2022-09-25 786 views
相信大家都聽過㗎啦~阿元來了係由台灣人主理嘅小店,裝潢以台灣老街為主題,裝潢可謂極其出色,完完全全令我陷入台灣嘅風情之中。食物亦非常地道,店員都唔係台灣人,CP值極高!- - - - - - - - - - - - - -【美食推薦】🥘-麻辣滷肉飯本身冇諗過麻辣可以同滷肉飯夾埋一齊,但係啊元來了真係震驚左我嘅飲食觀。麻辣味同滷肉味冇互相搶味,而係一碗滷肉飯慢慢滲出陣陣麻辣香。 入口之後辣味唔重,但係後勁非常強,唔食得辣嘅就唔好挑戰啦!-爆蛋雞肉飯蛋煎得非常香,蛋汁好多因為蛋黃非常大個!雞肉係以雞絲形色上盤,令個飯撈起上黎更均勻,每一啖都有豐富嘅雞絲配合住非常吸引嘅蛋黃汁~ 而且一齊撈埋嚟食個口感非常好,份量來講啱啱好!-蚵仔煎呢個蚵仔煎比較特別~ 成個煎蛋係被黏住嘅,所以非常彈牙,非常特別。而且蚵仔非常新鮮,鍾意食海鮮個就推薦呢一味餸啦!- - - - - - - - - - - - - - 【獨家評分】✏️價錢:★★★★★★☆(~$50)環境:★★★★★★★食物:★★★★★☆☆ 食物價錢方面,飯黎講真係唔貴,但係小食同嘢飲就係正常價錢。而環境方面,以一間普通餐廳來講設計真係前所未有,十

相信大家都聽過㗎啦~
食物亦非常地道,店員都唔係台灣人,CP值極高!

- - - - - - - - - - - - - -
【美食推薦】🥘
-麻辣滷肉飯

入口之後辣味唔重,但係後勁非常強,唔食得辣嘅就唔好挑戰啦!

-爆蛋雞肉飯
蛋煎得非常香,蛋汁好多因為蛋黃非常大個!

-蚵仔煎
呢個蚵仔煎比較特別~
- - - - - - - - - - - - - -
【獨家評分】✏️

價錢:★★★★★★☆(~$50)

環境:★★★★★★★

食物:★★★★★☆☆

食物價錢方面,飯黎講真係唔貴,但係小食同嘢飲就係正常價錢。

而環境方面,以一間普通餐廳來講設計真係前所未有,十分精緻完全可以體現到台灣道地嘅風味,真係加分!

食物方面亦十分到位,以呢個價位來講絕對係超晒班!
  • 麻辣滷肉飯
  • 爆蛋雞肉飯
  • 蚵仔煎
2022-09-24 646 views
如果想食台灣菜嘅話,阿元來了的確係一個唔錯嘅選擇☺️今次我去嘅係近牛頭角嘅分店,呢度嘅裝修充滿台灣風格,有霓虹車站站牌,有好多唔同嘅廣告poster等等,就仲有場內播放嘅都係台灣歌手嘅歌,真係好有feel。😉今次叫咗阿元滷肉飯同埋爆蛋雞肉飯各一碗🥢望落細細碗,其實份量都幾多,食完都幾飽。老玉係一粒粒嘅肉碎,口感比較好,而且肥瘦均勻,味道啱啱好,值得一讚❤️雞肉飯都唔錯嘅,雞肉都幾滑,不過相比起,我個人就鍾意食滷肉飯多啲。仲有叫咗我好鍾意食嘅台灣香腸,雖然係小食,不過份量都唔少,而且會搬埋生蒜頭俾我哋去配,勁惹味,好好食🤤
2022-09-23 583 views
朋友推介咗一段時間,咁啱又睇到話觀塘食店排名第一。放假即刻走嚟試下,一入到嚟感覺好似去咗台灣一樣😍裝修很有台灣夜市的感覺,每一部份都很用心佈置。鹽酥雞蚵仔大腸米線阿元滷肉飯肉鬆起司蛋餅鳳梨清茶🥤招牌珍珠奶茶🧋
2022-09-19 502 views
阿元來了講起香港台灣野阿元來了一定係有一定位置又平又幾好食環境又好打卡今次兩個人食就無叫好多野食叫左滷肉飯同貢丸湯仲有鹽雞 炸得幾惹味~埋單唔洗200蚊食到兩個人超飽!唔錯!~
阿元來了

講起香港台灣野
阿元來了一定係有一定位置
又平又幾好食
環境又好打卡
今次兩個人食就無叫好多野食
叫左滷肉飯
同貢丸湯
仲有鹽雞 炸得幾惹味~
埋單唔洗200蚊
食到兩個人超飽!
唔錯!~
2022-08-28 1154 views
下午五點幾路過觀塘,  快快手做完野想食午+晚飯, 就揀左附近就腳, 之前亦聽過, 頗有人氣的阿元來了.一條友點了魯肉飯, 細碗, 正如呢度網友所言,  係吾夠一條麻甩佬食飽的, 所以另外再嗌蚵仔大腸麵線, 客家咸豬肉, 以及烏梅汁.魯肉飯啲汁幾好味, 撈飯一流, 合格有餘, 下次會叫大碗.蚵仔大腸麵線都好食, 若湯底可以再熱啲會感覺更好.咸豬肉, 沒甚麼特別.烏梅汁撞正呢個熱到乜的時間, 係真係消暑.總體嚟講,  雖然不是驚艷, 但味道穩穩陣陣, 以後路過牛頭角, 可以再來光顧.唯一不好係呢度電話接收似乎不算好,  手機網速長期格數得 2 格,  上網速度比較慢, 都吾知係咪電訊商的問題.
魯肉飯啲汁幾好味, 撈飯一流, 合格有餘, 下次會叫大碗.
蚵仔大腸麵線都好食, 若湯底可以再熱啲會感覺更好.
咸豬肉, 沒甚麼特別.
烏梅汁撞正呢個熱到乜的時間, 係真係消暑.
2022-08-26
$100 (Tea)
  • 魯肉飯
2022-08-23 988 views
唔會令人失望嘅阿元 味道係好味抵食每次都要排隊 不過唔算排得耐 分流唔錯環境打卡一流 幾舒服 不過野食都唔太差!蛋餅煙韌 滷肉唔膩 米粉湯底香不過每次食完都會覺得有啲口渴…同埋芋圓偏硬
唔會令人失望嘅阿元 味道係好味抵食
每次都要排隊 不過唔算排得耐 分流唔錯
環境打卡一流 幾舒服 不過野食都唔太差!
蛋餅煙韌 滷肉唔膩 米粉湯底香
不過每次食完都會覺得有啲口渴…
同埋芋圓偏硬
滷肉飯
滷肉飯
2022-08-23 705 views
員工質素:差 落單無幾耐,野食都未黎,有員工以為我地食完話因為多人等位就叫我地走 :) 食物質素:差條菜無洗過,大大粒發泡膠夾係入面蚵仔煎同食膠無分別杯凍奶茶淡過水環境:差 咁大間舖,冷氣無開過,得幾部冷風機,食到成個背脊都係汗
員工質素:差

食物質素:差
條菜無洗過,大大粒發泡膠夾係入面
蚵仔煎同食膠無分別
杯凍奶茶淡過水

環境:差
咁大間舖,冷氣無開過,得幾部冷風機,食到成個背脊都係汗

2022-08-21 706 views
不接受booking, 那就只好早點來😅 (5:30吃晚餐也是第一次)門口是有點窄的,還以為自己去錯地方🤣 不過一進店就充滿著滿滿的台灣裝潢,很自然就很想去台灣呢!店員很好,問我是不是要吃蛋餅,要的就立刻先下單,因為晚市要做蚵仔煎做不了蛋餅。蛋餅很好吃!!!之後點了各各樣台灣的小食和主食☺️ 雞排、鹽酥雞、蚵仔煎、炸花枝丸、炸銀絲卷、魯肉飯、台南擔仔粿條,每樣都很好食很可口😋😋😋 只是⋯飲料方面稍後有一點點⋯金桔蜂蜜檸檬愛玉真的不夠濃,不夠酸,可以更好⋯整體也很好,期待很快可以再來只是要準備要排隊😅😅 吃完6:30門外應該有至少30人在等

整體也很好,期待很快可以再來

只是要準備要排隊😅😅
吃完6:30門外應該有至少30人在等
2022-08-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
  • 香菇肉羹麵
  • 炸花枝丸
  • 香脆大雞排
2022-08-17 880 views
台灣小食一向也喜愛,當中對阿元來了……的台式小食更甚,近年未能親身前往,想念不矣……到了此店,多種食物也愛,樣樣也想點,不論是,食極都愛的魯肉飯,惹味的甜不辣併盤,有香口的蚵仔煎,厚實飽肚的蛋餅,清甜芋圓……上次係堅尼地城店食了魯肉飯,蚵仔煎,啤酒,今次特別去觀塘時,開心又食,點選了1.起司蛋餅:真心各種蛋餅我也喜愛,對起司特嘢鍾愛,咸香又滋味,仲有好飽肚。2.滿滿花枝蝦排:香脆好味,但唔會好油,食到蝦肉的鮮味,應該配台灣啤酒3.酒漬葡萄奶酥餅:要讚,唔太甜,有酒香,食到葡萄內的甜味,與奶酥餅十分夾4.洛神烏梅汁:清新醒神,炎炎夏日魚少得下次路過堅尼地城時又再食過

4.洛神烏梅汁:清新醒神,炎炎夏日魚少得

下次路過堅尼地城時又再食過
2022-08-15 773 views
這天晚上我約了朋友在觀塘吃晚飯,看到網上對這間台灣菜的評價不錯,我們便決定去試一試,店內的設計很有台灣風格,環境寛敞和清潔衛生,給我一種很舒適的感覺麻辣魯肉飯($38)魯肉飯味道十分特別創新,辣的魯肉飯還真是第一次吃,味道太辣,未必人人能接受,整體份量太少,只有一小碗台南擔仔麵($38)蛋比較乾身,豬肉碎濕潤順口,麵十分軟身,蝦仁爽口微彈,再加入芫茜作襯托,湯底有少少油膩QQ紫薯地瓜球($35)番薯球十分煙韌,紫薯球清甜,料十分足,十分飽滯,份量十分多,十分抵食客家鹹豬肉($39)豬肉太油膩,味道鹹鹹的,十分容易入口鳳梨青茶($11)十分鮮甜,消滯,價錢合理冬瓜茶($11)十分清甜解渴,非常適合夏天飲用整體來說,食物的質素不錯,食物的選擇多,部分食物的份量太少,食物的用料新鮮,食物的製作大多比較油膩,味道比較重,食物的賣相十分吸引,食物的定價很大眾化,而店員亦有積極的服務態度和有禮貌,所以我認為這間餐廳是可以再去惠顧的

麻辣魯肉飯($38)

台南擔仔麵($38)

QQ紫薯地瓜球($35)

客家鹹豬肉($39)
豬肉太油膩,味道鹹鹹的,十分容易入口

鳳梨青茶($11)
十分鮮甜,消滯,價錢合理

冬瓜茶($11)
十分清甜解渴,非常適合夏天飲用

QQ紫薯地瓜球
冬瓜茶
鳳梨青茶
台南擔仔麵
麻辣魯肉飯
客家鹹豬肉
2022-08-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$86 (Dinner)
QQ紫薯地瓜球
冬瓜茶
鳳梨青茶
係香港都有唔少食台灣菜既地方個滷肉飯都唔係間間好食食過有間就冇嘜肥肉 有間就變左肉碎( ・᷄-・᷅ )暫時阿元係最得我心!‪(♡˙³˙)價錢平之餘 份量都夠大份 性價比高!每次必食滷肉飯 肥瘦均勻 汁又夠多去撈飯食!仲有好多小食都好食!環境亦都好似真係去左台灣咁(*'▽'*)♪如果大家有其他滷肉飯/台灣菜既舖頭推介歡迎話我知~(^o^)/👅味道:4.5/5💰性價比:4/5👀回頭率:5/5
係香港都有唔少食台灣菜既地方
個滷肉飯都唔係間間好食
食過有間就冇嘜肥肉 有間就變左肉碎( ・᷄-・᷅ )

暫時阿元係最得我心!‪(♡˙³˙)
價錢平之餘 份量都夠大份 性價比高!
環境亦都好似真係去左台灣咁(*'▽'*)♪

👅味道:4.5/5
💰性價比:4/5
👀回頭率:5/5
阿元來了🇹🇼以香港物價嚟講 呢間台灣菜的確算係好親民又地道🤩小食種類超多🤤但係溫馨提示 觀塘店逢星期日休息🤧堅尼地城就係星期一🙈因為多肉妹試過幾次摸門釘啦🥺﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/魯肉飯🐷 $33/ (4.7/5)魯肉肥瘦均勻🐖大約1:1好邪惡🤤滷得好入味又稔之餘肥膏位好出色😍入口即化又唔會膩 腩肉同汁好足料 足夠撈晒成碗飯🍚私心推薦呢碗多過阿元魯肉飯($43)只係大碗啲同多咗菜同滷蛋🥚留肚嗌多個小食仲好🥹 /蚵仔大腸麵線🦪 $40/ (3.9/5)麵線最驚太杰身同黏 但係阿元就控制得好好☺️麵線都唔會煮到軟爛晒🍜蚵仔肥美飽滿 大腸斜切好肥🌭但係配料再多啲就好🤤/東石蚵仔卷 $39/ (3/5)爆餡中間包住好多蚵仔🦪嘅卷 卷嘅外皮好薄似係網紋紙或者米紙 因為係炸 雖然脆身但係太油膩食到成口油咁🥺/港港花枝蝦排 $35/ (2.9/5)根據個名會幻想到嘅味道 所以無太大驚喜🥹蝦排彈牙入面爆芝流心🧀花枝粒🦑亦都好實在有咬口🥰醬汁似燒汁甜酸咁🥳/衝擊蛋餅🥞/ (2.1/5)唔記得咗個名🤭本身見幾特別無寫明有咩餡就好奇想試 點知講中咗真係有wasabi🤧另外係皮蛋同芝士🧀配搭係新但係好伏
阿元來了
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
/魯肉飯🐷 $33/ (4.7/5)

/蚵仔大腸麵線🦪 $40/ (3.9/5)

/東石蚵仔卷 $39/ (3/5)

/港港花枝蝦排 $35/ (2.9/5)

/衝擊蛋餅🥞/ (2.1/5)
唔記得咗個名🤭本身見幾特別無寫明有咩餡就好奇想試 點知講中咗真係有wasabi🤧另外係皮蛋同芝士🧀配搭係新但係好伏又唔夾😭但係好鍾意佢蛋餅皮係煙韌嗰款 唔係葱油餅酥脆嗰隻🥞建議嗌爆芝或者芝士肉鬆會好一萬倍🤧

食過阿元來了無數次 係定期會有癮掛住嘅味道🥰今次決定試新嘢 點知都係覺得鹽酥雞🐣同蚵仔煎🦪係先必食🥹如果係食平時嘅餸 應該會有4.5分😖
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
2022-08-03 786 views
佢都算係觀塘入面最常食嘅台灣菜餐廳。Lunch中午會有套餐,非常豐富而且會好飽。我好鍾意食佢嘅蛋餅~肉鬆芝士蛋餅幾乎每次都會叫🥰🥰配埋酸酸甜甜嘅辣醬真係會食到上隱
佢都算係觀塘入面最常食嘅台灣菜餐廳。
2022-07-27 1144 views
明明行到入去收銀有人佢望都唔望我一眼冇人理到個情況係我以為呢度係自助….等咗一陣冇人理我咪自己scan好晒啲野行入少少個呀姐勁大聲喝我叫我行翻過去scan咁scan完一次短時間再scan咪響囉Scan多次唔係問題 唔明點解要俾你喝之後就特登安排我坐廁所門口個位明明中間大把位 我問咗嗰邊唔得咩佢係咁話唔得 又話我未人齊我未人齊咪等到人齊先比我入囉同你俾個西位我有咩關係 好後悔嗰下冇轉身走人我個fd 5分鐘內到咗佢見到我個fd都冇坐低就先主動行過黎話幫我轉位 佢自己都理虧…Keep住食嘅時候個呀姐都會大聲喝啲客叫人出去排隊呢個蚵仔煎好似香口膠咁… 唔知係咪落得太多木薯粉 成餐飯得個滷肉飯正常 其他都一般 冇必要貼錢買難受
明明行到入去收銀有人佢望都唔望我一眼
冇人理到個情況係我以為呢度係自助….
等咗一陣冇人理我咪自己scan好晒啲野行入少少
佢係咁話唔得 又話我未人齊
我未人齊咪等到人齊先比我入囉同你俾個西位我有咩關係
好後悔嗰下冇轉身走人
Keep住食嘅時候個呀姐都會大聲喝啲客叫人出去排隊

呢個蚵仔煎好似香口膠咁…
唔知係咪落得太多木薯粉 成餐飯得個滷肉飯正常 其他都一般
冇必要貼錢買難受
2022-07-27 708 views
第一次黎呢度食飯,一入到黎見到裝修已經wow左一下。裝修充滿7,80年代風格,亦都好似入左大排檔咁。由於因為天氣關係大家都唔太想食主食,所以今日以小食為主~前菜1涼拌木耳:酸酸地既汁配上爽脆既木耳,作為頭盤十分開胃~前菜2炸甜不辣拼盤:一上枱見到佢既賣相已經知道佢係新鮮炸起,誠意十足。咬落口首先係又薄又脆既表層,同煙韌既餡料有強烈對比。前菜3炸銀絲卷:作為未戒奶既小孩,見到附上滿滿一盤煉奶,已經好滿意。如果可以再多d就更好啦~前菜4客家鹹豬肉:點菜之前完全冇概念係咩名堂。第一眼會覺得係薄切左既黑椒豬手,放入口係另一回事。可能因為薄切關係,唔會大啖肉。油脂同肉溝埋一齊入口係幸福既感覺~主食魯肉飯:終於輪到呢碗小小的主食。佢有大碗同細碗,為左可以食更多小食,叫細碗飯係正確既選擇。雖然碗細,但配料份量完全唔細,魯肉十分足料,由頭到尾每啖飯都食到魯肉,好中意佢魯肉大大粒,每粒都有少少肥~送飯一流由環境到食物都好滿意~成晚唯一美中不足係帶左我地三個人坐一張二人枱,上菜後就成枱野迫左d

前菜1
涼拌木耳:酸酸地既汁配上爽脆既木耳,作為頭盤十分開胃~

前菜2

前菜3