2024-01-09 33 views
假期前夕同老公出去拍拖 😆 成日話啲橫街窄巷反而多好味嘅食店,今日我哋就喺觀塘行入啲啲,喺宜安街搵到新開嘅呢間鮨料理 😋 簡約風嘅小店感覺好舒適,而且選擇都好多,今日我哋就主要食魚生為主,款款都好新鮮好味 🫶🏻牛油果三文魚沙律賣相好似一朵花咁~ 好吸引 😍 而且材料都好新鮮,三文魚厚厚的好滿足 😋 加埋沙律醋酸酸地,好開胃 😆炸三文魚骨炸得好香又夠脆,唔會食到一口粉 🫶🏻 而且味道唔會太鹹 😋壽司盛(二)呢個壽司拼盤真係好豐富 😍 有三文魚、劍魚腩、特盛北寄貝、馬刀貝、日本石蛸(八爪魚)、珍寶甜蝦、鯛魚同埋三文魚加州卷 🤤 全部魚生都厚切大大件,味道好鮮甜 🤩 最正係個馬刀貝,甜到一個點 😍 三文魚、劍魚同埋鯛魚都充滿魚香味 😋 甜蝦又彈牙又甜 😋小店除左環境乾淨舒服,店員都好有禮貌,收野同加茶都好勤快 👍🏻

牛油果三文魚沙律

炸三文魚骨
炸得好香又夠脆,唔會食到一口粉 🫶🏻 而且味道唔會太鹹 😋

壽司盛(二)

這間新開的日本餐廳位於牛頭角,鄰近地鐵站;店內環境寬敞舒適,以日系木調作為裝潢主調。午市時段設有二十多款選擇,跟配前菜及餐湯,亦可以優惠價加配飲品及小食。前菜清爽的中華沙律好清新開胃。麵豉湯淡淡的味噌豆香不死鹹,有不少豆卜絲。日式咖喱唐揚雞球飯 - $78 多粒肥美飽滿的雞球毫不油膩,雪白的雞肉嫩滑多汁;香甜的日式咖喱相對較溫和,帶淡淡的香料味,有洋蔥及薯仔等配料。刺身五品店定食配飯 - $98大大隻赤海老香甜軟糯,有點黏笠感;三文魚含豐富的魚脂香;吞拿魚赤身魚味極濃郁;淡雅的鯛魚鮮甜滋味;幼滑細膩,有獨特清爽口感,充斥魚油香氣。

前菜
清爽的中華沙律好清新開胃。
麵豉湯
麵豉湯
淡淡的味噌豆香不死鹹,有不少豆卜絲。
日式咖喱唐揚雞球飯
日式咖喱唐揚雞球飯
日式咖喱唐揚雞球飯 - $78
刺身五品店定食配飯 - $98
2024-01-06
Type of Meal
Lunch
2024-01-06 53 views
宜安街最近新開咗間日本嘢,二人餐好抵食。好味又飽肚。❤️櫻精選二人前套餐 $ 298前菜:火炙醬油牛肉柚子冰菜沙律唔止得沙律菜,仲有冰菜同紅西柚,味道唔會單調。火炙牛肉肉質嫩滑,亦都有少少醬油甜味。刺身:季節刺身二品盛刺身厚切又鮮甜,令人好滿足。壽司:黑松露醬三文魚鱈魚片用脆脆嘅鱈魚片盛起又滑又有黑松露香嘅三文魚蓉。一啖食晒覺得口感特別豐富。揚物:土佐炸豆腐豆腐外脆內軟,表面有啲木魚絲,配埋個醬汁味道好香。鍋物:牛肉石狩鍋蔬菜煮得好腍好入味,牛肉嘅份量都好多。冬天特別覺得暖笠笠。食事:白飯.味噌湯
宜安街最近新開咗間日本嘢,二人餐好抵食。好味又飽肚。

❤️櫻精選二人前套餐 $ 298
前菜:

刺身
季節刺身二品盛
刺身厚切又鮮甜,令人好滿足。

壽司
黑松露醬三文魚鱈魚片

揚物:
土佐炸豆腐
豆腐外脆內軟,表面有啲木魚絲,配埋個醬汁味道好香。

鍋物:

牛肉石狩鍋
蔬菜煮得好腍好入味,牛肉嘅份量都好多。冬天特別覺得暖笠笠。

食事:

白飯.味噌湯

2024-01-03 49 views
係觀塘宜安街呢條美食街真係有好多餐廳選擇🥰成日都去呢度搵食。最近新開左間平民日式餐廳。見餐廳晚餐有刺身丼飯,烏冬,價錢大概$78-98,價錢合理👍🏻 新開張期間優惠仲有免收加一服務費添!環境都算寬敞整潔。我就叫左個刺身丼飯:蔥花拖羅蓉丼飯套餐,包左前菜小食有八爪魚 🐙開一開胃。仲有麵豉湯,可以解解膩!蔥花拖羅蓉丼飯有個生鵪鶉蛋撈埋啲飯一餐食,都係第一次見。 撈左之後拖羅蓉食落無咁乾,濕濕食送飯又幾好,拖羅蓉都算多,每啖都食到,而且夠味,唔洗加豉油都夠味。另外再叫左個刺身盛(二),擺碟夠哂靚。三文魚🍣,北寄貝,鯛魚,八爪魚🐙。大大隻赤海老🦐食得好滋味😆。爽口彈牙赤貝刺身,好鮮味😋

最近新開左間平民日式餐廳。
見餐廳晚餐有刺身丼飯,烏冬,

環境都算寬敞整潔。
仲有麵豉湯,可以解解膩!

蔥花拖羅蓉丼飯有個生鵪鶉蛋撈埋啲飯一餐食,都係第一次見。

另外再叫左個刺身盛(二),擺碟夠哂靚。

三文魚🍣,北寄貝,鯛魚,八爪魚🐙。
大大隻赤海老🦐食得好滋味😆。

爽口彈牙赤貝刺身,好鮮味😋

2024-01-03 63 views
觀塘開多左間日式小店,上次同事食完話唔錯,今次帶埋幾位同事一齊黎食🤩🤩每人叫咗一款嚟食特上刺身丼$168刺身靚仔又好食,都比咗幾多種刺身:油甘魚、三文魚、帶子、吞拿魚、牧丹蝦,夠新鮮,水準都真係幾好同事叫嘅其他定食都話唔錯。炙燒海鮮丼$68望落都好大碗,成個丼都鋪滿炙燒海鮮滑蛋蟹肉丼$78滑蛋煮得啱啱好,唔會過老,加入左蟹肉鮮味更明顯牛肉稻庭烏冬$65牛肉份量幾足午市仲要免加一,希望多啲人發掘到呢間小店☺️

特上刺身丼$168

同事叫嘅其他定食都話唔錯。
炙燒海鮮丼$68
望落都好大碗,成個丼都鋪滿炙燒海鮮

滑蛋蟹肉丼$78
滑蛋煮得啱啱好,唔會過老,加入左蟹肉鮮味更明顯

牛肉稻庭烏冬$65
牛肉份量幾足

午市仲要免加一,希望多啲人發掘到呢間小店☺️
見年尾成班波友星期六喺康寧道踢波想約食飯,有隊友話之前夜晚試過間新日本店幾好食,又可以預訂新鮮刺身壽司🍣,那就試試早幾日打電話去預訂,星期六我們7:00踢完波4個人就約了7:30 入座,可能新開沒咩人知,所以基本上不用等位,入到去服務員服務好好好親切,因為預訂了食咩,不用等太耐就可上我們預訂的刺身壽司,先來一個炙燒醬油牛肉柚子冰菜沙律,前菜醬油沙律柚子好惹味好開胃,之後來過 牡丹蝦2食 ( 先上牡丹蝦,蝦頭整麵豉湯),生蠔好鮮好 juice,池魚好鮮甜,白酒忌廉煮藍貝青口用來送酒一流跟住來過蟹肉芒果水菜米紙卷,好精緻,有賣相又好味,最後再加多個壽司盛飽哂,壓軸嚟過牡丹蝦2 食蝦頭整麵豉湯,湯味超濃蝦味好鮮好正除返每人約500 元4個大男人食到飽哂,第一次寫食評梗係留給有誠意製作既餐廳特別推介係康寧道踢完波打完藍球既波友飯聚,都有好多set 選又可以啤啤佢
,又可以預訂新鮮刺身壽司🍣,
入到去服務員服務好好好親切
,因為預訂了食咩,不用等太耐就可上我們預訂的刺身壽司

跟住來過蟹肉芒果水菜米紙卷,好精緻,有賣相又好味,

牡丹蝦
牡丹蝦2食麵豉湯
壽司盛
2023-12-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
牡丹蝦
池魚
赤穗蠔
白酒忌廉煮藍貝青口
蟹肉芒果水菜米紙卷
牡丹蝦2食麵豉湯
壽司盛
2024-01-01 58 views
觀塘keep住都有好多新餐廳,較近民居該嘅宜安街就新開間日式小店,主打丼飯、定食同壽司,價錢都較實惠。蟹蓋蟹肉丼飯定食($88)賣相好吸睛,蟹蓋下面嘅蟹膏醬份量充足,有鮮甜美,撈埋啲飯食幾好味。定食仲有麵豉湯同前菜,都算有誠意。牛肉鍋($98)牛肉鍋方面都幾多配菜,牛肉都有五六塊,仲有生雞蛋俾你沾,好似食緊壽喜燒咁🤣而且鍋物熱辣辣,冬天食好正。呢間小店價錢適中,睇來我都會繼續回訪,下次試吓佢啲壽司先。

蟹蓋蟹肉丼飯定食($88)

牛肉鍋($98)

呢間小店價錢適中,睇來我都會繼續回訪,下次試吓佢啲壽司先。
喺觀塘返工嘅上班族有福了,又有新餐廳登場,仲係港人最愛嘅日式料理!宇鮨料理係主打日本菜嘅小店,午市定食選擇多,而且價錢一啲都唔貴,性價比極高,絕對會成為另一上班族的食堂。日式咖哩吉列蝦飯日式咖哩普遍都係偏甜,但宇鮨料理出品嘅咖哩係混合咗鮮榨蘋果汁同蘋果醋,令帶有微甜嘅咖哩滲出一種微酸,食落相當驚喜,加上洋蔥紅蘿蔔等蔬菜嘅鮮甜,令呢度日式咖喱嘅味道更加有層次!加上炸到外脆內軟嘅炸蝦同飽滿嘅珍珠米,簡直送飯一流!牛肉壽喜燒定食食牛肉壽喜燒最緊要梗係個湯底啦,味道帶甜嘅壽喜燒汁湯底,加上新鮮嫩滑嘅肥牛,簡直配合得天衣無縫!加上大蔥、洋蔥、什菇等配菜嘅加持,令到湯嘅味道更加鮮甜!

日式咖哩吉列蝦飯

牛肉壽喜燒定食
2023-12-24
宇鮨料理 (觀塘)觀塘宜安街19號地舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:蟹蓋釀蟹肉丼 $88,刺身盛(二) $185宇鮨鄰近港鐵牛頭角站A出口,交通方便!😄😄😄蟹蓋釀蟹肉丼:原隻蟹蓋跟飯上,賣相華麗,釀蟹肉夠新鮮,有柔軟的口感,蟹肉鮮嫩多汁,帶有天然的甜味和濃郁的海鮮風味。這種鮮美的蟹肉與米飯完美搭配,相互融合,成為一道美味的丼飯!👍👍👍刺身盛(二):包括赤海老2隻、吞拿魚2切、三文魚2切、八爪魚2切、鯛魚2切及特盛北寄貝2切,一個刺身六種口味,夠哂滿足!😍😍😍赤海老晶瑩剔透,鮮嫩多汁,入口甜甜的十分美味;吞拿魚肉質緊實,帶有濃郁的魚肉香氣,令人回味無窮!😋😋😋三文魚肉質豐腴,帶有豐富的油脂,口感滑嫩;八爪魚口感彈牙,味道鮮美,入口只覺嫩滑而不過靭!❤️❤️❤️鯛魚肉質白嫩,口感清爽,魚肉白裏透紅好味道;北寄貝肉質鮮甜、豐富多汁,擁有柔軟嫩滑的口感!👏🏻👏🏻👏🏻
宇鮨料理 (觀塘)

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

食物推介:蟹蓋釀蟹肉丼 $88,刺身盛(二) $185

宇鮨鄰近港鐵牛頭角站A出口,交通方便!😄😄😄

2023-12-27 36 views
宇鮨料理 (觀塘).觀塘宜安街真係好多唔同種類嘅小店,重點係態度好而且食物有特色我哋兩個人就叫咗個二人套餐先$298,性價比超高. ▪️ 火炙醬油牛肉柚子冰菜沙律 ▪️.火炙牛肉超好食,本身我哋都係鍾意偏生嘅牛肉,另外有柚子同埋沙律非常清新,冰菜爽口. ▪️刺身二品▪️.今日係池魚同埋鯛魚,前者厚而爽口後者通透,二人套餐每人都有兩片唔同嘅魚,仲有黑松露!.▪️黑松露醬三文魚鱈魚片▪️.三文魚打成蓉再加入少少黑松露,上面仲有少少蔥絲,比起用飯更香.▪️土佐炸豆腐▪️.即炸外脆内軟,上有紫菜同埋木魚碎.▪️ 牛肉泡菜石狩鍋 ▪️.可以揀牛肉或者豚肉,非常好食淡淡嘅泡菜味,再加上佢係跟麵豉湯同埋飯,少少湯就成為泡飯入面仲有娃娃菜,豆腐,芋絲,冬菇等.📌 宇鮨料理 (觀塘)觀塘宜安街19號地舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
宇鮨料理 (觀塘)

我哋兩個人就叫咗個二人套餐先$298,性價比超高

▪️ 火炙醬油牛肉柚子冰菜沙律 ▪️

▪️刺身二品▪️
今日係池魚同埋鯛魚,前者厚而爽口
後者通透,二人套餐每人都有兩片唔同嘅魚,仲有黑松露!

▪️黑松露醬三文魚鱈魚片▪️

▪️土佐炸豆腐▪️
即炸外脆内軟,上有紫菜同埋木魚碎

▪️ 牛肉泡菜石狩鍋 ▪️
入面仲有娃娃菜,豆腐,芋絲,冬菇等
📌 宇鮨料理 (觀塘)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-12-27 33 views
今晚同家人去了一家新開的日本料理餐廳「宇鮨料理」。這家餐廳的裝修風格簡約,給人一種親民的感覺。✪ 壽司盛(二)⌫ 這份壽司盛好豐富。包括了三文魚、劍魚腩、特盛北寄貝、八爪魚、珍寶甜蝦、鯛魚、馬刀貝以及三文魚加州卷。劍魚腩的質感豐富,特盛北寄貝帶著微甜的滋味。珍寶甜蝦鮮甜彈牙,馬刀貝鮮嫩滑順。三文魚加州卷口感豐富。✪ 原隻活赤貝(1隻)⌫ 賣相精緻,有心思。赤貝質感鮮嫩,口感爽彈。【 宇鮨料理 】📌 觀塘宜安街19號地舖

壽司盛(二)⌫

✪ 原隻活赤貝(1隻)⌫
賣相精緻,有心思。赤貝質感鮮嫩,口感爽彈。

【 宇鮨料理 】
📌 觀塘宜安街19號地舖
2023-12-23 96 views
同朋友去完APM睇戲,難得嚟到觀塘,就揀咗一間新開嘅宇鮨料理,呢間日本料理主打丼飯同埋烏冬等定食,所有定食都附送麵豉湯、前菜,宜家天氣咁凍,飲完暖笠笠☺️我地叫咗三文魚定食、蔥花拖羅蓉丼☺️👍🏻三文魚定食 $68首先上嘅三文魚定食,仲配埋迷你烏冬。原本以為只係普通三文魚片丼飯,送到嚟竟然係一個三文魚壽司set,再另外有一碗迷你烏冬麵😲 壽司一共有六件!有花之卷、加州卷、火炙三文魚、連皮三文魚腩。件件都有岀面主打壽司舖頭嘅質素🤤👍🏻蔥花拖羅蓉丼 $98餐廳將新鮮嘅拖羅磨成粗粒嘅拖羅蓉,鮮味濃郁🤤 配合埋上面嘅蔥花同埋芝麻粒,口感豐富!餐廳仲附送鵪鶉蛋玉子添!跟餐嘅麵豉湯,材料豐富,仲有加蜆肉👍🏻 餐廳位置方便,鄰近裕民坊、創紀之城、APM等😲📍宇鮨料理 (觀塘)觀塘宜安街19號地舖

我地叫咗三文魚定食、蔥花拖羅蓉丼☺️

👍🏻三文魚定食 $68

👍🏻蔥花拖羅蓉丼 $98

📍宇鮨料理 (觀塘)
觀塘宜安街19號地舖
之前有幫襯開葵涌店,社交平台睇到佢哋觀塘開新分店,朋友咁啱喺觀塘區附近住就預早約去試試,之前有預早約開宇鮨店訂位預訂新鮮刺身,今次當然都搵他幫忙預訂食好嘢6:30準時去到門口見到放咗好多花牌,順道祝老闆生意興隆,入到去坐去了角落有個4人private 位,我哋2個人坐好舒服,可以傾密計因為有預訂食好嘢,所以師傅都好精心幫我哋做咗幾款廚師發辦最後,刺身好新鮮,令和怪物生蠔超正,鮑魚煮法,好特別好好食,當然最正就係象拔蚌刺身,簡直回味無窮人頭費約600蚊,下次再會早啲約店Encore

因為有預訂食好嘢,所以師傅都好精心幫我哋做咗幾款廚師發辦

人頭費約600蚊,下次再會早啲約店Encore
慢煮鮑魚
赤目張
象拔蚌刺身
令和怪物生蠔
唐揚真子鰈
2023-12-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$600 (Dinner)
慢煮鮑魚
赤目張
象拔蚌刺身
令和怪物生蠔
唐揚真子鰈
  • 廚師發辦前菜
2023-12-22 28 views
今日食lunch ,見到間新開日式餐廳價錢又吾貴又無加一地方好新淨,餐具都好乾淨點左一份壽司定食$98跟一個烏冬,仲有前菜壽司有六壽三文魚,北寄貝,八爪魚,蟹籽,鰻魚鰻魚最好食,肉質鬆化香甜八爪魚新鮮,蟹籽又勁多,爆滿迷你烏冬,份量都吾少,滿滿的一碗又滑又彈牙,夠晒飽同事碗角切魚生飯$88超滿魚生,飯都好多,賣相ok魚生都新鮮好味男仔食都覺得好飽肚,跟一碗麵豉湯,仲要有蜆肉,真係估佢吾到係觀塘性價比高日式餐廳
今日食lunch ,見到間新開日式餐廳
價錢又吾貴又無加一
地方好新淨,餐具都好乾淨

點左一份壽司定食$98
跟一個烏冬,仲有前菜
壽司有六壽
三文魚,北寄貝,八爪魚,蟹籽,鰻魚
鰻魚最好食,肉質鬆化香甜
八爪魚新鮮,蟹籽又勁多,爆滿
迷你烏冬,份量都吾少,滿滿的一碗
又滑又彈牙,夠晒飽

同事碗角切魚生飯$88
超滿魚生,飯都好多,賣相ok
魚生都新鮮好味
男仔食都覺得好飽肚,跟一碗麵豉湯,仲要有蜆肉,真係估佢吾到

係觀塘性價比高日式餐廳
2023-12-21 34 views
肚餓要搵嘢食,唔太熟悉呢個範圍,路過呢度,見到新開日本🇯🇵餐廳,睇落乾淨企理,咁就決定入去試吓🤣呢度有多款「定食」可以選擇,要咗 $168「特上刺身丼 Premium Sashimi Donburi」,「定食」包 前菜、麵豉湯、熱飲🤣「特上刺身丼」:有 三文魚、吞拿魚赤身、油甘魚、牡丹蝦、甜蛋、帆立貝 等,都幾豐富,亦都新鮮,其中 吞拿魚赤身 同埋 帆立貝 輕輕火灸過🤩「麵豉湯」裏邊仲有一粒蜆😊「熱奶茶☕️」熱辣辣又夠滑🤩

「麵豉湯」裏邊仲有一粒蜆😊

「熱奶茶☕️」熱辣辣又夠滑🤩
$168 (Lunch)