢呢度嘅名物😇
九龍城除咗泰國菜,原來仲有間咁chill嘅咖啡店!YOI藏喺橫街角落,成間店好似同外面嘅喧囂隔絕咁~星期六下晝去都算滿座,好彩唔洗等位,證明人氣唔講得笑!🍳 北非沙卡疏卡配酸種麵包 ($108)一上枱就聞到紅椒同香料嘅香氣🔥!燉到軟爛嘅蕃茄同燈籠椒超入味,仲有流心蛋黃撈埋一齊,濃郁得嚟帶少少微辣。重點係塊酸種包🍞,烘到脆卜卜,點啲蛋汁同醬料食,酸香同蛋香好夾好!🧁 開心果修女泡芙 ($68)必點! 入面嘅開心果cream滑到似絲綢,味道溫柔得嚟好濃郁。甜度調得啱啱好,食完成個都唔會膩,真係幸福到瞇埋眼😌🍵 **抹茶Latte ($50)正正常常會為左修女泡芙回頭再食!!!

🍳 北非沙卡疏卡配酸種麵包 ($108)

🧁 開心果修女泡芙 ($68)

🍵 **抹茶Latte ($50)
正正常常

會為左修女泡芙回頭再食!!!
2025-04-26
💚開心果修女泡芙($68)🐼黑芝麻白玉芝士蛋糕($65)🍮焦糖雞蛋布丁($55)🧊Ice Black($45)甜品同咖啡嚟講小編係100分滿意,好耐無食過開心果味咁濃嘅product🥺🥺諗返我都流緊口水🤤泡芙一大一細好似雪人⛄️,入邊嘅開心果忌廉,爆餡!超重開心果味!芝士蛋糕質感都10分軟滑🧀,本身唔係好鍾意黑芝麻都臣服於呢件cake,芝麻同芝士味互相中和膩度,mochi都比想像中配合得好🥰布丁見唔多人推介,但有食過日本好食嘅焦糖雞蛋布丁嘅朋友仔就要叫!還原到純粹嘅味道,滑身,甜得嚟帶焦糖嘅甘味🍮唯一今次要挑剔嘅,係小編遇到嘅服務😿好食的嘢要排隊我都已經預咗,小編特登搵齊4個frd子一齊去試!因為cafe好細,冇咩4人枱🥺當時店員就比我後面嘅客人入先,但就完全冇同我哋交代聲,好似見唔到我哋咁😿Anyways,除咗呢個,都係一個開心嘅用餐體驗🙂
💚開心果修女泡芙($68)
🐼黑芝麻白玉芝士蛋糕($65)
🍮焦糖雞蛋布丁($55)
🧊Ice Black($45)

唯一今次要挑剔嘅,係小編遇到嘅服務😿

黑芝麻白玉芝士蛋糕
黑芝麻白玉芝士蛋糕
2025-05-03 0 views
在九龍城遇見 YOI 專注做幾款食物 質素如出一轍的穩定是稱職的 Bakery Café原味貝果($50) 用手撕開即時感受到外層的酥脆塗抹上 Cream Cheese 順滑奶香伴以香甜的自家製藍莓果醬簡單而基本的組合麵包做得好也會愈嚼愈香 🫐玄米茶蛋糕卷($65)不論蛋糕體或是奶油都極為綿密味道單一 多吃兩口不免顯得沉悶且價格頗為進取Matcha Latte ($50) 用的是優質抹茶粉濃郁細緻 配蛋糕剛好 🍵下次會再為了開心果聖女泡芙來一趟YOI Coffee & Bakery九龍城龍崗道20號地舖
在九龍城遇見 YOI

下次會再為了開心果聖女泡芙來一趟

YOI Coffee & Bakery
九龍城龍崗道20號地舖
2025-03-06
$80 (Tea)
九龍城呢頭真係有好多hidden gem💎 位於龍崗道嘅 Yoi 就喺老字號添財記對面 (可惜粥舖呢幾日因重建計劃已經拆咗TT) !推開淡黃色嘅門可見木系+白色嘅簡約裝潢, 門口仲擺咗啲小植物, 比人一種小清新嘅感覺💛🪵🪴不時會有熟客過嚟傾偈, 為社區增添獨特人情味 🌇▫️煙燻辣椒手撕豬漢堡配薯條🍔🍟 $128 (3.1 /5)漢堡包好crispy! 手撕豬肉口感幾得意, 但略嫌不夠惹味~▫️堅果醬脆麥片乳酪🥣 配自家製花生醬🥜 $70 (3.6/5)乳酪口感輕盈, 加上自家花生醬好香滑^^ 唔錯▫️開心果修女泡芙 $68 (4.5/5)薄脆嘅外皮底下充滿內涵, 係有層次嘅甜品💚 大泡芙蘊藏著由伊朗開心果製成嘅純開心果醬, 不但帶著堅果本身香氣, 而且口感偏light同好smooth 濃得嚟唔會因過甜「漿住個嘴」, 值得試!▫️香草北海道焦烤芝士蛋糕 $68 (3.8/5)充滿濃郁嘅雪尼拿籽味, 中間少少軟心嘅位係成個cake嘅highlight^^▫️Single Origin Chocolate🍫 $50 (4.1 /5)可可味頗香濃, 飲落好滑身亦唔會膩🙌🏻▫️Iced Black -Eth

煙燻辣椒手撕豬漢堡配薯條

乳酪口感輕盈, 加上自家花生醬好香滑^^ 唔錯
堅果醬脆麥片乳酪 配自家製花生醬

▫️開心果修女泡芙 $68 (4.5/5)

濃得嚟唔會因過甜「漿住個嘴」, 值得試!
開心果修女泡芙

▫️香草北海道焦烤芝士蛋糕 $68 (3.8/5)

香草北海道焦烤芝士蛋糕

可可味頗香濃, 飲落好滑身亦唔會膩🙌🏻

▫️Iced Black -Ethiopia $45 (4.2 /5)

帶清新fruity嘅味道,好易入口🫶🏻
Single Origin Chocolate🍫 $50 (4.2 /5) + Iced Black -Ethiopia $45 (4.2 /5)

▫️北非沙卡疏卡 配意大利香草麵包🍅🍳 $108( 4.65/5)

Shashuka以少油少鹽烹調方式突顯蔬菜味道, 好開胃😋 Focaccia烘到好香脆, 尤其鐘意陣香草味🌿 同Shashuka係天衣無縫嘅組合✨
$250 (Tea)
堅果醬脆麥片乳酪 配自家製花生醬
香草北海道焦烤芝士蛋糕
  • 北非沙卡疏卡配意大利香草麵包
weekend晏晝來到要排隊,不過唔使好耐,等2-3張枱就有位。因為已經食咗lunch,所以冇點鹹食,下次可以一戰。今次點咗一杯white coffee同一件cheese cake。white coffee 對比起其他Cafe係算細杯不過味道唔錯👌cheese cake好香質地好滑好creamy自家製,值得一讚👍環境都幾舒適,weekend比較多人就冇坐好耐。閑日靜靜地坐一個下午應該都幾舒服。keep住都有見到啲狗煮帶狗狗嚟一齊幫襯,氣氛好好。

因為已經食咗lunch,所以冇點鹹食,下次可以一戰。

white coffee 對比起其他Cafe係算細杯
不過味道唔錯👌

cheese cake好香質地好滑好creamy
自家製,值得一讚👍

2025-03-11 537 views
今日同媽媽黎到九龍城食下午茶見人地食呢度好出名嘅開心果泡芙 好似好好食特登黎試試仲叫左手撕豬肉Burger Burger 都好好食 但薯條偏幼身 我自己唔喜幼身開心果泡芙外面好脆裏面好多開心果cream入口係滿滿嘅開心果cream好好食會再來encore呢個泡芙🥰
今日同媽媽黎到九龍城食下午茶

開心果泡芙外面好脆
裏面好多開心果cream
入口係滿滿嘅開心果cream好好食

會再來encore呢個泡芙🥰
【2024 年 8 月】平日三點嚟到食客不多,環境安靜舒服適宜嘆杯咖啡放空一下冇套餐供應要單點 ...。手工炸蝦餅牛奶吐司三文治 HK$118。凍咖啡 HK$45三文治好豐富餡料爆哂出嚟,食得頗為「吝盡」麵包係店家自家製,口感軟熟蝦餅很厚身,炸得香脆仲好彈牙配上酸甜醬汁和爽口蔬菜,開胃好食仲跟配一大份薯條配自家柚子蛋黃醬份量十足,飽到連想食嘅甜品「修女泡芙」都食不下** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定

【2024 年 8 月】

平日三點嚟到
食客不多,環境安靜舒服
適宜嘆杯咖啡放空一下
冇套餐供應要單點 ...

。手工炸蝦餅牛奶吐司三文治 HK$118
。凍咖啡 HK$45
三文治好豐富
餡料爆哂出嚟,食得頗為「吝盡」

麵包係店家自家製,口感軟熟
蝦餅很厚身,炸得香脆仲好彈牙
配上酸甜醬汁和爽口蔬菜,開胃好食

仲跟配一大份薯條配自家柚子蛋黃醬
份量十足,飽到連想食嘅甜品「修女泡芙」都食不下
2024-08-14
Type of Meal
Tea
  • 手工炸蝦餅牛奶吐司三文治
2025-01-19 1282 views
好多朋友+讀者回覆佢哋都好鍾意依間cafe,仲大推甜品🤣聽聞假期係要等位排隊😱好彩我平日中午黎係有位😇雖然係簡單小cafe,但見到好多熟客仔黎食野/買咖啡,又好多女仔食客黎打卡小聚☺️👓開心果修女泡芙 $68見有兩大甜品最愛歡迎最多人讚:開心果泡芙 vs 黑芝麻蛋糕泡芙外皮好香脆,入面滿滿嘅cream而且開心果味好香濃,唔算甜,但如果有開心果碎會更好。面頭細粒嘅泡芙入面都有開心果cream。價錢唔平,不過值得一試。👓黑芝麻白玉芝士蛋糕 $65我覺得通常芝麻嘅產品都唔會差得去邊,果然依款甜品都好好食。面頭嘅白玉做得好出色,好似麻糬咁軟綿綿。芝麻味好香濃,芝士蛋糕有半熟軟滑嘅口感,亦有好香芝士味。對比下我覺得黑芝麻蛋糕好食過開心果泡芙,但平時比較容易見到黑芝麻系列蛋糕,而依款開心果泡芙市面上比較少見~👓北非沙卡疏卡配意大利香草麵包 $108西班牙辣肉腸、basil、feta芝士、雜菜粒、流心蛋。蕃茄味好香,督穿流心蛋會更重蛋黃,都幾有風味,不過偏辣香草麵包焗得好脆,有蒜蓉包嘅感覺,好鬆軟,夾埋個蕃茄醬好好味👍🏻👓烤蘑菇&Halloumi芝士貝果三文治配沙律 $68Halloumi 係塊狀芝士

👓開心果修女泡芙 $68
見有兩大甜品最愛歡迎最多人讚:開心果泡芙 vs 黑芝麻蛋糕

👓黑芝麻白玉芝士蛋糕 $65

👓北非沙卡疏卡配意大利香草麵包 $108

👓烤蘑菇&Halloumi芝士貝果三文治配沙律 $68
Halloumi 係塊狀芝士,有4塊,由牛奶、綿羊奶和山羊奶混合而成。
貝果質感好好煙靭,而且外皮香脆有麵包香,入面搽cream cheese不過唔夠香,內有滿滿嘅蘑菇同埋芝士條,整體幾好,芝士條味香濃。

👓Cold Brew $50
比想像中細杯,飲落有少少鹹味,有咖啡但唔算苦或酸
開咗好一段時間。-年?!門口唔起眼,凹咗落去,招牌又好細。但介紹給朋友去,個個都話正!個開心果修女泡芙仲係無得輸!唔係好甜,外脆,開心果cream 又香又滑!面包及手沖咖啡也是水準之作!
2024-12-01
$80 (Tea)
2024-11-15 1027 views
而家市面上好多Cafe都有製作巴斯克芝士蛋糕,而喺西營盤更加有一間出名食巴斯克芝士蛋糕嘅Cafe經常大排長龍,但係我個人就覺得呢間位於九龍城嘅Cafe所製作嘅黑芝麻白玉巴斯克芝士蛋糕更加出色。佢比其他地方所售賣嘅巴斯克芝士蛋糕突出嘅地方,就係加入咗一層麻糬白玉,令到巴斯克芝士蛋糕嘅口感更加豐富,除咗有幼滑嘅半熟芝士口感之外,亦有口感煙韌嘅白玉麻糬,兩者加埋亦相當配合,除此之外,佢嘅黑芝麻味亦都相當濃郁,令人一口接一口。

黑芝麻白玉巴斯克芝士蛋糕
黑芝麻白玉巴斯克芝士蛋糕
2024-11-08 1144 views
忙裏偷閒無意中黎到九龍城一間小cafe門口有提供小量位置叫左杯朱古力☕同 綠茶latte🍵同個開心果泡芙😂😂綠色latte 味道夠濃 幾好飲開心果泡芙有造型入面都有驚喜 滿滿嘅開心果味道同宜家一般cafe一樣要先去櫃台點餐比錢我哋只係叫咗兩杯嘢飲一個泡芙因為我哋坐外面嘅位置有兩位店員拎出黎比我地下午時間天氣唔熱坐係出面傾下計 休息下都係唔錯嘅選擇
忙裏偷閒

坐係出面傾下計
休息下都係唔錯嘅選擇
  • Matcha latte
2024-09-20 1934 views
特登為咗開心果修女泡芙到訪,但主食都好有驚喜.𖥔 ݁ ˖·ᰔᩚ 𝘾𝙝𝙤𝙧𝙞𝙯𝙤 𝙎𝙝𝙖𝙠𝙨𝙝𝙪𝙠𝙖 | 北非沙卡蔬卡 ʜᴋᴅ 108ᰔᩚ 𝙂𝙤𝙤𝙙 𝙈𝙤𝙧𝙣𝙞𝙣𝙜 | 𝙔𝙊𝙄 全日早餐 ʜᴋᴅ 128ᰔᩚ 𝙍𝙚𝙡𝙞𝙜𝙧𝙚𝙪𝙨 𝙖 𝙡𝙖 𝙋𝙞𝙨𝙩𝙖𝙘𝙝𝙚 | 開心果修女泡芙 ʜᴋᴅ 68ᰔᩚ 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 ʜᴋᴅ 50ᰔᩚ 𝙒𝙝𝙞𝙩𝙚 ʜᴋᴅ 50·Shakshuka香料味好濃但整體唔過鹹,都有一定辣度。最滿意係佢哋嘅focaccia,用牛油煎烘過勁香脆,牛油同麵粉香都出色(∩˃o˂∩)♡全日早餐嘅薯仔蔬菜餅都好抵讚,有薯塊但同時亦有creamy嘅薯蓉,相信都加咗唔少忌廉( ๑‾̀◡‾́)重點開心果修女泡芙係不負眾望,好耐冇食過咁脆嘅泡芙,外殼實淨但好酥脆,開心果味夠濃唔過甜,整體平衡得好好 ( *´ސު`*) ·完全冇失望嘅café hopping,店內麵包同甜品都係自家出品,已經期待再次到訪試其他餐點 (๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘)。
特登為咗開心果修女泡芙到訪,但主食都好有驚喜.𖥔 ݁ ˖
ᰔᩚ 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 ʜᴋᴅ 50
ᰔᩚ 𝙒𝙝𝙞𝙩𝙚 ʜᴋᴅ 50