2018-05-17
最近尖沙咀北京道,又開咗一間新嘅冒菜館!冒菜是一道以肉类、豆制品、青菜、海鲜、菌菇类作为主要食材制作而成的菜品,起源于成都。鍾意食辣🌶嘅朋友,一啲都唔會覺得陌生!叫咗兩個單人餐,各$56,可以任選八款菜,非常瘋狂🤪!這間的冒菜平時夜晚係做火鍋。所以材料選擇多,有三種湯底選擇,清湯,雞湯和麻辣選擇,因湯底十分野味,所以我選了很的蔬菜和菇類,湯底不會太辣而影響了味道,不會油膩,所以我連湯都飲埋!🤤而主食我選了火鍋麵,本以為是普通的公仔麵,但原来入囗非凡,爽囗弾牙既麵,食到我好過癮!!另外一碗,就叫咗好多肉類嘅。有牛丸、魚腐、魚皮餃、海帶片,一樣係麻辣湯底,主食系米線。🍜特別值得一題到係大家可以試一試魚腐,本身非常多汁,而且吸收左少量麻辣湯底,非常正!冰凍鐵觀音❄️🍃(+$10)依家野,除咗食辣野,靚茶都係主打!超級正!勁多茶葉係入邊,本身已經非常濃郁,絕對冇偷工減料,其他餐廳都唔會見到咁多,凍飲又可以止麻辣。熱鐵觀音茶🍵(+$10)玫瑰蜂蜜茶🌹 ($18)由於環境清靜,所以有叫多咗杯凍飲慢慢嘆。$18一杯玫瑰蜂蜜茶,真係好抵飲。出邊嗰啲台式貢茶,都要20幾蚊一杯,仲要太過甜。E杯野,超度玫瑰
叫咗兩個單人餐,各$56,可以任選八款菜,非常瘋狂🤪!
冰凍鐵觀音❄️🍃(+$10)
熱鐵觀音茶🍵(+$10)
玫瑰蜂蜜茶🌹 ($18)
E杯野,超度玫瑰花瓣,而且花瓣磨碎到一粒一粒,飲嘅時候可以飲埋玫瑰花瓣入邊嘅味道,非常正!