2017-07-31 49 views
好難得約齊人一齊食晚飯,我地都好耐冇見。朋友係堅尼地城放工,佢話同事介紹呢頭有幾間唔錯既餐廳,於是我地就決定係呢邊覓食😃 我地本身諗住去食日本菜,但係行緊去既途中,我地被呢間台灣餐廳吸引。「五斗米」係一間小型餐廳,店內裝修設計好貼近台灣當地既風格。牆上仲掛左唔少有關台灣既相片,牆身用色簡單樸素。水煎香腸 $40台灣烤香腸食唔少,但用水煎又好似係第一次試。平時食到既台式香腸,因為用油烤或者煎過既緣故,再加上香腸本身會釋出油份,所以口感較為油膩。呢道水煎香腸既表皮一啲都唔油,咬落香脆,裏面既肉好鮮味多汁,個人覺得味道比蜜糖脆皮腸更美味 😋台式花枝丸$20呢道台式花枝丸彈牙無比。花枝丸看似平凡,但其實非凡。一放上檯,一股難忍嘅香味已經涌上鼻腔;再食一啖,當堂覺得自己置身於美食天堂。花枝丸既肉質鮮美可口,不愧為其中一種最受歡迎既台式小吃。古早味紅茶 $15古早味紅茶比一般紅茶帶點甘香,飲落回甘。紅茶既茶香四溢,好比優質咖啡咁香濃。古早味紅茶比起珍珠奶茶中既茶更清新,亦都冇咁甜,好適合怕甜怕肥既人。另外,大受歡迎既冬瓜茶亦都好值得一試,用左無添加既天然冬瓜糖沖泡而成,味道非常清甜👍🏼👍🏼肉燥乾拌

水煎香腸 $40

台式花枝丸$20

古早味紅茶 $15

肉燥乾拌麵 $50

等左冇幾耐,我地點既主食陸續上枱 😝 我點左呢道肉燥乾拌麵。佢除左有肉燥之外,仲有滷蛋!肉燥同滷蛋呢個組合非常經典,兩者都係本人既至愛。乾拌麵係肉燥既配搭下,味道更好吃。滷蛋香口,肉燥鮮味,互相輝映。

滷雞腿肉燥飯 $55

朋友點左滷雞腿肉燥飯,我都忍唔住試左幾啖肉燥飯。肉燥飯係台南風味,冇係台北食到既咁咸同埋油膩,可能係因為台南口味偏重於帶出食材既原味。

滷雞腿煮得好出色,而且份量非常足,雞腿大隻過我地既手掌。廚師好細心,一早為我地將雞腿切成幾份,方便食用。雞肉好嫩滑,入面既肉質不斷流出,充滿滷水既味道。

「五斗米」呢間餐廳入面既每道餸都有台南特色,店內環境都唔錯~雖然係第一次黎,但我地都食得好津津有味~下次要帶埋其他朋友黎試下台南特色小菜。
2017-07-26