2023-08-13
1927 views
船記位於灣仔船街,主打手工粵菜同鑊氣小炒。一直都唔為意呢間餐廳既存在,直至有次朋友食完,評語唔錯,並且今年同時獲得米芝蓮必比登推薦,決定帶爸爸媽媽黎一試究竟!☺️🐷和哥叉燒叉燒叫左6件,上檯時叉燒微溫,用上西班牙黑毛豬既梅頭位,肉質鬆軟,份量慷慨,醬汁甜度適拿捏得剛好,但肉味欠佳,賣相亦有進步既空間。🙈🫔鮑魚白玉腐皮卷一上檯已經令人期待,香噴噴既腐皮卷包住鮑魚粒同豆腐,伴汁十分足味,腐皮卷雖然炸過,但入口一啲油膩油都無💯伴碟既菜芯翠綠開口,軟硬適中!🦐雞油花雕蒸海中蝦以雞油同花雕煮成既海蝦鮮甜可口,花雕既酒香味更昇華左成碟餸。稻庭烏冬口感彈牙,以雞油伴烏冬,完美地呈現出大廚既心思🥰下次可以試下蒸龍蝦!🐥順德生燒銅盤三黃雞師傅煮既時候用錫紙包住,務求鎖住雞汁同更加入味,上檯既時候用銅盤保溫,賣相都唔錯。雞雞數量幾多,可惜比較多係雞胸雞背位。三黃雞通常係放養,並且唔食飼料,肉質同口感理應更濃味同嫩口,但我哋所品嘗到都係比較嚡口😢。伴菜有椒絲同洋蔥絲,炒得入味,吸收左雞油既精華!📍 船記 灣仔船街1-7號寶業大廈地下1號舖及1樓
🐷和哥叉燒
🫔鮑魚白玉腐皮卷