2021-09-27 196 views
特別嘅中式甜品o(≧v≦)omenu有啲傳統嘅又有啲特式啲嘅中式甜品!成日食其他所以要試啲其他地方無得食嘅!椰香紫薯露 ($26)本來expect 椰汁紫薯露係類似芝麻糊咁嘅texture 但係其實係紫薯蓉加好多椰汁🤣 umm就係simply 紫薯打做薯蓉加糖加即開椰汁嘅感覺🤣 都幾香嘅紫薯味嘅 但係not a big fan of sweet potato嘅我就一般般啦 建議出芋頭露hahaha好味程度😋: 4/10再試一次程度🥳: 3/10
特別嘅中式甜品o(≧v≦)o

椰香紫薯露 ($26)

好味程度😋: 4/10
再試一次程度🥳: 3/10
2021-04-26 467 views
在附近吃完晚餐, 覺得需要點糖水來做結尾, 在openrice上選擇了這家來試試。中式糖水選擇很多,看著很多都想吃。心大心細之下選擇了其中三款,上桌的樣子都很誘人。合桃糊+芝麻糊,樣子很濃稠,但吃下去不若看起來的濃稠,作為一個“糊”來說有點淡有點水,而且本來就是貪心所以才要了合桃芝麻兩溝,卻基本上感覺不太出來合桃糊的存在。北海道3.6牛乳燉蛋白+三色芋圓,燉蛋白很濃郁,奶香很重,甚至回家後打出來的嗝都是牛奶的味道,芋圓一般般,沒什麼味道,Q彈度也不太夠。椰香紫薯露,紫薯埋底,椰汁蓋面,因為是“露”的原因,比較稀,可以呼嚕呼嚕就喝下去了,甜度剛剛好,不會過膩。總的來說,街坊糖水小店,價錢不貴,飯後甜一甜,味道還是不錯的。
中式糖水選擇很多,看著很多都想吃。
心大心細之下選擇了其中三款,上桌的樣子都很誘人。
合桃糊+芝麻糊
北海道3.6牛乳燉蛋白+三色芋圓
椰香紫薯露
2021-04-22
Type of Meal
Last Night Supper
2020-11-03 524 views
繼續黎荔枝角美食😋哩間糖水舖吾算好多人知 但係甜品時間都要排下隊架 佢哋既甜品選擇吾係話好多 不過地道傳統嘅 e.g. 涼粉豆花西米露湯圓等 一應俱全 仲多個特別嘅系列-紫薯💜紫薯西米露💰27只有凍既 我既字典入面凍既會冇咁香 但係出到黎又ok 咼 哩碗糖水平實吾花巧 吾會太甜 紫薯好香 分量都夠 好似我咁中意紫薯既你 一定要試 我好樂意比佢為當晚晚餐劃上句號💕我相信鋪頭既其他甜品都唔錯 見到好多人叫合桃糊 牛乳燉蛋白 滋補既燉雪梨 桃膠木瓜 下次試吓先CP: 💜💜💜💜💜😋:💜💜💜💜回購:💜💜💜💜💜

紫薯西米露💰27

CP: 💜💜💜💜💜
😋:💜💜💜💜
回購:💜💜💜💜💜
2020-06-11 585 views
與友人在長沙灣食完晚餐,大家都想食一食糖水,最後到了這間最近的中式糖水鋪試下。店舖鋪名不大,但就放置多張枱櫈,引致到座位窄,對於身形龐大的我就感覺坐得有點不舒服。糖水種類選擇都算多,最後我點了一個涼粉西米露,而他們點了杏仁茶和椰香紫米露。上餐速度可以,糖水都足料,只不過在味道上又沒什麼特別好食,以我食涼粉西米露為例,涼粉的量是足夠,但西米露糖水不算好香,令到整體感覺一般,唔算特出。整體而言不過不失,可以一試,不過還未到能夠吸引到我們下次會非去不可。

涼粉西米露
杏仁茶
椰香紫米露

2020-06-09
$23 (Last Night Supper)
2019-12-27 609 views
非繁忙時間嗌兩碗糖水攞走等左5分鐘都未有就座底等下啦當時成間鋪得一枱客!坐咗無奈就有條友黎問係咪堂食答佢外賣竟然話外賣出條街等趕我出去最後前後等成15分鐘先有仲要咁樣做生意一定無下次
非繁忙時間嗌兩碗糖水攞走
等左5分鐘都未有就座底等下啦
當時成間鋪得一枱客!
坐咗無奈就有條友黎問係咪堂食
答佢外賣竟然話外賣出條街等趕我出去
最後前後等成15分鐘先有
仲要咁樣做生意一定無下次

2019-12-08 572 views
今晚天氣好凍,喺長沙灣食完晚飯,跟住周圍揾飯後甜品滋潤吓。沿元州街行,發現呢間舊式嘅糖水店,賣的中式糖水相當正氣。小店裝修簡潔,店舖的面積唔算大,但座位寬敞。甜品的款式相當齊全,應有盡有。宜家嘅天氣,當然熱食的糖水較為吸引,筆者目測當晚八成食客都揀熱食嘅中式糖水。芝麻糊+合桃糊$24,芝麻糊有濃香芝麻的味道,合桃糊也相當足料,兩糊均是自家磨製,而且不會太甜。喺寒冷乾燥的天氣下,最啱食呢類糖水滋潤一吓。椰香紫米露$20,整體不過不失,但略嫌椰奶唔夠香濃,所以較失色。紫米煮得稔之餘,仍不失咬口,口感不俗,食味也不錯。擂沙湯圓(五粒)$19,粉團很有咬口,軟硬度恰到好處,湯圓中炒香的黑芝麻份量很足,不會過甜。附上的花生、椰絲及芝麻碎,甜度適中,當中的花生碎炒得很香口,使食味大大提升,令人驚喜。筆者認為小店嘅糖水有一定的水準,假如樓面/收銀(相信係老闆娘)嘅服務態度及待客之道與其甜品的質素相若。相信客似雲來將指日可待,否則……。

2019-12-07
2019-11-30 302 views
食飽飽想找間糖水舖食個糖水順便同朋友傾多會計。店舖比較細,而且好多糖水都無熱的得凍,所以變相選擇不多,味道亦好一般。價錢沒有什麼優勢。加上晚上不知為何,特別多人排隊,可能是獨市生意,坐多會也不好意思,吃完就趕快走了。
食飽飽想找間糖水舖食個糖水順便同朋友傾多會計。

2019-11-29 209 views
今晚喺長沙灣體育館附近食完晚飯,想揾間糖水食, 原來都冇乜選擇呢間預計都可以話係附近嘅獨市糖水鋪, 一去到見到佢簡潔嘅menu就知我冇去錯, 因為而家返緊啲港女糖水泡淨係得啲靚相,食新派嘅甜品。但其實我本身鍾意食呢種最傳統嘅糖水舖多啲而,我每次都係叫呢個 : 熱腐竹糖水! 呢個真係我嘅糖水舖必點item之一, 另外我哋仲叫咗個擂沙湯圓,不過佢D 擂沙唔係黃豆粉,所我冇乜特別大興趣, 呢間真係一間用心經營嘅小店,唔花巧,like😋

2019-11-28 150 views
响荔枝角晚飯後同朋友一行六人到附近嘅御記食糖水。第一次食,點左凍喳咋。糖水同豆類比例剛剛好,配埋大小適中嘅芋頭。擂沙湯丸同糖不"luck"都一口一粒。size剛好。平均20蚊左右一款。食完拿拿臨走,因為門外已經有人等緊位了
响荔枝角晚飯後同朋友一行六人到附近嘅御記食糖水
第一次食,點左凍喳咋。
糖水同豆類比例剛剛好,配埋大小適中嘅芋頭。

食完拿拿臨走,因為門外已經有人等緊位了
喳咋
擂沙湯丸
喳咋
擂沙湯丸
2019-11-28 108 views
食完大中華之後嘴刁仔又話隔離嗰間糖水舖一定要試其實本身我係好飽㗎啦不過佢又話一定要試就試吓啦但係我哋去嘅時候都好多人都要等下,排隊嘅時候等晚餐消化啦🤣未食之前都已經問佢有咩咁特別佢就話講極都講唔出話佢好似蒟蒻或啫喱或蓉嘅混合物就係嗰碗佢推介嘅椰香紫薯露唔係講笑真係好特別,又真係食唔出佢係咩物質😂😂😂但係個口感非常好亦都覺得好好食👍🏻👍🏻👍🏻唔怪得間鋪細細都咁多人排隊而且性價比極高
食完大中華之後
嘴刁仔又話隔離嗰間糖水舖一定要試
其實本身我係好飽㗎啦
不過佢又話一定要試就試吓啦
但係我哋去嘅時候都好多人
都要等下,排隊嘅時候等晚餐消化啦🤣
未食之前都已經問佢有咩咁特別
佢就話講極都講唔出
話佢好似蒟蒻或啫喱或蓉嘅混合物
就係嗰碗佢推介嘅椰香紫薯露
唔係講笑
真係好特別,又真係食唔出佢係咩物質😂😂😂
但係個口感非常好亦都覺得好好食👍🏻👍🏻👍🏻
唔怪得間鋪細細都咁多人排隊
而且性價比極高

2019-11-17
$24 (Last Night Supper)
2019-09-29 168 views
同朋友食完飯散步,經過呢間糖水鋪,因為大家都唔捨得走就入去再食糖水,鋪頭好細,我地6個坐得好迫,坐最出果個成日要起身比其他人出入!我叫左個椰汁西米露加芒果,椰汁味好足,略嫌唔夠凍,整體ok!朋友叫左個杞子圓肉燉雪梨,我覺得淡得濟,近乎水一樣,飲唔到圓肉同雪梨味!
2019-09-27 164 views
食完飯食碗糖水先夠喉既今晚就黎中式甜品啦 蛋白杏仁茶(熱)好濃香既杏仁味 里面仲有蛋白 好有口感綠豆沙 朋友說不算很足料 但味道可以蕃薯湯水 份量同相片一樣 大大舊 好飽肚 芝麻綠豆兩溝 不會太甜 糖不甩 湯丸很有咬口 點上椰絲 花生碎 幸福的感覺
食完飯食碗糖水先夠喉既
今晚就黎中式甜品

蛋白杏仁茶(熱)好濃香既杏仁味 里面仲有蛋白 好有口感

綠豆沙 朋友說不算很足料 但味道可以

蕃薯湯水 份量同相片一樣 大大舊 好飽肚

芝麻綠豆兩溝 不會太甜

糖不甩 湯丸很有咬口 點上椰絲 花生碎 幸福的感覺
2019-08-13 133 views
近期瘋狂睇新聞,起身又睇、返工又睇、放工又睇、食飯又睇、瞓前又睇,令人喘不過氣來,除咗心情沉重、心噏、憤怒同無助外,仲攪到連胃口都好似有所影響😩今晚行過御記,心血來潮,不如食返碗糖水放鬆一下,回下氣,順便補補個腦,苦中作樂合桃糊+芝麻糊 $24>合桃糊好香合桃味,濃稠度剛好,滑溜,不太甜,好啱我胃口,好味>芝麻糊芝麻味濃,同樣濃稠滑溜,亦不會太甜,一樣出色==================推介指數 🌕🌕🌕🌕🌑

合桃糊+芝麻糊 $24
>芝麻糊芝麻味濃,同樣濃稠滑溜,亦不會太甜,一樣出色
==================
推介指數 🌕🌕🌕🌕🌑
  • 芝麻糊
  • 合桃糊
2019-08-04 203 views
同朋友喺荔枝角食完飯,諗住揾間食糖水嘅鋪頭啦點知原來荔枝角冇乜糖水舖,我哋行下行下行到去長沙灣,見到呢間專食傳統中式糖水嘅糖水舖岩哂我地呀,二話不說入咗去坐低🤪🤪🤪不過感覺到店員無咩禮貌🥴🥴🥴朋友叫咗豆腐花啦芝麻糊同糖不甩糖水好快就有得食,呢排好想食,終於有得食啦,只可惜呢間豆腐花真係好失望,啲豆腐花唔似係自己磨既,但係佢哋張Menu聲稱係自家磨😜😜一啲都唔好食呀🥺🥺糖不甩啲花生同芝麻比較少,好孤寒啊,搞到係唔夠食囉
同朋友喺荔枝角食完飯,諗住揾間食糖水嘅鋪頭啦
點知原來荔枝角冇乜糖水舖,我哋行下行下行到去長沙灣,見到呢間專食傳統中式糖水糖水

糖不甩啲花生同芝麻比較少,好孤寒啊,搞到係唔夠食囉

2019-07-06 242 views
和朋友在附近吃完素食burger很滿足,但是依猶未盡,就想找間糖水舖一齊吃個糖水繼續吹水。朋友見到這間中式糖水舖門面幾光鮮,就提議進去。餐牌都幾多選擇,而價錢就中上。桑寄生蓮子茶是苦的,蓮子無味,很多豆渣,和其他糖水舖的桑寄生差很遠!木瓜涼粉木瓜就一般,都算可以放入口,但是涼粉又苦又酸,完全吃不下口!朋友吃了幾啖就放棄,大失所望,好像吃苦藥。香滑芝麻糊一點都不香又不滑!芝麻味道欠奉,本身朋友就是因為想吃傳統中式糖水,才提議我們到這裏,吃過兩啖就放棄,令她非常不好意思,覺得推薦了我們來這裏令我們失望而回!點了四個糖水有三個,是吃兩啖就不想再吃的!令一個白果腐竹都是普通貨色。絕對不會再回來幫襯。
餐牌都幾多選擇,而價錢就中上。
桑寄生蓮子茶

木瓜涼粉

芝麻糊

2019-07-05
$22 (Last Night Supper)