2022-03-21
9 0 後 的味 蕾.行過舖頭門口,被門口店員一句:「全港首創以「腐乳」為主題既特色餐廳」吸引左,仲要店員勁熱情咁同街坊打招呼,感覺到呢間餐廳好有人情味,就一於試吓佢咩料。.一入去,員工已經好殷勤招待,又好細心介紹菜單,成個感覺好親切,幾耐冇喺香港搵到呢啲舖頭,如果我喺附近住,應該會每星期落嚟打躉🙊.簡而精Comments:✅全店員工充滿熱誠,人情味好濃郁✅創新「腐乳」菜式同飲品非常夾同好味✅突破傳統「腐乳」形象✅小店裝飾別具意義,睇到好多個故事.「腐乳」永遠俾人印象就係炒通菜😂,從來冇諗過佢可以拎嚟煮西式嘅嘢食,仲要癲到攞嚟沖咖啡☕️,但係就係咁神奇比佢哋「化腐乳為神」,配搭出嚟係超好味!.重點推介:🪄 椒絲腐乳卡邦尼意粉⚠️必試⚠️ :卡邦尼入邊Creamy甜散發住「腐乳」既咸香,「腐乳」唔會過分濃郁,甜咸取得平衡,重點係整體味道層次level up,食過好想再返尋味!.🪄流白 (腐乳Expresso Tonic)⚠️必試⚠️全香港應該得呢一間識整,第一啖係EXPRESSO Tonic,以為冇乜特別,點知隨後有淡淡既「腐乳」鹹香味,但味道唔會太重,仲要係最後停留舌尖嘅味道,真係超特別,勁好飲
簡而精Comments:
✅全店員工充滿熱誠,人情味好濃郁
✅創新「腐乳」菜式同飲品非常夾同好味
✅突破傳統「腐乳」形象
✅小店裝飾別具意義,睇到好多個故事
重點推介:
🪄流白 (腐乳Expresso Tonic)⚠️必試⚠️
全香港應該得呢一間識整,第一啖係EXPRESSO Tonic,以為冇乜特別,點知隨後有淡淡既「腐乳」鹹香味,但味道唔會太重,仲要係最後停留舌尖嘅味道,真係超特別,勁好飲!自問有咖啡師證書,識沖Expresso Tonic,但係真係唔識整腐乳🙈!
🪄南乳炸雞球配薯條
雞球細細舊但嫰滑,咬落去入邊仲鎖住咗肉汁,但係個重點都係個南乳醬🤤,唔會過鹹,令到好開胃,點完又想再點,點解可以整得咁好食,唯一一樣可以改善係個薯條太幼,令到好多油。
🪄三文魚牛油果酸種麵包
酸種麵包心軟皮脆,自家制健康,最好味嘅地方係佢中間加咗cream cheese,將麵包食材融為一體,一啖食到3種口感同味道,非常聰明嘅配搭。
🪄潤肺茶
茶同包裝一樣,簡潔清甜,滲出淡淡清香,明明凍飲,但入到喉嚨好舒服,真係有一種滋潤嘅感覺。
🪄腐乳醬沙律
食齋嘅朋友唔使擔心,你一樣可以享受到「腐乳」味道嘅沙律醬,輕輕嘅鹹香味黏附住爽脆嘅沙律菜,fresh得嚟又惹味。
🪖我帶返個頭盔先,我並唔係「腐乳」愛好者,但係呢間餐廳我真係會比滿分💯,價錢唔貴之餘,菜式好特別,仲係會令人回味,推薦👍🏻
見我呢篇食評打到咁長,就知真係好好食😂,題外話,店舖裝飾都幾特別,牆身掛咗好多畫,啲畫係每一個店員嘅故事,最搞笑係佢個廁所🚽,真係打卡景點,自己去睇相啦📸!