本身book左夜晚食呢個餐廳,但係個位置有少少難搵,搞度過左鐘都未去到,但係店員好好咁打電話問我個booking係取消定黎緊,仲超好超細心慢慢教我搵路🥺日本骨付腸(2條) [$68]外皮煎到香脆,肉汁好通透,食落一d都唔油膩😌韓式炸雞 [$48]呢個性價比最高,份量都多🥺而且唔會好多粉,啖啖肉🤤日本明太子雞翼 [$38@1]呢個真係好驚喜,個皮超級薄同脆,入面好多肉,好多肉汁😭不過入面帶有少少韭菜,唔鍾意食韭菜嘅朋友仔注意⚠️醬燒味噌五花腩 [$28]五花腩剪得好入味,醬汁甜甜地,加埋香香嘅芝麻就正曬啦😋燒雞肉串(2串) [$48]本身望落平平無奇,點知食落真係好好食!雞肉一d都唔嚡👍🏻燒日本浜田雞泡魚乾 [$58]魚乾食落一d都唔硬,好易咬,送酒佳品😝枝豆 [$38]枝豆本身好新鮮,自帶甜味,加埋外層嘅鹽,食落先咸後甜,口感豐富!燒墨魚咀 [$38]呢個正正常常,未算太驚喜,但係海鮮味都出嘅🥰京姬柚子梅酒[$360/500ml OR $78/100ml]日本酒不嬲出名甜,平時食西餐嘅我剩係飲到一杯,但係呢個酒真係好甜好易入口,我竟然可以一次過飲本支!另外都叫左另一款差唔多嘅試(京姬柚子

日本骨付腸(2條) [$68]
外皮煎到香脆,肉汁好通透,食落一d都唔油膩😌

韓式炸雞 [$48]
呢個性價比最高,份量都多🥺而且唔會好多粉,啖啖肉🤤

日本明太子雞翼 [$38@1]

醬燒味噌五花腩 [$28]
五花腩剪得好入味,醬汁甜甜地,加埋香香嘅芝麻就正曬啦😋

燒雞肉串(2串) [$48]
本身望落平平無奇,點知食落真係好好食!雞肉一d都唔嚡👍🏻

燒日本浜田雞泡魚乾 [$58]
魚乾食落一d都唔硬,好易咬,送酒佳品😝

枝豆 [$38]

燒墨魚咀 [$38]
呢個正正常常,未算太驚喜,但係海鮮味都出嘅🥰

日本酒不嬲出名甜,平時食西餐嘅我剩係飲到一杯,但係呢個酒真係好甜好易入口,我竟然可以一次過飲本支!另外都叫左另一款差唔多嘅試(京姬柚子檸檬酒),呢個酒飲落有淡淡酸味,而且酒味就重過梅酒dd😉

居酒屋嘅環境真係好舒服,好啱打工一族放工或者放假過黎放鬆一下,慢慢飲下酒暢談一下近況☺️
2021-05-07
$450 (Dinner)
2020-11-01 785 views
見屋企附近開咗間日本餐廳入去試下, 環境防衛生唔錯, 見到好多酒精飲品同埋串燒 。 睇完餐牌,叫咗啲定食串燒同酒精飲品 除咗杯茶同埋個橙之外, 食物實在太難食,份量太少。😑😑😑
2020-09-15 769 views
太子愈開愈多食肆 之前去左呢間家庭式居酒屋試價錢好相宜 一啲都唔貴 可以叫老闆推介下啲酒 果下試下柚子酒 酸酸甜甜夠醒胃 燒茄子 熱辣辣上枱 見到木耳郁郁下 好搞笑 咬起嚟軟綿綿 好食個定食擺得好靚 影相一流 個橙好貼心 去左皮 不得不讚佢細心 丼飯入面仲有菇 夠哂均衡飲食 而且啲飯唔會乾爭爭 燒雞翼起左骨 啱哂女仔食 唔使怕失儀 !見到而家openrice外賣自取仲有折 外賣返屋企睇住電視歎串燒都正帆立貝睇相都知大粒厚肉 食落好鮮味 唔夠喉😌
太子愈開愈多食肆 之前去左呢間家庭式居酒屋試
價錢好相宜 一啲都唔貴
可以叫老闆推介下啲酒 果下試下柚子酒 酸酸甜甜夠醒胃

燒雞翼起左骨 啱哂女仔食 唔使怕失儀 !

帆立貝睇相都知大粒厚肉 食落好鮮味 唔夠喉😌
2020-06-30 715 views
今日同同事出開深水埗近太子個邊,上openrice睇下附近有乜選擇食物,見到呢間夜館評價都不錯就試下好彩我地時間剛過lunchtime 可以避開人流,入去坐低已經有消毒產品,而家真係好重要!環境幾好,用鏡牆寫餐牌方便睇有乜食,本身有lunch set但如果一人一set又試唔到其他所以我地決定叫一個餐之後再散叫,Set餐選擇農家蟹黃撈飯配蘋果叉燒另外小食一望就想試釀雞翼是廚師推介!之後就再叫響鈴彩椒,迷你雞春卷同燒焦糖菠蘿我想講個雞翼好特別,用淮山杞子整碎再釀入雞翼成件事即刻好有益好健康,食落又好夾再加上面少少芝麻好香好好味!之後就響鈴彩椒淨賣相都好靚,彩椒好甜,食落好fresh,店員說彩椒入面釀了細細粒的豬肉球夾起來搖晃有一點聲就好似響玲聲!好盞鬼!迷你雞春卷一點都唔迷你,原來下面個沙律菜係超好味,店完仲會配埋個醋油,超正!出面未必食到呢個味!我好奇問店員個醋係咪特制,原來係橄欖油加蘋果醋佢地自己調配的真係超贊!焦糖菠蘿又係勁好食佢出面層焦糖好似薄衣錦包住菠蘿,焦糖嘅甜同菠蘿嘅小酸原來好夾一碟有四件,但我地兩個每人兩件都唔夠喉,講到農家蟹黃撈飯配蘋果叉燒,我地都奇怪點解會蟹黃?原來係紅
入去坐低已經有消毒產品,而家真係好重要!
環境幾好,用鏡牆寫餐牌方便睇有乜食,
本身有lunch set但如果一人一set又試唔到其他
所以我地決定叫一個餐之後再散叫,
Set餐選擇農家蟹黃撈飯配蘋果叉燒
另外小食一望就想試釀雞翼是廚師推介!
之後就再叫響鈴彩椒,迷你雞春卷同燒焦糖菠蘿
我想講個雞翼好特別,用淮山杞子整碎再釀入雞翼
出面未必食到呢個味!
講到農家蟹黃撈飯配蘋果叉燒,
我地都奇怪點解會蟹黃?原來係紅蘿蔔加南瓜混在一起送飯一流好好味,叉燒肥瘦適中成個飯好味又唔膩!
個set仲包埋前菜同水果,個橙切得好鬼靚
總括來講呢度食物都好有水準,環境唔錯,
店員又好有禮貌,下次去開附近都一定encore!
2020-06-27 434 views
本身同朋友諗住去食泰國茶 但間野咁岩星期三休息 而朋友星期一諗住食依間日本菜去到亦發現星期一休息 依個教訓係叫要上網睇定鋪頭既休息時間 吾好去到然後食閉門羹🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️尤其喺依種咁熱既天氣中意食鰻魚既我見到menu有鰻魚飯就毫不猶豫咁叫左 鰻魚飯既份量都幾大下 比我想像中大👅鰻魚既份量有成一條勁滿足🤤🤤加埋飯,小菜,湯同水果都好飽下 自問大食既我都覺得飽🤤🤤加上$98依個價錢有咁既質素性價比高 朋友叫左玉子牛肉飯都話好好飽 不過我就冇影朋友嗰份了~~見到店面有好多吾同既sake🤤下次可以再過黎試埋佢啲串燒同sake

鰻魚飯
鰻魚飯
2020-06-25 927 views
這間店舖位於深水埗的店舖!位置旺中帶靜!交通都好方便!店舖門面都唔錯都幾好!店舖簡單而特別!地方都唔算好大!坐落都好舒服!。蒲燒鰻魚定食:鳗魚賣相又吸引!色澤又唔錯!真係睇得又食得相當之唔錯!鰻魚食入口又有口感!軟硬適中相當之唔錯!味道恰恰好十分之好好味!😋😋😋。農家蟹黃撈飯配蘋果叉燒:店舖用嘅肉只係素肉非常之健康!賣相真係睇得又食得!D蟹黃味道又唔錯都係好好味道!珍珠米軟硬適中食入口又有口感!真係相當之唔錯!👍👍👍。特色小食:特色釀雞翼!真係好有特色!係張雞翼D雞骨全部拆走!食入口味道好特別!十分之唔錯!。帆立貝:十分新鮮味道鲜甜!味道好夠睇見都想食!。燒雞軟骨:味道都算唔錯!食入口味道好正!又有口感!味道好香口!。燒焦糖菠蘿!賣相好吸引!真係好有特色!菠蘿外面包住D焦糖十分之正!咬入去菠蘿脆卜卜真係好特別!外甜內酸味道好夾!真係好好食!唔錯之選!👍👍👍😋😋😋。飲品方面:巨峰提子玉露!味道都唔錯!又唔會好甜!咖啡味道好特別!都算唔錯!。價錢方面一般價錢!食物又有特色!可以值得試吓!👍👍👍

蒲燒鰻魚定食:

農家蟹黃撈飯配蘋果叉燒:

特色小食:

帆立貝:
十分新鮮味道鲜甜!味道好夠睇見都想食!

燒雞軟骨:
味道都算唔錯!食入口味道好正!又有口感!味道好香口!

飲品方面:

巨峰提子玉露!味道都唔錯!又唔會好甜!

咖啡味道好特別!都算唔錯!

價錢方面一般價錢!食物又有特色!可以值得試吓!👍👍👍
2020-06-24
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2020-06-24 188 views
與朋友在太子逛街,知道附近有間居酒屋便去吃點東西談談天。餐廳播著日文歌,很有日式風味。雖然座位不多,但環境很舒服,很適合三五知己暢聚。餐廳有定食,前菜,串燒等。我們點了一些串燒。串燒都好高質素。夜館特色釀雞翼。把釀雞翼開邊燒,香脆沒有油膩感。鹽燒牛舌,很厚身。鎖上了肉汁,每塊都充滿肉味。鹽燒雞腎,爽口!每次食串燒都喜歡點一些燒蔬菜。我們點了燒秋葵。上碟時已切成了一小塊,配上醬汁。 秋葵燒到乾身,很爽 。燒茄子。外面燒香了,內裡還有點濕潤。有燒烤的風味,但不失茄子的清甜。燒日本帆立貝,啖啖鮮味。炸到金黃色的吉列炸蠔。點了一個明太子沙律。每吃一小口,全是明太子粒粒,很有口感。吃起來有芥末的味道,吃不停。

夜館特色釀雞翼
。把釀雞翼開邊燒,香脆沒有油膩感。

鹽燒牛舌,很厚身。鎖上了肉汁,每塊都充滿肉味

鹽燒雞腎,爽口

燒日本帆立貝,啖啖鮮味。

炸到金黃色的吉列炸蠔。

2020-06-18 148 views
夜館環境乾淨簡潔,樓面姨姨服務殷勤,會仔細介紹食物,又會主動斟茶,值得一讚!農家蟹黃撈飯配蘋果叉燒定食是餐廳熱門菜之一,日式叉燒煮得夠腍,素蟹黃有紅蘿蔔,南瓜等有益食材,撈飯一流餐廳又有不少串燒小食選擇,我最喜歡鹽燒一口和牛粒,肉質嫩滑,配自家製醬汁很惹味!特色釀雞翼夠新意,將雞翼骨拆除釀入淮山杞子,又是健康食材彩色椒賣相肥美,味道鮮甜~甜品方面,燒焦糖菠蘿真是色香味俱全,微焦的糖面配上爆汁的新鮮菠蘿令人吃過不停,燒菠蘿來講這個真是數一數二的好吃!香蕉春卷外脆內軟,絕對不會太油膩總括:服務態度佳又不用加一,吃得特別滋味~

特色釀雞翼夠新意,將雞翼骨拆除釀入淮山杞子,又是健康食材
彩色椒賣相肥美,味道鮮甜~

香蕉春卷外脆內軟,絕對不會太油膩
總括:服務態度佳又不用加一,吃得特別滋味~
2020-06-12 143 views
今日同朋友係附近行街,天氣麻麻落大雨影響購物意慾,於是決定提早搵餐廳醫肚。呢間餐廳裝潢得好精緻,擺放了很多款式嘅清酒,好似係日本嘅餐廳咁,由於啱啱營業時間無耐人流唔多。午餐menu set有湯有前菜仲有生果,我同朋友分別各自叫了蒲燒鰻魚定食&農家蟹黃撈飯配蘋果叉燒。大約等了10分鐘,已經上枱。最吸引係鰻魚竟有2大片,鰻魚肥美無骨,配上燒汁簡直完美。而農家蟹黃撈飯,叉燒是選用日式叉燒製法,配上蘋果汁十分解膩。食到唔夠喉嘅我地仲encore order咗幾串串燒,推介鹽燒一口和牛粒和燒焦糖菠蘿,十分考師傅技術!最後埋單,每人消費約$200!

2020-06-12 561 views
疫情之下,周圍都去唔到, 假期逼著要放, 同老公兩個請了一天假 香港自由行,第一站先去行長沙灣買平衣服,經過這間夜館,以為晚上才營業,原來有 lunch 食, 舖位 細細,午市人流唔多,最喜歡這種環境,可以 relax 唔趕🤗🤗現在食肆指定動作, 探熱和消毒酒精搓手居酒屋形式,有多款小食和午市套餐, 先來一個龍蝦沙律,外面熱辣辣, 食個冷盤降溫,啖啖龍蝦肉,鮮甜開胃, 食慾大增特色釀雞翼雞翼去骨,肉和淮山杞子一齊剁碎,再釀回雞翼皮燒, 口味創新,中西合璧串燒帆立貝燒羊架羊架上枱已切成粒狀,方便進食👏👏,用特制醬汁沾食農家蟹黃撈飯配蘋果叉燒蟹黃原來是用薯仔和胡蘿蔔茸混合而成,用來撈飯農家味重, 义燒口感甘滑, 肥瘦適中鹽燒一口和牛粒份量唔多,每人2粒,唔會太飽, 肉質軟腍之餘又有咬口感燒茄子賣相精緻, 面頭灑了木魚絲, 看似鋪上了一層金箔 🥢🥢精選咖啡 ☕☕即磨, 咖啡味香濃燒焦糖菠蘿菠蘿面掃上了一層薄焦糖,入口即溶, 菠蘿新鮮香甜,出色甜品香蕉春捲春捲皮搽了花生醬然後再炸, 外脆內軟,一定要試結帳之後問老板晚上做到幾點, 清晨兩點才收舖, 怪不得叫做夜館了

現在食肆指定動作, 探熱和消毒酒精搓手

特色釀雞翼

串燒帆立貝

燒羊架

羊架上枱已切成粒狀,方便進食👏👏,用特制醬汁沾食

農家蟹黃撈飯配蘋果叉燒

鹽燒一口和牛粒

份量唔多,每人2粒,唔會太飽, 肉質軟腍之餘又有咬口感

燒茄子

賣相精緻, 面頭灑了木魚絲, 看似鋪上了一層金箔 🥢🥢

精選咖啡 ☕☕

即磨, 咖啡味香濃

燒焦糖菠蘿

菠蘿面掃上了一層薄焦糖,入口即溶, 菠蘿新鮮香甜,出色甜品

香蕉春捲

春捲皮搽了花生醬然後再炸, 外脆內軟,一定要試

2020-06-11
Type of Meal
Lunch
  • 香蕉春捲
  • 燒羊架
  • 特色釀雞翼
  • 龍蝦沙律
2020-06-10 153 views
位於長沙灣道嘅串燒小店,俾佢門面吸引咗,入咗去。餐廳入面有日式風味,打開餐牌,午市有午市套餐,亦都有散叫。串燒好吸引,我哋就主力叫串燒。首先叫咗個日式龍蝦沙律,啖啖龍蝦肉,仲有沙律醬,食落好新鮮!龍蝦肉都幾爽口。牛舌係我最鍾意食嘅,一客有四片。牛舌味道夠香,夠爽口,厚薄適中。燒雞泡魚乾,醬汁剛剛好,食落甜甜地,點埋沙律醬好食。雞軟骨串有咬口,夠爽口,帶有鹽味。特色雞翼入面有淮山杞子蓉,好特別,而且幾健康。燒帶子有少少橙色膏,大大粒,燒得都幾香。燒菠蘿好好味!面上有焦糖甜甜地,菠蘿夠多汁,當甜品一流!另外叫咗個綠茶蛋糕,口感有啲似芝士蛋糕,帶有淡淡茶香。咖啡好香!餐廳食物好食,價錢合理!

燒雞泡魚乾,醬汁剛剛好,食落甜甜地,點埋沙律醬好食。

雞軟骨串有咬口,夠爽口,帶有鹽味。

特色雞翼入面有淮山杞子蓉,好特別,而且幾健康。

燒帶子有少少橙色膏,大大粒,燒得都幾香。

燒菠蘿好好味!面上有焦糖甜甜地,菠蘿夠多汁,當甜品一流!

另外叫咗個綠茶蛋糕,口感有啲似芝士蛋糕,帶有淡淡茶香。

咖啡好香!

餐廳食物好食,價錢合理!

2020-06-05 134 views
太子深水埗一帶是平民美食天堂,今天路經這裏,上網發現這間新店,便來一試。農家蟹黃撈飯配蘋果叉燒($98)農家即是素食的意思,素蟹黃以紅蘿白、薯仔和薑磨製而成,沒有添加其他味噌,味道天然,口感柔軟,送飯一流!叉燒半肥瘦,一層肉配一層脂肪,層層分明。肉汁有淡淡的蘋果味,師傅空閒時間出來交談時講出,叉燒汁是以蘋果、大蔥等多種食材醃製而成,難怪味道天然不花巧,吃了也不感覺到對心血管有負擔。據講前菜會不時轉換,滿足不同客人需要。味噌湯不會太咸,有豆腐在內,切得精細。飯後果是甜橙一個,廚師把橙剝皮,再切開,客人只需要用牙籤便吃到,不會弄污手指,非常細心!夜館特色釀雞翼($60)第一次吃這個樣子的雞翼,看起來像雪條、像聖誕樹,其實是把雞翼其中一枝骨抽起,並把雞肉反起,把磨蓉的淮山杞子釀在雞翼上燒。咬下去時不會感到雞翼的油膩,但感覺到一種吃素的感覺。杞子明目,淮山有健脾補虛功效,真係健康之選!日本浜田雞泡魚乾($58)雞泡魚很軟,由日本運來,燒過的雞泡魚特別香,吃來甜甜的,有點點黏牙,送酒一流!響鈴彩椒($38)響鈴其實是把甜椒頂切開,挖空裏面的籽,再把肉碎放進去,如果你搖一搖,甜椒就會響起來,因而命

農家蟹黃撈飯配蘋果叉燒($98)

夜館特色釀雞翼($60)

日本浜田雞泡魚乾($58)

響鈴彩椒($38)
響鈴其實是把甜椒頂切開,挖空裏面的籽,再把肉碎放進去,如果你搖一搖,甜椒就會響起來,因而命名。用燒的方法處理,甜椒和肉汁完全鎖在甜椒內,非常可口。

燒焦糖菠蘿($58)
一上台就聞到一陣陣菠蘿的甜味,色彩鮮豔奪目,果汁已傾瀉在菠蘿皮上,賣相非常吸引!一咬下去,果汁如泉湧,在口內噴發,加上薄薄一層焦糖,不會太甜,但滋味十足!

樓面姨姨講,師傅是酒店大廚,很有經驗。而老闆則是品酒師,很多客人來這兒品酒。難怪食物質素如此高!

2020-04-10 357 views
琴晚同女朋友係深水埗睇遊戲機,梗係係附近搵野食啦~今次我地選左間居酒屋試試佢~店內細細間,但坐位寬敞,仲放左唔小日本酒,充滿居酒屋風味🙌佢地全日定食價錢十分平民親子丼$55雞肉同蛋都煮得岩岩好,如果汁多小小冇咁乾會更好食~茄子燒得幾香口,色澤都好靚,加埋滿滿的木魚絲,水準之作👍蒲燒鰻魚定食$98鰻魚幾肥美又燒得幾香,如果鰻魚汁比多燒燒去調味就更好~不過呢個店d飯就煮得麻麻,較為一舊舊同乾呢個橙加分係因為店員幫你分左半個,再打埋個十字,手工都好靚,分便客人咁食生果👏👍特別稱讚:店員服務一流,我唔小心倒捨左配菜落地,但店員都立即幫我清理個位,仲免費比番個配菜我食番👍👍👍

店內細細間,但坐位寬敞,仲放左唔小日本酒,充滿居酒屋風味🙌

佢地全日定食價錢十分平民

親子丼$55

雞肉同蛋都煮得岩岩好,如果汁多小小冇咁乾會更好食~

茄子燒得幾香口,色澤都好靚,加埋滿滿的木魚絲,水準之作👍

蒲燒鰻魚定食$98

2020-04-09
今日同男朋友一齊黎到深水埗食嘢,見到呢間日式小店,全日套餐非常抵食呀,$55起就有交易,非常平民!我叫咗個親子丼定食,男朋友就叫咗鰻魚飯定食。一個套餐價錢包咗伴菜(涼拌茄子)、主菜、水果(半個橙)同埋味噌湯。主菜:親子丼餸方面係唔錯嘅,但飯方面係冇汁同偏乾,我就食咗少少就食唔落啦~男朋友個鰻魚飯就正好多😋 鰻魚好厚身啖啖肉!另外再叫左一份燒茄子,唔似平時串燒店咁油膩,似係乾燒嘅做法,但裡面又唔乾身,都好味喎!
今日同男朋友一齊黎到深水埗食嘢,
見到呢間日式小店,全日套餐非常抵食呀,
$55起就有交易,非常平民!
我叫咗個親子丼定食,男朋友就叫咗鰻魚飯定食。
男朋友個鰻魚飯就正好多😋 鰻魚好厚身啖啖肉!
親子丼
鰻魚飯定食
水果
2020-04-09
$90 (Dinner)
親子丼
鰻魚飯定食
水果
2020-03-21 287 views
屋企無煮飯😱為有出便食自己啦😔就去D無咁人流密集嘅地方食啦黎到以為坐位爆滿🤔好彩仲有位👍🏻舖面以居酒屋格調幾企理🙌🏻店員又好招呼坐咗陣已經爆場🤨出面仲有人等緊位😮咁我就黎個快閃💫「全日定食」滑蛋豬扒飯🍱嗱嗱臨食完走人🤣🤣嘩。。。個餐原來跟埋味噌湯、前菜仲有原個橙食添😋🍊仲好細心一分四舊容易拮黎食😳加埋杯巨蜂提子玉露🍇成set價錢好抵食😋😋仲平過D連鎖店🤨🤨下次早D黎到試下其他嘢先
屋企無煮飯😱
為有出便食自己啦😔