2024-12-12
深圳食過的椰子雞,終於香港都開左,放工即興黎食椰子雞,清一清熱氣。以為唔多人食,原來都好多人捧場!!!用正宗椰水打邊爐的椰子雞鍋在港並唔多,但四季椰林主打4個椰子1鍋湯,不加1滴水!所以湯底清甜到不得了。在國內已經超60間分店,今次難得在moko 開了新店,當然要黎朝聖。雞隻是用上海南文昌雞,肉色看得到的新鮮,透著誘人的粉紅色。涼菜雙拼有海南香辣文昌雞腎,雞腎辣辣地好彈牙,做下酒菜一流!麻辣青瓜好清新,卜卜脆。椰子水湯底滾起揭開鍋蓋,椰香撲鼻而來。店員就幫我地落雞去淥。雞肉爽嫩彈牙,雞皮爽滑帶脆,記得要飲啖濃郁的椰子水湯,又香又甜,真係好好食!潮汕手工魚皮餃和平時食開的不同,這個細細隻好有咬口,而且有魚肉香。雪山牛小排擺得好靚上台,粉紅色的肉夾雜白色的脂肪紋,入口肥美帶牛乳香。蘭花蚌爽口彈牙,本身無乜味,點沙薑豉油可以帶出其鮮甜味道。椰子船飯連椰肉一齊蒸的糯米飯,食落煙韌有咬口,仲有椰絲鋪面,好香椰子味。而家唔使返深圳都隨時食到正宗的椰子雞,真係好方便!
用正宗椰水打邊爐的椰子雞鍋在港並唔多,但四季椰林主打4個椰子1鍋湯,不加1滴水!所以湯底清甜到不得了。在國內已經超60間分店,今次難得在moko 開了新店,當然要黎朝聖。 雞隻是用上海南文昌雞,肉色看得到的新鮮,透著誘人的粉紅色。
涼菜雙拼
有海南香辣文昌雞腎,雞腎辣辣地好彈牙,做下酒菜一流!麻辣青瓜好清新,卜卜脆。 椰子水湯底滾起揭開鍋蓋,椰香撲鼻而來。店員就幫我地落雞去淥。雞肉爽嫩彈牙,雞皮爽滑帶脆,記得要飲啖濃郁的椰子水湯,又香又甜,真係好好食!
潮汕手工魚皮餃
和平時食開的不同,這個細細隻好有咬口,而且有魚肉香。
雪山牛小排
蘭花蚌
爽口彈牙,本身無乜味,點沙薑豉油可以帶出其鮮甜味道。 椰子船飯
連椰肉一齊蒸的糯米飯,食落煙韌有咬口,仲有椰絲鋪面,好香椰子味。 而家唔使返深圳都隨時食到正宗的椰子雞,真係好方便!