2022-10-11
👭🏻孖妹一家人每年中秋都會去食放題當慶祝宴,今年係自疫情以來後出關去食自助餐😋中秋正日大部份人會去中餐廳或酒樓,可能因為咁港威酒店自助餐唔算好爆場,我地又好好彩,坐近攞窗邊唔會有人出出入入😉🥢海鮮冷盤🍣✨有龍蝦🦞海蝦🦐即開生蠔🦪、青口、長腳蟹🦀各款壽司刺身等等👭🏻孖妹比較推介龍蝦,肉質鮮甜,蟹腳比較重鹹同重海水味,口味就因人而異啦😉✨壽司刺身就有三文魚🍣八爪魚🐙吞拿魚、玉子🥚選擇就唔太多,但過下口癮都幾好✨仲有墨西哥煙三文魚🥙捲餅,係其他自助餐比較少見㊙️🥢沙律🥗✨有幾款沙律選擇,亦都可以自己DIY,現成品有海蝦沙律、蕃茄水牛芝士🧀沙律等等👷🏻♀️細孖覺得沙律調味幾好,用沙律醋🧂加埋芝士粒幾好味,忍唔住添左幾round😌🥢熱食🥘✨選擇多元化,有片皮鴨、蒸魚🐟西班牙燒乳豬🐖咖哩配餸🥘炸蟹鉗、黑松露芝士鍋🫕、香煎鵝肝、即切牛柳🥩等 ✨👭🏻孖妹推介:威靈頓三文魚柳 , 🥐鬆脆酥皮配埋厚肉忌廉三文魚柳,鹹鹹香香又creamy😋🥢甜品🍰✨👷🏻♀️細孖身為甜品控,當日每款甜品都攞哂😌有多款mousses 蛋糕、芝士餅、歌劇院蛋糕🍪迷你葡撻🥧焦糖燉蛋🍮 ✨孖妹👭🏻最推介係即焗朱古力心太軟,但要注意‼️每
🥢海鮮冷盤🍣
✨仲有墨西哥煙三文魚🥙捲餅,係其他自助餐比較少見㊙️
🥢沙律🥗
🥢熱食🥘
🥢甜品🍰
✨孖妹👭🏻最推介係即焗朱古力心太軟,但要注意‼️每次一輪得8份,需時6分鐘🕑 想食既就要留意出爐時間😉每人每次限攞一份
🥢飲品🫖
✨有咖啡、奶茶🧋檸檬茶/水、柚子蜜、泡沫咖啡等等☕️凍飲夠哂大杯,建議叫少冰唔會太過冰凍㊙️
🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹
✍🏻總評: