2015-08-27 272 views
見到新產品,一定要試一試豬肉丼 睇廣告仲唸住係比正常嗰度啲牛肉厚少少,原來唔係,個樣同牛飯無唔同,食落仲有啲豬肉so味,質地都鬆化,唔會un易咬開smile但食完即刻想食番牛肉飯囉,好彩我識有拎到個牛肉汁,咁先當佢牛飯咁ko all炸shocked 雖然呢個平少少,但我都係會簡番我親愛既牛肉飯例牌既,期待下次,等我呀,細牛飯+無得頂既頂呱呱牛肉汁!
見到新產品,一定要試一試
豬肉丼
2015-07-15
一個沒有住家飯吃的日子,早了點放工,在這兒吃了一個應該新推出不久的「醬煮豚肉飯」下午茶餐代替晚餐。說實在的,這「醬煮豚肉飯」是沒有「吉野家」的招牌「牛肉飯」那麼好吃的,即使加上了漬物在飯上面也作用不大,始終,我覺得還是牛肉比豬肉好吃。不過,這下午茶配綠茶只需 $19,配汽水也只是 $21,白米飯、醬汁都能保持「吉野家」一貫以來令人滿意的水準,以這價錢,可以代替晚餐,可真是十分抵呢!
$21 (Dinner)
2015-05-23 190 views
好耐都無幫襯過吉野家再試下佢個玉子雞扒飯 賣相依舊討好份量剛OK, 雞扒幾件 個汁都好味, 但啲雞肉比仔鞋口溫泉蛋漿流量算多,溫泉蛋混在飯裡, 幾好的配合,   不過珍珠白飯較濕身,不過不失啦! $20既茶餐 算係咁啦

好耐都無幫襯過吉野家

再試下佢個玉子雞扒飯 賣相依舊討好

份量剛OK, 雞扒幾件 個汁都好味, 但啲雞肉比仔鞋口

不過不失啦! $20既茶餐 算係咁啦
2015-05-20
$22 (Tea)
2015-05-20 260 views
星期二去按摩已經成為一個習慣,按完之後,都已經成9點點,好肚餓呀,食咩好呢,走左入吉野家,諗左好耐,最後叫左個特盛牛肉溫泉蛋飯,佢寫話牛肉係特多嫁,點知我覺得俾人厄左,同平時一樣,只係多左飯。牛肉仲好乾,好似好老咁。又唔夠牛肉汁汁,飯係保持到水準,好彩有叫溫泉蛋,可以用黎拌飯,正。加多杯汽水,40幾蚊,都好飽肚既,個場好似仲有野咬腳咁,痕痕地。

牛肉仲好乾,好似好老咁。又唔夠牛肉汁汁,
2015-05-19
2015-03-07 397 views
原來很久沒去過吉野家了,也很久沒寫過它的食評。這一天,因為趕著出門,所以便來到這間很久沒來吃過東西的吉野家食早餐。吃了一個西日合璧的早餐,主角的牛肉仍然憑它的美味肉汁成功贏得自己的歡心;配角之一的豬柳也軟熟不乾,而且味道適中,比「麥記」的出品確是好上一截;另一配角的炒滑蛋雖然炒得稍老,不夠嫩滑,水準未及「澳牛」、「民華」等的炒蛋那麼好,中間部分仍有少許蛋汁。另上的白飯就既軟熟又夠熱,加杯茶味不過不失的熱奶茶,已是一頓及格有餘的豐富早餐,比同一商場中的另一家快餐店「大家快樂」的早餐更好味呢!

$29 (Breakfast)
2014-09-27 97 views
粟米分量比其他分店多,牛肉唔會太老,分量都幾多。溫泉蛋加落牛肉飯食呢個食法都既特別,蛋王同蛋同牛肉一齊,異常的match! 但切記要係蛋白俾飯整熟之前食完!唯獨一樣野令我對個飯扣分,就係牛肉汁。牛肉汁太過濃,倒落飯道令個飯變得完全咸。第一日食吉野家已經覺得有呢個問題,希望日後可以改善下。
2014-09-18 361 views
今晚好想食十下十下, 但係又冇乜時間, 所以去快餐店...加上最近地溝油事件好似有大家樂份, 所以就轉地方...就去左吉野家喇...之前都係吉野家唔同分店打過邊爐~今次試下個芝士巨輪火鍋~ 芝士巨輪即係流心芝士狗..lol湯底要左雪濃湯, 即係薯仔湯呀!!好似感覺上幾健康~追加多份牛肉, 同埋揀左韓式粉絲, 因為之前食過幾次烏冬...我都覺得太淋喇, 唔夠Q彈滑, 所以今次試韓式粉絲啦~~~仲加$7要左杯蜂蜜椰果凍綠茶, 都幾好飲, 唔會太甜~埋單都唔駛80蚊, 仲要一個鍋兩個人SHARE, 好抵食呀!!!當然唔好expect佢d肥牛好靚啦,,, 40幾蚊有埋個鍋想點?!佢個鍋係好日底既, 裡面有一舊細豆腐, 一舊細栗米,一個菇, 一小撮金菇, 兩條蟹柳, 一舊豆腐卜, 一舊"芝士巨輪"芝士巨輪真係好正, 可惜得一舊, 心急既時候一咬開,d熱溶芝士整到條舌頭好痛...但係好正呀!!!蟹柳肉都唔錯, 一絲絲既~仲有兩條tim~ d菇都幾爽甜~d菜就普通啦, 索哂d湯汁幾入味~豆腐&栗米就一般啦~~只要不是抱很大期望去試, 其實80蚊有找的邊爐真的不錯喇~~值得一讚既係韓式粉絲, 好爽滑,
今晚好想食十下十下, 但係又冇乜時間, 所以去快餐店...
加上最近地溝油事件好似有大家樂份, 所以就轉地方...
就去左吉野家喇...之前都係吉野家唔同分店打過邊爐~

今次試下個芝士巨輪火鍋~ 芝士巨輪即係流心芝士狗..lol
湯底要左雪濃湯, 即係薯仔湯呀!!好似感覺上幾健康~
我都覺得太淋喇, 唔夠Q彈滑, 所以今次試韓式粉絲啦~~~
仲加$7要左杯蜂蜜椰果凍綠茶, 都幾好飲, 唔會太甜~

佢個鍋係好日底既, 裡面有一舊細豆腐, 一舊細栗米,

芝士巨輪真係好正, 可惜得一舊, 心急既時候一咬開,
d熱溶芝士整到條舌頭好痛...但係好正呀!!!
蟹柳肉都唔錯, 一絲絲既~仲有兩條tim~ d菇都幾爽甜~
d菜就普通啦, 索哂d湯汁幾入味~豆腐&栗米就一般啦~~

值得一讚既係韓式粉絲, 好爽滑, 又索哂d湯味, 煮左兩分鐘到..
就食得~夠哂快, 同埋口感煙煙un un~我諗以後都唔揀烏冬...
寧願揀韓式粉絲好過~~杯蜂蜜椰果凍綠茶夠凍, 唔會太甜...
配熱既火鍋真係幾好, 不過d椰果粒粒太少, d冰太多~~~

芝士巨輪火鍋 幾推介~~~ 記住要配韓式粉絲!!!

2014-09-17
$40 (Dinner)
2013-11-27 77 views
下午放假 行街行到差不多3點 想食個T 順便Hea 一陣,來了吉野家。下午茶廿$20都有交易 ,叫了個溫泉蛋雞朳飯,都幾大碗 買相真係幾吸引禾有D紫菜係面 但份量偏少 做倍襯都OK 溫泉蛋半生熟 蛋白精凝而且好滑 蛋味濃烈!雞朳外層都幾脆禾 D肉尚算嫩口飯用珍珠米 口感唔錯混埋D蛋汁來食 感覺一流加2蚊有杯凍奶茶Tim平價又有水準 唔錯唔錯。
雞朳外層都幾脆禾 D肉尚算嫩口
飯用珍珠米 口感唔錯
混埋D蛋汁來食 感覺一流
加2蚊有杯凍奶茶Tim
平價又有水準 唔錯唔錯。
2013-11-25
$20 (Tea)
溫泉玉子煎雞海苔細飯 $17 配熱綠茶, 如果改冷/熱飲品便加$2...剛好雞扒是新鮮煎起, 皮還脆, 肉還熱..外層半透明半凝固的溫泉玉子, 蛋白幼滑到令人不忍心去篤破它, 不過越是想起蛋黃汁拌飯的滋味, 越是有種罪惡感。   只好鼓起勇氣1‧2‧3‧4 ... 一篤... 金黃色的濃郁蛋黃汁盡流而下, 見著它慢慢地流入珍珠米飯內。  把海苔碎拌入蛋汁蛋裏, 口感黏黏軟軟, 味道甜甜也有海苔的腥香, 很快便完全地把飯吃完, 一粒米飯也沒有浪費!
溫泉玉子煎雞海苔細飯
剛好雞扒是新鮮煎起, 皮還脆, 肉還熱..
Other Info. : 唯一不完善的地方就是水牌上並沒有詳盡列出下午茶餐牌, 好像這個新特價餐的海報都只是貼在門口位置呢!
2013-08-22
$17 (Tea)
溫泉玉子煎雞海苔細飯
當今時今日街頭巷尾總有一間,但食物水準每每良莠不齊的港式茶餐廳的行貨早餐也要賣二十多三十元一個的時候,「吉野家」的「輕怡和風牛肉溫泉玉子飯早餐」才賣 $18,已包括 和風洋蔥肥牛一碟、 溫泉玉子一隻、 白飯一碗和日本清茶一杯,味道還有一定的質素保證,確是十分經濟抵食,值得推薦。
和風洋蔥肥牛一碟、
溫泉玉子一隻、

$18 (Breakfast)
2012-08-02 46 views
每次都可以 沒有退步今次點了 66%+ 的 牛肉飯 $46友人也點了一份牛肉份量真的十足 飯內早已加定了不小 牛肉汁 方便顧客 其他沒有貨不對板但友人另外點了 一溫泉玉子收銀員就完全忘記落單因當時快10點收舖時段只能外買拿走 而不能退錢所以只能算吧各位請留意自己所點的食品是否齊全
每次都可以 沒有退步

因當時快10點收舖時段
只能外買拿走 而不能退錢

所以只能算吧
各位請留意自己所點的食品是否齊全
Other Info. : 唯一改進的地方是 員工[b]清理客人用餐後的速度[/b] [u]地上 桌上滿是 污物[/u] 也[b]沒有[/b][u]好好打理[/u]
2012-07-21
一番激當
每當放假在家,又不想吃麵包或餅乾做早餐的時候,便每每想到來這間離家最近的「吉野家」吃一頓「牛肉麵」或者「煎雞米」做早餐。雖然「吉野家」的「牛肉」與「煎雞」嚴格來說談不上是什麼美味,就以這天所吃的「牛肉麵」來說,那些「洋蔥肥牛肉」的味道便顯得過鹹。不過,才不過二十元不到的價錢,就連一般的茶餐廳早餐也要比它昂貴,便可以吃到一頓廉價日式早餐,熱騰騰的丁麵上淋上隨麵附上的麻油後,充滿麻油的芬芳香氣,加上偏鹹得來味道尚還可以的牛肉與一杯清茶,怎麼也算是個相對廉宜的另類早餐選擇吧!

$19.4 (Breakfast)
一個出席飲宴的日子,赴宴之前,與老婆仔先來到這間「吉野家」吃了一個「日式火鍋」打底。今年「吉野家」除了每年必定推出的「日式牛肉火鍋」外,還新加了一款「日式蝦天婦羅火鍋」給客人選擇。既然這裡年年如是,新意欠奉的「日式火鍋」有少許新意思,那便叫來試試吧!這「日式蝦天婦羅火鍋」跟一貫的吉野家火鍋一樣,材料不少,價錢亦見合理。火鍋中除了另上的肥牛外,還有豆腐、金菇、冬菇、娃娃菜、切件栗米、腐皮包、鱈場蟹棒、雞肉丸、日式魚蛋片和讚岐烏冬等,而當然少不得的,是這火鍋的主角 ---- 一隻天婦羅炸蝦。今次的火鍋湯底由老婆仔選擇,沒有叫自己較為喜歡,味道相對較濃和甜的濃湯底,而改叫了較清,鹹味較重的清湯底,整體來說,這火鍋仍像以往一般讓自己感到滿意,特別是那些肥牛,質素不錯,蘸上滋味濃郁的芝麻醬後,也頗美味。不過那隻身為主角的天婦羅蝦,因為浸在湯裡過久的關係,脆漿已變得一點不脆,簡直完全失去了天婦羅應有的口感,實在失敗。可惜我倆初時想不到這一點,未有先把那蝦撈起,要是下次來的話,可一定要記住了啊!「吉野家」每年秋冬季必定推出的「日式火鍋」,自己每年都會幫襯一兩次,幫襯的原因無非是因為它的味道不差,個人

吉野家」每年秋冬季必定推出的「日式火鍋」,自己每年都會幫襯一兩次,幫襯的原因無非是因為它的味道不差,個人覺得比兩間「大」字頭快餐店都好
,而且價錢又不貴
。當自己想吃廉價一人火鍋的時候,「吉野家」的「日式火鍋」實在是最佳的選擇呢
$37.5 (Dinner)
2011-04-07 26 views
(注意: 這是上年九月的事情)一直以來, 吉野家o既款式都好似無咩大突破, 偶爾所謂的新出品, 都其實幾行今次, 或許, 是有點個人喜好, 覺得這新出的芝士牛肉飯零舍吸引雖然, 我食唔出有三款芝士(明顯食得出兩款), 但芝士的騷味和香軟的咬口, 加上一貫香味滿溢(吸湯吸得耐)的吉野牛肉, 實在美味得難以形容可能有點似burger 的交替, 但兩種食材的製作大不相同食完, 當真齒甲留香, 難得難得
(注意: 這是上年九月的事情)

可能有點似burger 的交替, 但兩種食材的製作大不相同

食完, 當真齒甲留香, 難得難得
2010-09-06
$33.5 (Lunch)
2011-04-02 34 views
下午茶時段,因為預備晚上會晚一點才吃飯,所以這個下午茶都要較到下午四時半才吃。細牛飯是最穩陣,最便宜的選擇。不過我選擇了多洋葱。吉野家的洋葱算是好吃,吸收了牛肉汁的味道,煮得也夠稔,而且少了洋葱本身的那份辣。指明多洋葱,廚房真的出到不少的洋葱,而牛肉和飯的份量也沒有少到。牛肉片依舊是一買水準,這亦是奧海城這間分店可愛的地方(相比起另一我常光顧的,中環分店,有些時候會煮得很乾)少不了的當然是他們很好味兼好衛生的酸薑片一包。$15,凍飲+$2,很超值。

細牛飯是最穩陣,最便宜的選擇。不過我選擇了多洋葱。

多洋葱

少不了的當然是他們很好味兼好衛生的酸薑片一包。

$15,凍飲+$2,很超值。
2011-03-31
$17 (Tea)
多洋葱