2021-05-08
今日係我地2口子既結婚一週年,第一年食好啲是常識吧今日我地選擇左係我地擺酒既地方-Kerry Hotel 嘉里酒店慶祝我哋嘅第一年嘉里酒店入邊其實都有幾間唔同嘅餐廳今次我哋選擇中菜《紅糖》,通常結婚慶祝大部份人都係食西餐或者日本餐,我哋今次試吓反傳統😅😅 🦐金果青檸明蝦球 $338呢個係我一直都好想試,因為本人好鍾意食蝦,食落去個口感好特別蝦外層有一層既食落去有啲粒粒外表我估嗰層應該係今個青檸嘅汁,口感非常好,好鍾意咬落嗰種感覺,味道啱啱好唔會太過重味,連不嬲唔係好鍾意食蝦嘅老公都話好好味,所以必推🐟欖菜荷葉鹽焗鱈魚球 $368 呢個令我喜出望外,非常之好食個鯉魚連皮厚切,個皮煎得岩岩好,唔會好un唔會咬唔開🤣咬落去仲有少少脆,最緊要係佢啲魚肉可以鎖緊啲肉汁完全唔會好乾,仲要哇有魚香味,其實真係唔簡單,最特別嘅係佢外邊加咗先荷葉同埋潮州欖菜去包鯉魚嘅外層,用已經炒熟既鹽焗熟嘅方法,所以仲有淡淡的荷葉香味仲要唔會太鹹👍🏽👍🏽🥩酥炸和牛面頰 $268食肉獸點可以唔食肉類🙈,因為我哋太鍾意食和牛所以今次都係叫咗和牛系列🙉,和牛出邊包住左一層好脆既表門(但係我就唔知嗰層究竟係咩黎🤪)正常酥炸會
🦐金果青檸明蝦球 $338
🐟欖菜荷葉鹽焗鱈魚球 $368
🥩酥炸和牛面頰 $268
食肉獸點可以唔食肉類🙈,因為我哋太鍾意食和牛所以今次都係叫咗和牛系列🙉,和牛出邊包住左一層好脆既表門(但係我就唔知嗰層究竟係咩黎🤪)正常酥炸會令你覺得個和牛會唔會老晒咬落去無肉汁,因為食和牛都係想食到佢啲肉汁連肉既口感,呢一味餸冇令我失望咁啱可以做到我想要嘅口感仲要外邊加咗食落有脆既感覺,成件真係可以形容為外脆內軟(呢個含有少少酒精,所以如果對酒敏感嘅就要留意)
🍚龍蝦湯西施泡飯 $488
最貴係呢樣🙈🙈其實佢餐單上係寫比四位用🙈🙈但係因為我另一半嘅食量好驚人🤣所以最後我哋都照嗌咗呢個黎試,本身我都冇咩期望因為喺外邊食嘅龍蝦湯泡飯,都係多飯少肉🤣但係呢度個龍蝦肉一碗入邊都有好多,仲要粒粒都係大大粒,唔會食咗都唔知自己有食到龍蝦🦞🤣啖啖肉,啲飯唔係用普通嘅白飯,啲飯食落去好似係米通嘅感覺,唔係林啤啤嘅口感👍🏽👍🏽啲湯非常之正,好重龍蝦味所以一定要湯連飯食晒,啲精華喺晒啲湯度🤣🤣
🍊奶黃小柑桔 $78
呢個嘅賣相非常之靚,好精緻🍊,不過因為本身我並唔係咁鍾意甜嘢,外表有陳皮包住入邊係奶黃,個外表好重柑桔味道,個外表嘅口感就好似食緊糯米糍嘅感覺,入邊嘅奶黃唔係流心果隻,不過都非常之好味
🐠錦鯉杏汁糕 $78 (含果仁)
本身我對含有杏汁既食物係非常之抗拒,但係對呢個又OK,可能因為本身行汁味唔會太過多同埋加咗果仁口感好似食緊啫喱
環境:👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻(記得訂位一定要訂窗口位)
服務:👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
食物:👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
(5👏🏻為滿分,以上純屬個人感覺評分)