2024-10-25
The Murray入面Garden Lounge半自助晚餐。好想搵個機會試好耐。網上見到餐廳10月中至11月尾,自助晚餐會有更新主題< 大閘蟹海鮮半自助晚餐 > ,網上訂咗位去試。行入餐廳感覺到環境氛圍算唔錯,柔和燈光,配輕音樂襯托下,令人有可以放鬆的狀態。至於食物方面,自助區供應食物選擇相對少,只提供幾種凍海鮮/沙律/cold cut /燒牛肋排骨或羊架/蛋糕及雪糕之類。熱盤會以主菜形式由侍應送上客人枱上,Menu 上列有多款主菜任選一項,說實話。我覺得當晚侍應送上枱上的熱盤及主菜,水準不錯,比自助區食物水準好。餐廳給每位客人送上大閘蟹一隻。 蟹本身較細隻,蟹膏份量較少。澳洲Coffin Bay 生蠔。 當晚我最棒場嘅食物之一, 蠔肉仍keep到爽口鮮甜, 帶點淡淡海水鹹味。 其他凍海鮮《蟹腳,麵包蟹,蜆,小龍蝦》 , 一般水準 。 鮑魚應該用類似磯煮飽魚方式烹調。 唔講鮑魚本身質素,但鮑魚煮得唔夠入味, 不過能夠在酒店自助餐食到磯煮鮑魚 (唔太多酒店自助餐供應) , 值得欣賞。侍應送上三道熱盤菜式 《海鮮濃湯貝殼意粉》 《普羅旺斯辣椒醬烤大蝦》 《四川鑊炒尖椒雞》 三道菜
三道菜式最欣賞貝殼意粉,整得幾好食。
主菜選擇咗 《菠菜意大利雲吞》 , 不清楚菠菜雲吞是否酒店自家製, 幾好食,而且醬汁都烹得好。 成份全部食晒。
甜品蛋糕種類選擇唔多, 水準一般,當用餐後甜品, 試過就算。
呢餐半自助晚餐,我是在網上某旅遊平台訂購 ($700 左右)。大致上如果以食物款式,水準來講, 呢個價錢絕對進取。 但如果加上餐廳地點,環境等作考慮,還是可以一試。