2024-02-08
新開位於朗豪坊附近既米線小店,同連鎖既譚仔三哥好相似,都係先揀湯底再自由配餸,仲可以加配小食。坐低發現店名好有意思,原來春城一詞係黎自「雲南昆明,四季如春,又名春城」,餐廳應該係走雲南米線既路線~🥢蟲草花椰子雞米線朋友仔唔食得辣,所以叫左呢款養生米線!先試一啖湯頭,椰香味十足,有好多蟲草花,木耳同紅棗,夠晒鮮甜又唔會感到油膩。雖然無加錢轉雞脾,但好好彩姐姐都俾左脾位我地🫶🏻雞件切開方便食用,仲俾碟仔裝骨頭!🥢酸酸辣辣銅鍋米線湯頭包左一堆配菜,有肉碎,芽菜,腐皮,酸菜,木耳絲同甜酸菜,叫左bb辣再配一大堆酸酸甜甜既酸菜,湯頭好夠味,米線軟硬適中又以銅鍋上檯,保持熱辣辣!配菜揀左墨魚丸同唐揚炸雞件,前者好粉,食唔到墨魚既鮮味,似係街度買黎打邊爐個種cheap cheap貨色🙈而炸雞炸得幾香口,粉漿小小厚,入口尚算juicy,而且有四大件,cp值幾高!🦐炸脆脆蝦膠豆卜見到差唔多檯檯都有嗌既小吃!第一次見豆卜釀蝦膠,平時通常都係油炸鬼配蝦膠。油炸完好香脆,難得地唔油膩,外層酥脆內層蝦膠彈牙,再蘸少少泰式辣醬,食到停唔到口!📍春城銅鍋米線旺角砵蘭街175號地舖
🥢蟲草花椰子雞米線
🥢酸酸辣辣銅鍋米線