Restaurant: Yu Mai (Phase 2, Amoy Plaza)
Info:

2023-08-19 712 views
今日lunch 唔想煮,所以買個外賣,經過呢間魚米,見到有個果醋豬軟骨菜飯好似幾吸引,所以就買左個返去食。一打開個盒,已經好有果醋味,豬軟骨份量相當大方,有5-6 塊都相當大舊,肥瘦均勻, 味道方面,肉質尚算細嫩。味道方面,果醋偏酸,可能咁樣比較會令人容易食多幾啖飯,味道單一無咩層次,而菜飯就正常水準,菜同飯既比例都有3/7,菜既份量感覺都唔算少既,個餐跟一杯熱飲,我就揀左熱啡,埋單61 蚊,我覺得可以接受,下次我想試下佢個酸菜鯇魚片米線,下回分解。

2022-10-24 1177 views
好少係魚米舖頭食,多數都會買外賣,諗唔到食咩既時候,一定會揀魚米😍😍😍😍😍個湯底好鮮甜,食到濃郁既魚湯🐟,比起好多出名食魚湯既鋪頭都好飲!平時食開重口味湯麵既我,竟然覺得呢個魚湯都好有味🥰 佢既米線係軟綿綿果d style,都幾啱我口味。最鍾意加多份娃娃菜,吸滿湯汁好好食😋😛😛😛😛不過比較唔滿意係d魚炸得有少少太乾身,不過食落都新鮮,所以都唔錯。🤣🤣🤣點埋佢嘅甜甜地醬汁會濕潤d

2021-12-10 1889 views
唔知食乜嘢嘅情況下,去咗魚米。原本諗住快快趣趣食完走人,一時之下不得了,個湯底十分鮮甜,令人想一飲而盡。再加上五十三蚊可以食到一大碗米線同埋嘢飲,簡直超值!今日叫咗一杯凍檸茶,同埋韭菜餃加豬扒米線,啲韮菜餃望落去平平無但係是真啲裏面充滿魚湯,概有韭菜嘅鮮味亦都有魚湯嘅甜;另外豬扒亦大大件居然有三大塊!!!食落去亦都好淋!!!呢一餐真係抵!
2021-11-10 1143 views
今天放工後,約了朋友晚上九龍灣看戲,看戲之前我們相議去那間吃,行了一會,我們選了今次這間,間中同朋友吃另一間,分店,因價錢不太貴,坐位坐得舒服,食物快上枱,看了餐牌,各自開始叫食物黑醋豬軟骨韭菜餃米線少有好香醋味豬軟骨同霖,韭菜爽脆,肉味好鮮,醋加魚湯底,味道特別又合配熱柚子蜜甜到適中,香噴噴柚子魚腐肉燕餃魚腐厚身彈牙,肉燕餃細細粒得來又好有口感熱銀菊蜜甜到剛剛好,好有菊花香味比目魚米線大條,煎得好香魚味,魚骨多少少蘿蔔牛腩米線蘿蔔甜,上枱好香牛腩味魚湯米線貢丸,魚腐,菜心貢丸大粒彈牙,菜心鮮甜
黑醋豬軟骨韭菜餃米線
熱柚子蜜
甜到適中,香噴噴柚子
魚腐肉燕餃
魚腐厚身彈牙,肉燕餃細細粒得來又好有口感
熱銀菊蜜
甜到剛剛好,好有菊花香味
比目魚米線
大條,煎得好香魚味,魚骨多少少
蘿蔔牛腩米線
蘿蔔甜,上枱好香牛腩味
魚湯米線
貢丸,魚腐,菜心
貢丸大粒彈牙,菜心鮮甜
2021-07-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$57.8 (Dinner)
2021-10-24 785 views
今日中午黎到呢間淘大既魚米食水煮魚,由於本人係狂熱既水煮魚控,立即叫左份水煮魚套餐配飯!啲魚件係真係新鮮有味,而且好滑!相比起好多掛名既水煮魚專門店冇味既魚塊,呢一點已經做得好好,不愧為專門魚食既店舖。但係,佢既水煮魚湯底反而就冇咩味,近乎冇味,叫左個小辣,驟眼睇仲以為係酸菜魚湯底……食落去除左啲魚真係平平無奇,湯底同清湯都冇咩分別,不過佢份量無真係好多,我一個大男人都食唔哂佢成個套裝,細食既女士建議兩個人分享一個餐。

水煮魚
2021-10-24
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
水煮魚
2021-10-24 420 views
午市有特餐,幾抵,50蚊左右一個餐,包野飲。叫左一個水煮黑魚片及一個酸辣豬扒肉燥肉餃米線。味道一道,水煮魚個湯底唔夠濃,但勝在魚塊幾滑幾好味,而且份量很大,筆者較大食都食剩。
2021-10-24
Type of Meal
Lunch
2021-09-05 408 views
點好食都假,啲單亂q哂,習中做外賣,堂食等餐死😡懷疑廚房啲單亂都爆,唔好幫襯!十分失望叫左30分鐘,遲過我嘅都食完啦,想點呀!真係爆嬲。諗住可以輕輕鬆鬆食,點知最後趕頭趕命!頂!請不要幫襯
2021-09-05
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2021-08-17 467 views
魚米我食咗不下於十次,通常係屋企叫外賣都係叫魚米,但堂食就比較少,因為各區分店同離我屋企位置都比較吊腳難得今晚收工後要去淘大花園個邊,當然要去幫襯我嘅飛佛啦!之前去過旺角分店面積都幾大幾好坐,可惜兩三個月前結業而淘大呢間就比較細小,坐得有點辛苦,加上冷氣有點不足,需要改善魚米有一樣必點就係佢嘅原條魚米線同係外賣平台點餐一樣可以另外再加其他配菜,不過堂食嘅配菜種類同外賣平台嘅有點唔同例如堂食可以點漢堡扒同鯖魚,但外賣平台係無得揀上次係旺角分店試過鯖魚係幾唔錯,Size好大條,即叫即煎勁香脆,仲要係另外碟上唔會浸係湯,呢樣真係要加分食咗咁多次魚米,我都係鐘情佢個煎比目魚米線配菜方面必點item就係佢個果醋豬軟骨,今晚比較肚餓就叫多個自家製魚腐,當然要配麻辣湯底等咗大約15分鐘就食得啦比目魚雖然望落無其他原條魚咁抵食,但咁多款入面我真係比較鐘意食比目魚個質地,同埋好鐘意佢鰭邊煎得香香脆脆咬落會有好香魚油味滲出黎魚肉厚實唔會鬆散,我知比目魚一定係冰鮮魚嘅,但起碼我食過咁多次都無試過有好勁雪味食到已經收貨架啦豬軟骨就通常有3-4件,大小每次都唔一樣去邊度食豬軟骨都一樣係要撞手神好彩嘅話會食到炆到
難得今晚收工後要去淘大花園個邊,當然要去幫襯我嘅飛佛啦!
之前去過旺角分店面積都幾大幾好坐,可惜兩三個月前結業

魚米有一樣必點就係佢嘅原條魚米線
例如堂食可以點漢堡扒同鯖魚,但外賣平台係無得揀

食咗咁多次魚米,我都係鐘情佢個煎比目魚米線
等咗大約15分鐘就食得啦

豬軟骨就通常有3-4件,大小每次都唔一樣
去邊度食豬軟骨都一樣係要撞手神
好彩嘅話會食到炆到勁淋嘅豬軟骨,淋到連軟骨都炆到變半啫喱狀咁先最正,個種骨膠原感覺令人欲罷不能
今日我運氣就睇黎中規中矩,只有一半係淋
味道方面由於佢係果醋炆,所以會帶有果醋味道酸酸地,都幾醒胃同惹味

自家製魚腐我之前食過印象好差
今日突然有股衝動想俾多次機會佢
果然不負所望,今日嘅魚腐好高質喎
魚肉餡帶有鮮味,唔會食到一口麵粉+假魚味,唔錯

P.S.麻辣湯底個辣味都幾勁,唔太食得辣嘅建議都係叫小辣或者唔辣
$95 (Dinner)
  • 比目魚米線
2020-12-10 1350 views
朝早選擇呢間食早餐,侍應的態度很好,每有客人入黎都叫早晨,真係好醒神我叫了「粗粒花生醬煉奶厚多士配熱咖啡」都係$25,呢個市道來講實在互相扶持抵食,其實有時食物質素都緊要,但是侍應態度更加重要,親切笑容,態度誠懇抵讚

我叫了「粗粒花生醬煉奶厚多士配熱咖啡」
都係$25,呢個市道來講實在互相扶持
抵讚
2020-12-10
Type of Meal
Breakfast
大家都想吃米線,於是放工後一起試試這間吃米線的。第一次吃當然是先試試原味魚湯底,加魚腐。意想不到的是湯底!起初以為會是濃濃的魚湯,但食落竟是帶著酸酸的味道,超級開胃!不用叫酸辣湯底,都可同時擁有魚的味道和酸酸的開胃感😍米線幼幼的,口感好。魚腐就不過不失,這樣一碗都已足夠令我吃飽飽。在這裏也要叫我喜愛的冬瓜茶!夏天消消暑,不太甜,十分香。人流不算太多,價錢適中,但說真的,會為了湯底再來,或者試試其他湯底,如果食物的款式更特別就更好了!

冬瓜茶

在這裏也要叫我喜愛的冬瓜茶!夏天消消暑,不太甜,十分香。

冬瓜茶
2020-05-12 911 views
這家下午茶真心經濟實惠, 雖然已到下午茶時段,但人流也不算多,可以舒舒服服,休休閒閒地享受一個下午茶。我點了這款腐皮魚角米線,原本這是魚湯底,但我另外加兩元麻辣湯底, 雖然是小辣,但感覺比其他米線店的小辣較辣, 還好這列對我來說還是可以接受的辣。 米線大大碗,配料也不吝嗇,有榨菜、韭菜、芽菜和少量腐皮,三至四塊大魚角, 魚角一片片的,易入口,最重要還是魚湯底不會腥。 跟餐配了一杯熱柚子蜜,甜甜的,都幾潤喉。 大碗米線配熱飲,埋單都只是37元。真的很經濟,我覺得下午茶的份量和平時正價的份量沒兩樣。

2020-02-08 887 views
當天掛住處理自己的手作,望望手錶差不多到兩點是下午茶時間,叫了一個麻辣豬潤牛肉米線配熱奶茶 ($39) 。第一次試他們麻辣湯底同豬潤,辣可以選大中小辣;我選了小辣。對我來講,小辣辣度適中, 但麻的感覺就沒有很多。湯底除左一般的芽菜酸菜,裡頭原來仲有豬肉肉碎啊!牛肉很滑身但食落去有少少韌,豬膶出奇地爽口新鮮。 平時中午基本一個米缐連一個餸就$35-$39,不包括飲品。所以下午茶價錢包左兩個餸一杯飲品。魚米其實係出名魚,想食得健康一點,它的魚湯米缐是不錯的,魚不會很腥,有一點點的薑和胡椒粉香味。

牛肉很滑身但食落去有少少韌,豬膶出奇地爽口新鮮。

2019-11-16 976 views
琴日約左人睇show,經過呢間魚米,諗諗下原來好多年都無食過啦,一於入黎試一試~~呢到有提供煎魚配飯類,但既然黎到就當然試試鮮魚湯米線啦!米線可以自選配料,抑或揀佢預先定好既米線都得,今次我就揀左肉燕餃蛋皮餃湯米線,另外仲加左$7要一杯銀菊露,潤一潤下~~等左唔夠5分鐘已經上菜!!先講講湯底,魚湯奶白湯,好好好鮮甜;而米線相對粗身,口感非常彈牙~配料方面,我就比較欣賞蛋皮餃,裡面既餡多汁且有肉味~~

肉燕餃蛋皮餃湯米線

2019-11-15
$50 (Dinner)
肉燕餃蛋皮餃湯米線
2019-08-24 621 views
魚米之鄉M1套餐 漢堡扒栗米火腿通粉+多士+凍檸檬茶($32)魚米早餐效率快又好食,對呢間野都加滿分呀。入到去order左個早餐,唔洗5分鐘就上台超有效率。魚米漢堡扒栗米火腿通粉份量大之餘,味道都唔差。多士唔似其他連鎖店放塊牛油就烘,幾有心思。凍檸檬茶就不過不失。環境方面, 牛頭角淘大商場個間分店寬敞,加上早晨時段唔太多人,可以比人有個消靜既早餐時光。下次可以試埋個至尊套餐,岩哂三心兩意,咩都想食既我。
魚米之鄉
M1套餐 漢堡扒栗米火腿通粉+多士+凍檸檬茶($32)

下次可以試埋個至尊套餐,岩哂三心兩意,咩都想食既我。

2019-06-08 592 views
大熱天時即使肚餓亦未必想到要吃什麼就即管吃些辣刺激一下味蕾蘿蔔豬潤酸辣米線阿姐說沒有表明要咩辣就係中辣但不太辣蘿蔔超稔入味豬潤稍薄 欠缺咬感食極都好熱凍檸茶少甜 頗有茶味
大熱天時
即使肚餓亦未必想到要吃什麼