Restaurant: Yum Cha (Nan Fung Place)
Info:

放工後突然好想食點心諗起飲茶有個好得意嘅💛流心奶黃包✨睇住流奶✨奶皇包質感鬆軟 入面充滿奶黃醬熱辣辣 好香口 加埋兩隻眼👀 好食又得意🦜鳥籠特色點心🍍鴿吞鳳梨鴿吞鳳梨三隻鴿子喺鳥籠入邊好有詩意 夾子外皮鬆脆 入面係香甜嘅鳳梨 🍍味道香甜 當甜品食都得 小食拼盤可以自己選擇三款🍤懷舊黑松露蝦多士 蝦多士好酥脆 蝦膠好彈牙加埋脆多士喺底口感味道豐富🍆七彩茄子茄子質感軟滑 加上表面嘅紅椒同醬油 醒神開胃🥚皮蛋豆腐豆腐薄切 刀工好厲害 中間有皮蛋粒粒 增加口感加埋大量麻醬 味道好香另外仲叫咗我最愛嘅🥟紅油抄手皮薄餡靚 醬油都好香口 🍚王子炒飯配料十足 有大蝦、帶子粒、蟹籽炒飯炒的乾身 粒粒分明 好食有別於傳統酒樓飲茶環境優雅寬敞 幾舒適 😃
放工後突然好想食點心

加埋大量麻醬 味道好香

另外仲叫咗我最愛嘅🥟紅油抄手
皮薄餡靚 醬油都好香口

🍚王子炒飯
配料十足 有大蝦、帶子粒、蟹籽
炒飯炒的乾身 粒粒分明 好食

有別於傳統酒樓
飲茶環境優雅寬敞 幾舒適 😃
飲個茶,食個包係香港人嘅金句😏 用<飲茶>呢個名嚟做餐廳名稱確實特別容易令人記得😎 餐廳位於上環地鐵站附近嘅南豐大廈,黎食之前我上網睇過,除咗出名嘅點心之外其實佢啲小炒都唔錯,而且仲有二人及四人套餐選擇😬餐廳環境好舒適,一入到去已經見到傳統嘅點心籠🥰 咁好彩仲有一張窗口位,我梗係揀咗啦,真係坐得好舒適😍餐廳真係唔止點心咁簡單,仲有燉湯、小炒、豉油雞、叉燒等等,但係計下計下發覺套餐真係抵喎, 所以我哋都叫咗個二人餐😌首先我哋叫咗一壺白桃烏龍茶,好香,真係水滾茶靚🤩前菜可以揀兩款我就揀咗:🌟皮蛋豆腐豆腐切薄片,加咗皮蛋碎同埋麻醬,麻醬唔算太濃,又夠凍,唔錯👍🌟麻煩三菇麻煩原來係麻辣,三菇係冬菇、茶樹菇同埋雞髀菇,超級好味,必點😀🌟尖荀鮮蝦餃終於試到佢有點心,蝦餃雖然得兩粒,但係比出面嘅大隻,而且好飽滿,蝦肉爽彈有甜味,真係得👍🌟師傅燉湯其實可以加錢要椰皇燉湯,不過聽講佢個師傅燉湯已經好正,果然名不虛傳,又熱又夠火喉🫢🌟XO醬淮山蝦球竟然有8隻大蝦碌咁多🤩🤩仲配埋萵筍同淮山一齊炒, 啲蝦炒得唔老,萵筍同淮山都爽脆,XO醬嘅味道提升咗佢個鮮味👍🌟咸魚雞粒炒飯飯炒得乾身夠熱,而且係用鹹魚唔係用鹹

首先我哋叫咗一壺白桃烏龍茶,好香,真係水滾茶靚🤩

前菜可以揀兩款我就揀咗:

🌟皮蛋豆腐

🌟麻煩三菇

🌟尖荀鮮蝦餃

🌟師傅燉湯

🌟XO醬淮山蝦球

🌟咸魚雞粒炒飯
飯炒得乾身夠熱,而且係用鹹魚唔係用鹹魚粉已經一讚,我發覺啲鹹魚仲有煎香過,非常香口嘅一個炒飯😎

其實二人套餐既前菜、點心、主菜同埋主食既選項有好多,食返四五次都未必食得曬😬 本來諗住叫多一兩籠點心試下,睇啱咗個<一籠豬八戒>🤩🤩 但係真係估唔到個套餐咁多野食,飽左😂 我記得我上次嚟都冇咁多人,可能大家已經留意到呢一間係正嘢喇🫢 快啲bookmark,訂枱試下啦,真心推介🫶🏻

2024-06-03
$200 (Dinner)
2024-06-05 79 views
好耐之前已經有留意過佢地嘅得意流沙奶黃包🥺估唔到而家得返中環一間分店門口放滿唔少獲獎獎牌🥇店內都充滿唔少人 好彩仲有少少少坐位可以唔洗排隊都食到❣️睇住流奶 得意造型嘅流沙奶黃包新鮮出籠好熱下🔥好出蛋香同奶香味咬一啖流沙般一樣流出黎 奶黃入口即化😋我仲最鍾意佢地個奶黃包外皮 厚皮得黎又夠煙韌❣️櫻花蝦薄罉睇落好薄身下 但食落啖啖都好有料🤭滿滿嘅香蔥占滿一整塊薄罉 陣陣蔥香味除左加入香蔥之外 仲有櫻花蝦嘅出現🦐帶來少少嘅蝦味 增加食嘅口感❣️雞絲春卷金黃色嘅春卷 外脆内雞絲加入其他菜菜🌱可以減低油膩勵❣️揚州炒飯有鑊氣 炒到粒粒分明✨✨香同爽口都可以係呢個揚州炒飯揾到量都相對多 而食落亦都唔會過太油膩
好耐之前已經有留意過佢地嘅得意流沙奶黃包

❣️揚州炒飯
有鑊氣 炒到粒粒分明✨✨
香同爽口都可以係呢個揚州炒飯揾到
量都相對多 而食落亦都唔會過太油膩
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 𝕄𝕠𝕕𝕖𝕣𝕟 𝕋𝕨𝕚𝕤𝕥 𝕠𝕟 𝕋𝕣𝕒𝕕𝕚𝕥𝕚𝕠𝕟𝕒𝕝 𝔻𝕚𝕞 𝕊𝕦𝕞 @ 🌟 飲茶《👽食神大媽食中菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Hot Custard Molten Buns HKD 49BBQ Piggy Buns HKD 49Baked Pineapple Puffs HKD 49Set Menu for Two HKD 398- Black Fungus & Lily Bulbs in Wasabi Vinegar Dressing- Sesame Chicken Rice Noodles Salad- Shrimp & Bamboo Shoots Dumplings- Spring Rolls with Eggplant & Spicy Minced Pork- Chef's Daily Special Soup- Chicken Soup in Young Coconut + HKD 20- Shrimp and Yam in XO Sauce- Stir-fried Rice Noodles with Angus
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
BBQ Piggy Buns HKD 49
Baked Pineapple Puffs HKD 49
Set Menu for Two HKD 398
- Chef's Daily Special Soup
- Shrimp and Yam in XO Sauce
- Stir-fried Rice Noodles with Angus Beef
- Fresh Orange Juice
👽 成日見到好多打卡呢度啲點心嘅得意造型,今次終於有機會黎試下啦!

🐷 衝住呢幾款公仔點心而黎,當然要第一時間叫黎食啦!呢個「一籠八戒」真係好可愛,造型似小豬仔,但其實係叉燒包,皮身好鬆軟。

BBQ Piggy Buns

🐤 另一款「睇住流奶」,幾對小眼睛望住你咁,一撳開就會見到流出嚟嘅香滑奶黃,滿滿嘅柔軟口感,好幸福!

Hot Custard Molten Buns

🐥 仲有「鴿吞鳳梨」,鴿仔造型起雀籠入面好特別!外層酥皮烘烤得金黃色,裡面係香甜嘅鳳梨餡料,就好似鳳梨酥咁。

Baked Pineapple Puffs

🤤 晚市時段除左幾款特色點心,仲會有「二人套餐」,可以一次過食勻好多款美食,會有齊小食、點心、湯、小炒、同主食,仲要有兩杯橙汁,價錢仲要好抵。
🍄 頭盤先上兩款小食「呷醋木耳」同「雞絲拉皮」。黑木耳同百合好爽脆,經過特製嘅芥末醋汁調配,味道酸辣又開胃。雞絲拉皮就撒上芝麻,夠爽滑,加埋麻醬,涼拌好消暑!
🫔 點心呢就係超經典嘅「筍尖鮮蝦餃」,好大粒,蝦肉同筍尖好足料。仲有「魚香茄子春卷」,味道夠曬特別,春卷香脆,茄子炒肉鬆嘅香味夠濃。

Set Menu for Two

🥥 湯有兩款,「是日師傅燉湯」同「椰皇燉老雞」同樣出色。湯底鮮甜,有瘦肉同雞腳,滋味濃郁。配合椰子嘅清甜香氣,營養豐富,一啖落去,真係好滋味暖胃!

Set Menu for Two

🦐 小炒揀左「XO醬淮山蝦球」,蝦球彈牙,淮山爽脆,再加上香辣嘅XO醬,夠鑊氣。

Set Menu for Two

🥘 主食呢就係「安格斯牛肉河」;好足料,河粉炒得有咬口,配上幾嫩嘅安格斯牛肉,真係超滿足。

Set Menu for Two

😋 有時候人少食中菜好難叫餸,但呢度就可以又叫點心又有二人套餐,仲要好多得以造型打卡超開心,坐得又舒服,有機會嚟試吓。

.⠀
📍 中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖
☎️ +(852)3541-9710
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
$330 (Dinner)
BBQ Piggy Buns
Hot Custard Molten Buns
Baked Pineapple Puffs
2024-06-02 61 views
今晚專登去老公公司附近搵佢食飯,佢遲放工,等佢唔使行咁遠。坐得舒舒服服食佢鍾意嘅中菜。睇了menu唔想諗咁多,見到有二人套餐$398,就選了個二人套餐試吓,響套餐入邊每個選項再選,縮窄範圍。涼拌麻煩三菇三種菇菌以麻辣醬汁調味,麻辣味唔會太嗆,不錯的涼拌。雞絲拉皮雞絲拉皮d雞絲不會嚡口,麻醬份量適中,加上青瓜絲同紅蘿蔔絲,味道幾清爽。蟹籽燒賣(2件)套餐入面可以揀一款指定點心,揀咗燒賣,豬肉同蝦嘅比例剛好,咬落去爽口加上冬菇絲,食落去幾香。筍尖鮮蝦餃(3件)$59我哋自己加多咗個點心。賣相好飽滿,新鮮蝦肉彈牙,筍尖爽口,皮薄夠熱,高質既蝦餃。師傅燉湯呢個燉湯好正,首先夠晒熱,然後材料十足,有雞腳,雞肉,瘦肉,紅蘿蔔再加上羊肚菌,啖湯非常濃厚得來又清,好好飲。鳳梨咕嚕肉甜酸味剛好,豬肉外層炸得香脆,內裏鮮嫩,認真外脆內軟,加埋鮮甜菠蘿及三色椒一齊食,佐飯首選。咸魚雞粒炒飯超多料,好多嫩滑嘅雞肉,個飯炒得少油但炒飯夠鑊氣,粒粒分明。鹹魚幾香,如果再多啲鹹魚粒,個炒飯味道會更香濃一點。整體上,個套飯咩都有齊,前菜、點心、燉湯、小菜同炒飯有齊,價錢又合理,性價比高。唯一係差個甜品,可以加錢追加甜

涼拌
麻煩三菇
三種菇菌以麻辣醬汁調味,麻辣味唔會太嗆,不錯的涼拌。

雞絲拉皮

蟹籽燒賣(2件)

筍尖鮮蝦餃(3件)$59

師傅燉湯

咸魚雞粒炒飯

整體上,個套飯咩都有齊,前菜、點心、燉湯、小菜同炒飯有齊,價錢又合理,性價比高。唯一係差個甜品,可以加錢追加甜品,如果包埋就perfect。

2024-06-01 36 views
假日想請屋企人飲茶。我上網揀咗間上環商場樓上嘅精緻點心,定價中上。鴿吞鳳梨外皮係酥酥嘅口感,裡面包著一啲鳳梨餡。筍尖鮮蝦餃定價比較中上,皮算係幾薄餡料足夠,上面仲有一抹金色。睇住流奶包包身口感鬆軟,流心熱辣辣。櫻花蝦燒賣 集齊小蝦加大蝦 ,綠色薄皮口感尚可一籠八戒 外皮係可愛嘅豬豬,搭配叉燒餡,一口咬落去甜甜地。咖喱手抓餅口感呈酥酥脆脆,搭配有少少辣嘅咖喱。安格斯牛肉河炒得有鍋氣,唔油膩,食落偏軟嘅口感。

睇住流奶包包身口感鬆軟,流心熱辣辣。

櫻花蝦燒賣 集齊小蝦加大蝦 ,綠色薄皮口感尚可

一籠八戒 外皮係可愛嘅豬豬,搭配叉燒餡,一口咬落去甜甜地。

咖喱手抓餅口感呈酥酥脆脆,搭配有少少辣嘅咖喱。
安格斯牛肉河炒得有鍋氣,唔油膩,食落偏軟嘅口感。
2024-05-31 34 views
今時今日飲茶已經不同從前般,推住車仔賣點心買少見少,而現在就正正有這款新派點心店的出現,將中國點心加入一些新元素,卻又留全著最傳統的風味於當中,成為新一代的創新「飲茶」!「飲茶」位於中環南豐分店,總面積超過6, 000平方呎,內裡裝潢高樓底、配上落地玻璃窗、特製紅磚牆,絕對係令人眼前一亮。睇住流奶絕對是這裡的招牌點心,賣相非常可愛,流心餡真係超流心同澎湃,名副其實嘅睇住流奶!流心奶黃細膩綿滑,味道超濃郁,包又好軟鬆,出色!鳳梨咕嚕肉皮薄脆口,肉質鬆化有肉汁,肥瘦適中,啖啖肉,酸甜開胃,令人食唔停口。香烤蜜餞豚肉叉燒叉燒香濃鮮甜,肉質嫩滑,帶有略略焦香,那蜜餞醬汁味道甜而不膩,啖啖滋味。安格斯牛肉河色香味俱全,安格斯牛肉軟腍且肉味濃,河粉炒得乾爽唔油膩,味道香濃而唔會話鹹。伯爵茶奶凍質感細滑,有濃郁茶香,不甜不膩,清香怡人。
睇住流奶
流心奶黃細膩綿滑,味道超濃郁,包又好軟鬆,出色!
香烤蜜餞豚肉叉燒
安格斯牛肉河
伯爵茶奶凍
質感細滑,有濃郁茶香,不甜不膩,清香怡人。
上環創意點心🥢 精緻高質又好吃!Yummy❤️..呢間新派點心餐廳,我以前都成日食架!😍 點心有創意、精緻又可愛,主打創新元素既港式點心,推薦既有「睇住流奶」&「一籠八戒」創意滿滿😆!味道不錯而且坐得舒適,岩晒時下年輕人愛追求新派既飲食概念。你未試過嗎❓快來試試精緻好吃又有創意既點心吧🤗。晚市更設有【二人套餐 $398】價錢親民且份量足!先來小食🔸呷醋木耳(含香芥辣)🔸雞絲拉皮,打開味蕾。再來點心🔸筍尖鮮蝦餃 (大粒飽滿又足料彈牙) 🔸魚香茄子春卷 (第一次吃 口感特別又特別偏愛茄子的我 愛了愛了💜)。而湯品🔸師傅燉湯 & 🔸椰皇燉老雞 +$20 同樣足料😍。燉湯咪濃又滋補,而椰皇燉老雞🐥 味道比較清甜🤍 2款都愛了。小炒 Stir-fried 揀左🔸XO醬淮山蝦球🍤,粒粒大隻又爽口,加上XO醬很惹味,另有爽口淮山 & 彩椒,視覺 & 味覺都提升。主食揀左🔸安格斯牛肉河,煙韌粉條色水均勻有光澤,安格斯牛肉質不錯吃,有質素既牛!🖤 整體炒河份量足又好吃喔。最後來杯 🔸鮮橙汁🍹 酸甜味道消消吃膩既味蕾,性價比很高呢。下次再來~..×××××ש中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖..
上環創意點心🥢 精緻高質又好吃!Yummy❤️

🔸雞絲拉皮,打開味蕾。

再來點心🔸筍尖鮮蝦餃 (大粒飽滿又足料彈牙)

小炒 Stir-fried 揀左🔸XO醬淮山蝦球🍤,

🖤 整體炒河份量足又好吃喔。

×××[飲茶]×××
©中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖
🌸《飲茶 • 茶樓 • 中環》-🔹櫻花蝦燒賣 $68櫻花蝦好香,令到燒賣鮮味十足,隻隻燒賣都好大隻、彈牙👍🏻-🔸紅油抄手 $59紅油抄手偏向港式風味,鋪滿咗花生碎,加強左口感同味道🥳-🔹睇住流奶 $49必點點心❤️ 流沙奶非常足餡,輕輕撕開已經見到奶皇要瀉出來,就算凍食都仲有流口效果,極推薦‼️-🔸香烤蜜餞豚肉叉燒 (例) $108半肥瘦叉燒加上香甜蜜餞燒開,食落有蜜餞既香甜,送飯一流🙆🏻‍♀️-🔹芝士海蝦伊麵 $138芝士好足料,伊麵好彈牙,海蝦每隻都算大隻,中意食芝士伊麵必試啊👍🏻-📍 飲茶 (南豐大廈) (中環)中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖
🌸
《飲茶 • 茶樓 • 中環》

🔹櫻花蝦燒賣 $68
櫻花蝦好香,令到燒賣鮮味十足,隻隻燒賣都好大隻、彈牙👍🏻

🔸紅油抄手 $59
紅油抄手偏向港式風味,鋪滿咗花生碎,加強左口感同味道🥳

🔹睇住流奶 $49

🔸香烤蜜餞豚肉叉燒 (例) $108

🔹芝士海蝦伊麵 $138

📍 飲茶 (南豐大廈) (中環)
中環德輔道中173號南豐大廈2樓1-2號舖

2024-05-27 22 views
呢間晚市都有性價比高嘅點心食,而且坐得又舒服,侍應服務態度良好魚香茄子春卷春卷炸到十分香脆,又唔會太油膩,裡面包住蘿蔔絲及茄子🍆等餡料,口感豐富筍尖鮮蝦餃蝦肉好大粒,皮薄餡靚,配搭埋爽口嘅筍尖就更添口感睇住流奶流心奶黃包嘅造型好可愛😍奶黃好香滑,又唔會過甜,非常美味沙薑豬手份量都算多,而且都好入味,豬手拔毛情況亦算乾淨,值得一試脆皮妙齡鴿乳鴿外香內juicy,肉質香嫩,仲配有手套及濕紙巾,方便食用👍🏻鴿吞鳳梨鳳梨酥造型好可愛,有3隻超萌嘅鴿係籠裏面,咬落香酥可口,裡面仲有暖暖地,香甜而不膩嘅鳳梨絲伯爵茶奶凍奶凍份量夠晒兩個人食,伯爵茶味香濃,食落又唔會太甜糖不甩🈶6件糖不甩,外層沾滿花生碎、椰絲及芝麻,裡面係流心黑芝麻餡,非常香口

魚香茄子春卷

筍尖鮮蝦餃
蝦肉好大粒,皮薄餡靚,配搭埋爽口嘅筍尖就更添口感

睇住流奶
流心奶黃包嘅造型好可愛😍奶黃好香滑,又唔會過甜,非常美味

沙薑豬手
份量都算多,而且都好入味,豬手拔毛情況亦算乾淨,值得一試

脆皮妙齡鴿

伯爵茶奶凍
奶凍份量夠晒兩個人食,伯爵茶味香濃,食落又唔會太甜

糖不甩
中環的這間高質創意點心店,融合了傳統點心與創新元素,令我們年輕人都鐘意咗飲茶!首先必點的是招牌筍尖鮮蝦餃,外皮薄而不易破裂,餡料飽滿鮮嫩,蝦肉爽脆,有微微的香菜清香,令人胃口大開😍 另一打卡之選是睇住流奶即流心奶皇包,好有趣的賣相,裏面有濃郁的流心奶皇,一咬下去在口中爆發😋😋😋還有一籠八戒即叉燒包,豬仔的賣相好得意😆好想將佢搓圓撳扁😆 叉燒肉包餡飽滿,甜而不膩🌈 另外,沙薑豬手都好好味🤤肉骨軟嫩,沙薑帶來一股清新酸甜,開胃爽口👍🏻還有芝士海蝦伊麵,麵條Q彈有咬勁,芝士香濃醇厚,配搭海蝦肉質鮮甜,令人忍不住想一口氣吞嗦個乾淨 😍 最尾來一個葡國鮮奶撻,香滑濃郁的奶香味,搭配酥脆的餅底,完美的甜品佳選👍🏻👍🏻

2024-05-22 20 views
今日收工約咗朋友食飯,上次嚟南豐中心搵食有一個唔錯嘅體驗,今次食過返尋味,過嚟飲下茶食個包。呢度都有海鮮酸辣湯,不過今次嘅酸好似重手咗,略嫌佢有少少蓋過咗海鮮嘅鮮味,有點兒可惜。不過佢都好足料入邊有晒彈牙嘅鮮蝦同埋瑤柱。然後叫咗個酥炸魷魚鬚,佢真係冇改錯名啊,因為佢個外皮真係炸得好鬆脆,送酒一流。然後有一個前菜個名好搞笑,叫麻煩三菇,因為佢係用三款唔同嘅菇菇去醃製而成嘅前菜,佢啲花椒油都幾香。然後我哋叫咗個薑汁炒芥蘭,我個人覺得佢個薑汁唔會太辣,味道啱啱好。而最重要係啲芥蘭都啱啱好唔會太老,因為芥蘭一老咗就食唔到㗎啦。另外我哋仲叫咗個雞煲,另外好驚喜嘅係佢係冇骨㗎,啱晒我呢啲懶人。所以我真係好欣賞佢呢個雞煲,啖啖肉滑捋捋,如果有得揀辣味嘅話仲加正。最後嚟飲茶,當然唔少得嗌點心啦,佢呢度嗰啲點心都比較特別,就好似呢度冇普通嘅燒賣,只係得呢種櫻花蝦燒賣,相比起傳統嘅鮮蝦燒賣佢用櫻花蝦代替,炸香咗嘅櫻花蝦放咗喺燒賣面頭,中間就係肥瘦參半嘅豬肉。最後就梗係要叫佢呢度最可愛嘅奶皇包啦,除咗賣相得意之,佢個味道都好好味㗎。個包皮好鬆軟,好軟熟,然後中間啲奶黃又啱啱好唔會太稀又唔會太杰,一咬就流出嚟

個包皮好鬆軟,好軟熟,然後中間啲奶黃又啱啱好唔會太稀又唔會太杰,一咬就流出嚟,甜度亦都啱啱好。

我幾鍾意呢一度嘅款式,乜都有啲唔會太悶,一次過滿足晒我所有願望。
2024-05-17
$250 (Dinner)
2024-05-20 59 views
中上環區嘅新派點心,「飲茶」行高級路線,晚市亦都有好多招牌小菜,開咗壺其他點心店好少有嘅白桃烏龍🥹睇住流奶:最多人叫嘅流沙包,造型可愛而且勁流心,奶黃幾香滑而且有沙沙嘅口感😍筍尖鮮蝦餃:皮薄而且蝦肉大粒;另外當然仲有櫻花蝦燒賣,燒賣本身綠色皮,蝦同豬肉比例混和得好好食得出爽彈,加上櫻花蝦味道多了一分鮮香味👍🏻小菜方面叫咗脆皮妙齡鴿以及蜜餞黑椒牛仔骨,都係幾有水準嘅小菜,牛仔骨肉質淋,痴住骨嘅肉特別香,黑椒汁亦好襯配角嘅薯角☺️最後芒果布甸埋尾,中上環區黎講價錢幾公道高質

最後芒果布甸埋尾,中上環區黎講價錢幾公道高質
2024-05-18 411 views
同朋友放工食飯想去飲茶 咁岩search到呢間叫「飲茶」既餐廳 覺得幾特別又近我地 就一於去試下晚市點心款式唔算太多不過每一款都好精緻可愛 而且係即叫即蒸的裝修同坐位設計都唔會好似傳統酒樓咁 佢坐位較寬敞同埋較modern 所以都吸引左好多外國人去食♡鴿吞鳳梨🍍(3件) $49造型係3隻鴿子🕊️好可愛 放入去個籠入面 好適合打卡 其實係鳳梨酥來的♡櫻花蝦燒賣(4件) $68以櫻花蝦代替左平時既蟹籽 入面仲有大大隻既蝦 感覺不錯♡睇住流奶(3件) $49個名已經好得意 其實就係流心奶黃包 外表有2隻眼 自己篤個咀出黎就可以見到流唒d奶黃出黎 好玩又好食♡干煸四季豆 $89四季豆加埋肉碎去炒 味道濃郁 如果配埋白飯就更好♡芝士海蝦伊麵🦐 $138睇落好多汁以為會好漏 點知原來唔會 而且食落唔會好鹹 海蝦都好大隻♡葡國鮮奶撻(3件) $49甜品叫左呢個 係我愛既曲奇皮 上面有焦糖 能夠提升口感

♡鴿吞鳳梨🍍(3件) $49

葡國鮮奶撻
芝士海蝦伊麵
干煸四季豆
睇住流奶
看到有德輔道中電車路旁[飲茶]這餐廳開業時就已經很期待這裡飲茶! 心想不用多做作,單單坐在窗邊看電車來來回回這感覺就已經很[香港]。不得不說,這裡的小菜和鹹甜點都精緻好吃! 而且每款點心名子也很有玩味,賣相超精緻 鴿吞鳳梨鳳梨酥吃得多,但像鴿子一樣賣相較少見, 很可愛睇住流奶, 金黃色流沙包, 可愛的眼睛👀,包底鬆鬆的,蛋黃餡料濃郁香甜, 好看又美味 -個人十分喜愛這裡的蝦餃,看起來像一大粒珍珠, 賣相高貴, 晶瑩剔透蝦肉彈牙, 簡單好食。-鳳梨咕嚕肉 經典小菜這裡也做得出色, 咕嚕肉炸到外脆內嫩, 酸酸甜甜的十分惹味。-脆皮妙齡鴿鴿皮炸到金黃脆卜, 色澤誘人, 鴿肉鮮嫩多汁,咸魚雞粒炒飯簡單卻帶鑊氣, 鹹魚香氣撲鼻,雞粒嫩滑, 炒飯粒粒分明,咸香惹味,-最後簡單叫了糖不甩作結, 大滿足~~

不得不說,這裡的小菜和鹹甜點都精緻好吃!

而且每款點心名子也很有玩味,賣相超精緻

鴿吞鳳梨

鳳梨酥吃得多,但像鴿子一樣賣相較少見, 很可愛

睇住流奶,

金黃色流沙包, 可愛的眼睛👀,

包底鬆鬆的,蛋黃餡料濃郁香甜, 好看又美味

個人十分喜愛這裡的蝦餃,

脆皮妙齡鴿

鴿皮炸到金黃脆卜, 色澤誘人, 鴿肉鮮嫩多汁,

咸魚雞粒炒飯

最後簡單叫了糖不甩作結, 大滿足~~