最近吃貨生日,友人就話帶我去元朗吃一間不錯的川菜小店👍聽講最近老板轉左手,佢話食過不錯就推薦和我去食😝我最愛支持小店,如果係高質嘅小店就一定支持!呢間叫回味館嘅小店位置都算好方便,就響朗屏西鐵站一出嘅天橋底,一啲都唔難搵。店面細細環境就一般,大概擺到六七張枱,我哋嚟到嘅時候就嚟八點場內都有啲爆,等左一陣就入得。睇佢嘅餐牌都幾多選擇,價錢都唔算貴,有$40幾蚊套餐至$70-80嘅小菜都有,佢主打嘅係川菜同埋一啲酸辣嘅菜式,不過都有唔少係冇辣嘅菜式,一半一半啦,有辣有唔辣任君選擇。我唔算好食得辣,但係我有好想試佢哋嘅招牌菜,辣子雞丁同埋水煮系列,點知老闆娘就好親切咁話可以小辣,可因應唔同人嘅口味,抵讚!👍本身我想點酸菜魚,因為我見到人哋果碟好似幾靚幾正咁樣,點知原來係最後一份啦,好搶手😔😟,下次我來一定要點佢嘅酸菜魚!😆於是我哋就點左一份辣子雞丁飯,水煮牛肉,同埋蠔仔湯飯。佢呢度嘅辣子雞丁飯收嘅價錢係快餐價,但係一啲都唔頹,包飯包湯好似小菜套餐咁,先至賣$48,邊度搵😱?!個例湯我飲落真係冇味精㗎,正!😍講返個辣子雞丁,我之前睇過一啲電視節目介紹正宗嘅辣子雞丁真係勁多辣椒🌶️然之後你要喺辣椒

佢呢度嘅辣子雞丁飯收嘅價錢係快餐價,但係一啲都唔頹,包飯包湯好似小菜套餐咁,先至賣$48,邊度搵😱?!個例湯我飲落真係冇味精㗎,正!😍講返個辣子雞丁,我之前睇過一啲電視節目介紹正宗嘅辣子雞丁真係勁多辣椒🌶️然之後你要喺辣椒堆入面搵返d雞丁出來,佢呢度就係咁樣,我同朋友響辣椒入面搵雞丁都幾好玩!
辣子雞丁飯
雞丁唔算好多,每一粒形狀size都相若都考師傅切丁粒嘅功力,一口一粒啱啱好。不過每一粒都好入味好惹味,佢仲加咗好多配料好似花生青椒芫荽等一齊去炒零舍香😋係咪睇起上嚟好辣搞到我好似好食得辣呢?😂係好香辣但係又唔係好辣喎,我接受到啵好開胃😋

跟住嘅水煮牛肉($80)同更令我驚喜,呢一份就係小菜,同樣會配一個飯同埋例湯,佢想嘅時候紅卜卜勁多辣椒,我又係以為我食唔到,不過我已經叫咗老闆娘幫我改小辣,食落真係冇咁辣!
水煮牛肉
佢嘅牛肉都算幾多片,係滑牛嗰隻牛肉片,幾嫩滑,浸響一大鍋水煮中索曬啲辣汁,又麻又辣真係好正!唔使返大陸呢度都食都幾正宗地道嘅川味,鍾意食辣嘅人應該會喜歡👍👍👍

食咗兩個辣野我見佢仲有其他唔辣嘅選擇,見樓面嗰個姐姐幾親切幾好傾,就問佢有乜嘢推介,佢就推介我哋食蠔仔肉碎湯飯($45)佢嘅豪仔肉碎湯飯同出面嘅湯飯有啲唔同,佢會將個湯同埋飯另上,我鍾意呢個安排啊😊佢兜湯份量真係大大碗超足料,同埋佢啲蠔仔嘅份量都幾多又夠肥,重點係我發現佢響湯入面放咗大量我至愛嘅芫荽!😂👍😍成個湯變到好甜仲好下火!食完兩個辣野之後食呢個湯飯真係及時雨啊!我真係飲到一滴都不留!
豪仔肉碎湯飯

性價比來講呢間小店真係幾高,重點係食物嘅質素都高,我哋隨便點三個小菜都唔伏嘅話,我都幾有信心下次再返嚟幫襯!我會推薦俾鍾意食辣的朋友👍😋不過其實唔鍾意食辣嘅都可以一試其他菜式,加上佢呢度嘅樓面姐姐同埋老闆娘都幾親切,之後我會經過都來支持小店☺️
——————————————————
地址:
元朗俊賢坊18號權益大樓11號地下

#吃貨玩樂

2019-03-04
$80 (Dinner)
辣子雞丁飯
水煮牛肉