2021-06-13
呢間名煌金閣位於長沙灣天悦廣場地下,從門面驟眼睇落同一般小店無咩分別,內裡裝潢都算舒適順眼,環境幾潔淨,但重點係,其食物質素猶如其名,擺碟有落過心思,而且味道拍得住知名中菜廳,但價錢卻相當平民化,值得回頭再來。特色鮮沙薑煎雞 ($138): 這道菜並不是隨處可見,所以都有啲吸引左我眼球,大量鮮沙薑粒及蔥段炒至香味四溢,雞件煎至金黃微焦,肉汁被鎖在雞件入面,肉質仲幾嫩滑,味道幾濃郁,送飯一流。原籠荷香金銀蒜蒸龍躉球飯 ($168): 呢籠飯都幾大份,三人分享都綽綽有餘,整體十分出色,首先,黃金色嘅炒飯夠乾身,粒粒分明,真心炒得好;龍躉球份量超多,鮮味且肉嫩,魚肉以及飯粒都吸曬金銀蒜嘅味道,十分香濃入味。XO醬炒蝦球 ($168): 蝦球爽滑彈牙,非常鮮味,用XO醬炒更為惹味,其餘佐料有西芹、紅黃椒、雲耳及蔥段等等。生磨蛋白杏仁茶 ($32): 作為一款中式甜品,都算幾合我心意,口感極為幼滑,杏仁味香,濃而不澀,仲加入左蛋白增強口感,非常美味。