@chachawanhkg 《西環正宗泰國菜—驚喜椰汁湯圓🥥 🇹🇭 》今次同 @sistersnfood 黎到呢間主打泰國東北部Isaan菜嘅餐廳😆餐廳有兩層 環境寬敞坐得舒服 侍應都好nice 😌餐牌上面都有好多選擇🤣主打係串燒同沙律!淨係沙律已經有四五款等你慢慢揀❤️1️⃣中烤雞腿肉Gai Yung $ 158 (7/10)雞肉其實好大份 聽聞係用上蒜頭胡椒等香料醃製24小時後再烤❤️所以食落去的確幾香 但係感覺啲雞肉比較散 而且有啲位會好嫩好juicy有啲位會比較乾身😮不過都欣賞佢個皮做到焦香脆口😝雖然有啲位會冇咁入味 但點佢加左魚露香蔥既泰式甜辣醬之後 會更加惹味2️⃣蟹肉奄烈Kai Jiaw $ 148 (4/10)呢個真係麻麻哋 好似食緊一個好老嘅奄列😮比較乾身之餘食唔到蛋香🥲雖然有香蔥有蟹肉 但係唔算多而且食唔到咩味3️⃣豬頸肉 Khor Moo Yung $168 (8.5/10)份量好多😌而且燒得好嫩滑 特別係邊邊位保持微脆😋有焦香嘅味道 不過如果有更加多脆卜嘅位會更加好味 豬頸肉尚算醃得入味 😌建議點埋側邊嘅醬汁 酸酸辣辣地幾開胃都惹味4️⃣椰子湯圓Kanom Dtom $ 90 (9
@chachawanhkg
《西環正宗泰國菜—驚喜椰汁湯圓🥥 🇹🇭 》

1️⃣中烤雞腿肉Gai Yung $ 158 (7/10)

2️⃣蟹肉奄烈Kai Jiaw $ 148 (4/10)

4️⃣椰子湯圓Kanom Dtom $ 90 (9.5/10)

呢個真係極之推介!我同 @sistersnfood 食完都嘩一聲🤣❤️總共有五粒湯圓 Size一般 價錢雖然貴但係真係好味😋煙韌嘅外皮包着大量嘅椰絲 🥥 同埋花生糖 🥜 口感好正🥺浸係香濃嘅椰子汁入面 唔甜唔膩 仲有淡淡嘅海鹽味 好驚喜!椰子味道超濃郁 口感多元豐富😆結果一齊係咁點汁食 最尾仲飲晒啲汁🤣

總括嚟講雖然價錢比較高 而且唔會好驚喜 招牌嘅雞腿肉有啲失色 但係都絕對可以一試豬頸肉同埋椰子湯圓!😌🥥❤️
———————————————————————
📍 Chachawan (上環)
上環荷里活道206號地舖

#hkfood #hkfoodie #hkfoods #hkfoodlover #foodporn #food #foodie #foodblogger #hkfoodblogger
#eating #hkfoodporn #hkig #hkfoodlovers #hongkong #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkongfoodblogger #上環美食 #hongkongfoodguide #香港 #香港美食 #美食 #吃貨 #hkdessert #上環 #黃店 #foodiesinternationalchat #香港加油 #foodiesinternationalchat