可能你會懷疑點解日本人每餐飯都會用到咁多碗碟,仲要唔同大細、花紋、就連筷子托亦都好講究。對比香港人黎講,一隻碗一對筷子走天下啦,呢種咁極緻、對美感既追求,認真值得我地去學習。於是今晚就係天后新開既居酒屋「碗盛」,真正感受日本料理文化,自然成為人生贏家,呢鋪仲勁過吳亦凡呀!👇📌お 酒 - ▪️ さ け · Combo Set - $180▫️ 一開波緊係飲返兩杯醒下先啦,呢個「清酒·三連貫」分別有唔同口味既3 shot 100ml Sake,味道由淺到濃開始飲。第一款staff推介由「神藏」開始,呢隻入口偏甜,味道輕身,果香非常突出;第二款「望」性質中性,味道亦屬於甜身少少,好適合送前菜、沙律呢類冷盤;最後「雁木」係最辛口,最爽身既一種,連埋串燒濃味既野食,相對係最夾,整體我覺得係幾抵飲,值得推介。📌先 付 け -▪️ 沖縄 · もずく漬 - ▪️ ごま棒棒鶏 · サラダ -▫️ 前菜方面我覺得佢地幾有心思,好似「沖繩·水雲漬」呢類平時居酒屋好少有得嗌,水雲其實係日式髮菜,配搭醋漬食落特別開胃,而且可以降低膽固醇,對腸胃好有益tim;而「麻醬棒棒雞·沙律」份量十足,每一款雞柳肉質嫩滑,配搭大量胡麻

呢種咁極緻、對美感既追求,認真值得我地去學習。於是今晚就係

天后新開既居酒屋「碗盛」,真正感受日本料理文化,自然成為

人生贏家,呢鋪仲勁過吳亦凡呀!👇

📌お 酒 -
▪️ さ け · Combo Set - $180
清酒三連貫

開始,呢隻入口偏甜,味道輕身,果香非常突出;第二款「」性質中性,
紫蘇芥末五花腩

味道亦屬於甜身少少,好適合送前菜沙律呢類冷盤;最後「雁木」係最辛口,

📌先 付 け -
▪️ 沖縄 · もずく漬 -

▪️ ごま棒棒鶏 · サラダ -

麻醬棒棒雞沙律

份量十足,每一款雞柳肉質嫩滑,配搭大量胡麻醬,份外惹味。

📌串焼き | 焼き物 -
▪️ つ く ね -

▪️ 盐焼 · うなぎ -

▪️ 盐焼 · き鶏手羽 -
沖繩水雲漬

▫️ 輪到串燒環節,第一款必食「免治·雞肉棒」,放落用左師傅
自家製既醬汁連埋日本蛋撈勻一齊食,裡面雞軟骨粒增加唔少口感,
清酒三連貫

但又唔會太肥膩;「鹽燒·白鱔」肥美肉厚,以鹽燒過,食落外層帶脆,
同時保留到滑嫩質感,仲有魚肉鮮甜味,幾好食;「鹽燒·雞中翼
一食落雞皮燒到夠哂香脆,又夠入味,真係忍唔住想嗌多串!
▪️ オ ク ラ 焼 -

▪️ シソわさび·豚バラ肉 -
芝士年糕

▫️ 串燒唔好比佢停!仲有「燒 秋 葵」燒得岩岩好,唔會過腍
反而相當爽口,加埋面頭木魚花,口感十足;而「紫蘇芥末·五花腩

一聞到都feel到果種油香四溢,加上肉質金黃酥脆,配搭紫蘇芥末
將個味道提升到另一層次。

▪️ 牛カルビ焼 -

▪️ チーズおもち -
芝士年糕

▫️ 最後試埋「燒牛小排」,入口相當又夠軟腍彈滑,
長崎拉麵

點埋蘿蔔蓉醋,口感更加豐富;「芝士年糕」咬落糕裡面既
芝士味香濃軟綿,煙煙韌韌,真係叫人欲拒還迎呀!

📌和 食 二 款 -
▪️ 长崎·ラーメン -

▪️ 汁煮アワビ·やまいも鉄板焼き -
鹽燒白鱔

▫️ 拉麵就食得多啦,反而「長崎·拉麵」真係第一次試,一上枱比個份量嚇親,
絕對夠哂兩個人食。成碗麵比鮮蝦豬肉魷魚流心蛋魚片大量蔬菜
汁煮鮑魚山芋鐵板燒

蓋住,香味濃郁,加上麵條口感爽彈,呢個一定要試;最後「汁煮鮑魚·
山芋鐵板燒」賣相好似大阪燒咁,面頭既鮑魚好有咬口,而底部燒過既山芋
紫菜蔥花日本燒汁同埋沙律醬,鹹甜之間連埋清酒一齊食,特別滋味。
2021-08-10
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
紫蘇芥末五花腩
  • 鹽燒雞中翼