同事之前同我介紹過呢間燒味幾好食,但行過次次都好多人所以無排到😂,呢次早啲出去排隊。去到門口已經見到招牌勁sharp金黃色,仲擺左幾個易拉架方便排隊時已經可以睇定食咩👍🏻。入到去雖然舖頭唔大,但裝修得好光猛,又有好多燒鵝圖介紹😂,唔係啲舊式燒味舖咁沉悶。🔅黯然銷魂鴛鴦飯 ($68)同事叫左最出名之一既黯然銷魂鴛鴦飯,見到menu寫全港首創所以都試下。加左大將燒肉汁同鳳凰辣汁,好惹味撈飯一流😍。見到寫住叉燒用波蘭黑毛豬梗係要試真啲,結果都無令我失望😎。叉燒肥瘦啱啱好,燒到邊燶燶地好香,唔會乾柴柴痴晒牙👍🏻,係近期試過最好食既叉燒。鳳凰雞就好大路,唔會好鞋,加埋條菜同2隻蛋就掂晒😝。🔅叉燒燒腩仔雙拼瀨粉 ($52)好耐無食瀨粉所以叫左,燒味同瀨粉分開上有加分🖖🏻。瀨粉好大碗,湯就正常。燒腩仔皮脆肉嫩,最欣賞佢唔肥,底仲有少少燒肉汁點甜甜地幾夾。💬燒味的確幾出色,但去嗰日店員忙到一頭煙,態度一般,下次可能會外賣食比較好。

黯然銷魂鴛鴦飯
🔅黯然銷魂鴛鴦飯 ($68)

叉燒燒腩仔雙拼瀨粉
🔅叉燒燒腩仔雙拼瀨粉 ($52)