2023-04-08 549 views
《高雅日式居酒屋🏮》———————————————-#和藏 🇯🇵-呢間位於上環區嘅日式居酒屋,靜中帶旺,開業咗無耐,裝潢風格簡約時尚,以木質元素為主,坐得好舒適,夠哂chill🍶 餐廳每日從日本直送嘅時令海鮮,一入去就見到佢放哂喺度任君選擇🌊-酢製蕃茄用上來自日本新鮮蕃茄🍅鮮甜清新,配搭酢製啫喱,酸酸甜甜,非常開胃😚 味淋魚乾做得好正,燒得好香脆!-時令刺身夠哂清新,赤貝味道爽甜,咬落好有彈性!佢嘅擺盤仲十分精緻,另一款池魚竟然原條上🐠 新鮮肥美,肉質柔嫩,而且睇住師傅直接喺面前劏開處理,又好用心咗拔刺,非常專業,食落口感順滑鮮甜🎣 除左可以點wasabi,仲會有自家制酸汁,加入薑蔥,酸酸地更可提升鮮味!-呢度嘅華味鳥柚子蘿蔔真係好獨特雞肉好嫩完全唔嚡,襯埋柚子蘿蔔一齊食感覺更開胃,外皮燒得好香脆,口感一流🐣-店員推介咗我哋食下呢款叫「山女」嘅燒魚,其實佢係鮎魚,外形細長,生活喺日本嘅清流當中,肉質鮮美,魚味濃郁,以鹽燒方式烹調,迫哂啲油脂出嚟😝-串燒都好唔錯🍢燒阿波尾雞翼肉質鮮嫩,香氣四溢,裡面肉汁豐富,好juicy😍鹽燒牛舌心燒得好香好均勻,爽口彈牙,調味啱啱好,鹹香十足,超好食🤤
《高雅日式居酒屋🏮》
———————————————-
#和藏 🇯🇵
福岡和牛雜鍋湯頭濃郁香甜,但又完全無腥味,裡面勁豐富,包括咗牛雜不同部位,例如牛舌、牛柏葉、牛肝等等🐮裡面仲會加入野菜、豆腐等配料,增加整體嘅口感👍🏻
最後仲有送甜品,抹茶雪糕口感滑順,味道濃郁,夾埋紅豆嘅甜味,勁正,為呢餐畫上完美句號😙
⭐價錢參考:(另收加一)
酢製蕃茄: $60
華味鳥柚子蘿蔔: $118
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$600
2023-04-07
$600 (Dinner)