2020-08-31 89 views
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生   好味日記✿ ˚*•✰。有間本舖.香軟古早味。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤❤從天橋行過,撲鼻而來一陣陣蛋糕香氣 還未走到店家門前 已見人龍在前「有間本舖」是一家專賣台式古早口味的蛋糕專門店 現場即製,天天新鮮出爐,蛋糕香氣特別迷人此店出品共有4款味道 本小姐最想試的是抹茶紅豆味和黃金芝士味 但當天早已賣光 難怪是網上人人都說的招牌 一場來到,自然掃2件有現貨的出品經典原味 入口香軟鬆彈,有濃郁蛋香 令人想起小時候回家的蛋糕香氣 簡單、傳統、溫暖、滿足 好有人情味蜂蜜蔓越莓味 一直好喜歡台灣的蜂蜜蛋糕 此出品還加入了蔓越莓 口感多了一重,味道又是蜜式香甜 更突出了台式蛋糕的風情令人難以抗拒 雪藏後在這時炎炎夏日吃更有另一番風味此店出品份量很足 一個蛋糕足夠和家人朋友一起分享 而且用料實在,很值得一試

雜感女生   好味日記
˚*。有間本舖.香軟古早味。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

從天橋行過,撲鼻而來一陣陣蛋糕香氣
還未走到店家門前
已見人龍在前

「有間本舖」是一家專賣台式古早口味的蛋糕專門店
現場即製,天天新鮮出爐,蛋糕香氣特別迷人
此店出品共有4款味道
本小姐最想試的是抹茶紅豆味和黃金芝士味
但當天早已賣光
難怪是網上人人都說的招牌
一場來到,自然掃2件有現貨的出品
經典原味
入口香軟鬆彈,有濃郁蛋香
令人想起小時候回家的蛋糕香氣
簡單、傳統、溫暖、滿足
好有人情味
蜂蜜蔓越莓味
一直好喜歡台灣的蜂蜜蛋糕
此出品還加入了蔓越莓
口感多了一重,味道又是蜜式香甜
更突出了台式蛋糕的風情

令人難以抗拒
雪藏後在這時炎炎夏日吃更有另一番風味
此店出品份量很足
一個蛋糕足夠和家人朋友一起分享
而且用料實在,很值得一試
2020-08-28 99 views
近排見到旺角太子都開咗好多間古早味蛋糕店,次次經過都一定會畀佢香噴噴嘅蛋糕吸引, 但自己一個又食唔曬全個蛋糕所以一直冇試到🤣今日難得家人到訪, 本身諗住買抹茶紅豆味或者蜂蜜蔓越莓味,點知一早就賣曬🥺唯有買黃金芝士蛋糕番屋企一齊share😝一打開好香雞蛋糕嘅味道( 連貓貓都想食🤣) ,而且超級多芝士粒粒, 忍唔住手撩咗幾粒偷食😝唔止個蛋糕面有好多芝士粒,原來入面都仲有幾層半溶芝士🥰食落去蛋糕好鬆軟,唔會太乾。我覺得除咗芝士味仲有少少鹹蛋味😝 但家人就唔覺🤔雖然睇落好似好大件,但係唔覺唔覺就會食多咗幾舊😝不過因為店員話可以放幾日,所以我都留咗2件第二日先食, 估唔到第二日叮返熱食都係咁香🤭下次有機會試埋其他味先
唯有買黃金芝士蛋糕番屋企一齊share😝
唔止個蛋糕面有好多芝士粒,原來入面都仲有幾層半溶芝士🥰
食落去蛋糕好鬆軟,唔會太乾。
我覺得除咗芝士味仲有少少鹹蛋味😝 但家人就唔覺🤔
雖然睇落好似好大件,但係唔覺唔覺就會食多咗幾舊😝
下次有機會試埋其他味先
Type of Meal
Tea
2020-08-27 76 views
來自台灣既有間本鋪呢間係我bookmark左好耐架啦😍大大個古早 可以幾個人食都夠呀😝一次食唔晒可以放入雪櫃 keep到3日左右😎果日見到有抹茶紅豆味 就佢啦😆_抹茶紅豆古早味蛋糕 $75抹茶味既古早 唔係間間有架💚呢間既古早蛋糕口感唔錯 係我鍾意既口感帶有蛋香 而且抹茶味唔會苦 岩岩好加埋紅豆更加加分 大大粒又唔會硬😋我鍾意呀💚💚_店主話有兩種食法: 熱食同凍食✌🏻熱食:放入微波爐叮完再食凍食:雪入雪櫃 第二日令返出黎食兩種我都試過😌我比較鍾意凍食 蛋糕過左一晚質感依然好好重保持濕潤 真係不錯🤤除左抹茶紅豆味,我重見到有芝士,蔓莓同原味🍰
來自台灣既有間本鋪

凍食:雪入雪櫃 第二日令返出黎食
兩種我都試過😌
我比較鍾意凍食 蛋糕過左一晚質感依然好好
重保持濕潤 真係不錯🤤
除左抹茶紅豆味,我重見到有芝士,蔓莓同原味🍰
  • 抹茶紅豆
2020-08-27 640 views
台灣古早味蛋糕在旺角開了好幾間,之前也試過其他店,今次路過見到剛出爐,香氣撲鼻,決定買個試吓。買了現貨黃金芝士蛋糕,搭了一段時間車回家,但因為新鮮出爐關係,蛋糕仍是暖暖的。蛋糕入口軟熟,質地偏軟滑,富有蛋味,吃起來像日式芝士蛋糕。除了蛋糕面鋪上了芝士粒之外,蛋糕中間和底部都有一層車打芝士,芝味濃郁,喜愛芝士的人應該一試。未食完的蛋糕要放雪櫃內,再吃時就要放微波爐翻叮15秒。下次再經過,要試試其他口味。

2020-08-25
TakeAway
$75 (Tea)
  • 黃金芝士
2020-08-26 75 views
屋企人話想食古早味蛋糕,今次試下呢間有間本舖先,黃色招牌多sharp醒,離遠都望到了。蛋糕密密出,好香呢,雖然無誇張嘅人龍,但黎買嘅人都未停過。一般古早味蛋糕個盒設計上都差不多,大小都係呢個size,呢度用紫色又幾搶眼喎,而且紙盒外仲有一個膠袋,就算因為蛋糕太熱出左倒汗水都唔怕個盒軟到墮底。是日揀左抹茶紅豆口味,印左店名嘅logo幾得意。蛋糕超級香,切起上黎軟綿綿,質感綿密副彈性。綠茶味不算太強,但都食到淡淡嘅綠茶香,中間的紅豆甜甜地,但整體不算甜很啱口味,食一件都幾飽喎。唔知其他口味幾點出爐呢?想試下越蔓莓~
蛋糕密密出,好香呢,雖然無誇張嘅人龍,但黎買嘅人都未停過。
是日揀左抹茶紅豆口味,印左店名嘅logo幾得意。
蛋糕超級香,切起上黎軟綿綿,質感綿密副彈性。

唔知其他口味幾點出爐呢?想試下越蔓莓~
2020-08-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$75 (Tea)
經過古早味蛋糕店總係抵抗唔住誘惑~聞到香噴噴的蛋香~又忍唔住要帶佢返屋企🤤當日有四款口味選擇~包括經典原味、黃金芝士、蜂蜜蔓越莓、抺茶紅豆我地揀咗黃金芝士、蜂蜜蔓越莓。蜂蜜蔓越莓好特別,蛋糕上的紋理好靚〰️凍食時質感綿密,口感濕潤,蔓越莓味道較突出。叮叮十秒,翻熱食時,蜂蜜香味噗鼻而來!入面有好多蔓越莓乾,酸酸甜甜。凍食同熱食都同樣吸引!而黃金芝士入面有粒粒芝士,中面又有不少芝士餡,太邪惡喇!!

經過古早味蛋糕店總係抵抗唔住誘惑~
聞到香噴噴的蛋香~又忍唔住要帶佢返屋企🤤

當日有四款口味選擇~
包括經典原味、黃金芝士、蜂蜜蔓越莓、抺茶紅豆

我地揀咗黃金芝士、蜂蜜蔓越莓。
蜂蜜蔓越莓好特別,蛋糕上的紋理好靚〰️
凍食時質感綿密,口感濕潤,蔓越莓味道較突出。
叮叮十秒,翻熱食時,蜂蜜香味噗鼻而來!
入面有好多蔓越莓乾,酸酸甜甜。
凍食同熱食都同樣吸引!

而黃金芝士入面有粒粒芝士,中面又有不少芝士餡,太邪惡喇!!
2020-08-24 76 views
流行了那麼久,終於輪到我打卡了!她不是唯一一間,但她的店舖門面感覺上很有日本 feel,好像零舍好味似的,我便在晚上禁堂食的時候去試試古早味蛋糕。我揀選了芝士口味,嘩,不得了➡️ 粒粒香濃芝士 $75,海綿蛋糕比一般的蛋糕濕潤,吃的時候沒平時的乾,不需要配上珍珠奶茶等飲品,好讓省下卡路里(笑)!➡️ 內層還夾着一層芝士醬似的餡料➡️ 蛋糕體很飽肚,想着飯前當小吃的話,包保你正餐吃不下➡️ 雖然價錢不算便宜,但質素、味道及飽肚感可以彌補,算是緊貼潮流吧😂就是很滿足的感覺。
➡️ 內層還夾着一層芝士醬似的餡料
➡️ 蛋糕體很飽肚,想着飯前當小吃的話,包保你正餐吃不下

就是很滿足的感覺。
經典原味($60)近期香港掀起左陣「古早風」,開到成行成市,經常大排長龍,離遠已經聞到陣陣蛋香。高雄人氣古早味蛋糕品牌已經進駐香港,除左旺角,灣仔同大埔都有分店,唔洗搭飛機都食到啦!只係台灣當地擁有12間分店,甚至泰國都有分店,已有13年歷史。多款口味可以選擇,分別有5種口味:經典原味、黃金芝士、蜂蜜蔓越莓、抺茶紅豆。標榜每日新鮮製造,無添加防腐劑,因此只可以保存最多3日。蛋糕口感軟綿綿而且濕潤,蛋味亦好香濃。
經典原味($60)
2020-08-22 70 views
唔知幾時開始,興起左台灣嘅古早味蛋糕,香港嘅古早味蛋糕店越開越多😛 對於試新野都慢人幾拍嘅我,都終於一試古早味蛋糕喇🤣原味古早味蛋糕 $60要試新野,一開始緊係試原味啦。雖然我睇唔到佢出爐嗰一刻,但買完拎上手都係熱辣辣,超級香噴噴!!! 如果唔係疫情限制,我應該會即刻就摵啲嚟食喇🤤返到屋企即刻切開嚟食,雖然凍咗,但都仲有好香嘅蛋味,而且蛋糕亦都好鬆軟,只係我自己覺得甜咗少少😳 食完一片,記得店員同我講可以微波爐叮10秒翻熱嚟食,即刻又再試吓食過熱版~ 叮10秒令蛋糕微溫,蛋香更加突出😍😍 比較之下我鍾意熱食呀~ 諗番起應該出爐即刻食會更好食😋除咗原味,見到menu上有其他味,下次應該會買埋芝士味黎試😝

原味古早味蛋糕 $60

2020-08-20 53 views
買蛋糕去公園野餐,是在疫情期間不能去旅行時, 最能夠舒壓的事。 一邊聽著淙淙流水聲, 一邊嚐一口甜點, 放眼綠色世界 整個身心舒暢。這天就選擇了 旺角道天橋底的 有間本舖, 話明古早味蛋糕當然要選擇來自台灣的店,要嚐就要嚐 完完全全來自台灣的古早味蛋糕嘛! 蜂蜜蔓越莓味這款蛋糕吃起來頗有層次感先有 蛋香味濃的蛋糕本體, 然後慢慢滲出蜜糖的甜度, 卻又不會過甜, 然後再有蔓越莓的酸甜, 整個賣相和味道都非常一流。 蛋糕柔軟帶濕潤,充滿空氣感, 係吃著蛋糕卻又不會太單調呢。抹茶紅豆味 綿密細緻一切開就有滿滿的蛋香味抹茶 味道適中,不會太苦, 是個不會選錯的口味。切到底還有 大大粒的紅豆為抹茶蛋糕添上點點的甜度個人幾推薦這款的。兩個人在一起, 一不小心就把兩條都吃下去了, 口裏充滿著蛋糕 和抹茶的香氣 , 而內心滿滿的充滿幸福感喔。

蜂蜜蔓越莓味
這款蛋糕吃起來頗有層次感

抹茶紅豆味 綿密細緻
一切開就有滿滿的蛋香味
抹茶 味道適中,不會太苦, 是個不會選錯的口味。
切到底還有 大大粒的紅豆
為抹茶蛋糕添上點點的甜度
個人幾推薦這款的。

2020-08-20 928 views
台灣古早味蛋糕由年頭至今依然大熱,梗有一間喺左近,人龍亦稍為縮短,不用排隊太久。是日與友人往旺角太子一帶行逛,見到有間本舖此台灣古早味蛋糕,不用排隊,但顧客一個接一個。現貨蛋糕有原味及黃金芝士,選了經典原味,店員叮囑蛋糕沒有防腐劑,未食完要放入冰箱,三天內要食完。回家後切了一小片放入微波爐叮15秒,蛋糕軟熟微暖,蛋味清香,質感較日式芝士蛋糕豐厚,不會食完像一陣風,喜歡食清蛋糕的,應該都會喜歡原味。

2020-08-20
$60 (Tea)
2020-08-20 41 views
古早蛋糕近呢幾年開到成行成市,出嘅口味都越來越多花款,見最近唔少人介紹呢間有間本舖嘅古早蛋糕,係正T.O.P對面咁方便,決定試試🍴原本想食啱啱出爐嘅芝士口味,點知因為三心兩意......已經被排喺前面嘅顧客買晒😩😩😩真係咁受歡迎⁉️所以今次只好先食原味,可以試清楚佢嘅蛋糕係米真材實料😛😋經典原味古早蛋糕 $60雖然好多顧客,但係店員嘅服務都相當親切,除咗主動提供膠餐刀外,仲提醒我哋可以放喺雪櫃食三日,雪凍食都可以。懶人如我,連放入微波爐叮幾分鐘都覺得麻煩,所以凍食就啱晒😝蛋糕嘅質感十分鬆軟,就算放入雪櫃都唔會乾身,反而幾濕潤!蛋糕唔會好甜,感覺輕盈,蛋味都夠香,而且相當大舊,經過遙遠嘅車程番到屋企都仲係漲卜卜冇塌落嚟👍🏻👍🏻👍🏻整體而言相當抵食,可以解決未來幾日嘅下午茶同宵夜🤤不過下次一定要食到芝士味😩😩😩

經典原味古早蛋糕 $60

• 經典原味
2020-08-18 66 views
最近古早味蛋糕大行其道,隨處也看到宅的蹤影🤤,有時候還會被它的香氣吸引著。這次去了一家位於旺角花園街附近的古早蛋糕店,門面有很大個黃色招牌,很容易就看到😎。💥蜂蜜蔓越莓 HKD$70,這個味道不常見所以感覺很特別,而且聞到很香的味道🤤。兩者味道很配合,味道酸酸甜甜的,蜂蜜味道帶點甜味🥰,蜂蜜蔓越莓果香味重。這個雖然蛋香味不太重,但這個甜而不膩的配搭令靜靜有驚喜💕。💥經典原味 HKD$60,原味是最初的味道,要看看師傅的手勢,原味就可以試到☺,而且聞到很香的味道。面頭有可愛的店舖LOGO☺,這個蛋香味道挻濃郁,口感濕潤軟綿綿🤤,蛋糕味道不會很甜挻好。

2020-08-17
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$70 (Other)
2020-08-16 48 views
有天經過旺角見到古早味蛋糕出爐,我家小朋友特別喜歡台灣古早味蛋糕,所以買了兩件回家。有間本舖是來自台灣高雄,門口張貼款式及出爐時間,店內賣四款蛋糕,原味、黃金芝士、抹茶紅豆及蜂蜜蔓越莓。我點了口味較特別的抹茶紅豆及蜂蜜紅莓。蛋糕相當香,充滿濃香蛋味,蛋糕非常鬆軟,口感細緻。抹茶茶味甘香,配自家製香甜紅豆,不會太甜,又有紅豆有咬口。蜂蜜紅莓也有蜂蜜香,配合紅莓酸酸甜甜很好味,吃完一件想再吃!店員服務熊度好有禮貌。更告訴我們吃不完可放雪櫃放3天。

店員服務熊度好有禮貌。更告訴我們吃不完可放雪櫃放3天。
2020-08-16 479 views
記得上年去台灣旅行既時候途徑一間古早味蛋糕專賣店,剛剛新鮮出爐,香味四溢,雖然疫情期間無得去旅行,唯有係香港尋覓下有無台灣古早味蛋糕,終於係旺角穩到呢間「有間本舖」,呢間古早味蛋糕專門店很高人氣,也是主打蛋糕每日新鮮出爐,分別售賣四種口味,原味,黃金芝士,蜂蜜蔓越莓和抹茶紅豆。原本最想嘗試既口味係抹茶紅豆,可惜已經一早賣光光,所以建議想試既朋友盡量朝早/下午去啦。今次我揀左原味和黃金芝士古早味蛋糕嚐嚐,由於蛋糕每天新鮮製作,如果一日內食唔曬,老闆建議把蛋糕放入雪櫃,盡量三天內食用。原味古早味蛋糕先介紹原味,長方形的古早味蛋糕面層燙山上店家logo圖案,當我切一件件蛋糕的時候,感受到蛋糕十分綿滑,蛋香味超濃厚,比一般雪芳蛋糕的口感更柔軟。黃金芝士古早味蛋糕而黃金芝士味版本,同樣是長方形,面層卻放上一粒粒芝士在上,豐富口感。由於我想芝士味更濃厚,所以我擺入微波爐叮10-20秒,令到芝士味更突出,味道鹹鹹香香,比起原味而言,又是別有一種風味。下次希望可以嚐到抹茶紅豆口味,同時想念下台灣的味道!

原味古早味蛋糕

下次希望可以嚐到抹茶紅豆口味,同時想念下台灣的味道!
2020-08-10
Type of Meal