2021-07-03 490 views
咖喱牛腩飯咖喱又唔香又唔辣最大獲係個白米飯好似過期嘅米又硬 又臭 中伏 凍檸檬茶少甜啲冰勁少滑蛋牛肉飯係冇滑蛋的 只有蛋汁而且個牛肉係冇醃過完全冇味 估唔到可以難食到咁樣不過價錢就都叫做係實惠 兩個飯都係百零蚊
咖喱牛腩飯
估唔到可以難食到咁樣
不過價錢就都叫做係實惠
兩個飯都係百零蚊
2021-06-07 438 views
#breakfastforlunch, #cheapeat, #sheungwan, #茶餐廳I wasn't excited to come here... but I'm in the nearby area and wanted to find a place I hv not yet write a review... came here long time ago so kinda hv an idea what to expect.maybe my memory isn't as good as before... this is totally not as I remembered. I am quite impressed with the service, selection and the portion...

iced coffee milk tea with no syrup, less milk
scramble eggs luncheon meat and buttered bread
beef macaroni in tomato soup
2021-06-03
$39 (Breakfast)
beef macaroni in tomato soup
2021-05-22 221 views
只收現金。服務態度:早餐時間自己搵位,執枱效率較慢。水餐具紙巾會點餐後奉上,但男侍應就落單時好似無耐性咁。環境方面:4人,2人卡位有十多張,中間有數張4人圓枱。卡位較窄,坐得唔係太舒服,店具較舊,感覺清潔度不足。食物質素:沙爹牛夠味,牛肉較仍保持口感 ,大光面就一般,有點淋(就算叫咗唔好咁淋都無用),雞扒個樣好似番炸十次咁,皮都巢晒,都唔知係咪昨日賣剩,上要仲要有一條鋼絲擦。性價比:中等總結:應該唔會再有光顧啦,太不衛生。好味指數
只收現金。

性價比:中等

總結:應該唔會再有光顧啦,太不衛生。

好味指數
沙爹牛面
2021-05-22
$40 (Breakfast)
2020-09-21 1151 views
叫左是日快餐,馬拉盞金菇雞柳炒公仔麵😩完全冇味.冇熱度好似隔夜冷飯菜😫冇馬拉盞味道。金菇同雞柳凍的,乜味道刀冇。公仔麵好似炒左一半,一半不炒咁,根據一早炒定同冇用心去炒,求求其其,縂括講,自己炒嘅即食撈麵仲好過啦。果杯熱咖啡,勁難飲,又澀又鞋。只飲左一啖唉!上環區地段,竟然有咁低質素餐廰。沒有下次。我一直覺得,現在的香港廚師沒有以前的人那麼用心去做餸,他們心態好像返工放工。唔去試吓自己煮嘢的味道!
叫左是日快餐,馬拉盞金菇雞柳炒公仔麵😩
完全冇味.冇熱度好似隔夜冷飯菜😫
2020-09-21
Lunch
2019-11-29 2073 views
今日同屋企人出黎行街,行行下好肚餓就是但入左一間餐廳🍴,奶茶🥤幾乎我要每日一杯先夠咁就叫番杯熱奶茶☕️再加個淨雲吞。熱奶茶☕️(HKD 18): 嘩,水滾茶靚真係咁解,成杯奶茶☕️都超熱,飲一啖,奶同茶比例參半,是我最愛嘅黃金比例😍茶吾會有澀味,加埋奶中和左茶本身既澀。飲落舒服😌淨雲吞 (HKD 55) : 份量都算大, 有成十粒,粒粒飽滿,每一粒都皮薄餡靚,每一粒都有一隻鮮蝦 🦐,仲要用胡椒粉加以製成,特別重口味,吾錯。總結:得閒飲杯熱奶茶☕️都值回票價雲吞美味 加埋蔥花乾蒜 味道更提升

總結:
得閒飲杯熱奶茶☕️都值回票價
雲吞美味 加埋蔥花乾蒜 味道更提升

2019-10-02 952 views
同一班朋友收工吹水傾計食宵夜,都係去冰室同茶餐廳多,貪佢有時有得睇波同埋可以坐得耐啲。二玄機餐廳呢間連鎖店老字號我相信大部份嘅人都食過。佢招牌咖喱真係不得了!辣中帶甜,甜中帶椰,係會令你越食越開胃既一個咖喱汁,佢配任何既肉都會好好食,我就通常食咖哩什扒飯配凍檸茶,食完又係非常之滿足,個餐仲會送個湯,真係飽到返屋企即刻去訓着!而我朋友識嘅就係黑椒牛魔王飯,有牛脷牛肚牛扒配一個黑椒汁又係幾好味真係大件夾抵食!

真係大件夾抵食!
2019-09-18 565 views
其實茶餐廳好少會寫食評既 但係呢個炒米粉唔知咩事佢炒得咁好食,所以都要寫下。馬拉盞炒米粉 話說食左個late lunch, 7點半講真都未餓,但係就陪爸爸食,所以叫左個炒米粉,食一半就算。點知唔食由自可,一食點解可以咁開胃?好香,啲米粉好幼,唔似出面炒粉油淋淋,所以食晒。咸魚蒸肉餅爸爸叫左個飯餐,好足料,即叫即蒸。飯又香又熱。成餐都好食。

馬拉盞炒米粉

好香,啲米粉好幼,唔似出面炒粉油淋淋,所以食晒。
咸魚蒸肉餅
爸爸叫左個飯餐,好足料,即叫即蒸。飯又香又熱。

成餐都好食。
2019-09-16
Dinner
2019-09-11 469 views
今日去左上環果邊整d野,咁就隨便揀左間茶記食,叫呢間都好似幾多人食就入去試下。呢度有lunch set同其他套餐,今日比較餓就揀左雙扒飯。飯既份量係偏細,不過都夠飽既。 肉份量反而ok wor。 黑椒味唔夠濃。奶茶幾大杯,但略嫌唔夠濃味。

奶茶幾大杯,但略嫌唔夠濃味。
2019-08-30 440 views
趁食晏由荔枝角搭地鐵過黎上環搞啲野。時間咁炆,只可以求其搵間野快快趣食個晏。於是就入左呢間係地鐵站出口隔離既源記。因為撞正食飯時間,所以人好多,當然我一個人實會搵到位搭枱。其實餐牌上都多選擇既,所以都望左陣,同時已經比侍應兩次追問食咩。而我最後就叫左個常餐叉燒意。叫左之後又有第個問我寫左野食問。都幾煩下。諗住食常餐都穩陣既,不過黎到見到啲叉燒都冇乜食欲,因為瘦得過分呀。多士得個半塊。四草野都唔可以話合格問心個句。不過都係咁架喇。仲想人地比幾多你係呢區。叉燒食落真係又瘦又乾。炒蛋都還可以。今次經驗以後就算趕時間都唔會幫襯源記。
叉燒食落真係又瘦又乾。炒蛋都還可以。
今次經驗以後就算趕時間都唔會幫襯源記。

2019-08-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$42 (Lunch)
食早餐時發現杯檸檬茶入邊有隻大蟑螂,好彩我未飲時已發現,服務員想毁屍滅跡拿走,離譜,本身食物質素已麻麻,連衛生最基本的都末做到,大家要光顧真系要睇清楚先放入口,後來早餐我都唔敢食了
,後來早餐我都唔敢食了
2019-07-06 325 views
一個星期總有兩三日在上中環工作,都會周圍尋找美食,專家話每天最重要的一餐就是早餐,所以我從不吝嗇食得豐盛啲。源記多次經過都過已不入,今次剛好去恆生銀行辦完手續落樓下順便食個早餐。源記推開門入內一陣陣潮濕發霉味;可能剛剛落雨關係吧!地方稍大好多卡位燈光光猛,但枱面痴笠笠好污糟服務也十分差,感覺自己身在路邊小攤檔。去到茶餐廳早餐必點沙嗲牛肉公仔麵;食一口已放下筷子,感慨現在香港真的好難吃到好吃的沙嗲牛公仔麵了,罐頭牛肉完全沒有牛肉味肉質霉麵又偏硬,沙嗲汁非常非常咸極重味精,餐包又乾又硬不值一提腸仔味道怪怪的偏咸,炒蛋唔滑,最好係杯熱檸水

源記推開門入內一陣陣潮濕發霉味;可能剛剛落雨關係吧!
地方稍大好多卡位燈光光猛,但枱面痴笠笠好污糟
服務也十分差,感覺自己身在路邊小攤檔

腸仔味道怪怪的偏咸,炒蛋唔滑,最好係杯熱檸水
熱檸水
餐包腸仔炒蛋
沙嗲牛肉公仔麵
$36 (Breakfast)
2019-05-16 628 views
去開上環 一出地鐵站就見到呢間餐廳 所以就決定坐低食個午餐。餐廳餐牌上選擇唔少 中西口味都有!見到廚房出面掛住外觀唔錯既燒味 就叫左叉燒燒肉飯黎試下 叉燒同燒肉既口感都唔錯 而且燒肉無骨 可以啖啖肉咁食😂而且上菜快 可以好快有野食 飯既份量亦算多 唔會食完好似無食過咁😂整體黎講都算唔錯👍🏻午餐黎講大部分都係$50-60 價錢係中上環都算係公道 而且包埋野飲。坐耐啲又唔會俾人趕 下次會試下佢地既牛腩 聽啲侍應講 牛腩好似都係佢地既招牌菜🤔 第一次食都算幾好👍🏻
叉燒燒肉飯
$60 (Lunch)
叉燒燒肉飯
2019-04-14 437 views
公司下午茶終於試新嘢好感動佢下午茶既選擇都係大路嘢,唔知食乜好既情況下,就揀左公司三文治+凍檸樂罐可樂如果係雪凍就更加好啦凍檸樂正常發揮啦,都好少有乜特別份公司三文治好足料唔知係乜食慣難食既下午茶,一打開見到咁似模似樣既下午茶,覺得好安慰😭😭😭雖然烘左底,但可能放太耐,所以都已經淋返炒蛋份量好多但塊芝士無乜芝士味,溶返少少會更加好沙律醬都略嫌少左啲,食食下有啲乾相信堂食應該會更加好📍超主觀+有偏見評分 (5為最多)📝📃hunger(食物🤤/🤮): 中規中矩📃anger(感覺🥰/🤨): 中規中矩📋hangry(整體🤬/😟/😛/🥳/😍): 還可以😛
公司下午茶終於試新嘢
好感動

罐可樂如果係雪凍就更加好啦
凍檸樂正常發揮啦,都好少有乜特別

份公司三文治好足料
雖然烘左底,但可能放太耐,所以都已經淋返
炒蛋份量好多
但塊芝士無乜芝士味,溶返少少會更加好
沙律醬都略嫌少左啲,食食下有啲乾

相信堂食應該會更加好

2019-04-12
Delivery
Tea
2019-02-27 502 views
一人午餐系列 - 上環源記茶餐廳 我覺得地理位置上,呢間餐廳可算是在中上環,對正電車路,好方便,好易搵。 叫左個咕嚕雞球午餐,有野飲跟,只係$52。我覺得係中上環食到60$ 以下既午餐,我已經覺得幾唔錯。 上菜好快,等左5-10分鐘到左右,我相信係即刻整,因為我見到幾碟一齊上,而且整碟個溫度都係好平均,好夠熱。個咕嚕汁都唔錯,好濃。雞都好滑,咕嚕雞球多到我食唔哂。呢到唯一個唔好就係,冇八達通,我呢排食既茶餐廳好多都有八達通,方便好多。
一人午餐系列 - 上環源記茶餐廳

2019-02-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$52 (Lunch)
2019-01-03 586 views
因為中環返工關係,食埋個早餐先番工,上環食早餐選擇都幾多,見呢間平時都幾滿座,咁就一於試下啦,今次係第一次光顧上環源記。其實佢個價位大約HKD 30 元起,係中上環既地區黎講已經唔算貴。而且選擇都幾多。行入餐廳揾個位坐,都未坐低晒,侍應哥哥9秒9問食咩,之後我見個蕃茄豬軟骨通粉咁大張圖就知係推介就點左。唔夠一分鐘就上菜了。嘩,望落真係好普通,一食落個羅宋湯湯底好杰,而且好重蕃茄味,對於我呢種食開重口味既人黎講,湯底入面有少少辣味係好正既事,豬軟骨仲正又入味,不過唔算好諗,軟骨好爽脆,食完仲可以飲埋個羅宋湯底。

2019-01-02
$40 (Breakfast)
  • 蕃茄豬軟骨通粉